no dobra ściągnę wersję 1.0 i zobaczymy bo umni na nowszej tez nie działa.
Wersja do druku
no dobra ściągnę wersję 1.0 i zobaczymy bo umni na nowszej tez nie działa.
jak znajdziesz pochwal się gdzie była...
A tu to nie jest ta? http://support.olympus-imaging.com/o...dex/?Lang=ENU#
Nie trzeba szukać starych wersji. U mnie bangla na najnowszej 1.11
chyba nowa, dokłądnie 61,8 mb
u mnie na 1.11 nie działa... o co kaman?
Pewnie o brak bibliotek do sterowania.
Wystarczy zainstalować sterowniki, np. z Oly Studio 2, nawet trial. U mnie działa, przed chwilą sprawdziłem.
pobrałem plik instalacyjny, zainstalowałem, skopiowałem plik o którym pisałes i wkleiłem tam gdzie pisałes, był wiekszy bo miał 660kb od tego za który został skopiowany (648 kb)... i nadal nic;)
pobrałem go z nowo utworzonej instalacji, nie od MIrka
Cos czuje,ze niepotrzebnie sie odzywalem,bo zaczynaja sie klopoty.A bylo tak spokojnie.
Win 7 64bit, przekopiowany plik, nie działa :(
Mi to tez takjak pozostałym nie smiga , czyli problem z brakiem os2.
No dobra a z kąd wziąść OS2 jakoś nie mogę ściągnąć ze strony olympusa.
Potwierdzam, po zainstalowaniu OS patent Mirka działa.
Pzdr
>>STĄD<<, wujek Google znalazł :]
dziekować .
Masz plusik odemnie , nie wpadłem na to .
pozdrawiam
A tak z ciekawości zapytam - po co Wam to sterowanie aparatem z kompa?
Dzięki za temat no i oczywiście za pomysł z kopiowaniem pliku, śmiga aż miło.
Przy takiej opcji aż się prosi aby ustawić aparat na zewnątrz i siedząc w domku przy np. piwku polować na ptaszki. Czy jest taka możliwość aby działało to sterowanie na jakieś 6-8 metrów po dodłączeniu jakąś przedłużką.
Pozdrawiam
Aparat marznie da dworku a ja w samochodzie :)
ok, działa:-)
plus dla wszystkich którzy pomogli
a teraz pytanie, czy w trybie "Komputer" mozna właczyć podgląd na żywo?
Działa na 6m przedłużce, bo co miało by nie działać, mam nową zabawkę i już wiem jak tą cholerę pustułkę (no nie szło do niej podejść) upoluję !!!!
Dużo praktyczniejsze IMHO są wyzwalacze migawki (radiowe). 6 metrów to trochę mało, ptacy się zorientują. Mam wyzwalacz radiowy, który działa na 80 metrów. Podgląd na żywo przez lornetkę i można polować na ptaszory. A to sterowanie komputerem to trochę mało praktyczne IMHO. Gdyby było bezprzewodowe to co innego.
Masz Pan oczywiście rację, Panie Rafale, ale... jak wyzwalałem pilotem to od razu chciałem zobaczyć efekt, i leciałem do aparatu, bo nie miałem pojęcia czy usiadła (ta cholera pustułka) w tym miejscu co zwykle i tymi swoimi pochodami płoszyłem ja skutecznie na paredziesiąt minut, a teraz będę mógł efekt sprawdzić na monitorze laptopa. I w końcu strzelę jej fajną fotkę (taka moja nadzieja). Przedłużkę kupię taką ze 20m i wtedy się zobaczy co się gra.
Sterowanie z kabla jest jednak przydatne. Masz pełne sterowanie aparatem. Czas otwarcia migawki, przysłona, iso. Zdjęcia tez od razu spadają na komputer.
Przydatne w studio przy fotografii produktowej, w animacji, albo w fotografii poklatkowej do ominięcia głupich ograniczeń czasowych interwałometru (jak w ogóle puszka umożliwia robienie zdjęć poklatkowych to w Olku min czas = 1 minuta).
Pozdrawiam
ponowie pytanie do znawców tematu, czy w trybie "komputer" mozna właczyć podgląd na żywo?
Witam.
Przy okazji zapytam.Pomimo wielu prób nie udało mi się w moim OS2 uruchomić podglądu fotografowania.Polecenie"Podgląd fotografowania ctrl+shift+enter"ciągle jest nie aktywne,czy należy stosować jakiś inny kabel zamiast tego ,który był dołączony do aparatu.
A kabelek USBG-30X nie pomoze?O taki
http://www.coolgear.com/productdetai...08,102,120,137
Oczywiście, że pomoże. Ze wzmacniaczem sygnału zadziała. Tylko drugi kabel z prądem 230 V trzeba będzie do wzmacniacza doprowadzić :)
Co do wyzwalania zdalnego z podglądem, to można coś takiego nabyć:
Dla Esystem dostępne jak najbardziej :)
Działa ze 100 m (wg producenta).
No i to ma sens, Amigo. Bo spróbowałem tej sztuczki z OV (OS nie używałem wcześniej) i niby sterować się da, ale nie widzę ani co kadruję, ani na co ostrość złapię. Dla mnie to niezbyt użyteczne. Pewnie do timelapse, pułapek (gdzie możemy sobie nastawić ostrość i kadr wcześniej) czy też zdjęć z wcześniejszej "ustawki" z podglądem na dużym ekranie się nada.
Kupiłem ostatnio dość tanią przedłużkę USB 10m (ma w gnieździe elektronikę oczywiście, ale zasila się z portu USB do którego kabelek jest wpięty).
Nie liczyłem na pełną szybkość standardu USB 2.0 i.... zdziwiłem się mocno.
Potrzebne mi to było do wygodniejszego zgrywania plików z tunera SAT w drugim pokoju, a spokojnie można podłączyć dysk twardy i wyciąga pełną prędkość. Przekopiowałem już tym bez problemu prawie terabajt danych.
A co do 20m - producent zapewnia że można te kabelki łączyć kaskadowo do 3 sztuk - czyli 30m da radę. Oczywiście można nie wierzyć zapewnieniom producenta (UNITEK - czy ktoś ich zna ? :) ), ale ja nie wierzyłem już pierwszemu z tych zapewnień i mile się zdziwiłem.
Kosztowało to coś koło 50zł.
Nie będę tu reklamował, na allegro każdy znajdzie jeśli chce :)
No dobra to ten:
http://allegro.pl/wzmocnij-sygnal-us...424946205.html
Kuna we Wrocławiu mają taniej (ale odbiór w jakimś barze) ;) , ja w Wawie na Lwowskiej kupowałem.
A i pomyłka - pudełko wyrzuciłem już i dokładnie nie pamiętałem, producent pisze o łączeniu 5 a nie 3 sztuk - czyli 50m.
A reklamuj, reklamuj. IIRC USB ma ograniczenie do 3 albo 7 metrów pasywnie (bez kaskadowo podłączanych hubów wzmacniających. Wszystko inne to czasem zadziała, a czasem nie.
Tłumacząc po krótce:Cytat:
A1: In practice, the USB specification limits the length of a cable between full speed devices to 5 meters (a little under 16 feet 5 inches). For a low speed device the limit is 3 meters (9 feet 10 inches).
Q2: Why can't I use a cable longer than 3 or 5m?
A2: USB's electrical design doesn't allow it. When USB was designed, a decision was made to handle the propagation of electromagnetic fields on USB data lines in a way that limited the maximum length of a USB cable to something in the range of 4m. This method has a number of advantages and, since USB is intended for a desktop environment, the range limitations were deemed acceptable. If you're familiar with transmission line theory and want more detail on this topic, take a look at the USB signals section of the developers FAQ.
Q3: How far away from a PC can I put a USB device?
A3: With the maximum of 5 hubs connected with 5m cables and a 5m cable going to your full speed device, this will give you 30m of cable (see section 7.1.19 for details). With a low speed device, you will be able to get a range up to 27m, depending on how long the device's cable is. With a straightforward cable route, you will probably be able to reach out 25m or so from the PC.
Zasięg USB zaprojektowano do 5 m. Przy użyciu pięciu hubów po drodze można osiągnąć zgodnie z projektem standardu USB odległość 30 m.
Za http://www.usb.org/about/faq/ans5
Mam jakiegoś cradla na dyski UNITEKA. Działa. ;-)
Pozdrawiam