Niebo, jak niebo, ciężki temat do ujęcia przez te nieszczęsne drzewa, które budynek osłaniają. Może jednak by spróbować z innej strony?
Wersja do druku
Niebo, jak niebo, ciężki temat do ujęcia przez te nieszczęsne drzewa, które budynek osłaniają. Może jednak by spróbować z innej strony?
Mam parę zdjęć z dzisiejszego poranka, bardzo mglistego - mam nadzieję, że jutro będzie lepszy zdjęciowy poranek. Wszak Saboor DITL-a ogłosił.
Trzy pierwsze , a zwłaszcza 2. i 3. trafiły mi się jak ślepej kurze ziarno. Nigdy nie bawiłem się w fotografię ptaków w losie, aparat mam nastawiony na centralny punkt i S-AF+MF.
Kolejne 4. 50-200@150 - dla większości z Was to pewnie nic nowego , dla mnie zaskoczenie jak wiele z mgły można próbować odzyskać przy znacznej niestety redukcji jakości. 5.pierwsze zrobione w plenerze 6.i 7. mgły o poranku 8.wczesno-poranna orka w polu.
Pozdrawiam AP.
CDN...
Piatka najbardziej mi odpowiada z mglistego poranka.
Dla mnie z ostatniej wrzuty również piątka jest najlepsza. :grin:
Ładne widoczki ;) Ciut blade ale ładne ;)
Witam panie APZ!
Ano ogłosił DITL'a i obaczym ilu teraz wystawi swoją chwilę z dnia.
Z tej wrzuty zdecydowanie i nieodwołalnie 5 najlepsiejsza!
Pozdrawiam
Ja
Ładna ta ostatnia seria, najbardziej mi się 7 spodobała.
Dziękuję za zainteresowanie i ocenę zdjęć.
A teraz 4 obrazki z mojej zawodowej wędrówki: nowe bocianie gniazdo przy drodze i zapowiedź cyklu zwierzątka z miniZOO w Inwałdzie:
Trojeczka jak dla mnie.
Cześć APZ!
Faktycznie 3 jest naj mimo tak smutnego pyszczka.
Jak Wybierzesz się znowu focić boćki, Kadruj tak, żeby nie było żadnych "przeszkadzaczy" w zasięgu wzroku.
Pozdrawiam
Ja
__________________________________________________ _
P.S.
wszystkie Robiłeś 50-200? To szkiełko to żyleta, Wyciśnij z niego ile się da.
Powodzenia.
Ha! Trójeczka - stary szop , znudzony, nie chciał pozować.
Co do boćków - zaskoczyły mnie, że tam są- nowe gniazdo przy ruchliwym skrzyżowaniu - nigdy tam nie gniazdowały. Zatrzymałem się i udokumentowałem to ich się pojawienie, do foto - miejsce szpetne.
Dziękuję za zainteresowanie.
A teraz z dzisiejszego niedzielnego poranka - wschód był niewidoczny, gruba warstwa chmur na wschodzie, ale za to jak wyszło słoneczko poświeciło na "moje górki"... Pięknie jest mieć takie miejsce - 10 minut samochodem od domu.
Jak to mówią... kto rano wstaje...:)
Trójeczka w górnym rzędzie mi najbardziej podchodzi:)
Jak dla mnie trojka oraz czworka najbardziej podoba mi sie.
Dziękuję za odwiedziny. 3 i 4 są wygarnięte spod słoneczka, dosłownie. Zrobione z osłoną pod światło.
Pozdrawiam AP.
PS. CDN...
A mnie lezy 6 i 7. Calkiem fajne takie...
T.
to trzecie zdjecie z tego cyklu , to chyba jest szop czy cos podobnego
fajny ma wyraz oczu jakby byl gdzies daleko myslami
jezeli moge cos podpowiedziec , jak fotografujesz zwierzaki staraj sie uchwycic jakies fajne momenty wtedy jest ciekawiej
czasami warto robic zdjecia seriami i uda sie uchwycic ciekawy moment
mnie dzieki temu udalo sie zrobic koteczka co oblizuje wlasny jezyk
albo golabka ktory mrognal oczkiem
No to zeby jeszcze bardziej namieszac...mnie z ostatniej serii najbardziej lezy 3 i 7 :mrgreen:
Jakby to dla mnie było takie proste to podałbym 3-4 i by było. Te obrazki są różnorodne i różnokolorowe pomimo, że robione w tym samym czasie.
A teraz tak na szybko fotka z popołudnia - polowanie na dziury w chmurach - bym je nazwał.
CDN - właśnie wywołuję. Ostatnie - podpatrzone jałówki hodowlane na pastwisku.
Pozdrawiam AP.
z dwóch poprzednich wrzutek trójki najlepsze ;)
Tak na szybko - z dzisiejszego poranka:
Mgły było mniej, światło ostrzejsze, a z Przełomu Soły nie wylewała się mgła.
Te wiosenne kolory są bardziej żółte, dużo jest brązów, a szarości rano wpadają lekko w fiolety. Zaczyna już robić się zielono - miło jest tak wcześnie rano pospacerować z aparatem po polach.
Pozdrawiam AP.
A nie próbowałeś po ostatnich wiatrach, kiedy jest bardzo przejrzyste powietrze ?
Ta lekka mglistość nie sprzyja moim zdaniem tym krajobrazom...
drugie zdjęcie, fajny czysty kadr, nr 1 i 3 trochę bałaganu jest
Dwojeczka fajna.
Na czystą okazję nie trafiłem - wietrznie nie zawsze znaczy z dobrym światłem.
często jest też tak , że gdy jesteś w otwartym terenie , nawet na statywie masz problem z utrzymaniem sprzętu bez drgań, takie e-30 +Zd 50-200 wpada w drgania pod wpływem uderzeń strug powietrza, a w terenie częściej nie ma się za czym schować.
Dwójeczkę dostrzegłem zjeżdżając z pleneru - nigdy dotąd nie trafiła mi aż taka fajna widoczność - do tych górek było jakieś 10 km w linii prostej, a światełko tak pięknie zagrało.
Dziękuję za odwiedziny i i opinie.
Pozdrawiam AP.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ostatnie zdjęcia z poranka:
Już w miasteczku zauważyłem na łące 2 zające - jeden się ukrył - drugi mnie pilnie obserwował.
A to jeszcze jedno z ostatnich moich porannych wycieczek:
Ładne to ostatnie. Nie kusiło Cię, aby "złapać same te wzorki na polu? ;)
Szarak też fajny (ten wykadrowany).
Apz, im wiecej ogladam te twoje fotki, tym bardziej tesknie za polskimi polami, za polskimi lasami :|
Pozdrwiam.
Ladna poletkowa-gorzysta fotka.
Ostatnia fota super, bardzo mi pasuje ten klimat, mozna wiedziec gdzie to?
To jest robione w Wieprzu koło Andrychowa na Googlach zobaczysz przekaźnik Centertela - jakieś 200 300 m na wschód od niego. Ten komin to EC w Wadowicach. Góra po prawej to już Beskid Makowski , po lewej Myślenicki czy jak go tam zwą.
Z dzisiaj mam niewiele - 2 ćwiczebne głębokie spojrzenia na Górny Śląsk.
W drugim straciłem wiele na rozdzielczości - przez telekonwerter i przez zbyt wysoką przysłonę , trzeba było słuchać optycznych i ich wykresów.
Pozdrawiam AP.
Nie przepadam za zdjęciami z taka ilością domostw. Drugie jest ciekawsze dzięki umieszczeniu kościoła w mocnym punkcie zdjęcia.
Z poprzedniej strony ostatnie ładne, ale niebo za jasne, spróbowałbym użyć szarych połówek.
Z pierwszej serii z poprzedniej strony środkowe zdjęcie też mi się spodobało.
Ps. szkoda, że nie numerujesz zdjęć, łatwiej by się je komentowało.
Masz chyba dwa paprochy na matrycy ;) Drugie zdjęcie, tuż przy wieży kościelnej i z drugiej strony dla równowagi :D
Dziękuję za poświęcony przez Was czas i uwagę.
Wczoraj w deszczu zatrzymałem się zrobić 1 zdjęcie. A trafiło mi się spotkanie z sarnami.
Pozdrawiam AP.
Jakie piękne spotkanie miałeś :) Szkoda tylko że w tle dom
Igorro - Dziękuję za uwagę - zwierzaki przeszły kilkaset metrów miedzą koło dwóch domów nic sobie z tych domostw nie robiąc.
To są miejsca stosunkowo gęsto zabudowane. niełatwo jest zrobić zdjęcie nie "zahaczając" o choćby dach jakiś.
Z dzisiejszego spaceru z aparatem po łęgu nad Skawą w Jaroszowicach Zbywaczówce.
Gdy pracowałem w Wadowicach (jakieś 20 lat temu) było to wspólnotowe pastwisko na którym wypasano kilkaset sztuk bydła i baranów, Dziś w czasie ostatniej powodzi Skawa poszerzyła swoje koryto trzykrotnie.
Pierwsze Ditlowe - Ja po kamieniach , oni górą. Drugie Srodek transportu okopującego ziemniaki - poza kadrem.
Pozdrawiam AP.
CDN...
Na szybko:
CDN...
super fotka ostania, ladnie przestrzennie i te nasze piekne tereny .:)
A dziękuję - piękne miejsce - Łęg szeroki zamknięty wokół lesistymi górkami, z kamieńcem po środku lub po boku. Tylko tych ludzi i domostw coraz więcej ...
AP.