suchar, The z00m jesteście pesymistami :), poczekajcie ,już niedługo :)
Zapomnieliście że następca E- nie miał konkurować z Markiem!!!
Wersja do druku
suchar, The z00m jesteście pesymistami :), poczekajcie ,już niedługo :)
Zapomnieliście że następca E- nie miał konkurować z Markiem!!!
Chyba z poprzednim Markiem. Jednak 8kl/s bym się nie spodziewał i ISO 1600 gładkiego jak ... niemowlakaCytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Chyba, że pisałeś z ironią...
nie,nie z ironią
Ja się raczej spodziewam nieco gorszych parametrów, ale za sporo mniejsza kasę :), a wtedy !!!!
Dajmy na to niech ma 6 kl/s ale kosztuje 1.500$ a nie 4 tyś $
Nie wiem komu będzie do śmiechu
Ja się bym bardzo cieszył
No dobra, a prowadzisz gazetę i zamówisz takich 10 sztuk? Jednak dla dużych firm/gazet będzie zamówienie hurtowe. Mając już wcześniej wykupiony sprzęt Canona (1DMKIIN) i jego obiektywy i akcesoria raczej nie sprzedadzą tego i nie pójdą po Olki...Cytat:
Co tu dużo mówić... CANON POZAMIATAŁ w profi segmencie.
Zresztą Olek do reporterki nie sądzę, żeby był w najbliższej przyszłości uzywany.
Ja się będę cieszył jak wydadzą jakąś puszkę semi-pro, chociaż w tym roku zmiany nie planuję, inwestuję w szkła.
Canon w ogóle pozamiatał.
Jeśli nie podadza na PMA konkretów o E-next, to bedzie wysyp wyprzedaży.
Nikogo juz nie kręcą zapewnienia, że już w lecie będzie coś ekstra.
Jak znowelizują tylko 400 i 500 to się poważnie zastanowię nad kupowaniem Canona
Lakuta Ty tam masz jak dobrze pamiętam całkiem sporo gratów co mi spasuję do mojej E-1 :) moze już za Canonem powinieneś się zacząć rozglądać? Następcy E-1 napewno nie będzie co będziesz czas tracił ;)Cytat:
Zamieszczone przez Lakuta
prześlij mi listę tego co będziesz niedrogo sprzedawał :D
pozdrawiam
Tak i nie. O ile się nie mylę owy podgląd był możliwy tylko i wyłącznie przy podniesionym lustrze bez możliwości wykonania zdjęcia. Nie było to więc Live View jakie znamy z kompaktów.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Tu idzie gra, raczej o większą skalę.
Nie chodzi o reporterów, czy innych , którzy już tam siedzą. nawet wszyscy razem wzięci to kropla przy masie ludzi kupujących nowe aparaty. Tu chodzi o takich jak ja, co już cos mają i zechcą wejść w lustra.... Ten rynek ciągle się rozwija i jest jeszcze nienasycony. Takich ludzi jest setki razy więcej niż wszystkich rep0oterów gazet razem wziętych
Ja wiem, że koledzy martwią się o przetrwanie systemu, ale po wejściu Leiki, Panasa i Sigmy w 4/3 tak szybko to nie nastąpi. Poza tym nie widze w jaki sposób premiera nowego Marka może zmusić mnie do sprzedaży mojego E-300. Co innego nowe Olki. Co prawda Live View bardziej mnie ziębi niż grzeje (zwłaszcza po próbce jaką miałem w wykonaniu E-330). Jedyne dla mnie jego zastosowanie to celownik "biodrowy" (waist level viewfinder). Miałem to w C-5050 i byłem zachwycony. I jeszcze makro, tylko niech AF działa cały czas. I LCD musi być oczywiście odchylany. A tak w ogóle jak wizjer będzie jasny to mam LV głęboko w tyle...Cytat:
Zamieszczone przez Lakuta
Tylko reporterzy, a raczej agencje wydają kilkadziesiąt razy więcej na potencjalny zestaw niż taki zwykły pstrykacz, poza tym liczy się tez pewien prestiż.Cytat:
Co do wyprzedaży ja chce tylko ZD 50.
ZAPAMIĘTAJCIE!! ZD 50 do mnie :twisted:
Tylko reporterzy, a raczej agencje wydają kilkadziesiąt razy więcej na potencjalny zestaw niż taki zwykły pstrykacz, poza tym liczy się tez pewien prestiż.Cytat:
Co do wyprzedaży ja chce tylko ZD 50.
ZAPAMIĘTAJCIE!! ZD 50 do mnie :twisted:
Agencje to bardzo duży rynek. Jeżeli ktoś ma w firmie Canona to i w domu będzie miał. Bo szkła te same, a czasem można pożyczyć. Za dużej szansy powiększenia swojego udziału w rynku lustrzanek u Olympusa nie widać. To co zgarnie E-400 (zanim wyjdzie EOS450D z LV) to zatraci na rzecz 1DMKIII. Więc będzie miał tyle samo.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Tak to prawda, ale ludzie liczą się w milionach a raczej w miliardach
a liczba agencji to tysiące :)
Popatrz na to tak ilu ludzi przypada na jednego zawodowca. Jeżeli fotografia stanie się tak powszechna jak TV w domach ! Oznacza to że już srednio zamożni ludzie będą mogli sobie nabyć tanie lustro i niech to będzie np 20% społeczeństwa, czyli ci których na to stać. To by było ok 20% społęczeństwa. W naszym przypadku to będzie ok 8 milionów. Jeśli rodzina to 4 osoby, to niech będzie i 1/4. czyli mamy 2miliony luster !!!!. A ile w Polsce jest zawodowych fotografoów. Potem to przeskaluj na świat i dostaniesz ogrom, ogrom rynku. Tu jest miejsce dla Olka i nawet Canon musi walczyć bo nie może być pewny swej przyszłości
Do domowych warunków może być konkurencja taka: półprofi korpus(albo taki E-1) w cenie 30D/40D. Wtedy może coś być lepiej. Zaraz będzie 450D z LV i E-410 nie zawojuje za dużo! Jak ktoś kupi obiektywy to już dalej będzie w tej firmie. I dlatego trzeba nowe pomysły jak LV wdrażać szybciej. Bo Olek trochę tempa zwolnił...Cytat:
E-510 to takie pomiędzy. Ciekawe czy będzie miał tyle co E-410 MPIX czy więcej... bo jak tyle samo :roll:
po prostu, smutno się zrobiło... po raz kolejny... OLEK dał ****... tyle genialnych pomysłów w... zacofanych technologicznie aparatach. mały bufor, mały wizjer, niedobór rolek.
jeśli wypuszczą teraz dwa aparaty typu: mały wizjer, jedna rolka, brak mono LCD i w perspektywie kiedyś tam normalny, pełnoprawny sprzęt do manuala to ja podziękuję... mam głęboko oczekiwanie na kolejny cud...
OK, rozumiem, Cię, i masz rację. Olek za wolno się ostatnio ruszał. Jednak ten SP550, pokazuje że to się zmienia. Jeżeli tak będzie to jest nadzieja na tłuste dni.....
W sumie za 2 tyg się dowiemy :) bo cudo E-x tu już dużo nie zmieni....
Ale jak to ktoś słusznie zauważył, powinni teraz już powiedzieć coś o tym E-x i określić datę premiery
zibi:
stąpam po ziemi, czasem nawet twardo... OLEK ma genialnych projektantów ale ślimacze ruchy... nie ma takiej możliwości żeby przebili 1D, cieszyłbym się gdyby dorównali 30D i D200.
piszę to poważnie, bez ironii... do wakacji jeszcze trochę zostało. albo nowa puszka albo kolejne Zuiko na alledrogo. wszedłem w system a system ma mnie głęboko, nie tylko mnie...
właśnie o tym mówiłem, nie jesteś sam w swych odczuciach.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
na następcę e-1 czekano już na poprzedniej PMie a tu znowu nic. Mnóstwo ludzi odejdzie, szczególnie na zachodzie.
Kupią K10d albo D80 i nie będą cały czas żyć w stresie, że po 4 latach będzie coś ciekawego. To naprawdę męczące i frustrujące.
Więc pomijając, że jest to ostrzał to za głośno ale przyjemnie :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez fotopolis.pl
Tak, a zobacz, że wcześniej były dwa modele. Jeżeli też mają być wcześniej 2 modele E-1 aby wyszedł ten wymarzony to będzie nieźle...Cytat:
Lakuta:
mam już termin na kolejny ślub i nie ma bata żebym poszedł na niego z Dziadkiem... plener tak, wnętrza nie. dochodzą do tego fotki pomieszczeń czy mebli, przy których matryca Kodaka wymięka. co mi po 7-14 skoro dostaję szum i mydło (po obróbce RAW jest ok) a jedyny aparat w systemie dający sensowny obraz to zabawka (E-330)???
Ładna puszka z tego C 1D Mark III. Canon cwany - z jednej strony istotne zmiany na +++ z drugiej miejsce na wprowadzenie kolejnych - ot chociażby matrycę FF czy odchylany LCD - tak, żeby kontrolować to co się robi znad głowy. Chyba przewaga w segmencie profi Canona pogłębia się - nie tylko nad Nikonem nie mówiąc już o reszcie świata...
Trochę mnie dziwią głosy w stylu - nowemu Olkowi - następcy E-1 ciężko będzie dorównać... - to oczywiście prawda ale chyba oczekiwania zbyt wygórowane. Mam nadz, ze nowy Olek będzie kosztować na start nie 4 tys $ a pół z tego i będzie rozsądną puszką gdzieś z segmentu semi-profi. Nie czarujmy się - reporterzy nie porzucą Canonów - nie maja argumentów, żeby to zrobić. Nowy Olek chyba celuje w pasjonatów fotografii, sympatyków marki - dobrze by było gdyby nie zawiódł tych oczekiwań i oferował wiele za stosunkowo nieduże pieniądze - innej drogi chyba nie ma. Wielkości matrycy w E-systemie nie przeskoczą - powinni dobrze wykorzystać te cechy małej matrycy, które mogą stanowić jej zaletę...
Obecnie jest tak, że im mniej ma ktoś do wydania tym bardziej sensowne dla niego jest wejście w Olka - ot. taka amatorska puszka z dual kitem - bardzo dobre możliwości w stosunku do wydanej kwoty. Potem już nie jest różowo - mając na sprzęt foto większą gotówkę taki Canon wydaje się być bezkonkurencyjny. Kiedyś pofotografowałem trochę C5D- wiem co pisze.
W sumie dobrze dla Olka, że amatorskie Canony są jakie są a kity mają wybitnie kitowe... ;-)
To, co robi wrażenie, to jakość oobrazu z ISO 3200:
http://pliki.optyczne.pl/1D_16-35_1.jpg
Tak, jak już kiedyś wspominałem: w tym momencie po prostu nie dziwię się Canonowi, że nie jest zainteresowany stabilizacją w body.
Dla zawodowców puszka wysmienita... dla mnie - za tą cenę będę miał takie zuiko, że się od Olka nie odkleje ;p
i tu grizz dobrze podsumował, za tę cenę można mieć takie ZUZIKO, że trudno by się od tego odkleić :), a canonie to dopiero początek wydatków. Poza tym olek nie powinien na tym polu wręcz walczyć. Jeśli się utrzyma albo zwiększy swoje udziały na rynku semi -profi i amatorskim luster to wygra a my z nim. Jeżeli zaś chodzi o nas i Polskę, gdzie ludzie nie należą do najbogatszych. To w ogóle nie widzę alternatywy. Jednak Olek musi powalczyć z agresywnym marketingiem przeciwników i musi mieć argumenty. Konkurencja jest bardzo silna. Olek musi wygrać nie z Canonem ale z SONY , Panasonikiem i chyba z Samsungiem. Z czego pierwsze dwa to naprawdę groźni rywale. Życzę mu tego i sobie
tak średnio mi wychodzi przydatne to liveview przy reporterceCytat:
Ale najciekawsza funkcja związana z ekranem LCD to podgląd na żywo włączany po naciśnięciu przycisku znajdującego w środku tylnego kółka. Oczywiście w trybie tym nie działa autofokus, gdyż aparat podnosi lustro uniemożliwiając pomiar odległości. Możliwe jest natomiast ustawienie ręczne ostrości.
pozdrawiam
Jednak dla reportera nie ma nic lepszego od tego Canona.
10 mega i 10fps powoduje że Canon jest liderem w reporterce. Wystarczy pójść na jakąś większą imprezę sportowa i zobaczyć czym się foci :razz:
Chyba nawet Nikon odpuścił i nie pokaże na PMA puszki pro. Cieszy się popytem d80 i prawdopodobnie pokaże d200s.
To co mnie szokuje to prognozowana cena. Tylko 3999$. Tak, tak... tylko. Przy obecnym kursie $ to tylko 3000EUR. Niecałe 12k PLN. I po Nikonie :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez johan
Myślę, że Nikon już Canonowi w segmencie profi nie zagrozi. Nikon śpi równie głębokim snem co Olympus tylko sny ma inne :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez johan
Prognozowana cena rzeczywiście dobra, chyba że nagle 3 przeskoczy na 5 i w sklepach będzie 5999$ ;)
znalazlem ciekawy i zarazem smutny watek na dpreview:
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=22157671
generalnie poszlo o to, ze USA 1D Mk3 kosztuje 4000$ a we francji canon chce za niego 4500eu, co daje 5904$!!!! podobnie w norwegii (24500 NOK ~ 4000$ a norweski canon chce za niego 33000 NOK)
pewnie u nas bedzie podobnie
Nawet jak będzie kosztował te 5999$ to i tak będzie to taniość, przeciez z tego co o nim piszecie to on jest wszystkomający i chyba tylko filmów z dźwiękiem w 3D nie nagrywa :D
pozdrawiam
hehe nie ironizuj... ciężko zaprzeczyć, że to puszka dla reportera świetna...
PO na jakiej zasadzie działa LV w canonie?
Druga matryca jak w olku? Półprzepuszczalne lustro jak w canonie 20a
Podnoszenie lustra?
Inaczej?
ja nie ironizuję, przeciez kilka osób prawie nie zemdlało z wrażenia nad mistrzowstwem tej puszki :) ciekawe ilu sobie ją zanabędzie??Cytat:
Zamieszczone przez grizz
pozdrawiam
Podnoszenie, brak AF.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Olkowe LV nadal rulez, ale myślę, że Canon przyciśnie i kolejne LV będzie równie kompletne co u Olka. LV z podnoszonym lustrem było zastosowane w specjalnej wersji S3Pro.Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Brak AF?Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Heh no to do cykania znad głowy odpada ;)
No odpada... W takim razie ten LV w nowym Smarku to raczej bajer, bo reporterom nic nie da. Jakby byl to taki trik jak w Olku z druga matryca i podgladem jak w kompakcie to owszem, ale tak to pstrykanie nad glowami nie wchodzi w gre. Ufff ;)
Pzdr
hehe, odetchneliście,
LV, to bajer :), no i dobrze
Nie w specjalnej wersji S3pro, ale w "normalnej".Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Cytat:
Zamieszczone przez suchar
niekoniecznie, widzialem kilka zdjec fotoreporterow, ktorzy ustawiali swoje marki zza bramki (na boisku pilkarskim) - aparaty staly na 10cm statywach lub nizszych i Ci panowie praktycznie lezeli na murawie, zeby sobie poustawiac kadry w narozniki bramki (transmisja zdjec i wyzwalanie aparatu odbywala sie bezprzewodowo)
w takim przypadku LV w wydaniu canona jest jak znalazl