dziś kilka fot znad zimnego Bałtyku w alternatywnych wersjach kolorystycznych:-)
Wersja do druku
dziś kilka fot znad zimnego Bałtyku w alternatywnych wersjach kolorystycznych:-)
2 i 3 podobają mi się spokojne a zaraz niespokojne... ładne kolory, przyjemny widok :)
1 nie podoba mi się w takich kolorach, takie bez wyrazu
1. widziałabym jednak w kolorze. podejrzewam, że chciałaś uratować to zdjęcie stąd ten kolor bo przepał z lewej strony jest ogromny
2. ciekawe choć słońce troszkę za mocne i tak naprawdę ono najbardziej przyciąga uwagę
3. jak dla mnie super. można się przyczepić do tych gałęzi ale mnie one osobiście nie przeszkadzają
4. kolor nieciekawy. może jakby wyciągnąć kolory trawy piachu i nieba to zdjęcie zyskałoby na wartości. a tak jest po prostu nieciekawe.
najbardziej podoba mi sie 3, mimo galezi w LG :) fajny kadr, przyjemnie kolory :)
Dla mnie z tych wiariantów kolorystycznych najlepsza jest 3.
Do tego ciekawy kadr, tylko ta gałąź...:wink:
Dziękuję wszystkim za komentarze...
Pogoda dziś mało optymistyczna, zdjęcie odgrzebałam w czeluściach zdjęć "wakacyjnych" i tak jakoś od razu się cieplej na duszy zrobiło...;-)
Cieplej bo słońce czy cieplej bo piwo? :roll::-P
Zdjęcie "takie se" ale gdyby ciaśniej kadrować (sam kufel ze słońcem nad nim) to może ktoś by dorobił odpowiednią opowieść :-P
Bardzo ciekawy pomysł i udane wykonanie. :grin:
"Piwo rozświetlone blaskiem zachodzącego słońca" - sprzedaj ten pomysł agencji reklamowej mającej wśród swych klientów producenta piwa. :wink:
rol6 - takie fajne pomysły na zdjęcie po jednym piwku same przychodzą do głowy ;-) swoją drogą fotografowanie "pod wpływem" - może jest w tym jakaś metoda? Czy ktoś już kiedyś próbował? ;-)
helmuth - każde z elementów tego zdjęcia zarówno słońce jak i piwo wyzwala ciepło w sercu a w połączeniu i to jeszcze takim to już w ogóle cieplny zawał, hehe.
Witam
Oto mój kolejny hdr, tym razem nie wywoływałam odbitek z rawa tylko ręcznie ustawiałam ekspozycję (z racji manualnego obiektywu). Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie w którym ekspozycja jest według mnie optymalna, żebyście mogli porównać ile udało mi się wyciągnąć szczegółów ;-)
Z tym obiektywem mogę jedynie skorzystać z opcji priorytetu przesłony, obiektyw to samo szkło, zero elektroniki więc puszka sama nic nie załatwi, światło muszę mierzyć manualnie... co do kolorów to je trochę podgrzałam. A co jest nie tak z kolorami?
Może się nie znam ale wydaje mi się, że pomiar światła odbywa się w puszce i nie zależy od obiektywu :roll:
A Ty mierzysz zewnętrznym światłomierzem?
Co rozumiesz przez "podgrzałam"? Zdjęcie wygląda, jakbyś je "pokolorowała" ołówkiem- jakieś takie szaro-bure
Chodzi mi o to, że z tym obiektywem puszka nie mierzy światła automatycznie, musisz manualnie wybrać czas ekspozycji żeby zdjęcie było dobre. Aparat Ci nie wskaże czy zdjęcie jest za jasne czy za ciemne przed zrobieniem foty, możesz to ocenić dopiero po jej zrobieniu na wyświetlaczu aparatu (więc też na oko). Bracketing (bardzo przydatny w hdrach) również odpada w takiej sytuacji - parametry ekspozycji dobierasz na pałę, nie wiem jak mogę inaczej jeszcze to wytłumaczyć, być może piszę bzdury bo jestem w tych sprawach zupełnym laikiem :-)
Co do kolorów przez podgrzanie rozumiem podniesienie temperatury bieli w photoshopie ;-) Po prostu. Zdjęcie jest szare bo było szaro, padało i było pochmurno, co widać na dołączonym do hdra zdjęciu. Efekt ołówka chyba właśnie daje sam hdr, to jedna z cech jaką charakteryzują się zdjęcia robione tą techniką..
Dorzucam 3 kolejne hdr-ki, przepraszam "hdr-ki" ;-) Tym razem starałam się żeby kolorki były bardziej naturalne, ale ostatnie zdjęcie drzewa ma mroczny klimat - szarobure niebo to zabieg celowy ;-)
Mnie najbardziej przypadło do gustu pierwsze z wstawionych, zarówno jeżeli chodzi o kadr jak i obróbkę.
W przypadku drzewa moją uwagę odwróciła niestety ta kropla na obiektywie.
Też lubię integrować w zdjęcia, bawić się... kombinować. Robię to w trochę inny sposób, do HDRów jeszcze się nie przekonałem. Chyba nie mam do tego wyczucia. Ale te Twoje mi się podobają. Podoba mi się to jedno z wcześniejszej wrzuty i pierwsze z ostatniej.
ps.
Szkoda że tylko tyle zdjęć mogłem zobaczyć, wszystkie wcześniejsze gdzieś wcięło :?:
Witam po długiej przerwie i od razu wrzucam kilka fotek z ostatniego wyjazdu. Jak Wam się podobają? Chodzi mi zarówno o kadry jak i moje kolorystyczne przeróbki - starałam się nadać zdjęciom odrobinę mrocznego klimatu :-) Wybrałam chyba najlepsze choć mam jeszcze kilka typów do wstawienia.
1.
Załącznik 55565
2.
Załącznik 55564
3.
Załącznik 55563
4.
Załącznik 55562
5.
Załącznik 55561
6.
Załącznik 55560
7.
Załącznik 55559
8.
Załącznik 55567
9.
Załącznik 55566
Moze jak ma byc straszno i ponuro to bardziej namieszaj,co?Załącznik 55569Pobaw sie tymi suwakami.
Mirek54 fajnie namieszales... i jest czadowa fota :-)
Pomysł na foty fajny, ale jak Gniesz ściany to na maks inaczej wyglądają na krzywe, tu nie może być półśrodków.
Z tej wrzutki 1 i 6 bardzo fajne.
hehe dowcipnisie.
Nie wiem? Zdjęcie ostatnie do mnie nie przemawia. Takie rybie oko zza winkla. Masz to samo co ja pomysł jest ale wykonanie! W głowie kłębią się myśli i wizje, wracasz do domu, zrzucasz zdjęcie i du....
Dzięki za wszystkie komentarze ad rem. Co do nastroju zdjęć to efekt light był zamierzony. Miał być nastrój bardziej z filmu noir niż z horroru niemniej jednak Wasze przeróbki bardzo mi się podobają. Widzę mocny kontrast, wyostrzenie detali trochę jak w hdr. Co do gięcia ścian - faktycznie, czasami zapominam się że to fisheye a nie szeroki kąt - i niewłaściwa perspektywa sprawia że wychodzi coś pomiędzy dystorsją a szerokim kątem - czyli po prostu krzywe ściany :-)