Dzięki. to jeszcze spytam jak osiągnąć taki czas synchronizacji. Z tego co widać na zdjęciu lampa jest podłączona normalnym kabelkiem (a może się mylę).
Wersja do druku
Metz 48 AF-1 odpalony w trybie HSS połączony kabelkiem synchronizacyjnym dokładnie takim http://jabbafoto.pl/opis/327379/kabe...m-olympus.html dedykowanym do Olympusa, druga lampa odpalona fotocelą.
Zostałem poproszony przez Jolly o kilka słów o tym, jak "pomogłem" mgle na swoim zdjęciu
Nie ma tu wielkich "cudów" ale może komuś się przyda :wink:
Zdjęcie wyjściowe wygląda tak:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1269857343
Jak widać górna krawędź budynku niezbyt wyraźnie odróżnia się od nieba. Miałem dwie możliwości: zmienić kolory nieba i elewacji aby różnica była bardziej widoczna albo tą różnicę zatrzeć. wybrałem to drugie.
Obróbkę wykonałem w PSE7
Najpierw wyprostowałem, wykadrowałem i wyskalowałem zdjęcie. Następnie je zduplikowałem (warstwa maska). Utworzyłem maskę, która oddzieliła przeszkloną część elewacji od reszty.
Następnie utworzyłem nową warstwę (solid color) o kolorze nieba (po uprzednim ustaleniu koloru pipetą na warstwie podstawowej). W masce warstwy, ustawiłem gradient o wysokości przeszklonej części elewacji.
Poszczególne warstwy i efekt, widać na załączniku.
Dalej to już proste :grin:
Super wątek. Studio i zaawansowana obróbka to dla mnie SF i czyta się znakomicie. Nigdy za późno na naukę. Dzięki jolly :-)
Ten wątek czeka na kolejnych, którzy uchylą rąbka tajemnicy swojego warsztatu.
ja chętnie zobaczył bym backstage tego ujęcia:https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-43665
:) Saint proszę proszę proszę :) Ile lamp, jakie modyfikatory :) jakiś schemacik ustawienia :)
Helmuth, wielkie dzięki. Plusika dam, jak tylko będę mogła, narazie system każe mi rozdać innym :wink:
Bardzo fajny i pożyteczny wątek - brawo jolly za pomysł!
Na pewno wiele się będzie można tutaj dowiedzieć a także nauczyć czegoś ciekawego no i z pożytkiem spędzić miło czas. :).
Wielkie dzięki dla jolly za założenie tak interesującego tematu. Jak miło że coraz więcej speców pokazuje jakie cuda można zrobić
No to zgodnie z prośbą:
Zdjęcie było od początku planowana na dwie lampy. Niestety tuż przed zdjęciami chmury się rozrzedziły i się rozjaśniło. Jako, że jedną lampe muszę wyzwalać radiowo (jest to SB-25), a phottixy pozwalają na max czas synchronizacji 1/250, mogłem w takim układzie zapomnieć o szczegółach w światłach - taka ekspozycja, nawet przy f/11, powodowała wypalenie co jaśniejszych miejsc, zwłaszcza nieba (bez którego zdjęcie nie miało sensu).
Musiałem zrezygnować z dwóch lamp. Na szczęście, druga to SB-900 i pozwala na trochę więcej swobody, zwłaszcza z czasem synchronizacji (bo mocą niestety nie powala) - ustawiłem ją po prawej stronie aparatu aparatu (co do kąta, to można wywnioskować po cieniu od nóg kierowcy), na statywie i ustawiłem w trybie remote. Wyzwolona poprzez CLS wbudowaną lampą, w trybie FP, z czasem 1/800 - udało się dzięki temu oświetlić postać, odcinając ją z tła i dobrze naświetlić tło (choć najchętniej bym niedoświetlił tło o 1EV-1,5EV tak jak to zazwyczaj robię w dogodniejszych warunkach, ale mogłoby mi tym razem braknąć mocy w lampie do zadowalającego oświetlenia modela).
Niebo na LCD miałem co prawda całe białe, ale po histogramie widziałem, że nie było miejsc prześwielonych ani nawet na granicy - czyli cel osiągnięty.
Parametry:
- D700, ISO 200, F8, 1/800, Sigma 15-30 @ 15mm, RAW
- lampa SB-900, moc 1/1 (lub 1/2, nie pamiętam dokładnie), zoom 35 lub 50mm, odległość ok 1,5-2m od modela, bez modyfikatorów.
Zdjęć z backstage'a nie mam, miałem tylko ok. pół godziny czasu na tą sesje, więc nawet o tym nie myślałem... Zresztą setup z jedną lampą chyba tego tak bardzo nie wymaga ;)
To teraz dalsza część czyli obróbka:
RAWa wywołałem na dwa razy - raz doprowadzając do porządku dół zdjęcia i boki - tak aby nie było przepaleń w zaczernionych miejsc, ustalając WB, wyostrzenie itp, a drugi raz niedoświetlając o 2EV, aby wydobyć szczególy na niebie:
1.
http://img696.imageshack.us/img696/7523/72285733.jpg
2.
http://img208.imageshack.us/img208/1194/42010137.jpg
Wrzuciłem do Photoshopa obydwie wersje i nałożyłem na siebie, zakrywając czarną maską wersje ciemniejszą. Białym pędzlem odkryłem to co mnie interesowało. Przy krawędziach na dużym powiększeniu, z pędzlem o twardych brzegach, żeby nie robić obwódek i aureolek.
Wygląda to tak:
Obrazek zaczyna jakoś wyglądać... Przynajmniej jest bliższy temu co było na żywo, bo to z pierwszego screena nijak się ma do rzeczywistości.
Następnie zająłem się "rzeźbieniem" pojazdu i kierowcy. Niezawodne w tej kwestii narzędzia to Dodge i Burn.
Rozjaśniając odbicia światła na kombinezonie i karoserii, pogłębiając cienie uzyskałem bardziej plastyczny i przestrzenny wygląd:
Dalsza obróbka to już norma - lokalne przyciemnienie i zwiększenie kontrastu na niebie, podłodze i bokach, pogłębienie cieni (choć zachowując umiar, bez robienia czarnych plam w każdym cieniu), lekkie zdjęcie nasycenia z podłogi, boków i twarzy. Narzędzia to zwykle poziomy, krzywe, jasność/kontrast, ekspozycja, barwa/nasycenie.
Usunięcie stemplem jakiś śmieci, paprochów na podłodze (i nieodpalonej lampy po lewej ;) ).
Na koniec dodana lekka winieta.
Efekt końcowy:
S4INT, zdjęcie rewelacyjne. A opis jeszcze lepszy. Po Twoim opisie jeszcze mocniej do mnie dotarło, że sam proces zrobienia zdjęcia, to dopiero połowa sukcesu. Tylko że trzeba mieć jeszcze wizję, co ze zdjęciem zrobić. Bez tego ciężko o tak dobry efekt, jaki nam pokazałeś.
może uchylicie co nie co z Joda99 jak oświetlacie te modelki w portretach :wink:
Może kogoś zainteresuje sposób rozmycia tła w PS-ie
Ogólnie rzecz biorąc, ładne rozmycie tła da się imitować przy pomocy Lens Blur czy też po naszemu: rozmycia soczewkowego (tak to się chyba zwie). Osiągnięcie dobrego efektu wymaga jednak pracy i staranności. Nie mniej, można.
Przed moim postem były dwa, o jasnym szkle, pociągu do tradycji itd... wsiąkły!
Tym samym mój stracił sens :(
Dziadek--> jak mam być szczery, wygląda to fatalnie :) Od razu widać, że PS :) Może jeśli będzie to delikatniej, wtedy ktoś się nie pozna.
Tak jak pisałem w poście usuniętym o wiele lepiej zrobić takie coś prawdziwe (jasnym szkłem) a nie bawić się w wszczepianie silikonu Photoshopem. ;)
Zonkinho - Dziadek- Jasiu poświęcił swój czas żeby zaprezentować pewnien efekt. Uszanujmy czyjąś chęć dzielenia się wiedzą. Przecież mozna ten efekt zrobić w dużo delikatniejszym wydaniu. Ważne, aby znać algorytm.
Jak każdego będziemy witać taką oceną/krytyką, to nikt tu się wiedzą nie będzie chciał się dzielić- jesli ma być tak przywitany.
Po prostu z jednego efektu skorzystamy a inny zupełnie nam się nie przyda. Prawda?:)
Podzielam zdanie wanilii, tym bardziej że dziadek uczynił to bardzo dobrze tzn. wytłumaczył wszystko łopatologicznie i myślę, że każdy, nawet ja, potrafi to zrozumieć.
W sumie tak właśnie wyobrażałem sobie ten wątek. Ci co potrafią coś zrobić tłumaczą tym co nie umieją, a nie tym którzy umieją i świetnie sobie radzą z obróbką w programach graficznych
m.z jest ok, metoda starych nauczycieli. pokazuja metode/droge nie rozwiazanie(gotowe).
Istotnie, najlepiej mieć odpowiednie szkło, odpowiednie światło, odpowiednie wszystko inne. Jednak istotą wątku jest pokazanie metod wykonania jakiegoś konkretnego zdjęcia lub opisania metody na jego wykonanie.
Jeśli możesz pomóc, pokaż jak można zrobić rozmycie tła za pomocą programu lub stosując optykę, czy to o odpowiedniej jasności czy też ogniskowej dostatecznie dużej dającej podobny efekt. Z pewnością co najmniej kilka osób na tym skorzysta. Nie wszyscy wiedzą, że za wykonaniem pewnych zachwycających zdjęć stoi mnóstwo techniki, której użycie zwykle jest przemilczane. Mówi się jedynie "to zdjęcie z aparatu x z obietywem y".
Myślę, że akurat Dziadek przedstawił ogólny zarys pomysłu. Tło tego zdjęcia jest wieloplanowe przez co uzyskanie bliskiego ideałowi rozmycia wymaga poświęcenia temu zdjęciu sporej ilości czasu. Dużo więcej niż do wykonania powyższego tutoriala.
Ja tak po cichu przypuszczalem,ze watek pojdzie w strone magla.
Mamy wyraznie w tytule napisane "Jak zrobilem to zdjecie"Nie jest tematem watka czym robic tylko jak to dane zdjecie zrobil autor posta.Czy zawsze musi sie trafic "madry" i napisac nie na temat.Tu nie chodzi w watku czym robic(jakim szklem,aparatem..) tylko jak dany material zostal obrobiony w danym przypadku.Dziadek podal na tacy jedna z metod.Nasza rola jest w tym czy zastosowac jego metode czy nie.Jesli znamy inne lepsze to sie podzielmy a nie negujmy innej.
Sam sie zastanawialem czy napisac jak w ostrym sloncu w samo poludnie uzyskac czarne tlo nie majac w terenie nic poza aparatem,teraz chyba sie wstrzymam,bo przyjdzie ktos i napisze,ze kupic czarne tlo i postawic za obiektem.uzywajac najlepiej jasnego szkla i czegos co nie jest Olympusem.
Saint, świetny post, ciekawy i merytoryczny, chylę głowę przed umiejętnościami!
Moje się ograniczają do wyostrzenia i ew. dodania winiety ;). Z chęcią poczytam coś jeszcze.
Mirku, taka jest specyfika internrtowego forum /każdego!/.
Sa na nim ludzie, którzy chcą się czegoś nauczyć, rozwinąć swoje umiejętności i są tacy, którzy by poprawić jakieś zdjęcie wydadzą majątek na jasny obiektyw i pouczają pozostałych, co mają kupić :)
Nie można się tym przejmowac ani traktować poważnie takich dyskutantów, nie da się rónież zamknąć im ust, więc najlepiej nie reagować na te mądrości.
Sam wiem jak ciężko było pojąć niektóre sposoby pracy w PS i jak wyciągałem od kolegów informacje na temat obróbki zdjęć. Ile cierpliwości wykazał Janko Muzykant tłumacząc mi poszczególne kroki a ja po powrocie do domu i tak połowy nie pamiętałem.
Z drugiej strony jesteśmy na foach głównie dla siebie i swojej przyjemności.
Jak mnie ktoś na forum wkurza, to myślę o tych forumowiczach, których wypowiedzi są rzeczowe i konkretne i dla których towarzystwa warto tu zajrzeć.
Swoją bardzo pozytywną rolę odgrywają też spotkanie, na których okazuje si, że ten groźny, często wręcz upierdliwy moderator, to w sumie sympatyczny chłopak o sporej wiedzy albo ta małpka w czerwonej peruce, to wesoła i towarzyska dziewczyna :)
Dlatego Mirku nie zrażaj się i podziel się swoją wiedzą a za tobą pójdą inni.
Napisz, napisz. Myślę że paru osobom ( w tym mnie :grin: ) ta wiedza się przyda.Cytat:
Zamieszczone przez Mirek54
Ja jeszcze napisze coś od siebie. Fajnie by było jak by administracja kasowała niepotrzebne posty, zostawiając praktycznie same poradniki i pytania dot tylko konkretnych problemów. Łatwo byłoby się połapać. Swoją wdzięczność autorowi moglibyśmy wyrazić +rep. Wszystkie niepotrzebne posty, w tym mój można by skasować.
Dajmy szanse na rozwinięcie się tego tematu. Na razie jest wszystko w kupie łatwo jest śledzić rozwój wątku.
Wielkie dzięki Jasiu za ten przystępnie pokazany tutek - mnie on zainteresował i na pewno przyda się przy jakiś portrecikach.
Plusik ode mnie. :)
Jaśniepanie Hrabio Miodzie - fatalnie to prezentuje się tutaj Twój wpis. :)
Doceńmy trochę to,że ktoś poświęca swój prywatny,cenny czas i swoje doświadczenie oraz wiedzę dla innych nie otrzymując za to złamanego szeląga,co w dzisiejszych czasach,gdzie wszystko jest FREE ale tylko w reklamach - ma swoją niepodważalną wartość.
Minusik ode mnie.
Żartowałem. :)
Pozdrawiam.
żarło, żarło i ... zdechło :(
Szkoda, a miało być tak pięknie :(