podobają mi się zdjęcia
ja czekam na przejściówkę m42 - bo ostanio upolowałem na allegro:
HELIOS 2/58mm,
COSINON 50 f1,8
SMC TAKUMAR 50mm 1.4 50 mm f1.4 asahi pentax
już się nie mogę doczekać testów :-)
Wersja do druku
podobają mi się zdjęcia
ja czekam na przejściówkę m42 - bo ostanio upolowałem na allegro:
HELIOS 2/58mm,
COSINON 50 f1,8
SMC TAKUMAR 50mm 1.4 50 mm f1.4 asahi pentax
już się nie mogę doczekać testów :-)
To i ja dorzucę parę przykładów. Miałem ostatnio możliwość focenia natury przy użyciu moich manuali pod M42 wespół i rozłącznie z pierścieniami (x2, x3 i makro). Zdjęcia robione Takumarem 35/2. Pierwsze dwa bokehy można rzec klasyczne, natomiast trzeci to "rodzynek", wstyd się przyznać, ale nie pamietam przy jakiej kombinacji z pierścieniami powstał*. Osobiście wolę te klasyczne, ale dobrze mieć świadomość , że można "wykręcić" takie cuda;-)
* a może w chwili robienia fotki, gałęzie drzewa poruszał silniejszy wiatr + pierścień i dało taki efekt?
Ooooo.... rewelacja, zwłaszcza ten ostatni. :shock:
P0dobny "pierścionkowy" bokeh ma radziecki Tair (jesli się nie mylę)Fajne fotki
No podoba mi się ale.... :)
Bardzo ciekawe rezultaty - dorzucam coś świeżego
REVUENON - MACRO 2,8 35mm
Zastanawiam się nad MACRO INDUSTAR 61 L/3, 2,8/50 MC miał ktoś w rękach ??
Poprosiłbym o rezultat i kilka zdań :)
Dwie fotki zrobione przed chwilą. E-30 i INDUSTAR 61 L/Z.
Pierwsza na pełnej dziurze, druga - przymknięty do 8.
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Przysłona bez skoku! Chodzi płynnie w granicach 2.8 - 16.
Musze poszukać ładniejszych motywów :)
Ładny bokeh daje JUPITER 9. Po południu pobuszuję z nim w ogrodzie.
Zapowiada się bardzo fajnie ten obiektyw
z dzisiejszego ranka:
zdjęcie wykonane revuenonem 35mm macro - najbardziej lubię ten obiektyw ale i również dopiero zacząłem takie zdjęcia wykonywać w tym roku więc zdanie mogę jeszcze zmienić co do ulubionego szkła - pozdrawiam
revuenon 35mm macro
A sprawdzał ktoś jak ma sprawa po podłączeniu pierścieni ?
Jak ja uwielbiam takie foty!:grin:
Takie lub podobne obrazki da wam choćby Zuiko OM 50 f1.8 + spryskiwacz i mocne światło boczne późnego popołudnia.
Są też i inne patenty, ale wtedy trzeba uważać bo z przemyślanej akwareli może zrobić się zdjęcie blików, takie jakich masa na plphoto chocby.
Jak np to: http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,sss...,1326938.html
Byłem dziś rano z heliosem i kółeczka mi nie wychodziły ;( Spróbuje popołudniu z pierścieniami ;)
teraz wszyscy zaczynają przeglądać allegro czy ktoś już się pozbywa ;)
ha ha
też sprawdziłem :lol:
MADNESS podrzuć jakiegoś cropa lub oryginalny plik nawet na PW interesuje mnie ostrość tego szkła jakiś nieskomplikowany kadr w dobrym oświetleniu i krótkich czasach
na miniaturkach /800pix wydaje mi się mało ostre albo coś z postprocesingiem
mam fleka 35mm inne szkiełka w tej ogniskowej to raczej nabywam i puszczam dla przyjemności i zabawy żaden jeszcze nie przebił ostrości na f1:2,4 u zeissa
tu masz 100% crop z Flektogona
revuenon 35mm macro
Szkło maluje dość miękko - wszystkie zdjęcia na pełnej dziurze :)
laboratoryjnych nie będę pokazywał - za to wrzucę coś z dzisiejszego ranka - nie tknięte programowo
- z ręki ( warunki jak to zawsze przy fotografowaniu owadów)
- nie bawiłem się w bliki
Jestem pod wrażeniem tych ważkowych z blikami! Świetne rezultaty!
Napisz proszę jak blisko możesz podejść do fotografowanego oboektu, czy foty z ważką to kropy?
Tak jak pisałam pod zdjeciem w galerii- do absolutnej doskonałości brakuje mi jedynie troszkę subtelniejszej obróbki przy podkreślaniu blików. Duży ukłon! Od dawna na forum nie było (w moim mniemaniu) tak dobrych macro fotek z klimatem.
Tylko pozazdroscic!!!
Pozdrawiam :grin:
całkiem całkiem jak na pełną dziurę
Wcześniejsze zdjęcia to pełne kadry - ostatnie natomiast dla pokazania ostrości ważka na tle pajęczyny - pełny kadr i crop.
Co do wyrazistości blików puki co mam taki zamysł i będzie on realizowany :).
A odległość 20 - 30 cm a i tak większość obiektów ulatuje w siną dal :)
Pozdrawiam :)
A teraz coś nowego :
MOTYLKOWY ZAWRÓT GŁOWY
Piękne .... Master ;)
Madness- nic dodać , nic ująć- kororowy zawrót głowy ;-)
enter- jak dotąd nie wchodziłem w temat szkieł makro, korzystam jedynie czasami z pierścienia makro M42, więc tutaj możliwości są ograniczone tylko do zbliżeń roślinek
Nie wypowiadam się na temat innych szkieł manual 35mm, tym bardziej macro. Jedyną jak dotąd "35" jaką posiadam to Takumara ze światłem 2. I na pełnej dziurze obraz jest aksamitnie miękki.
btw: ze szkieł manualnych, szerokokątnych, zawsze będę dobrze wspominał EBC Fujinon 28/3.5
mam również 2/35mm Canona oba szkła są rewelacyjne, jednak trudno porównywać flek ostrzy z bardzo bliska Canon zaś jest imho nawet na APSC mniej ostry na brzegach na 2.0 niż flek na 2,4 - Canon ma również większą winietę
nie mam teraz swobodnego dostępu do FF ale oba szkła raczej wypadną rewelacyjne
Mogę sprawdzić jedynie na kliszy :)
Fleka zostawiłem jako jedno z nielicznych szkieł z kilkudzisięciu posiadanych manuali
a tu fajny test
http://canon-board.info/showthread.php?t=65565
ja w makro nie siedzę ale 35mm to takie szkiełko "przy okazji" do dużych zbliżeń dla mnie
wygląda na to że podpinane jest bez - z nawet małym pierścieniem robi się już bardzo blisko
Dzięki. Flek mnie cieszy bo uchował się w stanie - jak nowy, zarówno optycznie jak i mechanicznie. Mam z niego slajdy, ale matryce rządzą się swoimi prawami. Do zdjęć z bliska faktycznie killer ;-). Ja jak miałem dostęp do FF to znów nie miałem przejściówki. No nic, zostawiam sobie to szkło, póki co poeksperymentuję z Olkiem.
Chłopcy a posiadacie jakieś zestawienie takich obiektywów, czym różnią się od siebie? Takumar, pentakon, wołna, industar itd itd??? Które najlepsze do macro? Dokształcić się chciałam. Nie chodzi mi tylko o parametry techniczne- ale tak po babsku jak to w praktyce wychodzi? Może fotki dla przykładu?
:grin:
tu: http://www.mflenses.com/gallery/main.php
jest mnóstwo przykładowych fotek dużej rozdzielczości.
Mnóstwo informacji jest na forum tego portalu. Ale po angielsku :)