Jednak system mocowania lampy w PENie jest dogodniejszy - najbardziej klasyczne sanki. W Nexie jest klapka-wtyczka-śrubka!
Jack
Wersja do druku
Jacek, jak oceniasz jego hałaśliwość? Mocno się tłucze migawka?
Będzie też czarny?
będą 4 kolory
http://www2.olympus.pl/consumer/2169...pl3_24699.htm#
Pytanie po ilu klatkach w rawach zapycha się bufor i jak długo trwa zapisywanie na karcie. W GF2 mogę zrobić 4-5 klatek i bufor pełny, a zapis trwa jakieś 5-6 sekund. AF jest lustrzankowy, ale szybkość działania w innych aspektach żałośnie kompaktowa. Mam nadzieję, że w tych nowych Olkach jest lepiej.
Przy zdjęciach seryjnych L, albo Hi, aparat wkłada do bufora 9 RAWów i opróżnia się całkowicie w ciągu ok. 7 sekund na karcie klasy 4 (niestety, nie mam pod ręką szybszej karty pamięci - ale pewnie byłoby lepiej:grin:). Po ustawieniu na pojedyncze zdjęcia i takim "pstrykaniu" ok 1 raz na sekundę, na karcie klasy 4 nie ma żadnej czkawki - idzie na bieżąco.
Jack
W Październiku wyląduje w mojej torbie :grin:
Na serio dla mnie jest ważna wbudowana lampa i możliwość ustawienia mocy jej błysku. W 90% zdjęć używam jej tylko jako światła rozświetlającego w różnych dziennych sytuacjach - przy zmniejszeniu mocy nawet nie widać ew. blików a zdjęcie wygląda o wiele lepiej i co ważne jest pod ręką w każdej sekundzie gotowa do użycia.
No to chyba jest lepiej. W Panasie bufor mieści mniej rawów, a zapis i tak trwa mniej więcej właśnie tyle, ale na karcie klasy 10.
A powiedz jeszcze, czy po zrobieniu pojedynczego zdjęcia (raw) i natychmiastowym wciśnięciu przycisku podglądu, aparat przechodzi do podglądu od razu, czy jest opóźnienie 1-2 s?
Jacek do Poznania się nie wybierasz?
Jacek będzie jakaś okazja żeby zobaczyć te nowe trójeczki?
:cry: jaki on ładny kiedy będzie i za ile?
Mam upoważnienie od Pani Joanny :)
Se zamówiłem taki jeden komplecik :-P
============================
zapraszam do wątku OJ
super cena!!!!
super wygląd!!!!
No super. Na stronie Olka w akcesoriach jest pilot RM-UC1 jednak na liscie obsługiwanych aparatów nie ma E-PL3.
Zakładam, że pilot nie przypadkiem trafił do akcesoriów i będzie działał z E-PL3. Jednak prosiłbym o potwierdzenie, bo myślę o zastosowaniu tych aparatów do 3D a wtedy sterowanie zewnętrzne jest niezbędne.
Już prawie zdecydowałem się na panasa G3, nawet kable do synchronizatorów zrobiłem (działają :) ) i przetestowałem na pożyczonym sprzęcie, ale...
- G3 są droższe (przynajmniej dla OlyJedi ;) ),
- za chiny ludowe nie da się rozpocząć pilotem nagrywania filmu w G3 - wszystko przez dedykowany przycisk i zlikwidowanie trybu "Movie" na kole nastaw.
Panie i panowie, krótko E-PL2 czy E-PL3 /obydwa z obiektywem 14-150/ i dlaczego?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Nowe powinno być szybsze, mniejsze i lżejsze, lepszy film,i bez lampy wbudowanej, ma mieć dodawaną FL-Lm1 do sterowania i błysku? I na plus odchylany ekranik. W dzień w słońcu pewnie nie pomoże, ale wieczorem i w nocy to i owszem.
Pozdrawiam AP.
szale przeważy szybszy AF i odchylany ekran
Wcześniej ktoś pisał o braku histogramu na żywo, ale jest, pobrałem instrukcję, i faktycznie str.32 histogram jest na żywo...
Mam jedno krótkie pytanie: kiedy będzie dostępny w sprzedaży ?
Faktycznie :-) trochę za "płytko" szukałem.
cześć,
ktoś wie jaką ma moc dołączana lampka Lampa błyskowa FL-LM1?
Szukam w necie ale jakoś nie mogę odnaleźć.
ha, znalazłem:
liczba przewodnia 10 przy iso 200
Dotarł :)
Pierwsze co sprawdziłem:
ostrzy z sigmą 30
ostrzy z sigmą 150
heh, zobaczę jak makro z tego wychodzi. Ale pociesznie wygląda S150 z E-PL3 :mrgreen:
Gratulacje :mrgreen:. Czekamy na wrażenia z użytkowania, szczególnie jak wypada porównanie ze starszymi penami.
Również gratuluję nabytku :mrgreen:
Dzięki wielkie :mrgreen:
A teraz popatrzcie jak się prezentuje z Sigmą
Drogi ten dekielek, ale obiektyw dobry to widać taki musi być:wink:
Sprawnie ostrzy z tymi Sigmami?
z s30 lepiej, z s150 trochę gorzej. Wieczorem zrobię jakieś sample i wrzucę.
Ogólnie nie ma tragedii. Do makro i portretu obiekty nie uciekają :P
Kozacko wygląda z tą Sigmą
Taki sobie pstryk z S-30 / f 1,4 światło z żarówek kompaktowych.
Pierwsze podejście, bez poprawek. Sigma robi trrrrrrrr i pik pik - gotowe :)
Też już robię, E-PL3 + 14-150, pierwsze wrażenie, zdjęcia są mniej ocieplone, na +
A autofokus jak? jeżeli można to w porównaniu do e-pl2 i 14-42II :wink: