Mi w ich wykonaniu nawet niemiecki odpowiada :grin: Kolejne z zoo bardziej "politycznie poprawne" niż poprzednie :grin: Zdjęcia z koncertów miewają niesamowity klimat, ale są trudne niestety
Wersja do druku
Mi w ich wykonaniu nawet niemiecki odpowiada :grin: Kolejne z zoo bardziej "politycznie poprawne" niż poprzednie :grin: Zdjęcia z koncertów miewają niesamowity klimat, ale są trudne niestety
Dziękuję że zajrzałaś, zdjęcia z koncertów traktuję jako pamiątki. Z dzisiejszej wycieczki:
24. Mój pierwszy w życiu robal:
25. Mój pierwszy robal, drugie podejście:
26. Mój drugi robal:
27. Moja pierwsza amfibia:
Lato w tym roku jakoś nas nie rozpieszcza, robali i amfibii nikomu nie chce się oglądać więc z mojego archiwum X na rozgrzewkę:
28. Latarnia morska przy Ponta do Arnel na Azorach, za horyzontem Portugalia. Zdjęci z kompaktu, lekko wykadrowane i odszumione.
Twój pierwszy robal bardzo mi się podoba zarówno w pierwszym jak i w drugim ujęciu. :grin:
A krajobraz z latarnią morską też wyszedł bardzo ciekawie.
Dziękuję Ci bardzo za ciepłe słowa :grin: W drugim podejściu do pierwszego robala popełniłem bardzo poważny błąd, nie podniosłem ISO i nie przymknąłem mocniej przysłony dlatego spora część latawca ucieka z GO. Próbowałem trochę podreperować sytuację w Szopie (lokalne wyostrzenie rysunku na krawędzi skrzydeł) ale sp****nej fotki już nic nie uratuje. No cóż, dopiero poznaję swoje szkła - w tym wypadku ZD 35 Makro.
Latarnia morska, kiedyś tam wrócę. Azory to najbardziej zielone miejsce w Europie. Jeżeli Ci się podobało - kolejne z mojego archiwum X:
29. Azory, park w Furnas. Powtórnie kompakt, zdjęcie delikatnie poprostowane (perspektywa) i odszumione.
Ladne miejsce w Furnas.
Banalna fotka, która nauczyła mnie że światłomierz to mały oszust:
30. Na straży:
Pod względem technicznym powiedziałbym coś mądrego "a jakie ISO bo balancy ekspozycyjne etcetera, aha yy tak tu widze kadrowanie bla bla" ale sam jestem na etapie organoleptycznego rozpoznawania 'oguzikowania' swojego olimpka, więc wypowiem się jak prosty człek w tajnikach technicznych nie obeznany: Fajna dżaba Ci wyszła, bardzo mi się podoba, kolorystyka tego płazo-gada mi wpadła w oko, latarnia też fajna, ciekawa perspektywa i soczysty kolor nieba, jestem 3 razy na tak :D
Dziękuję Ci bardzo, poniżej mały "Bukiet":
Z dzisiejszej wyprawy do lasu, muszę jeszcze chwilę nad nim popracować:
32. Tkając:
Bawisz się z nami i mówisz, żeś ignorant? Celowo tak ustawiłeś GO?
Pozdrawiam AP.
Dziękuję że zajrzałeś:) Pierwsze w życiu lustro nabyłem tydzień przed zarejstrowaniem się na forum - raptem minęły trochę ponad dwa miesiące, więc stwierdzenie "ignorant" jest cały czas aktualne :wink: W międzyczasie podglądnąłem kilkaset niezłych zdjęć, przeczytałem pięć książek (Bryan Peterson fajnie pisze o fotografii) i pstryknąłem trochę fotek. Tak coś czuję że będzie to moja pasja do końca pobytu na tej planecie.
Na tkającego jegomościa wlazłem spacerując po lesie, światło było takie se a on był zajęty robieniem sieci na bzyki. Nauczyłem się już czegoś, ISO poszło na 800, przysłona na 8 (ZD 35) , włączyłem IS, AF na M techniką bujania - strzeliłem kilka zdjęć i niestety tło okazało się porażką. W domu stwierdziłem że jak je zamaskuję to będzie całkiem sympatycznie. Poniżej wersja finalna, lepiej niestety jeszcze nie potrafię:
Wyobrażam sobie że trudno było pajączkowi w tej pozie zajrzeć w oczy - jednak odwłok robi wrażenie :)
Dzięki za wizytę. Wbrew pozorom centymetrowy pajączek tkający sieć porusza się z gracją i prędkością baletnicy - ustrzelenie go wymaga trochę cierpliwości. Poniżej kolejna "kwiatkowa" próba, nie jestem z niej do końca zadowolony ale kwiatek malutki i ładniutki:
I jeszcze żarcik pt. "Lemon tree":
Zdjęcie dzwoneczka bardzo mi się podoba. :grin:
34 nie, dzwonek i pająk tak :)
pajak i dzwonek na tak :).
gratuluje
Dziękuję wszystkim którzy tu zajrzeli. Dzisiaj kolejny kwiatek, nie wiem czy nie przesadziłem z wyostrzeniem pierwszego planu:
35. Małe i ładne:
Z nudów se jeszcze powcinałem:
ostrość jest ok, przynajmniej u mnie. ale troszkę za dużo się dzieje na tym zdjęciu. może warto rozmyć tło aby lepiej wydobyć główny temat.
"kolorowanki" do mnie nie przemawiają ale to kwestia gustu :)
Dzięki że zajrzałaś :wink:, rozmywałem ale wyglądało nienaturalnie chyba że bym się pobawił z gradientem od środka. Muszę poszperać w sieci żeby podpatrzeć jak najlepiej to zrobić. Drugie to tylko takie zabawy w PS, dla podniesienia skilla.
Myślę, że ten link Ci pomoże w podniesieniu "skilla":grin: http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrow...lens-blur.html.
Pozdrawiam
Dzięki :mrgreen: stronę znanej rozgłośni radiowej mam już w ulubionych, niestety nie przejrzałem jeszcze wszystkich "tutków".
Dbaj o ostrość zdjęć, widzę, że tu jej brakuje dość często. Wypracujesz to, diabeł tkwi w szczegółach, zwracaj uwagę na nie. I tu chciałbym dojść do 2 zdjęcia bodajże w Twoim wątku. Bardzo proszę by nie montować nieba w taki sposób :) Dokładność przede wszystkim. bo tak to oko pęka. pozdro
Dzięki, niebo było ze dwa miesiące temu - ciut się przez ten czas nauczyłem :lol: Poz tym Ty jesteś artysta a ja próbuję na razie chociaż prosto gwoździe wbijać :mrgreen:
Oj nie używaj takich słów na wyrost, proszę Cie. hobbysta i nic ponadto :)
Dla mnie artystą jest każdy kto ma wiedzę, umiejętności i pasję - Ty spełniasz te kryteria. Swoją drogą zrobił byś kiedyś jakiegoś "tutka".
Tak se piszę u innych a u mnie posucha. Dzisiaj dwa zdjęcia w temacie który jeszcze mało kumam, czyli szeroko pojęty "landszaft".
36. Faktura lasu
37. Widok na jezioro
Ten widok na jeziorko to ciutke za wczesnie zrobiles.Z lewej juz sie pojawialo ciekawe swiatlo.Mogles zaczekac parenascie minut i w tym czasie polarka zakrecic,wyszlo by cos takiego,tylko ze duuuzo lepszeZałącznik 53584
Przeczytalem,ze twierdzisz,ze malo kumasz z krajobrazow.
Posluchaj rady totalnego laika w temacie.Dobra fotka to nie fotka z marszu.Owszem zadarzaja sie i takie,ale bardzo rzadko.
Napisze Ci jak ja robie tego jak ty nazwales landszchafta.
Wiec najpierw znajduje miejsce,przychodze w roznych porach dnia,robie probne pstryki.Pozniej kiedy juz widze tam swiatlo jakie kiedy i o ktorej to biore statyw,termos rozne zabawki i ide focic.Rozstawiam sie na pol godziny przed i czekam.Na focenie jest gora 15 minut.W tym czasie musza zagrac chmury jak sa,i swiatlo.Czasem w kadr wejdzie cos niepotrzebnego,wtedy stempel albo -do nastepnego razu.
To ponizej to powtorka,bo polewaczka w tle przeszkadzalaZałącznik 53588
Dzięki za wskazówki, muszę sobie kupić termos bo nie mam :lol: a polarka dokręciłem (poniżej) ale Twój lepszy bo rozmywa kszaczory na horyzoncie :wink: i ma większą zawartość niebieskiego w niebieskim (kanale).
Ładny ten Twój landszaft, może kiedyś taki zrobię :!::?:
Pisałem gdzieś że lubię "maszyny", poniżej jedna z nich. Próbowałem to ugryźć pod różnymi kątami ale ten wydaje mi się najlepszy - oczywiście mogę być w błędzie, prosił bym wtedy mnie naprostować.
38. Stara szkoła:
Wolałbym , byś zrobił to zdjęcie z drugiej strony , lub tak by meblościanka czy immy stolik nie wchodziły do zdjęcia. Można by na przykład przymaskować czymś podobnym do ścianki górnej sprzętu.
Pozdrawiam AP.
Dzięki że zajrzałeś, to po prawej to nie meblościanka tylko drewniany bok urządzenia. W latach osiemdziesiątych był taki "trynd" we wzornictwie sprzętu audio że tzw. topowe modele miały drewniane dodatki najczęściej wykańczane na wysoki połysk. Mam małą kolekcję gratów z tamtej epoki.
Dzis tez to co odpowiedzialne za dzwiek ma obudowe drewniana.Kolumny glosnikowe i same glosniki dobrej klasy to obudowa drewniana.Wysokiej klasy to powierzchnia politura kryta,a te nizej to lakier nitrocelulozowy co najwyzej.I napewno dobrej klasy sprzet nie czyta mp3 i avi:grin:
Kocham "vintage" audio, kolumny zbudowałem sam "własnymi ręcyma". Grubość ścianek tych małych monitorków wynosi 48 mm (warstwowy MDF + płyta stolarska) a przód oklejony jest ręcznie naciąganą, czarną, cielęcą skórą + dodatki z tyłu z polerowanej stali nierdzewnej. Jestem z nich dumny :mrgreen:
Twój landszaft wpędził mnie w depresję - właśnie czytam/przeglądam po raz n-ty "Ekspozycję bez tajemnic". Nie rzucę się z mostu ale powoli zaczynam wrzucać w kibel większość zrobionych ostatnio zdjęć.
Przez chwilę mnie nie było w związku z tym konkurs bez nagród - gdzie byłem w międzyczasie :?:
Jak się obrobię to wrzucę trochę więcej :lol:
Wrzucaj, pierwsze bardzo mi się podoba. Statyw pewnie był w użyciu...:wink:
OK, 40. Francuska koronka:
38 bardzo bardzo, tylko trzeba było dorzucić z 10dB to by się ampol z gałki schował. Koronka piękna, aż się prosi o HDRa żeby uwidocznić szczegóły w cieniach. NB równa jest aż do bólu, ale przez kontrast plam lewa-prawa sprawia wrażenie że przechyla się w prawo.