Jak wychodzą fotografie bizuterii przy użyciu lampy makro?
Zastanawiam się czy do fotografowania biżuterii przydatna jest lampa pierścieniowa macro, czy istotnie wpływa na jakość fotografii.
Do tej pory wykonywałem fotografie biżuterii olympusem c770uz, ustawionym na manual, "całe studio" to parapet okienny+ biała kartka A4, za oknem chmury:)
Chciałbym uniezaleznić się od pory dnia i pogody za oknem oraz kierunku padania cienia, pomyslałem o namiocie bezcienowym+swietlówki en. oszcz.
Eksperyment nie udał się niestety, zbyt mało było światła (3x21W), WB wpadało w cyjan, wróciłem do "studia na parapecie".
Niedawno nabyłem drogą kupna olympusa E410+zuiko macro 35mm, postanowiłem wrócić do eksperymentów ze światłem sztucznym w namiocie bezcieniowym, pomyslałem o typowej lampie do foto makro, ale cena oryginału powala.
Znalazłem na Allegro cos takiego: lampa makro
Zastanawiam się jak wychodzą forografie biżuterii wykonane z taką lampą, przecież kamienie odbijają refleksy światła, to samo z wypolerowanym metalem, co dzieje się z głębią przestrzeni, czy lampa jej nie "spłaszcza"?
Może są jakieś lepsze sposoby do fotografowania "błyszczącego białego na białym tle"?
Może ktos dysponuje fotografiami biżuterii wykonanymi w ten sposób i może coś doradzić?
Zadałem dużo pytań, ale to dlatego ,ze nie znalazłem odpowiedzi na nie śledząc wątki forum.
Lampa pierścieniowa do OL.
Kupiłem w zeszłym roku lampę pierścieniową do makro M-ki Tumax DMF 880 dedykowaną do Oly. Działa znakomicie. Poszukaj na Allegro Firmy "Foto-Tip" z Krakowa, adres się zmienił bo na jesieni przenieśli się do Myślenic. Ogłaszają się na Allegro. Lampa działa znakomicie, ma pierścienie pod różne fi. obiektywów i różne dedykacje. To normalna lampa + podłączany pierścień. Kosztowało to nie całe 500 PLN.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cytat:
Zamieszczone przez
heniobe
Kupiłem w zeszłym roku lampę pierścieniową do makro M-ki Tumax DMF 880 dedykowaną do Oly. Działa znakomicie. Poszukaj na Allegro Firmy "Foto-Tip" z Krakowa, adres się zmienił bo na jesieni przenieśli się do Myślenic. Ogłaszają się na Allegro. Lampa działa znakomicie, ma pierścienie pod różne fi. obiektywów i różne dedykacje. To normalna lampa + podłączany pierścień. Kosztowało to nie całe 500 PLN.
Oto adres :
TEL: (012) 357 66 05
w godz. 10 - 17 od poniedziałku do piątku
e-mail: aukcja@foto-tip.pl
Nasze dane adresowe:
Foto-tip Delta
ul. Zakopiańska 108
32-031 Mogilany koło Krakowa
to bliżej niż Myślenice, pomyliło mi się.
To nie zmienia faktu, że lampa spisuje się znakomicie, widzę teraz na Allegro ale inne dedykacje. Zadzwoń, bardzo sumiennie załatwiają klientów