To, że Olympus będzie coś oferował to się zgadzam. Ale Nikon, czy Canon też. Ja nie miałbym problemu....gdyby e-30 była dalej produkowana (lub następca) . E-5 jednak jest poza moim zasięgiem finansowym.
Wersja do druku
Ok biorę w ciemno.. może się poduczę.. czegoś.. wszystkiego.
Widzę że Mirek już nie wytrzymał :D _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Gratuluję KittyDead :esystem: i czekamy na pierwsze foty...
Haha. A jakby ktoś chciał to czasem pozuję.. ^^
Witam. Rok temu miałem ten sam problem, co kupić. Po głębokiej analizie różnych forum zawęziłem się do pentaxa i olympusa, dopiero po bezpośrednich rozmowach wybrałem olympusa, a konkretnie E-520 z 14-42 i 40-150 i jestem bardzo zadowolony.
i co?
kupiłaś?
Ja mam olka e510 i jako body sprawdza się dobrze
do klepania fotek w domu polecam sigme 30 f 1.4
powolutku można awansować zestaw na wyższy poziom tylko kaska jest potrzebna
Szkiełka kitowe czyli 14-42 i 40-150 są raczej niesprzedawalne w rozumieniu, że nie dasz rady ich sprzedać gdy będziesz miała ochotę na jakiś zastępczy obiektyw do kita, 12-60 albo chociażby znowu sigme 18-50 f2.8 (którą polecam)
Jednymi słowy na allegro można wyrwać naprawdę tanie i nie zajechane sztuki z tej półki. Pytanie pojawia się jednak co potem.
Olek w najwyższej półce cenowej ma naprawdę super sprzęt (mam na myśli dobrze uszczelnione e3 i czołowe, również uszczelnione szkła z napędem SWD), ale cena zabija ilością zer.
Przemyśl sobie to dobrze bo z czasem body jak i szkiełka przestaną ci wystarczać i będziesz chciała się przesiąść na coś fajniejszego.
Na koniec dodam, że niektóre firmy produkujące obiektywy do różnych systemów (mam na myśli mocowań), olewają olka i nie robią dla niego oferty.
Ale się naklepałem :grin:
Nie kupiłam nic.
Na razie to się wściekam..
ALe myślę teraz nad e-620, bo gość sprzedaje go za 1800 z dwoma obiektywami.
I tak spokojnie patrzysz, jak Ci zdjęcia uciekają? Szkła już wybrałaś, określ potrzeby/wymagania, wybierz najtańszy korpus, który je spełnia i ciesz się foceniem :)
poczekaj jeszcze trochę to może kupisz okazyjnie e-3 jak e-5 już pojawi się w sprzedaży, jeśli będzie tak dobry jak niektórzy uważają to e trójek trochę będzie do kupienia...
Na razie i tak nie mam czasu by latać z aparatem, jeżdżę do pracy na 9 a wychodzę o 21...
To może inaczej. A potrzebujesz wizjer/ potrzebujesz czuć że trzymasz aparat? Bo jeśli nie, a pisałaś na początku iż LV by się zdało, to rozważ wejście w system micro - E-PL1 kit lub APS-C czyli Sony NEX-3 ze stałką 16mm. Cenowo oba w okolicy 1,5k...
Dzieki Bogu znalazlas chwilke,zeby tego posta napisac.
Jak juz w pracy sie uspokoi to tez napisz-bedziemy dalej sie produkowac z radami.
Chyba,ze duzo zarobisz tak ciezko pracujac,to se kupisz sredni format.Tylko pozniej mozesz narzekac ,ze zbyt pozno sie odnalazlas w karierze fotografa.
Niewiele tracisz, teraz nadchodzi taka pora roku, że nawet jak się pracuje do 16, to do focenia zostają tylko weekendy i święta...
a co ma do tego okres?:shock:
no chyba, że w Poznaniu oznacza to coś innego... proszę o wytłumaczenie, człowiek uczy się całe życie...
4 setki bym olal, ze wzgledu na brak stabilizacji
510 lub 520 to bardzo dobry wybor zwazywszy na smieszne ceny
jesli cie stac pare stowek wiecej bierz 520
jesli chcesz super tanio bierz 510
mozliwosci obrazowe sa dokladnie te same, jedynie pierdolki, typu wyswietlacz, ostrzenie po kontrascie
Witam Panów.
No mam czas coś w końcu napisać..
Z pracy zrezygnowałam, bo mnie oszukali, ale nie ważne i obecnie się rozglądam za pracą, ale moi rodzice wykazali trochę serca i obiecali, że kupimy aparat na raty, ale taki już pożądny..
Co do tego czy chce czuć aparat, ja tak czy siak czuję aparat jak go trzymam bo mam małe ręcę. ; ) heh.
Co do olympusa, właśnie na 510 i 520 myślę.. 510 z przed nos am i sprzątnął jakiś gość i teraz szukam 520. 620 taki znajomy zaproponował, że może mi odsprzedać za 1800 z dwoma obiektywami, nie pamiętam którymi.. W każdym bądź razie co do robienia fotek, znajomi rodziców moich mają studio, więc mi jeszcze taka opcja pozostaje, która nawet dla mnie jak ja pozuje do zdjęć jest najlepsza, jestem za bardzo ciepłolubna..