Olympus Studio 2 (darmowego nie znam, chyba nie ma)
Wersja do druku
A dla mnie bez zmian. Olali Linuksa.
A jak myslicie?Ci co maja studio 2 i teraz te nowe cacko.Czy jesli przeniesiemy plugin odpowiedzialny za sterowanie aparatem ze studia i podczepimy do nowego cacka(chyba ten cc.ofnp),do tego trejberek,zeby go pieknie uruchomic tez z przeniesieniem.Bedzie funkcja sterowania aparatem w nowym cacku czy nie.Jam czlek starej daty,ale nasi informatycy mlodzi cos pewnie by wymodzili.:wink::wink::grin:
Oo zeby takie cus bylo jak ponizej :grin::grin::grin:
A czy ktoś już aktualizował soft w aparacie i obiektywie:?: Jestem ciekaw czy warto
Ja próbowałem...ale okazało się że moja puszka jak i obiektywy mają najnowszy możliwy sofcik.
A tak na marginesie...strasznie wooolny ten OV. Zamulony jest jak stuletni staw :-P
Mam core 2 duo E6550 i 4 GB ram'u na Win 7 i system na dysku SSD :?:
Czyżby czas na zmianę kompa ?
ekhm.. miałem ściągać, a mam 1gb ramu :grin: Zostaje przy acr :grin:
a ja se sterowanie aparatem sam zrobilem bez nikogo i se fotki myszka robie:grin::grin::grin::grin::grin:
To ja tylko chciałem powiedzieć, że mam sprzęta dość starego, jakiś Core 2 Duo - 1.8 na rdzeń, 1GB pamięci, GF9600 i naprawdę nie mogę narzekać na działanie OV2 pod W7.
Na Celeronie 1,2 GHz i 2 GB ramu chodzi dość szybko. Ale nie warto było ściągać - słaby jest ten sotf.
Hmmm, to dziwne że Wam chodzi szybko. Zmieniłem w opcjach używanie wielu rdzeni, ale niewiele to zmieniło.
Jak próbuję np wyostrzyć fotkę to LR pokazuje efekty prawie natychmiast a w OV trwa to2 do 3 sekund aż efekt będzie widoczny.
Jednak chyba to nie będzie mój ulubiony soft :cry:
E-tam. Chodzi tak samo jak OS-2.
Nie widzę wielkiej różnicy więc ... poszedł.
Pozdrawiam.
Uważam, że Olympus Viewer 2 to całkiem fajny program. Tym bardziej, że darmowy dla użytkowników kamer Oly, w pełni funkcjonalny (niektórzy producenci dają okrojone wersje programów komercyjnych). Szybkość działania na moim laptopie też zadowalająca.
Do typowych zastosowań - wywołanie ORF-ów i podstawowa obróbka nadaje się wystarczająco, żeby nie powiedzieć, że bardzo dobrze. Pewnie tylko dla amatorów-hobbystów, czyli np. dla mnie. Zawodowiec pewnie ma inne potrzeby i wtedy kupuje z duże pieniądze jakieś systemy dla zawodowców fotografów.
Niepotrzebne mi (i podejrzewam większości amatorów) wielkie systemy których użyję do elementarnych czynności. Na to pozwala mi OV i kilka jednofunkcyjnych freeware, a jak za mało to jeszcze Corela PSP kupiłem jakiś czas temu za drobny ułamek ceny Adobe PhotoShopa.
Ale ja jestem hobbysta.
Właśnie zainstalowałem i jestem zaskoczony prędkością wywoływania RAW. U mnie wywołuje (mierzone ze stoperem) niecałe 4,5 sekundy. Fakt, że np jak ustawiłem wyostrzanie od razu na 100 (tak dla testów) to już tak różowo nie było ale.. ja jestem zadowolony. :)
wywołanie 230 ORFów - +0,5EV, zmiana rozmiaru wyostrzanie, kontrast saturacja na +, zajęło 1h 2 min.
Phenom II 955 (4 rdzenie) Win 7 8GB RAM.
update
cos sie Jeszce działo w tle- jakis dziwny proces "usługa udostępniania WMP w sieci" żarła 25%, +ESET na off
te same RAWy w 21 minut
no tak to ja tu startuję z moim laptopikiem 2x2,2GHz, 3 GB ramu :)
co do nowości mamy nowe E 600 620 450 to mało ? teraz czas na nowy soft jest ? JEST i mysle że będzie dobry właśnie go pobieram. Olympys w/g mojego kolegi który jest naprawde zawodowcem daje najlepszy soft do sprzętu i po za tym dla niego i dla mnie oly jest super :)
U mnie działa szybciej niż Studio, widać bez stopera, odczuwalne...
działa i jest fajny :)
Rzeczywiście działa i może jest fajny, pewnie będę używał jako wywoływarki i do prostych operacji ale brak w nim sterowania aparatem z poziomu programu.
Olympusie! słuchaj głosu użytkownika dokąd go jeszcze masz! Dodaj moduł obsługi z komputera podczas aktualizacji skoro nie będzie już O. Studio.
No dobra a teraz z innej beczki. Czy ktoś wie jak zainstalować viewer 2 pod linuxem (ubuntu)? Instalowałem pod wine ale chyba coś poszło nie tak bo nie da rady włączyć a może nawet się nie zainstalowało. :cry:
Pod WINE się toto nie uruchamia, pozostaje instalowanie Windowsa w np. VirtualBoksie i też tam tegoż viewer'a.
Prawdę mówiąc, nie wiem czy coś tracisz, jakoś nigdy nie miałem ochoty i zacięcia, żeby pracować w tych eklektycznych programach od Olympusa. Poza tym, ułatwiają mi decyzję, przez niewypuszczanie wersji linuksowej :)
Mam go na laptopie i jestem bardzo zadowolony. W sumie oprócz fatalnego braku jakim jest brak komunikacji z aparatem podczas fotografowania oceniam go bardzo dobrze. Świetnie wywołuje rawy i to jest dla mnie ważne. No i ma czarny interfejs nie tak jak master 2 oraz kupę przydatnych regulacji. Cóż, trzeba będzie zakupić legalnego windowsa :cry: Tak będzie najprościej.
Ściągnąłem, zainstalowałem , z początku nie wiedziałem gdzie palce wsadzić ale szybko załapałem. W poprzednim E-400 wywoływałem Rawy w PS . Obecnie przy E-30 PS nie widzi Rawów.. Natomiast teraz jest świetnie . Ok setki orfów w kilka minut . Fakt, że system 64bit. cztery rdzenie procesora i ramu 8. No trochę poszalałem ostatnio z zakupami. :oops:
Tu obiema łapami się podpisuję :) Program w zupełności wystarczający do prostego, nie PSowego "grzebania" w fotkach. Ale w euforii wołania natrafiłem na nocne foty, a że robię bez NR to ostatnia klatka w serii to czarna klatka. No i zonk, bo nie ma możliwości, tak jak UFRaw, wgrania jej, chyba że się mylę... Na razie to duży minus :oops:
Mylisz się z tym minusem:wink: nie mylisz się w sprawie możliwości wczytania czarnej klatki. W aparatach zainstalowany jest NR, który właśnie używa czarnej klatki do porównania z zarejestrowanym obrazem i wyhaczeniem hotpikseli. Informacja o użyciu NR dopisywana jest też do RAWa. Włącz NR:grin: albo stosuj coś innego do obróbki:wink:
Pozdrawiam
Jack
We wszystkim masz rację ale nie używam NR dlatego, bo nie mam zamiaru czekać 2x dłużej, aż aparat zrobi czarną klatkę, a potem "zmieli" i "wypluje" na kartę ;)
Tu mi spasowało to, że ustawienia jednej obrobionej foty mogę zastosować dla innych kadrów i wołać hurtem, czyli mam to czego mi brakowało - "hurtwołaczki" :D No trudno, nocne będę męczył w UFRaw.
A może ktoś z panów ma możliwość wpłynięcia na górze by dodali opcję czarnej klatki w następnych wersjach OV?
a faktycznie zamowil jakas poprawke ? czy to tylko taka metafora ?
a tak serio odnosnie tej czarnej klatki przy dluzszych naswietlaniach
wlaczajac ta opcje i tak zadziala ona przy czasie dluzszym od 1 s
czy z krotszymi tez zadziala
mnie sie wydaje ze tylko czasy pow 1 s ale nie jestem pewien
body to E-3
Sułtan Brunei jest metaforą, ja jednak nim nie byłem:wink: jak poprosiłem o poprawkę do firmware SP-320, skracającą interwał do 20 sekund. Zatem mam nadal 1 minutę:-x
Nie znalazłem w papierach, od jakiego czasu otwarcia migawki zaczyna działać NR w E-3, moim zdaniem - też od 1 sekundy. Poza tym pierwsze hotpiksele mogą wyleźć przy czasie, co najmniej 4 sekundy. Wg Wrotniaka, sens odejmowania czarnej klatki zaczyna się przy 8 sekundach.
Jack
Przy wyostrzaniu nasunęła mi się kolejna wątpliwość. Czy któryś z szanownych kolegów jest wstanie mi odpowiedzieć czy Wyostrzanie z zakładki Edycja operuje na RGB czy może na warstwie Lab bądź innej?
A ja mam inny problem.
Zarówno Olympus Master jak i Olympus Viwer zainstalowane pod linuxem maja drobny problem. Po wywołaniu ORFa w JPGu nie ma podglądu (miniaturki) zdjęcia.
Program (pod WINE) chodzi kapitalnie, więc pewnie brakuje jakiś windowsowej biblioteki - ktoś znający się na windowsach może będzie wiedział jakiej i z skąd ja można pobrać?
Panowie i Panie, czy ktoś używa-ł konwertera fish i próbował edycji w Olympus Viewr, jest tam opcja "korekcja fisheye".