-
Zakupiłem tego PX660 z CISS i ponad litrem tuszu Trigon za 590. Muszę jeszcze skalibrować dokładniej monitor ale wstępnie: lab (taki "zwykły") przy niej wysiada jeśli chodzi o przejścia tonalne i żółty kolor.
Zdecydowanie było warto. Papier premium 10x15 wychodzi 40gr w MM, być może gdzie indziej jeszcze taniej.
Wyklikane z mobilka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Zakupiłem tego PX660 z CISS i ponad litrem tuszu Trigon za 590. Muszę jeszcze skalibrować dokładniej monitor ale wstępnie: lab (taki "zwykły") przy niej wysiada jeśli chodzi o przejścia tonalne i żółty kolor.
Zdecydowanie było warto. Papier premium 10x15 wychodzi 40gr w MM, być może gdzie indziej jeszcze taniej.
Wyklikane z mobilka
No to w podobny target z identycznym rozwiazaniem celuje.
A dokladnie w ta aukcje:
http://allegro.pl/nowosc-epson-px660...386502862.html
pozdro
-
Właśnie puściłem sobie jedną odbitkę na Epson Glossy Premium (włączyłem ICM), wcześniej na próbę kupiłem jedno opakowanie ActiveJet, bo w mojej "dziurze" nic innego nie było. Efekt? Więcej nie kupię "zamiennika"... I chyba obejdzie się bez kalibracji bo wygląda OK. Jednak papier papierowi nierówny.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Cena w sam raz.
-
drukarka
mam PX700W , wydruki tylko na papierze epsona , na innych porażka
jak się sprawdza CISS ?
zastanawiałem sie nad takim rozwiazaniem , tylko boję sie o głowicę , poprzednią drukarkę zabiłem kiepskim tuszem :(
moze jakieś fotki pogladowe na temat CISS ?
pozdrawiam
-
Zgadzam się z wami co do papieru. Drukarki Epsona "lubią" epsonowskie papiery i czym lepsza jego jakość tym lepsze efekty. Używam P 50 z systemem CISS wraz z tuszami Trigon. Myślę, że są to dość dobrze dobrane komponenty (tusz i papier Epson) aby uzyskać przyzwoitą jakość wydruku. Jeżeli chodzi o sam system stałego zasilania to jak dla mnie rewelacyjne rozwiązanie. Przy formacie A4 nie wyobrażam sobie zabawy w nabijanie co chwilę strzykawką kartridży;)
-
ektomek, a czy zdarza Ci się, że tusz "kończy się" podczas drukowania ? Ja mam taki problem z moim CISSem (z Refilpoint) i R285.
-
Nie ukrywam, że jest to pewna niedogodność. Ja drukuję tylko A4 i zdarzyło mi się ze dwa razy kiedy drukarka stanęła w pół zdjęcia. Ale jest to do opanowania. Kiedy kończy się jeden z kolorów po prostu drukuję zwykłą kartkę lub czyszczę głowicę.Przerabiałem już temat uszkodzonego przycisku resetującego. Wystarczył jeden telefon i przysłali mi (w ramach gwarancji) nową płytkę.
W zeszłym tygodniu nabyłem drugą P50 która nie ma już przycisku resetu na płytce drukowanej. Ciekaw jestem jej działania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
mam PX700W , wydruki tylko na papierze epsona , na innych porażka
jak się sprawdza CISS ?
zastanawiałem sie nad takim rozwiazaniem , tylko boję sie o głowicę , poprzednią drukarkę zabiłem kiepskim tuszem :(
moze jakieś fotki pogladowe na temat CISS ?
pozdrawiam
Im lepszy tusz, tym mniejsze ryzyko zapchania glowic. Ale dla pewnosci staram sie przynajmniej raz w tygodniu wydrukowac jakies zdjecie.
Na dobrych jakosciowo papierach jakosc mam zblizona do wydrukow na papierze epsona. Z czystym sumieniem nie polecam za to papierow canona (ale to moze kwestia jakichs mykow z drukarkami canona jest).
Za to polece HP- zwlaszcza ten prawie luzem pakowany po 250 sztuk(4x6cali)- to chyba do jakichs maszyn drukujacych jest, nie znam sie za bardzo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
ektomek, a czy zdarza Ci się, że tusz "kończy się" podczas drukowania ? Ja mam taki problem z moim CISSem (z Refilpoint) i R285.
A takiego przypadku jeszcze nie mialem :) Co prawda te nowsze drukarki zawsze maja jakies problemy dopoki nie zostana dopracowane "sterowniki" do nich (a wlasciwie to do CISS'ow), ale to dla mnie nowosc :)
-
Dokładnie jak pisze k@czy. Pierwszą kupowałem jakiś rok temu zaraz po tym jak CISS zaczynał wchodzić na rynek. Możliwe,że nie było to jeszcze dobrze dopracowane. Gość z refill podczas rozmowy telefonicznej od razu zaproponował przysłanie nowego chip-a i po kłopocie.
-
U mnie niestety to jest norma :-( Tylko przy oryginalnych kartridżach było ok, czyli jak było bardzo mało tuszu, to po kolejnym wydruku, sterownik zgłaszał info, że tusz się skończył.
Przy zamiennikach jak i przy CISSie, tusz potrafi się "skończyć" np. w połowie wydruku.
Czyli radzicie skontaktować się z sprzedawcą (bardzo trudne niestety, telefonów nie odbiera, na emaile nie odpowiada) i prosić o wymianę chipów ?
-
U mnie faktycznie "posypał się" chip. Dodzwoniłem się za pierwszym razem i pytam czy pakować i wysyłać drukarkę. Bardzo uprzejmy chłop z koreańskim akcentem zaproponował wysyłkę chipa pocztą. Byłem w stanie nawet zapłacić za to cudo gdyż nie mogłem odszukać dowodu zakupu. Ale chyba wystarczyło powiedzieć, że: "przyciskanie resetu nie przynosi skutku". Proponuję spróbować:wink:
-
Odp: Kupujemy drukarkę do zdjęć do domu.
Możecie może napisać mi jak wymienić chip w CISS'ie ? Dwa dolne mocowania były już od "nowości" ułamane więc nie chcę ryzykować ułamaniem kolejnych dwóch testując samemu sposoby wymiany.
Z góry dziękuję za pomoc:)
-
Witajcie,
Zamierzam kupić drukarkę z systemem CISS, myślałem o Epsonie PX 660. Pytanie do posiadaczy czy systemy CISS różnią się teraz czymś od siebie?
np. z tej aukcji http://allegro.pl/okazja-epson-px660...245514735.html te buteleczki na tusz wyglądają zupełnie inaczej niż ten system:
http://allegro.pl/drukarka-epson-px6...207059368.html mam obawę że nie będą stabilnie stały przy drukarce.
No właśnie na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie ? Lub poradźcie gdzie kupić żeby było najtaniej i oczywiście najlepiej ;)
Z góry dzięki za rady!
-
Qrde, ale ceny skoczyły. Mam od roku PX660 od Koreańczyka z Allegro (tusze Trigon - taki mam zestaw: http://allegro.pl/ciss-do-epson-p50-...206913967.html) i sobie chwalę. Kupiłem wtedy za ok. 600 złotych (niecałe chyba nawet) razem z założonym CISSem i w sumie ok. litr tuszu (6x125ml w buteleczkach i napełniony zestaw). Zestaw jak w pierwszej aukcji, stoi stabilnie, zapewniam - te 6 zbiorniczków połączone jest podstawą o wymiarach mniej więcej 6x18cm - w sam raz na tyle wąskie że wchodzi mi za monitor. Co prawda gość po polsku łamanie pisze/rozmawia ale można się dogadać bez problemów. Zobacz też na warunki gwarancji jak będziesz kupował - licz raczej na gwarancję sprzedawcy, bo EPSON po modyfikacjach z CISS najprawdopodobniej umyje ręce w razie usterki.
Trzeba przy CISS (przy oryginałach być może też) zwrócić uwagę na jedną rzecz: wyłączaj drukarkę przyciskiem jeżeli nie używasz, a jak nie używasz powiedzmy tydzień - wyciągnij wtyczkę z gniazdka. Nie mam pojęcia dlaczego, ale jak jest w czuwaniu, lubi po pewnej bezczynności robić pasy i trzeba czyścić głowicę. Raz mi zrobiła taki numer że czyszczenie nie pomagało, nawet sprzedawca nie wiedział o co biega. Dopiero zajrzałem do instrukcji (kto by tam wcześniej czytał...) i stało jak byk, że trzeba w ostateczności odłączyć drukarkę od zasilania na kilka godzin - pomogło. Od tej pory pilnuję wyłączania i raz chyba tylko musiałem włączać czyszczenie - dawniej co dwa dni to norma. Nie mam pojęcia co to ma wspólnego z zapychaniem się głowicy ale działa.
-
Kup sobie drukarkę Canon MG 5150 - wyższa rozdzielczość druku 9600*2400 najwyższa rozdzielczość, druk plakatów; druk dwie strony;cena;http://www.ceneo.pl/8647240s tusze musisz napełniać w pojemnikach CIS, zapowietrzają się, i są problemy, Tak samo napełnisz pojemniki w drukarce tylko że mniejszą ilością 10 ml wystarcza na 50 zdjęć A4, możesz kupić parę kompletów zamiennik http://www.ceneo.pl/10725954s czipy przekładasz z orginału.
i napełniać za jednym razem tuszem w butelkach http://www.ceneo.pl/1734358 jedno napełnienie około 1 zł !!! nie zatyka się ;jakość i kolory jak orginał a nawet lepiej, w/g testów (Komp. Świat). Sprawdzone przez 4 lata na Canon IP4700 i 2 lata MG 5150.Zawsze możesz dokupić pojemniki CIS http://tusz.istore.pl/pl/canon-3600-...usz-550ml.html . K.L.
-
Bardzo dziękuję za informacje i porady, plusiki poleciały :) cena rzeczywiście wrosła i to bardzo :( ciekawe czy to popularność rozwiązania czy końcówka dostępności urządzenia, mowa oczywiście o PX 660 sprawiła że cena tak znacznie wzrosła?
To jeszcze jedno pytanie czym różni się tusz zwykły np. z tej aukcji od sublimacyjnego z tej ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
Bardzo dziękuję za informacje i porady, plusiki poleciały :) cena rzeczywiście wrosła i to bardzo :( ciekawe czy to popularność rozwiązania czy końcówka dostępności urządzenia, mowa oczywiście o PX 660 sprawiła że cena tak znacznie wzrosła?
To jeszcze jedno pytanie czym różni się tusz zwykły np. z tej
aukcji od sublimacyjnego z
tej ?
Sublimacja – przemiana fazowa bezpośredniego przejścia ze stanu stałego w stan gazowy z pominięciem stanu ciekłego. Zjawisko odwrotne do sublimacji to resublimacja.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drukarka to nie jest tusz tylko drukarka :wink: Kupuj Canona - tusz praktycznie za darmo no i ta jakość druku rozdzielczość kolory identyczne jak na monitorze Toschiba - zawsze ! a nawet lepsze . W razie czego powiem ci jak rozebrać(duży problem jak ktoś nie wie); wyczyścić głowicę itp.opanowałem ten temat, jak by były złe to bym drugiej nie kupił - obie chodzą. wcześniej miałem Lexmarka i HP ,(droga exploatacia słaby druk)
-
Czy używa ktoś może Canona MG 5150/5250/5350 z wiecznymi kartridżami. Czy to się sprawdza i czy nie jest kłopotliwe?
-
-
Nie. Chodzi mi o kartridże które można napełniać. CISS podobno w Canonach nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na budowę.
-
To nie pomogę, mam CISS+Epson 1400 z inksystem.
-
Pytałem o te Canony bo są teraz w konkurencyjnych cenach w stosunku do Epsonów.
-
Padła mi drukarka i czas rozejrzeć się za następcą, niestety różnice w cenie są dosyć znaczące. Czy spotkaliście się z podróbkami drukarek Epsona ?
http://allegro.pl/nowosc-epson-px730...379795434.html
http://allegro.pl/epson-px730wd-ciss...html?source=oo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
W obu aukcjach są te same drukarki, inne są CISS i tusze.
Inksystem ma droższy CISS (sam około 250zł), CISS z pm-sonet kosztuje około 80zł. Tusze też są tańsze i droższe. I masz 300zł różnicy.
Jest jeszcze trzeci sprzedawca niecałe 800zł (czyli pośrodku).
http://allegro.pl/epson-px730-wielof...388613313.html
plus 6x250mm tusze za około 210zł.
Właśnie ja od niego kupiłem powyższy zestaw, do tuszy (Trigon Ink) i jakości wydruków nie mam żadnych przeciwwskazań.
Niestety nieopatrznie upgradowałem firmware drukarki i zaczęły się problemy z tzw. niezgodnością kartridży.
Czekam na nowy chip do CISS, który ponoć ma to usunąć.
Tak więc jak już kupisz CISS, to nie upgraduj drukarki do nowszego firmware ... bo mogą być schody.
W każdym razie jak dużo drukujesz, to nie baw się w żadne "wieczne kartridże" i ich napełnianie strzykawką.
PS
Epson nieco zweryfikował swoją politykę polegającą na zarabianiu na tuszach i wypuścił drukarki z dużymi zbiornikami typu CISS:
model L100 (niestety 4 kolory)
model L800 (6 kolorów)
-
hej
mam PX700W wydruki na oryginalnych tuszach są znakomite , tylko oryginały są piekielnie drogie, na dodatek maja pojemność 7 ml
uzywam zamienników, niby wszystko tez jest ok, ale.....
jest jazda z chipami, mozna kupić zamiennik który jest opisany jak dsiałający na px7XX, a po za instalowaniu nie bangla (nie ma zasady jaki producent)
moje spostrzezenie jest jeszcze jedno , na zamiennikach czesto zapycha sie głowica
moje rozwiazanie to zółty płyn z ActivJet wstrzykiwany w podajnik , tam gdzie sa zainstalowane tusze , drukarka wyłaczona na kilka minut i jest ok
drugi myk , to nie trzymać drukarki cały czas właczonej , zapychają sie kałamarzyki , naprawa tylko w serwisie (130 zł, nie obejmuje gwarancja) , mozna wymienic samemu , ale konieczny jest reset liczników na płycie , jak do tej pory nie udało mi sie wygooglać jak to zrobić :)
czasami wifi potrafi zdurniec
pozdrawiam
-
Eksploatacja plujki, nawet na zamiennikach oryginalnych kartridży to mordęga ... ze względu na owe 7ml. Jak się drukuje odbitki A4 to kartridże starczają, wg mojej obserwacji na 10-15 odbitek (szczególnie jasny różowy i jasny niebieski idzie jak woda).
Naprawdę warto zainwestować w CISS, przy cenie tuszu 30zł za 250ml to cena odbitki równa się cenie papieru (nie liczę kosztów drukarki)*, czyli A4 to około 50gr (w moim przypadku).
*) Koszty drukarki zwracają się po 200 - 300 wydrukach A4
-
tymczasowy_ - dzięki za linka chyba kupię z tej właśnie aukcji, tylko tak jak piszesz - nie grzebać w sterownikach :-)
Czyli jak rozumiem, po kupnie trzeba już zawsze korzystać z tuszu który jest wlany na początku ?
Czy może tusze są mieszalne ?
-
Ja skusiłem się na P50 z CISS i INK-MATE i jestem zadowolony. Na razie nic nie zasycha ale sporo drukuję bo trzeba nadrobić zaległości w tej dziedzinie. Zakupiłem różne papiery i testuję ich przydatność i zachowanie pod moje potrzeby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
tymczasowy_ - dzięki za linka chyba kupię z tej właśnie aukcji, tylko tak jak piszesz - nie grzebać w sterownikach :-)
Nie chodzi o sterowniki.
Oprogramowanie do instalacji drukarki na kompie sprawdza czy jest nowy firmware dla drukarki (firmware - oprogramowanie wewnątrz drukarki) i jak jest nowy, to pyta o zgodę na jego zainstalowanie w drukarce - lepiej nie pozwalać na aktualizację.
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
Czyli jak rozumiem, po kupnie trzeba już zawsze korzystać z tuszu który jest wlany na początku ?
Lepiej tak robić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
Czy może tusze są mieszalne ?
Lepiej nie mieszać, jak się nie ma pewności.
Chociaż jak żonglujemy kartridżami oryginalnymi i różnymi zamiennikami to w głowicy tusz się miesza (tak jest w Epsonie, bo inne drukarki czasami głowice mają zintegrowane ze zbiornikami na tusz - ale to zależy od konstrukcji drukarki).
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Ja skusiłem się na P50 z CISS i INK-MATE i jestem zadowolony. Na razie nic nie zasycha ale sporo drukuję bo trzeba nadrobić zaległości w tej dziedzinie. Zakupiłem różne papiery i testuję ich przydatność i zachowanie pod moje potrzeby.
Gdzieś wyczytałem, że warto oprofilować drukarkę (zdalne profilowanie na wiadomym serwisie kosztuje 50zł), ponoć rezultaty są b. dobre. Najbardziej widoczne przy wydrukach czarno-białych. Ww czynność dopasowuje za sobą drukarkę, tusz i papier.
PS
Czy ktoś używał papieru "Wysokopołyskowy PE RC" ze sklepu papierdozdjec.pl/?
-
Jeden własny profil mam ale jeszcze do końca nie wybrałem papierów z jakich będę korzystał. Że strony papierdozdjęć.pl mam satynę i jedwabisty połysk czy jakoś tak. Ten ostatni lepiej mi się widzi. Potestuję też dwustronny który do mnie dotarł.
Wysłane z telefonu
-
A nabył ktoś już z Was może tę nową L800 ze stałym zasilaniem? To naprawdę tak tanio drukuje? I co z jakością?
-
No właśnie też jestem ciekawy opinii jakiegoś usera L800 co do jej użytkowania na codzień. Nikt się jednak nie chce wypowiedzieć. Sam byłem zainteresowany zakupem ale chwilowo spasowałem. Tuszu do napełnienia jeszcze nie ma a przynajmniej nie ma go polski dystrybutor więc cena do końca jeszcze jest nieznana (w praktyce ).
-
Zdecydowałem się na Inksystem, dają 24 miesiące gwarancji na ich CISS. Firma wydaje się być w porządku.
http://allegro.pl/epson-px730wd-ciss...361387225.html
http://www.inksystem.pl/
A przy okazji, czy macie sprawdzony jakiś tańszy papier do zdjęć ? Pewnie na początek poleci kilka setek zaległych zdjęć do druku, a nie na każdej będzie mi zależało żeby była w super jakości :-) więc jeśli macie jakieś typy warte polecenia, to proszę o info.
-
Jak dla mnie bez profilów itp najlepiej z tanich papierów wypada Epson glossy który jest w niezłej cenie pakowany promocyjnie ostatnio po dwie paczki w każdej 20szt. Taki komplet 40 arkuszy A4 kosztuje ok. 30PLN + przesyłka i to jest naprawdę dobra cena za firmowy papier. A4 wychodzi z reguły najtaniej jeśli nie boisz się cięcia na mniejsze formaty. Wiele osób poleca też papier ze strony www.papierdozdjec.pl ale co do niego się jak na razie nie wypowiem ponieważ bez profilu średnio mi leży satyna a mam jeszcze jedwabisto-połyskowy który przypomina nieco mat fuji z labu. Ten ostatni jednak jak dla mnie musiałbym oprofilować ale w sprzedaży brak formatu A4 i to go dla mnie nieco eliminuje. Nie wiem jak błyski z tej stronki ale na pewno coś będę testował aby mieć jakiś "matowy" papier który mi podejdzie.
-
Dziękuję ayu, (plusik poleciał) jeśli jeszcze coś przetestujesz to daj znać. Ja również jak już drukarka dojedzie, to spróbuję "zepsuć" trochę papierów :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Skora
Dziękuję ayu, (plusik poleciał) jeśli jeszcze coś przetestujesz to daj znać. Ja również jak już drukarka dojedzie, to spróbuję "zepsuć" trochę papierów :-)
Wiesz, to są tylko moje subiektywne odczucia. Ale powiem jedno, takie drukowanie fotek w domu to niezła frajda.
Zapomniałem jeszcze dodać że papier Epsona o takiej samej gramaturze jest grubszy i sztywniejszy niż ten papierdozdjęć.
Wysłane z telefonu
-
Od kiedy kupiłem Epsona 1400 z inksystem, przestałem korzystać z labu do wielkości A3+. Na początku porównałem sobie zdjęcia z automatu w labie a moje dopieszczone wydruki domowe i dałem spokój z labami.
Papier ma duże znaczenie jeśli chce się osiągnąc dobrą jakość. Do zwykłych zdjęć kupuję tanie papiery z Allegro a do ekstra wydruków papiery Tetenal.
Co do L800 - przecież to zwykła drukarka jak inne tylko że system podawania atramentu montują w fabryce:lol: z pudełeczkiem. Jak już wydawać kasę to na drukarkę A3 lub A3+ a L800 to jedyne A4
Frajda drukowania jest duża po rozpracowaniu ustawień i przygotowaniu zdjęć.
Wracam z lasu, siadam do komputera, obrabiam zdjęcie, drukuję i mam na ścianie A3+
-
Zgadzam się ze wszystkim w zupełności. Sam zastanawiam się już nad A3+ :-).
Mam jeszcze pytanie jak przechowujecie fotki szczególnie te A4+ ?
-
@Skora - masz jakiś profil ICC do inksystem i Epsona PX730?
Zastanawiam się nad kupnem tego CISSa, ale do PX720, a na stronie producenta nie widzę profilu do mojej drukarki.
-
nightelf - Narazie nie mam żadnego profilu, czekam jeszcze na przesyłkę.
Myślę że dzisiaj wreszcie powinna drukarka dotrzeć do mnie, bo obiecywali wysyłkę (poniedziałek- wtorek)
Po sprawdzeniu jak drukuje, myślę że będę zamawiał u nich profil pod papier Epsona. (piszą że jest taka możliwość)
http://www.inksystem.pl/icc.htm