13 - śliczna "mordka"...:)
14 - trochę ostrość nietrafiona...:roll:
Pozdrawiam
Wersja do druku
13 - śliczna "mordka"...:)
14 - trochę ostrość nietrafiona...:roll:
Pozdrawiam
Pierwszy portrecik loszki fajny.
Zdecydowanie pierwsza loszka jest lepsza.
Napisz proszę na ile ta przyjaźń jest trwała oraz czy podchodząc za blisko nie testujesz za bardzo jej granic.
W końcu to dzikię zwierzę i szkoda byłoby, gdyby forumowej koleżance coś się stało.
Hehe, Klara przychodziła pod nasz płot regularnie - od marca do czasu powodzi. Szła kanałem rzeczki aż pod mój dom, a tam czekały na nią smakołyki :) Początkowo reagowała strachem na odgłos migawki, później się przyzwyczaiła, aż w końcu podchodziła prawie do ręki po jabłka :) Tego dnia była ostatni raz a ja akurat koniecznie chciałam wypróbować na niej stałkę 135 mm ;> no i z serii fotek zmieściła się na dwóch :D (wiem , że nieostro, wszystko manualnie i w pośpiechu, bo ona bardzo ruchliwa , ale pamiątkę mam :)
Od tamtego czasu się nie pokazała ... albo ją odstrzelił jakiś "głodny" sąsiad, albo odłowili i wywieźli poza miasto.
właśnie się zastanawiam, oglądając dzika, gdzie w Łodzi, zwierzaki podchodzą pod domy ?
A bo to są Doły :D 2 km od Lasu łagiewnickiego :) - dolina "rzeki" Łódki
Muszę koniecznie spróbować patentu z jabłkami do zwabiania loszek ;)
Dzikie najbardziej lubią orzechy :D , później jabłka, po jabłkach chleb a na końcu warzywa korzeniowe :P. Jak miała wybór to w takiej kolejności jadła :) W sezonie przepadają za wiśniami :D. Oswojone chyba wybiorą truskawki z szampanem :P
Dziś eksperymentowałam i próbowałam robić makro obiektywem 29 mm ... wspomaganym oczywiście dcr250
Efekty poniżej
15
16
17.
18.
tradycyjnie z ręki i bez lampy
Z ostatnich 16 mi się podoba :)
Na moje oko z ostatnich 15 i 16 najlepsze.
Widać że masz radość z focenia i o to chodzi.:grin:
Jak dla mnie 15 oraz 16.
Dla mnie dość mocno się wyróżnia z ostatniej wstawki 15tka. Prawdopodobnie dzięki odpowiedniej GO i stonowanym ładnie świetle.
17tka też niczego sobie. Pozostałe ładne ale brakuje im pazura.
dzięki - macam szkło, bo sobie o nim przypomniałam :D, żałuję tylko, że wcięło mi msn202 :-/
Nie bądź taka skromna. :)
Twoje foty to kawał dobrej roboty, co najważniejsze wykonanej z pasją.
Jak dla mnie 16 i 17 są najlepsze.
Masz oko ;)
Pierwsza loszka oczywiście fajna a na drugiej nie chciało już się jej pozować więc się ruszyła. Mam nadzieję, że nikt jej nie odstrzelił a powódź jakoś swoim instynktem przeżyła. Z kwiatków jako ekstra to 15 i 17. 16 przyjemne natomiast na 18 trochę za mała głębia i ani kwiatek ani chrabąszcz tematycznie nie dominują. Podziw dla wykonania takich zdjęć z ręki.
Dzięki :)
Dzisiaj przyszła pora na portrety
Przyznam, że obserwuję od dawna te wstawiane tu na portal i próbuję rozgryźć zasady dobrego portretowania. Porównuję różne fotki i ich odbiór i im więcej widzę tym jestem głupsza :)
Może tu ktoś mi powie - jakie błędy zrobiłam , a co dobrze :)
Zakładam, że o urodzie fotki nie decyduje uroda modelki - bo to byłoby bez sensu
19. Kiera
20. Kiera
21. Kasia
22.Ola
21 i 22.Staraj sie pokazac naturalnosc preferuj normalne pozy.Unikaj kadrow gdzie dziewczyny na sile sie wyginaja.Portret to pokazanie charakteru,to nie taniec na "rurze".Niech sie zachowuja normalnie,a nie na sile udaja "modelki"
19. bardzo fajne, tylko wydaje mi się, że ciut za bardzo modelka zadziera głowę, wygląda to troszkę nienaturalnie.
20. modelka weszła w kadr na szerokim kącie? ;)
21. oczy bardzo fajnie wyszły, ale jak dla mnie na 'nie' jest wąski kadr od dołu
22. kaaaaaadr, łokciem w monitor ;)
i już sie nie czepiam ;p
19. Jak mówił Mirek trochę nienaturalna poza. Wyraz twarzy bardzo fajny.
20. Modelka wydaje się być za blisko szkła. Tło ładnie rozmyte, oczy w mocnym punkcie. W sumie mnie się podoba.
21. Jak dla mnie najlepsze. Ciekawy wyraz twarzy, piękne oczy. Ale "stara szkoła" będzie na pewno zwracać uwagę na zbyt ciasne kadrowanie.
22. Modelka fajna ... tylko te łokcie IMO rozpraszają uwagę.
Pozdrawiam
"stara szkoła" ? ;)
nie mam nic do ciasnych kadrów - ale trzeba to odpowiednio wykorzystać
Stare wapniaki tez ciasno kadruja
http://img145.imageshack.us/img145/5746/10673466.jpg
Panowie... bez urazy :wink:
Określenie "stara szkoła" nie ma w moim odczuciu i zamiarze negatywnego zabarwienia. Miałem na myśli raczej podejcie podręcznikowe, a nie takich doświadczonych praktyków jak Wy.
Szacun za czujność :grin:
Pozdrawiam
Ooo, Bardzo dziękuję ! Właśnie na takie uwagi czekam :) Bo sama błędów nie widzę :) Dzięki Wam więcej wiem :)
Te pierwsze trzy portrety robiłam ZD35 ... hm, bo wyczytałam, że on do portretów dobry - więc "zaszalałam" :D:D Teraz muszę przejrzeć to co mam - pod kątem uwag i jak znajdę coś,co mnie zadowala - zaś wkleję i poproszę o wskazania :)
portret rewelka
Mirkowy ? ;-)
I'm :):)
Portret super.
Dzięki Mirek za super fotę :D i zwolennikom za poparcie, a teraz wstawię mój pierwszy fotomontaż sprzed roku (mam składniki)
Fajnie TO wykombinowane.
Klimacik - super.
Pozdrawiam.
Masz talent ... :grin:
Bardzo fajny "przedwojenny" klimacik.
Możesz przerabiać dalej... :wink:
Temat fotomontazu i wykonanie swietne.
Bardzo dziękuje za wizyty :) i komentarze o3wiście :)
Siadły mi korzonki :( i dwa tygodnie w plecy z bieganiem za robalami, a tydzień (na szczęście minął :-) ) z bieganiem za czymkolwiek
Dziś pogrzebałam w necie (bo nie archiwizuję swoich fotek) i wydłubałam takie ...
Nie wszystkie były robione Olkiem (poza okiem i błonkówką... chyba) niemniej bardzo je lubię więc pokazuję :) Nie znalazłam tych, które lubię bardziej (taaki sentyment ), ale poszperam :D
Portret trzmiela - to był pierwszy mój portret makro, następny, z którego się cieszyłam - koń :) ... jakaż byłam z nich dumna ...
Oko było chyba pierwszym makro zrobionym e330 +zd35 + msn202 :) (że też dziś nie umiem tak ręki zablokować :o nawet z dcr )
Wow :shock:
Wszystkie świetne, ale trzmiel, koń i błonkówka najlepsze.
Zdradź proszę tajemnicę w jaki sposób podchodzisz te "stwory", że są tak cudownie nieruchome.
Ostatnio nawet ślimak mi uciekł ...:grin:
najłatwiej się je podchodzi gdy wieje :D i jest w miarę chłodno ... zastygają wtedy i trzymają się kurczowo roślinki :) ... trzeba wtedy unieruchomić gałązkę, kwiatek, listek, trawkę - na której siedzą, drugą rękę z aparatem oprzeć o tę trzymającą i cykać :D