-
Odp: Bezlusterkowce Nikon
Na ISO200 szumi jak E-3 (oczywiście porównywanie z E-3 to potwarz dla tej puszki ale niech tam) na 800 albo i lepiej.
No ale ma napis Nikon więc taki szum jest cacy, jakby miał napis Olympus to by suchej nitki nie zostawili.
Ja już czekam na "profesjonalny" test Optycznych, pewnie im wyjdzie że nawet ISO 3200 jest użyteczne, w końcu TO NIKON !!!
-
Dajcie już z tym spokój. Przez takie opisywanie sytuacji, sprawiacie, ze właśnie sytuacja tak wygląda.
To tylko zabawka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Próbowałem ze trzy razy w życiu coś tam napisać, ale to jest niestety piaskownica pełna kretynów. Po prostu nie wypada zabierać tam głosu.
Tak na marginesie, wrzucanie takich śmieciowych zdjęć jako pierwszych, które zobaczą zainteresowani, nie najlepiej świadczy o Nikonie. Przecież przed takim ''łał'' daje się kilka egzemplarzy wybranym fotografom i w dniu premiery wypuszcza w sieć wybrane, obrobione zdjęcia.
Ale Nikon jakoś nigdy nie grzeszył marketingiem. I ci ochroniarze, ja bym po prostu wyszedł.
Taki Nikon to tylko w Polsce jest.W innych podworkach inaczej on postepuje.
-
A ja jestem obrazkami z tego aparatu pozytywnie (acz umiarkowanie) zaskoczony. Myślałem, że będzie gorzej. Optyczni pewnie powyłączali odszumianie, więc można było się spodziewać katastrofy. Widzę szum, ale nie widzę budyniu, a to już coś pozytywnego.
-
Jest sporo programów do odszumiania. O sofcie do odbudyniania jeszcze nie słyszałem. Dlatego lepszy jest umiarkowany szum. No i ciekawe jak będzie wyglądała współpraca z Nikkorami. 105 makro może dać fajny efekt, jest też gotowa portretówka 35/1,8 ;).
-
Sample jajec nie urywają, ta matryca pracuje w miarę równo w sensie szumu - wraz ze wzrostem czułości zaszumienie nie zwiększa się zbytnio, ale szum dokucza już od najniższych czułości. Wolałbym gładziutkie 100, względnie używalne 400 i wystarczy. Sample z Fotopolis trochę lesze niż z Optycznych ale na liściach, trawie, dachówce ze szczegółem kiepsko.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon.
Co oznaczają te obliczenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Co oznaczają te obliczenia?
zdaje sie crop
-
Oznaczają że pod względem wielkości matrycy 4/3 jest dokładnie w połowie drogi między bezlusterkowcami Nikona, a lustrzankami z cropem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
pod względem wielkości matrycy 4/3 jest dokładnie w połowie drogi między bezlusterkowcami Nikona, a lustrzankami z cropem.
matryce 4/3 które są używane także w lustrzankach z cropem są w połowie drogi do lustrzanek z cropem.........
ktoś oprócz freta to rozumie?
-
Chyba każdy rozumie, że rozmawiamy o Nikonie i jego cropie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chyba każdy rozumie, że rozmawiamy o Nikonie i jego cropie.
nie, nie każdy
-
Ale teraz, to już chyba wszystko jasne :). Moim zdaniem z tego wynika, że O na gwałt potrzebuje dobrej matrycy, wtedy będzie całkiem rozsądnym kompromisem między Nikonami. Z obecną matrycą będzie mu trudno.
Pozdrawiam
-
O sprzedaje się świetnie, więc nie będą zmieniać nic na gwałt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
...To tylko zabawka...
Ja osobiście nie lekceważyłbym nowego produktu, który może być, np., taki: http://a.img-dpreview.com/news/1109/...ions-large.jpg
Rozpatrywanie tej klasy aparatów (nawet PENa, NXa, czy NEXa), jak po prostu aparatów fotograficznych, i deliberować na temat szumów, cropów, głupiego rozstawienia guziczków (czy ich braku), przestaje być racjonalne (a jest jwręcz ortodoksyjne, gdyż czynimy to z uwagi na, np. zaawansowane doświadczenia związane z użytkowaniem lustrzanek). Spójrzcie na to inaczej - to jest już zjawisko, które dopasowuje się do nowych zachowań ludzi, do stylu życia, gdzie kompletnie nie ma znaczenia, czy szumi już od 200, czy dopiero od 1600 (a cio to te ISO w ogóle:?:;-) ), pozwala wyróżnić się w tłumie, itd. Moim zdaniem właśnie o to chodzi i dlatego Nikon 1 jest produktem bardzo konkurencyjnym.
Jack
-
Ja nie w kwestii lekceważenia tego produktu, tylko emocjonalnego podejścia do sprzętu w ogóle, nie ważne, czy N1, lodówka, czy, samochód.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
...tylko emocjonalnego podejścia do sprzętu...
Grizz, nic osobistego do Ciebie, to był akurat najlepszy cytat, bo nie chciałem opowiadać pod jakimś szyderczym:-)
Jack
-
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi, jakie szumy i inne bzdety o których my tu piszemy na forach internetowych. Jaki odsetek, czyta i przejmuje się takimi szczegółowymi różnicami technicznymi. Marketing zrobi swoje, kolorowe obudowy do wyboru są, marka nie byle jaka więc chętni się znajdą ;) Matryca mała = tańsza więc zarobek będzie większy.
pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi
a co to ta matryca? :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi, jakie szumy i inne bzdety o których my tu piszemy na forach internetowych. Jaki odsetek, czyta i przejmuje się takimi szczegółowymi różnicami technicznymi. Marketing zrobi swoje, kolorowe obudowy do wyboru są, marka nie byle jaka więc chętni się znajdą ;) Matryca mała = tańsza więc zarobek będzie większy.
pozdr
Dziwny jest ale może zarobić na siebie.
Ma dobrą markę i wielu klientów go wybierze, dobry zoom i AF - podstawowe i ważne parametry dla osób które nie znają się na fotografii.
-
Jednak ludzie zwracają uwagę na cenę. Jeśli taniej będą mieli Sony NEXa, które będą też lepiej eksponowane w sklepie, to nietrudno zgadnąć co wybiorą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jednak ludzie zwracają uwagę na cenę. Jeśli taniej będą mieli Sony NEXa, które będą też lepiej eksponowane w sklepie, to nietrudno zgadnąć co wybiorą.
Ludzie mają do wyboru wiele tańszych telefonów, a mimo to wielu chce mieć iPhone'a. Jeśli się produkt dobrze wypromuje, można go sprzedać drogo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ludzie mają do wyboru wiele tańszych telefonów, a mimo to wielu chce mieć iPhone'a. Jeśli się produkt dobrze wypromuje, można go sprzedać drogo.
Grill na ganku, lato br., około północy:
robię fotki ;) GF1@20/1.7 na jedynych słusznych nastawach,koleżanka (za chwilę kupuje D5100) na powiększeniu ogląda całkiem "gładkie" dla mnie fotki i mówi: widzisz chcę taki aparat, który nie będzie mi robił tych kropek na czarnym.
Nie wiedziała nic o matrycach, szkłach, f/ itd, itp.
Podsumowując: czy na chwilę obecną nie będzie lepiej polecać komuś zakup aparatów klasy XZ-1?
/edit/ - fajna wizualizacja
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon. Będzie się działo.
Tylko, że body i obiektywy CX nie są mniejsze od takowych w m4/3 :wink:
PS
Po co się robi o północy fotki grilla na ganku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Po co się robi o północy fotki grilla na ganku?
B/c I can ;)
-
Bardzo fajna wizualizacja, rozmiarami to tutaj Nikon nie wygrywa.
Jednak jakby zamiast GF3 dać G3 to byłoby już inaczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
B/c I can ;)
Znaczy się grillujesz dopóty możesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Znaczy się grillujesz dopóty możesz?
Coś w ten deseń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Tylko, że body i obiektywy CX nie są mniejsze od takowych w m4/3 :wink:
...
Przy takiej samej jasności powinny mieć mniej szkła. Może N będzie to szkło pakował w duże obudowy dla podniesienia prestiżu :) Ciekawe jak wypadnie porównanie 10-100 z superzoomem O.
-
Główną zaletą m43 jest posiadanie niewielkich dobrych optycznie jasnych stałek no i oczywiście fajnych także niewielkich zoomów. Tutaj mamy kilka wcale nie powalających na kolana KITów i ciemną stałkę, mocarzem jest 10-100mm o średnicy obiektywu 72mm... czyli tyle ile Nikkor 18-200mm pod APS-C... postarali się nie powiem...
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Nikon bardzo dobrze pomyslal... bo crop 2.7 jest rewelacyjnym kompromisem miedzy wielkoscia aparatu - szkiel a jakoscia zdjec.
Ja tak myślałem o mikro4/3. Tutaj już masz matrycę o przekątnej jednego cala...
jakby nie było ja 4/3 cala to nie jest wiele więcej, a jednak większe możliwości jeśli chodzi
o matryce, głębię ostrości, oraz znacznie mniej bolesnego podpięcia szkiełek systemu "matki" czyli 4/3 Olka.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Podobają mi się te aparaty jeśli chodzi o wygląd, szczególnie ten mniejszy. Ale wielkość matrycy świadczy o tym, że Nikon raczej traktuje ten segment w kategorii modnych, drogich, lajfstajlowych zabawek.
Na podstawie obejrzanych przykładowych zdjęć ja bym zaproponował jako hasło reklamowe:
"Jakość kompaktu w cenie lustra"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
...
Na podstawie obejrzanych
przykładowych zdjęć ja bym zaproponował jako hasło reklamowe:
"Jakość kompaktu w cenie lustra"
Chyba nie popatrzyłeś na ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Spójrzcie na to inaczej - to jest już zjawisko, które dopasowuje się do nowych zachowań ludzi, do stylu życia, gdzie kompletnie nie ma znaczenia, czy szumi już od 200, czy dopiero od 1600 (a cio to te ISO w ogóle:?:;-) ), pozwala wyróżnić się w tłumie, itd. Moim zdaniem właśnie o to chodzi i dlatego Nikon 1 jest produktem bardzo konkurencyjnym.
Niby tak ale nie wiem czy to wystarczy. Tacy ludzie mogą jednak po jakimś czasie fascynacji - o fajne! - dostąpić kolejnego stopnia wtajemniczenia ;-) i jeszcze przy ladzie zapytać ile to ma pikseli? A ma mniej niż równie kolorowe a znacznie tańsze kompakty... i chociaż 10mpix to aż za dość do robienia zdjęć, to jednak w tłumie średnio się prezentuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Paradoksalnie właśnie ten kloc może się okazać fajną zabawką do ...filmowania. Elektryczny napęd zoomu z regulowaną prędkością z takim zakresem kątów widzenia - będzie OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
pozdr
Witam !
Na format 10x15, 13x18, 21x15 w... 400 DPI wystarczy ;)
Robilem odbitki z Canona S95 (mala matryca 1/1.7") na formacie 21x15 w 400 DPI.
Material wyjsciowy byl generowany z RAW-ow i uzyskalem na papierze fotki wysokiej jakosci z oddaniem
kazdego szczegolu + bardzo ladne kolory.
Jezeli Canon potrafil z matrycy 1/1.7" wycisnac dla malych ISO tak dobra jakosc obrazu
to Nikon z wieksza matryca jak sie postara to moze uzyskac fotki jeszcze lepszej jakosci i
dla wielu amatorow uzyska sie tego czego oczekuja... Czyli maly lekki aparacik z niezla jakoscia zdjec
przeznaczony dla zdjec wycieczkowo-domowych.
Pozdrawiam
-
Witam
Fajnie, że się pojawia coraz większa konkurencja w segmencie bezlusterkowców.
Na razie to chyba trzeba poczekać na jakieś miarodajne testy bo paplanina na forach nic nie wnosi.
Ja raz zrobiłem błąd czytając rożne bzdety i chciałem się pozbyć Olków, ale na szczęście po porównaniach organoleptycznych stwierdziłem, że:
40% opinii pisza "pryszczaci" po 1-2 dniach zabawy ze sprzętem
40% talibowie systemowi
20% jest w miarę obiektywnych opinii.
Konkurencja w tym segmencie wymusi zapewne lepsze ceny i lepszą jakość.
Na razie PEN-y i Panasoniki wraz ze szklarnią trzymają się mocno, a jaki będzie nowy Nikon to czas pokaże ....
Pozdrawiam
MK
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chyba nie popatrzyłeś na ISO.
Po prostu spojrzałem w oczy drugiej od lewej pani na TYM zdjęciu i zobaczyłem jak niewielka jest ilość detali na fotce
No ale fakt - ślicznie szumi nawet na ww. zdjęciu na czarnej ścianie za tą panią na ISO 200...
Myślę, że określenie "kompakty z wymienną optyką" powinno należeć się teraz tylko systemom Q Pentaxa i 1 Nikona"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
....Paradoksalnie właśnie ten kloc może się okazać fajną zabawką do ...filmowania...
Co się z przodu przypnie, to już dalsza sprawa. Fajną zabawką do filmowania może się okazać dopiero coś, co poza posiadaniem manuali, będzie filmowało w tempie 25 kl./sek. Z ubolewaniem stwierdzam, że nie tylko Nikon tego nie ma...
Jack
-
[QUOTE=Iwo;
Myślę, że określenie "kompakty z wymienną optyką" powinno należeć się teraz tylko systemom Q Pentaxa i 1 Nikona"[/QUOTE]
Dobre i prawdziwe:mrgreen:
-
Namieszało się ostatnio na rynku foto. Aparaty z wymienna optyką i matrycą mniejszą niż 4/3, aparaty z matrycą APS-C i bez wymiennej optyki.... Myślę że ktoś, może rynek, w końcu jakoś ten bałagan poukłada w nowe szufladki.
-
Po co? Im bardziej różnorodnie, tym lepiej dla kupującego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nemo5576
Po co? Im bardziej różnorodnie, tym lepiej dla kupującego :)
A co ma poukładanie w szufladki do "lepszości" czy różnorodności?
-
Po co układać w szufladki?To właśnie jest chłyt marketingowy pozwalający ciągnąć kasę od maluczkich.