Oczywiscie, ze moglbys. Byloby to zupelnie zgodne z prawda, gdyz wcale nie mialem takiego zamiaru.
Ne klocimy sie mam nadzieje- staramy sie zrozumiec nawzajem, co z gory jest skazane na niepowodzenie, bo nie masz mercedesa.
Ja zreszta tez nie.
Wersja do druku
Melduje pomyślne zakończenie sprawy.
Dziś otrzymałem aparat po licznych i długich pertraktacjach stanęło na 150zł za klejenie. Moje zdziwienie było tym większe gdy zobaczyłem wyczyszczoną może nawet "wymienioną" matówkę i podobno wymieniony wizjer który był przyczyna nie działającego licznika (jakiego licznika?). Tak mi napisali na fakturze. Jednym słowem uderzam się mocno w pierś bo miało być tylko klejenie a zrobili dużo więcej i zgodzili się na moją propozycję cenową. Ogólnie szok. Jestem bardzo zadowolony bo aparat wygląda jak nowy a mi jest wstyd że zwątpiłem w dobre intencje serwisantów. Jednym słowem mea culpa!
Ja właśnie odebrałem swój E-3 z serwisu. Zgłaszałem usterkę licznika i odklejającą się gumę. Może więc hurtowo wymienili nam wizjery i gumy podkleili :). Tylko wzmiankę mam o wymianie wizjera, a o gumie nie. Jednak została podklejona :).
Pozdrawiam
Odebrałem wczoraj E3 po regulacji AF .Aparat wyczyszczony wyregulowany ,wymienione lcd ,wymienione gumy.Dobra robota.
Ja również muszę pochwalić serwis Olka. Wysyłka do serwisu (po raz 2gi) z przekroczoną gwarancją o parę dni. Przeczyścili matówkę, podkleili gumę na gripie i wymienili płytę główną czyli wszystkie moje prośby zawarte w formularzu serwisowym zostały spełnione:) Oczywiście zrobili mi to wszystko w ramach gwarancji.
Mam jeszcze pytanie, o co chodzi z tym nie dzialajacym licznikiem W E3.Pytam bo u mnie w panelu górnym jak np nastawia na sredni rozmiar pliku i mam załóżmy 3000 fotek do końca, to na górnym i tak pokazuje 999 podejrzewam ze zaczyna odliczac dopiero od tych 999.
Aparat prawie nówka zrobione z 2000 fotek, a i tak do serwisu musi isć bo ma BF na obiektywie i guma na gripie zaczyna odłazić.
Więcej niż 999 nie może pokazać, bo wyświetlacz ma tylko 3 cyfry. Więc jeśli masz na karcie więcej miejsca, niż na 999 zdjęć, to i tak będziesz widział na liczniku 999.
Żartujecie sobie?:) pieraszy raz slyszę o takim liczniku w Olympusie, że przekręca się po "999" : D No ale pewnie tak jest nie mialem E3jki.
Epicure nie żartował - na górnym panelu, licznik przewidywanej liczby klatek, jaka się zmieści na karcie ma tylko 3 pozycje, więc może wyświetlić maksymalnie 999, mimo, że na panelu sterującym (głównym) licznik pokazuje, że na karcie zmieści się jeszcze np. 1350 zdjęć.
Jack
Rób zdjęcia w RAWach, na kartę 8GB wchodzi ~800szt.
Nie przekręca się żaden licznik. Górny wyświetlacz pokazuje że możesz zrobić jeszcze 999 zdjęć bo w momencie projektowania E3 nie było w sprzedaży tak dużych kart jak dzisiaj. Albo zakładali że użytkownik będzie robił RAWy.
mam może głupie pytanie, ale co zyskuję cykając w RAWACH, pytam serio - nie wykorzystuję w ogóle tego formatu, jade tylko na jpegach.
Czy ktos z Was oddawał pogwarancyjnie body do kalibracji ?
Dopiero niedawno (po zakupie jasnej stałki) utwierdzilem się w tym, że posiadam FF, wcześniej na kitowym szkle jakos tego nie zauważałem i z racji małego doświadczenia nie wiedzialem że cos takiego istnieje. Zapewne problem istniał od samego początku ale żyłem w błogiej niewiedzy :) - do czasu zakupu jasnego szkła.
Korespondencyjnie z serwisu Olympusa otrzymałem informację, że kwota za usługe wynosi 820 brutto!
Czy ktoś może mi cos poradzić jak ugryźć ten temat?
ps. Chodzi Zestaw E-510 + szkło 2.8
to szkło 2.8 to Zuiko czy Sigma ?
.
no to nic nie poradzę :(
.
820??? Za kalibrację??? Apokalipsa... Toż to za "remont" mojego ZD 12-60 (luzy, przednia soczewka) łącznie z czyszczeniem itp. chcą jakieś 650... Za tyle to lepiej "nowe stare" body kupić, choć gwarancji nie ma że też nie będzie miało FF. Taki bajer jak korekta w puszce naprawdę się przydaje. Ja z tego powodu (między innymi) zmieniłem kiedyś puszkę na E-620. Tak w ogóle, to FF może mieć szkło, skoro wcześniej tego nie zauważałeś. Na tele, nawet ciemnym, powinno wyjść jak nic. Sprawdź jeszcze raz ze "starymi" obiektywami na teście "bateryjkowym".
PS. Jak zakupiłem ostatnio Sigmę 30/1.4 to dopiero poczułem co to jasne szkło.
820zł to tzw ryczałt za naprawę body - niezależnie co będa robić. To jakies nieporozumienie!
Jeśli to szkło ma FF to można to reklamować lub kalibrować?
nie wiem czy to dobry dział ale ja mam pytanie:
ile kosztuje wymiana migawki w E-3 po okresie gwarancji, pisałem do Olympusa to odpowiedzieli tylko, że należy wysłać aparat i wycenią, żadnej ceny konkretnie nie znają, orientuje się ktoś w temacie?
Jeżeli jest na gwarancji, a body z innym ostrzy dobrze - jak najbardziej. Inna sprawa - zawsze można wysłać tylko ten korpus (po gwarancji, jako "dodatek" do obiektywu) i szkło (na gwarancji) że coś jest nie tak z ostrzeniem. Zapewne przejdzie i skalibrują jedno lub drugie tak żeby ostrzyło dobrze. A jeżeli nie - zawsze można nie zaakceptować wyceny jeżeli zdecydują że nie naprawią gratis.