Odp: kompakt z którego jesteście zadowoleni
Robiłem powiększenia 30x40 ze starego Ricoha GX100. Wychodziły świetnie. Spokojnie dałoby się zrobić jeszcze większe odbitki. Nie sądzę, żeby gorsze wypluwał ten mały Olek. A że kropy wychodzą gorsze niż z dużej matrycy? Ja kropów nie lubię oglądać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Krytycy dowiedzieli się o tym dopiero po jakimś czasie?
krytycy przestali byc sponsorowani ?
ja jeszcze niedawno mialem oprocz E-systemu , kompakta od Fuji , S1800 chyba , ale poszlo w ludzi... bo matryca mala byla ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
... bo matryca mala byla ;-)
... a zupa za słona. :wink:
Mam również na myśli rawy. Nie jest specem od obróbki fotografii, ale w E-510 uzyskiwałem dużo lepsze jakościowo zdjęcia (pomijając zakres tonalny i przepały których trzeba było mocno pilnować).
Dodam jeszcze, że w e-510 w zasadzie wystarczała mi obróbka jpgów, a w rawach więcej coś popsułem niż poprawiłem w stosunku do jpg (pomijając zdjęcia robione w trudnych warunkach). W XZ-1 jest na odwrót i chyba w ogóle zrezygnuję z robienia w jpg.
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Masz racje, porównałem to sobie na obrazku testowym z dpreview.com Przekonało mnie porównanie szczegółów na iso wyższym niż 400... Biorę EPL-1 z kitowym szkłem. Przynajmniej będę mieć okazję się pobawić micro systemem ;) Kurcze, a w pierwszych założeniach miał być kompakt :)
Nie rozumiem - jest kompakt z wymienną optyką , tak to to nazywają ostatnio. Beslusterkowce - to nazwa opisująca wydajność tych aparacików i ich pochodzenie, ale chyba nie przyjmie się na stałe w języku.
Co do jakości obrazka jestem umiarkowanie zadowolony w krajobrazie widać brak szczegółów w porównaniu do E-30 i EP-1. Może można temu zaradzić inną obróbką - jeszcze tego nie wiem , może też mogę poprawić jakość innymi ustawieniami aparatu.
Zdjęcia osób , pomieszczeń , w słabym świetle wychodzą świetnie, ale czy można wymagać wiele od tak małej matrycy?
Z drugiej strony widziałem wydruki 40 x 30 z latawców i na ich podstawie zdecydowałem się na zakup. Szału nie ma , jest fajny aparacik. I jeszcze jedno parę dni poświęciłem na przyzwyczajenie się do jego wymagań co do ekspozycji. Po za tym ma bardzo wydajną stabilizację.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie rozumiem - jest kompakt z wymienną optyką , tak to to nazywają ostatnio. Beslusterkowce - to nazwa opisująca wydajność tych aparacików i ich pochodzenie, ale chyba nie przyjmie się na stałe w języku.
..........
..........
Pozdrawiam AP.
Masz racje, ale uległem polityce marketingowej, która wmówiła mi że pen to pen a nie kompakt czy lustrzanka :)