hehe dzieki za wskazowki:) jak na razie to sie ucze ale progres musi byc. kolo tego drzewka byl murek wiec jakos nie chcialem go umieszczac w kadrze.jakos tak wyszlo. do wskazowek sie zastosuje na nastepnym wypadzie:grin: pozdr
Wersja do druku
hehe dzieki za wskazowki:) jak na razie to sie ucze ale progres musi byc. kolo tego drzewka byl murek wiec jakos nie chcialem go umieszczac w kadrze.jakos tak wyszlo. do wskazowek sie zastosuje na nastepnym wypadzie:grin: pozdr
mam pytanie.zfotgrafowalem zachodzace slonce.i to co widac tzn ta kule ognia to widac na tym zdjeciu te potezne rzeki lawy czy po prostu jakies anomalie jezeli chodzi o ostrosc itp????nie wiem sam ale to slonce mi sie podoba.
mam jeszcze kilka fotek mojego pupilka.co sadzicie??
witam ponownie.dzis cos z portrecikow troszke wrzuce wiec oczekuje jak najbardziej wskazowek i porad co do zdjec.pozdr
dziecko - brak ostrości
pierwsze zdjęcie dziewczyny nawet fajne
drugie zdjęcie niestety już nie - przepał w tle, ciemna twarz na pierwszym planie.
Jedyneczka z calej wrzutki najbardziej mi podchodzi.
drugi set zdjęć jest w miarę i to z rozpalonym niebem - bo dałeś fajny akcent na ogrom i dramaturgię nieba a jednocześnie widać kilka planów gór/wzgórzy w dolnym pasie. portrety do poprawki, ostrz na bliższe oko i jeśli masz doczynienia z dziećmi to niestety krótkie czasy migawki
bartek mam jeszcze z ostatniego wypadu cos takiego
z dzisiejszej wypawy dla milosnikow przyrody mam pytanie bo nie wiem co to za zwierzak!
a drugie foto to pliszka żółta-taką mam nadzieje(hehe) ladny ptaszek.
Też nie wiem co to za zwierzak, ale z ostaniej trójki podoba mi się najbardziej. :wink:
2 i 3 fajne, też kiedyś polowałem na ptaki tylko brak mi cierpliwości :-)
na pliszki nie bardzo ciezko.ja juz od dluzszego czasu poluje na blotniaki łakowe i jakos nie moge dobrze pstryknąc.ale fakt faktem fotografia przyrody bez cierpliwosci to nie bardzo udany duet.pozdr
a mnie się motyl podoba pzdro
witam ponownie.mam pytanie.działał ktoś może z puszką 70-300mm + ec-20?? chodzi mi o jakość zdjęć, ostrzenie itp. czy warto kupić ec-20.za wszystkie rady z góry dzieki.pozdr
Poczytaj to:
EC-20
wszystko o EC-20
Dezinformacja n/t EC-20
Tam w zasadzie jest odpowiedź. Obiektyw(słoik) 70-300mm jest za ciemny do takiej jazdy. Oblicz sam f przy 300mm minus 2 działki.
za ciemny to raz, a dwa to zuiko 70-300 nie jest na tyle dobry optycznie co by podpinać pod to konwertery a tym bardziej ec-20, więc raczej kombinacja mało praktyczna. Korzystanie z takiego zestawu będzie wymagało ciężkiego bardzo solidnego statywu a i tak z jakości zdjęć nie będziesz zadowolony...
witam. po dlugiej nieobecnosci na forum prosilbym o ocenę zdjecia, po raz kolejny zrobionego moze w lepszym wydaniu.pozdrawiam
krzywo
Załącznik 61842jeszcze jedno do oceny
kurcze a prostowalem i jeszcze bede musiał.ok
hmmm tu bym ucial z gory i z lewej troszke i bylo by lepiej chyba :) pobaw sie z zobaczysz co pasuje a co nie , tyle lisci i krzaczorow tu nie bardzo mi lezy, wyeksponuj tego ptakulca troche , pokaz jak naprawde wygladal , pzdr.
---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------
do leawj o dwie cegly :) powinno byc ok :)
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------
a moze o jedna :/ sam nie wiem pobaw sie . pzdr.
troszke przyciąłem i jest tak
Załącznik 61846a tak? ps. jak chcesz to usune , pzdr.
a czy nie brak temu ptaszkowi troszke ostrości??:???:
spoko. jest git.tak i tak pasuje.dzieki wielkie
chyba przegielem , ale sam ocen Załącznik 61847
troszke smazy oczy.hehe nienaturalnie.ale dzieki
wiec zrob cos pomiedzy toba a mna i bedzie fajnie :) . pzdr.
dzis dorzuce do oceny pajączka. mam pytanie kadr dobry czy raczej cos przyciąć bo juz sam nie wiem.pozdr
jeszcze można by go przesunąć w lewą, żeby w mocnym punkcie się znalazł ale to by trzeba kombinować na etapie robienia zdjęcia. Ale generalnie, moim zdaniem, nie jest to zły kadr ale ja lubie jak jest przestrzeń :) pzdr
tez tak lubie.ale chyba jednak go tak przytne.dzieki.pzdr
witam ponownie w watku i prosze o ocene takiej oto fotki z mojegoostatniego wypadu.za wskazówki z góry dziękuje i pozdrawiamZałącznik 65144
a teraz pokombinowane moze przekombinowane.zdjecie lasu zrobione olkiem 8mm z celowym poruszeniem w pionie. B&W juz na kompie zrobione. mi osobiście sie podoba ale chciałbym uslyszec Wasze zdanie.pozdrawiam
Postprodukcja wygląda na dość mocną - zdjęcie zmieniło się to niemal w grafikę. Do mnie to nie trafia, ale że jest źle też powiedzieć nie mogę. Może trafi w inne gusta.
dzarro - duzo nie kombinowane .materiał wejsciowy jest mocnym skanem ale chciałem jeszcze podrasować.pzdr
Mi się nie podoba. Wygląda jak rysunek.
co sadzicie o tym.HDR to ciezka sprawa dla mnie ale wrzucam cos.moze lepiej moze gorzej niz bylo w galerii.pzdr
Szum + ostrzenie stworzyło cyfrowy piasek w ciemnych partiach - trochę mi to wyglada na ciągnięty HDR-effects.
Samo zdjęcie ciekawe i motyw też pasuje do HDRa.
Z ilu zdjęć go składałeś i co jaki skok?
Rozumiem, że rozmiar zdjęcia nie jest przypadkowy. Chcesz aby widz oglądał w takim rozmiarze jak wstawiłeś.
Moje pytanie, czy "wygodnie" Ci się ogłada zdjęcie o boku prawie 3tyś pikseli. Mieści Ci się na ekranie?
Przeskalowane będzie zawsze wyglądało gorzej niż w pełnym rozmiarze (to znaczy w takim w jakim zostało wstawione na forum).