-
Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8
I o to chodzi :) Jasne szkła maja tę zaletę, że można je przymknąć (ciemnych nie da się bardziej otworzyć) :) Tak ciasny portret byłby lepszy przy 2,8, ale Go bardzo zależy od odległości i już fotka dowodowo-paszportowa na pełnej dziurze byłaby ok, a przy szerszym kadrze pewnie byś marzył o 1,4 :)
-
Ładny obrazek daje to szkiełko. Nie masz czegoś w kadrze typowo portretowym - tak mniej więcej popiersie...?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
...tak mniej więcej popiersie...?
Jak myślisz, ilu fotografów mam w najbliższym otoczeniu? Ręce mają ograniczoną długość, nie da się już bardziej oddalić aparatu;-)
Jack
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Jak myślisz, ilu fotografów mam w najbliższym otoczeniu? Ręce mają ograniczoną długość, nie da się już bardziej oddalić aparatu;-)
Jack
Badz szybszy od samowyzwalacza i wolniejszy od AF a wszyscy bedziemy podziwiac piekne foty:grin:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Jack
Jacku - lustro w łazience i samowyzwalacz na 12 sek. może zastąpi to fotografa. A może wykorzystać wyzwalanie latawcowe?
A tak na poważnie to nie można go wyzwolić pilotem?
Czekam na to szkiełko, zbieram blaszki i wygląda na to ,że już wkrótce zagości u mnie... Na razie nie dostałem maila od Pani Joanny.
Pozdrawiam AP.
-
-
a jak szybkość af?
do czego można go porównać?
-
Asekuracyjnie: do najwolniejszego szkła MSC, optymistycznie do najszybszej stałki MSC;)
Będzie szybko ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Asekuracyjnie: do najwolniejszego szkła MSC, optymistycznie do najszybszej stałki MSC;)
Będzie szybko ;)
Jeżeli będzie maiło te sam silnik co 12/2 to na nowych trójkach, w normalnym świetle, nie zauważysz, że działa.
Pozdrawiam AP.
-
WoW!
Szkoda, że to nie z moich ust ;)
Wyśmienite, brawo!
-
no powiem, że korci mnie wraz z nową 3 - ze względu na cenę chyba epl-3.
Brakowało mi bradzo jasnej portretówki, używałem heliosa 58/2 i reuvenona 55/1,7 ale brakowało mi strasznie AF.
No powiem, że Oly zrobił mi niespodziankę i wypuścił to szkiełko :)
-
Patrząc na zielony podpis pod nickiem to zakup 45/1.8 jakby nie podlega dyskusji ;)
-
killer it is ;) - brawo Oly
-
Dalej czekam za informację, że jest już dla mnie jedna sztuka w Warszawie.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dalej czekam za informację, że jest już dla mnie jedna sztuka w Warszawie.
Ty też? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Ty też? ;)
Wiem - kiedyś pisałeś, że pierwsze dla Ciebie. Zgadzam się.
Pozdrawiam AP.
-
Że też nie mogli wyprodukować czegoś takiego dla 4/3? Kompletnie nie rozumiem :roll:
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Że też nie mogli wyprodukować czegoś takiego dla 4/3? Kompletnie nie rozumiem :roll:
Tomek
Mogli, przecież zrobili aż trzy małe i dwie wielgachne stalki, ale uważali , ze nam zoomy wystarczą - jak u Forda, może być każdy byle był czarny.
Jak bankructwo zajrzało do oczu to i jasne cudeńka być mogą jak 12/2 czy 45/1,8. Tera kupisz se i aparat jak chcesz tym cudeńkiem pofotografować. A i tak dalej nie ma nadzieji na lepszą (czytaj nie Panasową) matrycę. A garb od noszenia paru kompletów szpejów sam już urośnie. nie mówiąc o wyrwie w portfelu.
Miałem na chwilę w rękach 25/1,4 jak widać Panas z Leicą nie znalazły powodów dla których w 4/3 nie może być szkła jaśniejszego od 2,0.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Miałem na chwilę w rękach 25/1,4 jak widać Panas z Leicą nie znalazły powodów dla których w 4/3 nie może być szkła jaśniejszego od 2,0.
Pozdrawiam AP.
Tak patrze.. chetnie bym łyknął np GH-2, ale jednak przydałyby się dwa "kółka" i np. możliwość podpięcia gripa jakiegoś fajnego.
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Tak patrze.. chetnie bym łyknął np GH-2, ale jednak przydałyby się dwa "kółka" i np. możliwość podpięcia gripa jakiegoś fajnego.
Tomek
Też mu się przyglądam z ciekawością , podobno w USA zaczął już tanieć , ale hamuje mnie to, że już mam jednego klocka, raczej spoglądam życzliwiej ma GF-2i EP-3,EPL-3 EPM-1, i do tego wizjerek w razie potrzeby.
Kupiłem XZ-ta pod latawca, ale to co mam z matrycy mnie nie zadawała, nie będzie to mój aparat podręczny.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Też mu się przyglądam z ciekawością , podobno w USA zaczął już tanieć , ale hamuje mnie to, że już mam jednego klocka, raczej spoglądam życzliwiej ma GF-2i EP-3,EPL-3 EPM-1, i do tego wizjerek w razie potrzeby.
Kupiłem XZ-ta pod latawca, ale to co mam z matrycy mnie nie zadawała, nie będzie to mój aparat podręczny.
Pozdrawiam AP.
Mam podobny problem. Nie podobają mi się moje zdjęcia z XZ-1 w porównaniu do E-P2.
Chodzi mi głównie o landscape.
Natomiast martwi mnie pogorszenie DR w nowych trójkach.
Pewnie w końcu kupię PEN-a ale nie spieszę się :-?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
No właśnie: natknąłem się ostatnio na info dot. problemów ze szkłami jaśniejszymi od f/2? O co tu chodzi? Dlaczego matryca 4/3 miałaby być przeszkodą, skoro dla jeszcze mniejszych matryc (XZ-1/EX1) robi się jaśniejsze szkiełka? A przecież to właśnie mniejsze matryce tym bardziej potrzebują jaśniejszych szkiełek, np. takiego 12-35/2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
efat
No właśnie: natknąłem się ostatnio na info dot. problemów ze szkłami jaśniejszymi od f/2?
Całe szczęście że na to "info" nie natknęli się dawno temu ludzie z Sigmy i produkowali dzięki temu szkła f1.4 dla 4/3 :) A nawet Olympus w końcu się przemógł i 45mm f1.8 zrobił pod m4/3, że o Panasoniku/Leice nie wspomnę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Całe szczęście że na to "info" nie natknęli się dawno temu ludzie z Sigmy i produkowali dzięki temu szkła f1.4 dla 4/3 :) A nawet Olympus w końcu się przemógł i 45mm f1.8 zrobił pod m4/3, że o Panasoniku/Leice nie wspomnę
Wygląda na to że Olympus jak Henry Ford... wiedział lepiej .
Przepraszam, że się powtarzam, ale podobno Sony dla Zeissa wygina matrycę, więc może tak jest łatwiej - zignorować inną technologię. twoje szkiełko Romku potwierdza, że są to bzdury, lub problemy doktrynalne.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
efat
problemów ze szkłami jaśniejszymi od f/2? O co tu chodzi? Dlaczego matryca 4/3 miałaby być przeszkodą
Nie wiem, czy ktos wie o co chodzi. Moze jedynie Olympus, ktory twierdzil, ze aby zapewnic najwyzsza jakosc, max. to f/2.
Podczas gdy Panas wypuscil swietna PanaLeice 25mm f/1.4, Sigma rowniez jasne szkla wydala.
-
Chodzi o telecentryczność. Olek za późno zdał sobie sprawę z tego, że nikogo ona nie obchodzi. Wszyscy chcą jasnych obiektywów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chodzi o telecentryczność. Olek za późno zdał sobie sprawę z tego, że nikogo ona nie obchodzi. Wszyscy chcą jasnych obiektywów.
Za późno dla 4/3 - rozumiem, do mikro się dało...
Pozdrawiam AP.
-
Robin i jego przygoda z 45/1.8 - cz. 2
Innowiercy niech raczej nie klikają, może się okazać, że jednak Oly rządzi ;)
http://robinwong.blogspot.com/2011/0...w-chinese.html
-
Lepsze tego typu review, niz Optycznych ;-)
Wyglada na szklo, ktore trzeba miec, jesli sie jest w u43, jak wczesniej 20mm.
-
Odp: Robin i jego przygoda z 45/1.8 - cz. 2
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jestem zachwycony. Obraz jak z dużej 50/2 i ten fantastyczny AF EP-3 połączone razem, dają wielką przyjemność fotografowania. Z jednym ale, nie potrzebujesz czekać aż wyostrzy gdy za pierwszym razem chybił.
A Optyczni niech nam dadzą informację o fizycznych właściwościach tego sprzętu. To jest ich robota, a przyjemność obcowania z tym sprzętem i tak pozostanie z nami - użytkownikami.
Pozdrawiam AP.
-
Dla mnie rewelacja (z Ep3) ;)
-
hmm pięknie to wygląda, nałożyłbym jakieś 5 milionów $ kary na Olka że nie chciał czegoś takiego w 4/3 nigdy tego nie zjarzę...
Rozmycie tła jest super, lepsze niż moim nikkorze 1.4..
-
Fotki tylko podrażniły mój apetyt na to szkiełko, czy ktokolwiek wie kiedy one, te szkiełka, w końcu przypłyną do nasz?
-
Zdjęcia śliczne. Nie rozumiem tylko narzekania, że dla 4/3 czegoś takiego nie było. Ktoś mnie uświadomi jak wielka różnica w obrazowaniu, rozmywaniu tła, itd, jest pomiędzy tym szkłem a 50/2,0?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Fotki tylko podrażniły mój apetyt na to szkiełko, czy ktokolwiek wie kiedy one, te szkiełka, w końcu przypłyną do nasz?
Oly zerknij w cennik:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Oly zerknij w cennik:wink:
zerkłem, i nadal nie wiem kiedy dopłyną :( bo że płyną już ktoś pisał jakiś czas temu
-
Głowna różnica to pozbycie się funkcji makro i przyspieszenie działania. Wreszcie normalna stałka, a nie kombajn do wszystkiego.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Polecam zajrzeć do cennika OJ, każdy rycerz obowiązkowo MUSI to kupić a i osłona LH-40B jakby tańsza (od tej z 12/2).
Wrzesień plus logistyka (p. Joanna; przelew; kurier) = 7 września, tak obstawiam Romek, będzie czad!
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Głowna różnica to pozbycie się funkcji makro i przyspieszenie działania. Wreszcie normalna stałka, a nie kombajn do wszystkiego.
Podobno (43R - FT5) i mZD 50/2.0 macro ma ujrzeć światło dzienne w tym roku (fiskalnym w Japonii).