Wróbel, bo jedyny chyba wykonany na wolności.
Wersja do druku
Wróbel, bo jedyny chyba wykonany na wolności.
Z ostatnie wrzuty najbardziej podoba mi się 4. - portret orła.
Dzięki za opinie
Wróbel faktycznie jedyny wolny.
No to dalej - dziś portrety. Jak widać podjąłem się mocnego oświetlenia zastanego tył-bok z celowym przepałem. Czy dobrze wyszło? Proszę oceńcie.
mnie się nie podoba. ostrości brak a "przepał aż razi"
jestem na nie
taki zachód ze spaceru - bez sensacji ale coś w sobie ma (wg. mnie oczywiście)
I to jest najważniejsze ,zamrożony na zdjęciu moment ma przedstawiać coś dla jego twórcy a nie tylko ma się podobać innym .
Fotka ta i wcześniejsze portrety są OK.
Dzięki za opinie.
W uzupełnieniu do fotki - był to już dość późny zachód. Dopiero po tym jak słońce schowało się za horyzont pojawiły się ładne kolorki. Ogólnie byłem mocno niezadowolony z zachodu, aż dotarłem w to miejsce i efekt podzielenia sceny na stronę jasną i ciemną, zarówno na ziemi, jak i na niebie, skłoniła mnie do zrobienie zdjęcia.
Zdjęcie podciągane pseudo HDR-em, ale zależało mi na utrzymaniu ciemnej, naturalnej tonacji.
Wiesz co?
Fajnie to wyszło, a jak byś wyciągnął cienie, ale tylko z drzew?
Jak Sądzisz? I bez HDR albo odrobinę, hm?
Coś w tyn guście:
Pozdrawiam
Ja
nad powyższym widoczkiem jeszcze się może pochylę, choć nie ukrywam, że ja chyba jakiś przekorny jestem i właśnie ta niedoświetlona lewa strona jakoś mi fajnie koresponduje z prawą, jasną.
Tym czasem jednak, taka foteczka zbliżeniowa.
jeśli chodzi o zachód słońca też wolę twoją wersję
jeśli chodzi o ostatnie zdjęcie to uważam że nic ciekawego w tym zdjęciu nie ma.
Zachód MZ bardzo ładnie skomponowany. Mnie również podoba się ten kontrast i miło kojarzy z miejscem, w które ja chodzę na zachody. :grin:
robię porządki w starych RAWach i wykopuję fotki dalej. Duża elektrownia, a jednak malutka przy ogromie natury :)
Bardzo ładny krajobraz. Szczególnie podoba mi się groźne niebo. :grin:
Sikorki często na balkonie u mnie goszczą. Ostatnio udało mi się chwilę zaczaić i pstryknąć takie fotki
Kadry fajne, bokeh rowniez.
Ostrość to faktycznie problem, niestety wciąż zapominam o rozstawieniu statywu i tu pewnie główna przyczyna.
Dla uzupełnienia dodam, że zdjęcia robione E-500 z kitowym obiektywem 40-150
Odległość od celu to ok 1,5m
Cieszę się, że kadry zaczynają się udawać
Dorzucę jeszcze dwa - jednak trochę słabszej jakości
Ptaszki ze statywu, no, no...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I z 1,5m.
Oczywiście.Tylko jedno pytanie:
Przy jakim czasie otwarcia migawki ?
Twój EXIF nie działa.
Sikorki były na 1/125s, wróbel widzę aż 1/60
Już widzę. Czasy faktycznie dosyć długie,
Ostrość odrobinę nietrafiona.
Gałązki momentami ostre, a ptaszek niekoniecznie.
Jeśli poruszony ptaszek to statyw nic nie poradzi.
Trzeba skrócić czas. Jeśli nie, to należałoby
zwiększyć GO.
Warunki miałeś ciężkie ISO 400.
Czekałbym na światełko, ewentualnie doświetlił lampką.
Tylko szkoda ptaszki stresować.
Po pierwsze dzięki za rady.
Czekam więc na światło, na szczęście dość często kursują do miski, w której patyk umocowany, tyle że w grę wchodzą godziny południowe.
Miska swoją drogą widoczna jest na pierwszym zdjęciu wróbla.
Rozumiem, że czas 1/250 nie będzie przesadą, zwiększenie GO przy takim czasie to już będzie wyzwanie, zwłaszcza że ISO 400 dla E-500 generuje już widoczny szum, a błyskać nie chcę, bo szkoda zmarnować oswojenie tych ptaszków.
Fotki robię zza okna, bez żadnego maskowania się, jedynie spokojnie się trzeba zachowywać, zresztą często obok mnie siedzi kot i również obserwuje ptaki.
A na marginesie - w okolicy żyje trochę szpaków, ma ktoś pomysł na co można by je zwabić?
Jaki tam wyczyn ,bonzai i załatwione :wink:
No to czereśnie i na blanton z nimi :grin:
A żeby nie być gołosłownym w kwestii bonsai.
Takie moje prace:
Ładne te Twoje prace. Dwójka i trójka bardzo mi się podobają. Gdybyś jeszcze lepiej doświetlił jedynkę wrażenie byłoby jeszcze lepsze. :grin:
Świetliste portretowanie córki - podejście drugie. Ponownie przepały i ponownie zamierzone, bo jakoś plastyka tego efektu bardzo mi odpowiada