Pewnie w czwartek skończą się dyskusje :roll:
Wersja do druku
Pewnie w czwartek skończą się dyskusje :roll:
Czy wiadomo coś na temat jakości wizjera w E-510? Czy będzie to dokładnie to samo g... co w poprzednich modelach?
ponoć ma być trochę wiekszy ten judasz ale bez rewelacji :/Cytat:
Zamieszczone przez Mariusz M
Słyszałem, że ma być pryzmat i coś zbliżonego do E1, ale po namyśle chyba nie bo puszka sporo mniejsza :(, więc chyba judasz :(
To, ze mała to niec nie znaszy.. pentax *istDs tez był mały... a wizjer miał ogromny jak na cyfrę.Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Na forum na dpreview.com ludzie porównują wizjer do E1. E510 jest większy od E500.
A przykładowe fotki pierwszych posiadaczy wymiatają :) Wyłączona redukcja szumów, wg. fotek (ciemnych, zaciemnionych miejsc ), iso800 jak najbardziej używalne. Nawet iso1600 nieźle wygląda.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=23486888
http://www.pbase.com/maddogmd11/e510_test_shots
hmmm wcieniu na płocie to juz przy iso800 robi się kaszana :/Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
No cóz czekam jeszcze jak będzie się miec rozpiętosc tonalna/plastyka w porównaniu z dziadkiem.
No ja nie jestem taki och i ach, przy ISO1600. Widać poprawę i to znaczną, ale mnie satysfakcjonuje dopiero ISO800. Co jak na taką puszkę to niezłe osiągniecie. (Nadmienię, że i Canon mnie tu nie zachwyca. Wysokie ISO to już takie grafiti, że bolą mnie oczy). Oczywiście mówię o tym co wychodzi z aparatu. Bo ten przykład z NoiseNinja jest bardzo dobry i widać że już będzie można spokojnie używać i ISO1600 w razie czego.
Jednak najbardziej mnie cieszy że naprawdę dystans na tym polu został prawie zniwelowany do innych producentów i może za rok dwa doczekamy się , że przestanie sie kojarzyć Olka z szumami :P. Jak Olek tego nie wykorzysta aby zwiększyć udział w rynku, to jest gamoń
Tyle znalazlem o wizjerze w E-510:
" * krycie: ok. 95%
* powiększenie: ok. 0,92x z obiektywem 50mm ustawionym na nieskończoność przy -1 dioptrii
* korekta dioptrii: -3 do +1 dpt
* punkt oczny 14mm (w E-500 bylo zdaje sie mniej)",
ale tez cos pamietam, jakoby mial tam byc pryzmat, a nie uklad luster. Moze mi sie cos pomylilo.
Niestety musze kolegow zmartwic. Z odpowiedzi Olympus Polska wynika (odpowiedz uzyskalem jeszcze w dniu zadania pytania :) ze bedzie to uklad luster nie pryzmat.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
:(
Nie miałem wprawdzie e410 w ręku, ale gościu który robił test tej puszki na megapixel.net jest nim zachwycony. Jego zdaniem ma on tak dobry soft, że w zasadzie jpegi które z niej wychodzą są do codziennej pracy całkowicie wystarczające, a obróbka rawów już niewiele może poprawić. Polecam artykuł linkCytat:
Najwazniejsze co będzie wychodziło z E-510 i czy stabilizacja okaże się efektywna.
najważniejsze czy coś powiedzą o E-X ;)Cytat:
Zamieszczone przez Magus
"coś" zapewnie tak... pytanie czy "coś" konkretnego.Cytat:
Zamieszczone przez YxasoR
ale przecież wszyscy wiedzą już wszytko. o co chodzi ?Cytat:
Zamieszczone przez grizz
o date premiery ;pCytat:
Zamieszczone przez fotomic
w tym roku :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Jestem zachwycony tym testem E410!!! Wiedziałem, że to bedzie mój aparat jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku. Dla mnie on jest odjazdowy i już.
Sylwek- wejdż w temat praktycznie i kup na dziś E400 z dwoma kitowymi lensami. Za dwa lata wymarzony E410 parametrami zostanie pobity jakimś E420, ten E430, a doradcy bedą Ci marudzić o szumach. Ekwiwalent czułości ISO 1600 stosuje się sporadycznie, a te aparaty które nie szumią po prostu "wygumują" szczegóły/vide te "cudowne" odszumianie Fuji/ Od kilku dni mam E400, podkreślam MAM, i mimo oczywiscie pewnych wad aparat kupił mnie naturalnością rejestrowania kolorów-wreszcie kolor mojego samochodu zarejestrowany przez ten aparat jest taki jak powinien być.
Body E-510 w japoni już za 2600 PLN po przeliczeniu bez przesyłki (przesyłka kosz około 50-100 PLN). To nowe body już powoli tam spada w cenie (czyżby nie było już takie nowe)
Tak, tak... już Olympus nosi się z zamiarem ogłoszenia jesiennej premiery E-520 :razz: Japonia to inna bajka. Mimo wszystko wierzę, że u nas cena będzie niewiele, ale jednak poniżej 3k.Cytat:
Zamieszczone przez studioart
Nie masz co wierzyć, bo tak już jest. Możesz już go zamówić body za 2859zł i to nie jest najtańszy sklepCytat:
Zamieszczone przez The z00m
Sklep
zamówić to może i możesz ale kiedy go dostaniesz oto jest pytanie.Cytat:
W tym cały smaczek :razz: Niespodzianka :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
na skapcu już 13 ofert -
body od 2799 zł :) pewnie za miesiać za 2500 się wychaczy
jeśli taka cena będzie (bądź niższa) to nieźle namiesza na rynku.
Po premierze 410 i teraz 510 mam wrażenie że Olympus zaczyna wreszcie myśleć marketingowo, żeby jeszcze ten czarny PR przełamał.
Jestem bardzo ciekawy jak sprawuje się IS. Muszę pomacać ten aparat w sklepie jak już będzie dostepny.
proste jak drut. IS daje drugie życie słoikom tele bez stabilizacji. już nie tylko na powietrzu można nimi poszaleć.
https://forum.olympusclub.pl/topics9...vt9276,288.htm
radek juz wstawil co potrafi is w innym watku
WitamCytat:
Zamieszczone przez dziekan
Powinienem dostać jutro :)
Podwójny kit za 3759, może być?
PS
Chciałem sie przywitać.
To mój pierwszy post tutaj a E-510 będzie moim pierwszym Olympusem.
Kiedyś system Minolty, jeszcze w analogu, ostatnio Nikon 8400 ale zatęskniłem znów do lustra ;)
Witamy! :D Myslę, że to dobry wybór i będziesz bardzo zadowolony z nowego aparatu ;)
Witaj! 3759zl za double kit? Kurcze, ja za swojego E330 z 14-45 zaplacilem ~3700zl... :/ Kupowalem niedlugo po wejsciu, bo wyjezdzalem na trzy tygodnie i bardzo potrzebowalem go miec. Jak dojdzie twoj E-510 to cos tam skrobnij o nim :)
Pzdr
Na razie tylko czytam ale postaram sie coś napisać ;)
Myślę już nad ZD 35 f-3,5 macro...
jajca... z racji niskiego zaszumienia, stabilizacji i ludzkiego bufora na ORF'y E-510 rozprzestrzeni się na forum szybciej, niż cokolwiek innego...
goście, którzy obecnie zajeżdżają kompakty będą mogli powyrywać korpusy E-300/E-500 za psie pieniądze... niech ten nowy format zapisu upowszechni się jeszcze w niezależnym sofcie (np. Bibble, Silkypix) i będzie grubo.
woytec:
nie rób tego... będziesz miał świetny amatorski korpus i 3 ciemne słoiki... określ się i dokup coś jasnego - to inna bajka, porządnego obiektywu nie zastąpi dobra matryca... może sigma 30 albo 24 lub ZD50?
Dzięki, na razie obsłużę urlop "double kitem" a potem zobaczymy...
Witaj! E-510 jest zabójcą cenowym. Za 2700 dual kit...
Na prawdę albo będzie E-340 czy coś takiego albo duuuża luka pomiędzy E-X. E-X na pewno będzie powyżej 5k - body
no własnie...Cytat:
ciekawe... znów olek lukę zrobił.
Chyba bedzie luka, bo jednak E-330 byl aparatem na polce zblizonej do E-500 i jesli wyjdzie jego nastepca, to raczej bedzie on semi-profi bo bedzie nastepca aparatu amatorskiego. Dziwna bylaby taka polityka, gdzie E-340 (numer dalej od E-330, de facto nastepca) ni stad i z owad byl wyraznie z wyzszej polki niz E-330. Ale, kto wie...
Wystarczy grip, większy bufor, IS, więcej punktów AFCytat:
Zamieszczone przez suchar
3700!Cytat:
Chociaż to i tak niedrogo...