Czy może mi ktos wyjasnić, dlaczego na monitorze 20 cali obraz jest gorszej jakosci, a na 18 cali jest ok ? Jak mam postepować w czasie obróbki i zmniejszania ?
https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-53145
Wersja do druku
Czy może mi ktos wyjasnić, dlaczego na monitorze 20 cali obraz jest gorszej jakosci, a na 18 cali jest ok ? Jak mam postepować w czasie obróbki i zmniejszania ?
https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-53145
najtrudniejsze dla Świeżaka jakim jestem, jest chyba znalezienie oryginalnego kadru, nowe spojrzenie. podobno to przychodzi z czasem ... mam nadzieję bo na razie mam z tym spory problem.
dzisiaj krótka wycieczka w kierunku kaplicy na Jaszczurówce i trochę drzewnych zdjęć + dwa hałasujące olbrzymy. na ostatnim zdjęciu dostałem dwóch brzydkich refleksów przy górnej krawędzi, czy zdjęcie z taką wadą jest już na straty, czy można to jakoś skutecznie usunąć?
liczę na kolejne rady i wkazówki, pozdr.
Załącznik 45255
zdj. 21
Załącznik 45256
zdj.22
Załącznik 45257
zdj.23
Załącznik 45258
zdj.24
Załącznik 45259
zdj.25
Masz w okolicy mnóstwo miejsc z potencjałem. Ostatnie zdjęcia wydają mi się ponure. Mostek mógłby być ciekawy, ale chyba nieco inne kadrowanie i są bardzo mocna cienie, ale myślę, ze warto tam wrócić. MZ na początku powinieneś się skupić na tym, żeby zdjęcia były poprawne technicznie i z odpowiednią GO, a nie skupiać się na ich oryginalności. Życzę powodzenia, bo potencjał i chęci masz :grin:
Mostek najbardziej mi odpowiada, ale ciut jasniejszy.
witam po mojej krótkiej foto-przerwie w nauce, teraz czas na moje rodzinne miasto czyli Płock. Dziś święto 3 maja i chyba słusznie wyszedłem, pogoda co prawda sinawa, ale zdjęcia nie wyszły strasznie ponure ... tak mi się wydaje.
Załącznik 46606
zdj. nr 26
Załącznik 46607
zdj. nr 27
Załącznik 46608
zdj. nr 28
Załącznik 46609
zdj. nr 29
Załącznik 46610
zdj. 30
Załącznik 46612
zdj. 31
pozdrawiam i liczę na komentarze porady i wskazówki
Najbardziej odpowiadaja mi fotki 1.2.6 jest w nich to co przyciaga wzrok.
Mnie najbardziej odpowiada ostatnie (31.) - fajnie uchwycony moment. :grin:
wszystkie fajne oprocz 26 i tych kopyt rosnacych z brzucha :wink:
31 ok moment.Wiem ,że powtarzam :wink:
i tak
1. waruga dzięki, przypomniałeś mi o tym co najważniejsze - DOBRE ZDJĘCIE MUSI MIEĆ CIEKAWY TEMAT, taki niby banał, a chyba nigdy nie przestanę o nim zapominać. a jak to ułatwia selekcję i kasowanie zdjęć :)
2. rol6
fajnie, że się dopatrzyłeś momentu. przy okazji, zuważyłem ostatnio że robiąc zdjęcia obcym na ulicy, dorośli w 90% odwracają głowę, a dzieciaki w 99% patrzą na pstrykacza i na aparat.
3. mala mi, gapiłem się w to zdjęcie wcześniej sporo i nie uznałem, że te nogi z brzucha przeszkadzają albo rozpraszają, więc mógłbym Ci odpowiedzieć, że się czepiasz, ale niestety chyba masz trochę racji, bez tych nóg zdjęcie na pewno byłoby lepsze. Zatem dzięki również
jeśli ktoś jeszcze ma "coś do tych zdjęć" to mile widziane
pozdrawiam w zimowy majowy dzionek
32 robal niezidentyfikowany przemierzający drewniany most na rzece Skrwie
33 kot na dachu (właścicielka tego dechu przepędziła mnie i kumpla jak zobaczyła że fotografujemy, ach ta mazowiecka gościnność, straszna kraina!)
34 porzucone narzędzie rolnicze
zdj. nr 32
Załącznik 47631
zdj. nr 33
Załącznik 47632
zdj. nr 34
Załącznik 47633
pozdrawiam i namawiam :) do uwag
Z ostatnich najbardziej podoba mi się robaczek :grin:
fotka 32 to biegacz złoty podjęty ochroną. Skrwa jest piękna w Sierakówku przed Gostyninem jadąc w stronę Płocka.
to było w okolicach Wyszyny czyli Skrwa Prawa, tam po lewej mańce macie ładniejsze lasy i pewnie rzeka też ładniejsza dzięki za przypomnienie, już wiem gdzie nast. razem się wybrać :)Cytat:
Skrwa jest piękna w Sierakówku przed Gostyninem jadąc w stronę Płocka.
Biegacza udało się Tobie fajnie ustrzelić, tylko pewnie poruszał się zbyt szybko i nie dał Tobie możliwości lepszego skadrowania. Ogólne wrazenie dobre, tylko jak dla mnie trochę za mało dołu - przestrzeni przed owadem.
(32) stworzonko ladnie zaprezentowane.
po 3 dniach oglądnąłem zdjęcia które zaraz po przyjściu z pleneru wydały mi się beznadziejne i teraz były jakby znacznie mniej beznadziejne :) dlatego dorzucam jeszcze 3 sztuki.
35. kocurek na słoneczku
36. opuszczona rozpadająca się stodoła na terenie parku brudzeńskiego, zawsze mnie kręciły walące się stodoły :))
37. wnętrze tejże stodoły i bajzel zastany, lewy górny róg czarny wiem ale na to chyba niewiele mogłem poradzić, albo nie wiem jeszcze jak
jest w tym cokolwiek ciekawego Waszym zdaniem?
Ta stodola ( albo cos w tym stylu..) to fajny motyw do zdjec, ale moze warto poszukac...wyczekac na odpowiednie swiatlo.
Jakies przebijajace sie promyki :wink:
Z tą stodołą to miałeś fajny pomysł. Mnie najbardziej z ostatniej wrzuty podoba się drugie.
o ile nie przepadam za Płockiem pod bardzo wieloma względami to impreza o nazwie Jarmark Tumski w tym roku mnie pozytywnie zaskoczyła tyle tych staroci, że 3-4 godziny (co najmniej) chodzenia i oglądania murowane. Dla mnie doskonała lekcja street photo i okazja na przełamanie barier w pstrykaniu obcych ludzików. 4 godziny 500 zdjęć i jeden wniosek "fotografia uliczna" nie jest łatwa, ale sprawia mi niebywałą przyjemność.
na początek kilka sztuk:
zdj. nr 38
Załącznik 48181
zdj. nr 39
Załącznik 48182
zdj. nr 40
Załącznik 48183
zdj. nr 41
(i moja mała ingerencja PShopowa)
Załącznik 48184
zdj. nr 42
(tego modela/kę) mógłbym focić cały dzień, cudo stworzenie
Załącznik 48185
prośba wielka o opinie (SZCZEGÓLNIE te krytyczne) dzięki nim sporo się już nauczyłem pozdrawiam
Ingerencja PShopowa czyli (41) jak najbardziej mi pasi, (42) gora zbyt przycieta.
i jeszcze coś z jarmarku:
43->Załącznik 48252 44->Załącznik 48253 45->Załącznik 48254 46->Załącznik 48255 47->Załącznik 48256
Tym razem (44) odpowiada mi najbardziej:-)
43. Kobitka z lodem i komórką (?) nieźle złapana.
Większość ujęć jest mocno "zaśmiecona" brakuje mi czystości kadru i dominującego motywu.
Tragiczny Piknik lotniczy w Płocku. Byłem tam. Wiekszosc zdjęć zrobilem ludziom ktorzy obserwowali pokazy lub dzieciakom ktore byly w swoim zywiole na karuzelach zjezdzalniach itp.
48->Załącznik 49774 49->Załącznik 49775 50->Załącznik 49776 51->Załącznik 49777
52->Załącznik 49778 53->Załącznik 49779 54->Załącznik 49780
i na koniec zdjęcie momentu katastrofy tyle udało mi się chwycić
55->Załącznik 49781
pozdrawiam
51. ekstra.
53 świetna fota podoba się
53 bardzo ciekawa, ale nastepnym razem staraj sie nie obcinac konczyn.:grin:
55 czy to z tego tragicznego wypadku na pokazach lotniczych
@Maciek: tak to jest zdjęcie z Pokazów w Płocku na których zginął pilot Marek Szufa, zdjęcie przedstawia dokładnie moment uderzenia w wodę, samolot szedł z góry tak jak słup dymu, a w lewym dolnym rogu widać latające fragmenty
@Masakrer: o właśnie miałem dylemat ze zdjęciem 53 bo mam też podobne "z kończynami" ale już z trochę inną miną, mniej podejrzliwą :).
zdj. nr 56 ->Załącznik 49844
oto jak Kolorowa Jesień daje odpór bezczelnej zimie. wracam do chodzenia z aparatem na szyi po 4 miesiącach przerwy.
Zakopane-Kuźnice
Załącznik 56063
Fajne zestawienie - liście na drzewach i śnieg. Oby jesień jeszcze trochę była górą. :wink:
Witam po dłuższej przerwie ;), absencja spowodowana była kompletnym brakiem inspiracji i chęci do jakiegokolwiek rozwoju foto, na szczęście wszystko to powróciło miesiąc temu. Zmieniłem lekko sprzęt foto i znów mam ochotę robić lepsze zdjęcia. Zamieszczam kilka fotek z niedawnej "moherowej" manifestacji i jestem ciekaw co o nich sądzicie.
Pozdrawiam
zdj. 58 Załącznik 63965 zdj. 59 Załącznik 63964 zdj. 60 Załącznik 63966 zdj. 61 Załącznik 63967
61 mi sie podoba, flaga ładnie załopotała :)
jeszcze jedno zdjęcie z sesji domowej, również jestem ciekaw co sądzicie
zdj. 62
Załącznik 63978
klony :)))) piekne oczyska, trochę ciasno ale może to i pasuje w tym przypadku