Najprościej - kopiujesz warstwę, myrdasz suwaczkami co masz do zmyrdania, robisz maskę i ją pędzlujesz (bez gumek, jak chcesz poprawić zmieniasz kolor pędzla z czarnego na biały). Zajrzyj tutaj, może się przyda: http://www.fototv.pl/artykuly/
Wersja do druku
Najprościej - kopiujesz warstwę, myrdasz suwaczkami co masz do zmyrdania, robisz maskę i ją pędzlujesz (bez gumek, jak chcesz poprawić zmieniasz kolor pędzla z czarnego na biały). Zajrzyj tutaj, może się przyda: http://www.fototv.pl/artykuly/
Załącznik 53426Rzeczywiście pan Krzysztof robi niesamowite zdjęcia. Swoją drogą zastanawiam się jak on robi takie makro..
Wrzucam kolejne zdjęcie:
.
1.Zrobic fotke jeszcze raz.
2.Podmienic niebo z innej fotki.
2a.Jesli niebo pasuje w tonacji fotki i linia podzialu jest w miare latwa-to rozdzka i violaaa.
2b.jesli drzewa lub balustradki na przejsciach to rozbic na kanaly,niebieski skopiowac,kontrast zwiekszyc,dopasowac glebie ostrosci i violaaa.
Pewnie 2b zbyt trudne na poczatek,to do patrzenia tutek w punkcie 2c
2c.tutek do patrzenia http://download.galileo-press.de/tra...=1&lesssonId=3
A przy okazji jezyka dotrzec troche sie przyda.
Hi Ja polskiego tez za czesto nie uzywam jednak nie zapomnialem:-P:-P
A skoro tutek Ci sie podoba to masz nastepnego.Jak pomocne jest na sesji kilka klatek na poczatku z probnikiem koloru i temperatury.
Te tutki z galileo sa naprawde dobre.Nie ma uproszczen w temacie,gryza sprawe z kilku stron.
http://download.galileo-press.de/tra...=1&lesssonId=1
Nie mialem pojecia czy maja,ale spytalem i pogogluj za ISBN 978-3-8362-1609-8 .Podobno co kwartal nowe tutki.Ostatnie wydanie to II kwartal i gimp 2,8 chyba.
Z darmowych takich prostych to http://www.galileodesign.de/katalog/...116A5-VxDhjcyU znalazlem
Miales ,miales,tylko nie przykladales wagi do tego pojecia.Chociaz,kiedys na pytanie o malowanie kolorem napisalem:zrob se pusta warstwe,wylej kubkiem farbe z kroplomierza i pobaw sie kryciem,jesli masz w grupie to najlepiej jak to potraktujesz ,ze to inteligentny obiekt jest.Do dzis dziecina sie nie odzywa do mnie.A mowila,ze peesa uzywa juz pol roku i zna tak na 80%
Dlatego wole zapodac filma niz sie wyslawiac niefortunnie.:wink:
A moze to o prezesa chodzilo?:mrgreen:
Wiesz, o warstwach się dowiedziałem, choć jeszcze podchodzę do nich jak pies do jeża, powoli się przegryzam na tyle , na ile czas mi pozwala, ale jak zobaczyłem otwieranie oczu, poprawianie nosa i warg, produkcja talii, to mnie zatkało, chociaż wiedziałem o dużych możliwościach PS-a, co innego wiedzieć , co innego zobaczyć. Widzę, że muszę sobie wyprodukować nieba do krajobrazu tak na wszelki wypadek, ale to pikuś - spodobało mi się duplikowanie kanału niebieskiego i separacja planów. I to chyba będzie mój sposób na przyciemnienie nieba. Już nie będę się mógł tłumaczyć kierunkiem padania światła po obejrzeniu tego instruktażowego filmu.
Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję, plusika na razie być nie mogę. AP.
Pozwolę sobie zamieścić kolejne zdjęcia z dzisiejszego spaceru po łące. Ponieważ zgubiłem się z numeracją zacznę ją od początku:)
1)
Załącznik 53589
2)
Załącznik 53590
3)
Załącznik 53591
4)
Załącznik 53592
5)
Załącznik 53593
No to troche o tym co i jak widzimy w kadrze.
Napewno slyszales i tzw zlotym podziale.Juz nawet ci co Cheopsowi budowali stosowali go i mieli sznurki w kieszeni zawsze:wink: Te linie na obrazku co na koncu zdania bedzie to wlasnie one-dziela obraz i sie przecinaja.Tam gdzie sie spotykaja to tworza mocne punkty.Załącznik 53596 Jak widac nie umiesciles kadrujac nic co warte jest do pokazania Twoim widzom.
Nastepny obrazek to Linie,ktore pomagaja przy skosnym kadrowaniu.Gdybys lekko przechylil aparat to kropki na skrzydlach byly by w lini,korpus tez i inaczej juz by sie patrzylo-popatrzZałącznik 53597.Mamy jeszcze tzw zlota spirale miedzy innymi podzialami.Jednak wiem,ze goglujac o kadrowaniu lub czytajac spotkasz sie z tematem wiec nie bede sie wymadrzac.
Dziwne,ze nawet sztuka jest z matematyka scisle zwiazana,co za przedmiot.A na maturze go nie chcieli:wink:
5mi się podoba :D btw, działasz tylko w makro czy architektura/portret też czasami?
dla mnie 3 super
Portret rozumiany jako foto w studiu z naświetleniem itp to niestety nie. Jeśli natomiast chodzi o architekturę to najczęściej pstrykam tego typu zdjęcia, gdy jestem w podróży. Staram się z 1-2 razy do roku udać w jakieś fajne egzotyczne miejsce i wtedy często utrwalam architekturę lub jej elementy a także tamtejszą ludność:) W grudniu lecę do Sri Lanki dlatego przywiozę pewnie kilka zdjęć buddyjskich świątyń. Zdjęć makro mam tak naprawdę najmniej.
Jak dla mnie to czworeczka :-)
Skoro już pomęczyłem Was moimi motylami, to może teraz wrzucę pszczoły:
6)
Załącznik 53756
7)
Załącznik 53755
8)
Załącznik 53754
9)
Załącznik 53757
Hmm.. jakoś ostatnio chyba nie mieliście ochoty nic skomentować a i ja zaniedbałem ten wątek, więc spróbuję podjąć próbę ożywienia go. Wrzucam klika zdjęć. Jak możecie napiszcie coś o nich. Dobre rady mile widziane :)
10) Załącznik 55014
11) Załącznik 55010 - tylko dla widzów o mocnych nerwach. po 3 min walce główka ważki została oddzielona i rozpoczęła się konsumpcja..
12) Załącznik 55011
13) Załącznik 55012
14) Załącznik 55013
Zainteresowania brak więc wątek do zamknięcia.
No nie ładnie to zabrzmiało to w stosunku do tych co tu pisali i radzili :???:
Czasami brak komentarzy to też komentarz.
Napszykład z ostatnich 2 wrzutek kadry są bardzo do siebię podobne.
Czy nie lepiej wybrać jedną pszczołe i jedną ważke którę wg Ciebię są najciekawsze?
I nie zniechęcaj się tak tylko próbuj dalej :grin:
Pozdrawiam :wink:
Nie gustuję w makro - nie będzie moich komentarzy.
Pozdrawiam AP.
Nie mam zamiaru pokazywać jedynie makro.
Dobrze Lolita prawi - brak komentarza to jest komentarz, bo gdybyś wrzucił kiepskie foty, to na pewno spotkałbyś się z ostrą krytyką. Zdjęcia są dobre jak na początek - bo jak wiem :-) ZD 35 masz od niedawna.
pozdrawiam
Zd 35 mam i nie jest łatwo tym szkłem pstrykać żywotki. Za to do kwiotków, pajęczynkuf itp to super :wink:
jezeli moge cos podpowiedziec , ja ostatnio nie mialem czasu na nowe fotki (praca a pozniej grypa) , wiec wygrzebalem cos tam z szuflady i pocwiczylem obrobke
zreszta idzie taka pora roku ze wlasciwie wyjsc z aparatem bede mial jedynie czas w wekend , mozna to wykorzystac na poswiecenie wiecej czasu na sama obrobke i szlifowanie umiejetnosci w tym zakresie
byles u mnie w watku i moje fotki z szuflady (w nowych aranzacjach) sie Tobie spodobaly , cytuje "zgadzam się 94 i 95 rewelacja."
wiec jak widac odgrzewanie kotleta sprawdza sie nie tylko w przemysle filmowym , ale rowniez w fotografii
byle sluzylo to rozwijaniu wlasnych umiejetnosci ;-)
PS
warto trzymac oryginalne rawy swoich fotek (oczywiscie nie wszystkich), bedzie jak znalazl na dlugie zimowe wieczory i cwiczenie swoich umiejetnosci w obrobce
W sumie masz rację. Niestety z tymi weekendowymi wyjściami to chyba też podzielę Twój los. Za niedługo czas cofną więc na zdjęcia po pracy będzie już stanowczo za późno, no chyba, że nocne scenerie. W takim razie na przemian będę Was męczył swoimi obecnymi i starszymi "dokonaniami" :) Dzisiaj wracając z Kielc do Warszawy zauważyłem fajną mgłę, niestety nie miałem możliwości zatrzymania się w korzystnym miejscu (gdzie widok był najfajniejszy). Zatrzymałem się więc odrobinę dalej i mając 5 min przeskoczyłem na drugą stronę drogi szybkiego ruchu, by zrobić pstryk. NIe miałem zbyt dużó na to czasu - w samochodzie czekała na mnie zniecierpliwiona żona. Czekam na Wasze uwagi.
Załącznik 55273
Sama mgielka tego zdjecia nie robi. Niebo takie sobie, a reszta ciemna jak diabli.
Sorry Osiem, ale to nic nadzwyczajnego.
Probuj dlalej...bo jak mawiaja gorale..."Jak sie nie przewrocis, to sie nie naucys"
POzdr.
Hehe, jasne, nie składam broni, może z czasem będzie lepiej :) Muszę trochę zwalić na żonę, że była taka niecierpliwa i nie dała mi się trochę pobawić a ja niestety amator i muszę zrobić parę pstryków, żeby coś w miarę fajnego wyszło :) Dzięki za opinię odwiedzaj częściej:)
No to może coś z innej beczki:
16)Załącznik 55276 - taki ot pstryk na miasto
17)Załącznik 55277 - zestawienie przeszłość a teraz..
18)Załącznik 55278
19)Załącznik 55280
20)Załącznik 55281 - barwne, kwiatowe wnętrze
Proszę o uwagi i Wasze opinie.
18 wydaje się być nieostre, 19. Opina moja w galerii, 20. nie jest symetryczne - jak robisz centralnie - wykończ formalnie. Mnie rzuca się w oczy donica z kijami.
Pozdrawiam AP.
Ale cisza.
Gość od SPA zwrócił moją uwagę, bo sam lubię wyławiac takie motywy ludzko-uliczne. Tyle ze ostrości brak nieco, soczystego b&w i zawartości z prawej strony.