zastanawiałem sie nad tym, teoretycznie powinno działać jeden i drugi działają na 433MHz, są oparte na tych samych podzespołach, ale pewności nie mam, nie mam astry nie mam jak sprawdzić.
Wersja do druku
gdzieś czytałem że nie działa taki mix ale nie dam sobie za to żadnych członków odciąć bo nie sprawdzałem osobiście. Jak znajdę źródło tych informacji to podlinkuję. Pzdr
zieli moge spróbowac jutro... to ci napisze
Czesc,
W momencie kupna zadalem takie pytanie sprzedawcy - laczenie Aster i Tetra - odpowiedz byla negatywna.
Pozdrawiam,
Wyklikane z mobilka
obiecałem wiec wklejam: "... while both the Tetra and Aster use 433MHz for communications, I can confirm that they are not compatible - ie, the Aster transmitter will not trigger the Tetra receivers, and vice versa...."(link)
Nie chcę otwierać nowego wątku, więc podczepię się.
Tak się zastanawiam, czy da się podłączyć jednocześnie:
1) wyzwalacz lampy oraz
2) pilot radiowy do robienia fotek z odległości
Jeśli się da to czy sprzęt tej samej firmy (wyzwalacz i pilot) np. Phottix nie będzie się zakłócał wzajemnie.
Proszę o info.
Potrzebuję tego do E-30 ewentualnie jak będzie również działać z E-510 to też byłoby super .
P.S. Może ktoś poleci mi jakąś tanią i w miarę dobrą parasolkę (srebrna) oraz statywu do niej . W tej kwestii nie mam raczej doświadczenia, a jest tu zapewne wiele osób, które ten temat dobrze znają. Chciałbym żeby to był zestawik w miarę mobilny (lekki).
Jeśli ustawisz różne kanaly to nie będą się zakłócać. Co do parasolek to mogę polecić Quantum. Używam, wyrżnęła wiele razy na plenerach, pogięły się druty, ale dały się naprostować.
maestro - bez problemu. W sanik lampy wkladasz nadajnik od wyzwalacza lamp
zaś wyzwalacz radiowy w sankach wcale nie musi być, moze sobie spokojnie lezeć na glebie bo i tak wyzwalanie następuje przez kabelek
ja mam phottixa radiowy cactusa to lampy i wszysto ze sobą hula bez problemu
Ja się wyleczyłem z chińskich wyzwalaczy. Niby mi działał, ale do czasu do czasu nie wyzwalał. Straciłem przez to kilka dobrych ujęć. Zabralem go na wypad Olkowy do Kielc, ale okazalo się, że nie wyłączyłem po ostatniej sesji i zżarł mi baterię. I to jakąś dziwną, drogą, nietypową.
Kupiłem Pixel Pawn, trochę drożej niż chińczyki, ale do przełknięcia (200 zł.). Taki jak w linku: http://www.foto-tip.pl/sklep/product...oducts_id=1667 Sprzęt niezawodny, porządnie wykonany (nie z taniego plastiku jak chińskie wyzwalacze), zasięg 80 metrów, odbiornik na małych paluszkach. Nagminnie zapominam wyłączyć odbiornik i już po trzech dniach chińczyk zżera bateryjkę.
Pixel z moim Nikosiem podpięty na odwrót działa jako radiowy wyzwalacz aparatu. Rewelka. Ma jeszcze jakieś funkcje, których nie rozkminiłem i już raczej nie rozkminię, bo zgubiłem instrukcję.
Aaaa, zapomniał bym. Działa mi to ustrojstwo bezbłędnie z Olkiem E400.
Rafal, podskocz kiedys, mam 2 instrukcje (kupilem 2 zestawy 1+1 jakis czas temu) to ci jedna moge odstapic hahaha
ja tez polecam pawny, chociaz pare razy mi sie zawiesily (pomaranczowe swiatelko na odbiorniku i nadajniku) pomaga wylaczenie i wlaczenie odbiornika.
ale to zdarzylo sie w sumie jakies 3 razy pojedyncze na dobrych 1000 strzalow jak nie wiecej.
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeszcze jedna kwestia czy pilot Olympus RM-1 pozwala na wyzwalanie zdalnie migawki bez żadnych dodatkowych urządzeń (E-30) typu odbiornik ? Miał ktoś ten pilocik może ? Czy da się tym sterować nastawą AF ?
http://fotozakupy.pl/piloty-wezyki/o...m-1-pilot,397s
Pozdr.
Ja mam jedno pytanie:
Metz48 i do tego wyzwalacz tetra. Będzie hulać?
Może ktoś potwierdzić? Nie chce kota w worku.
A ja mam takie pytanko, czy jest możliwość wyzwolenia METZ-a 58 AF-1 z E-400 za pomocą jakiegoś nadajnika bez podpinania pod lampę odbiornika? (tzn. odbiornik z kompletu podpiąć np. pod drugą lampę, w końcu 58 AF-1 posiada funkcję bezprzewodowego wyzwalania, ale mój E-400 nie).
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam
Hm, rozumiem.
Dziękuję za odpowiedź :-)
To jeszcze jedno takie techniczne pytanko, czy Phottix Aster będzie dobrze działać z moim sprzętem (E-400 i METZ 58 AF-1)?
Czy ewentualnie jakiś inny komplet nadajnik - odbiornik?
Pozdrawiam!
używam Phottixa z e3 lampami fl50R canonem 550 nikonem sb600, 24 28, 800, i Masa innych wiec sądzę z Metzem będzie działać bez problemu.
Odkopując trochę temat chciałbym się dowiedzieć, czy takie wyzwalacze radiowe: http://www.foto-tip.pl/sklep/radiowy...ic-p-2012.html będą funkcjonować w połączeniu z E-400 i METZ-em 58 AF-1? Wiem, że będzie działać wszystko jedynie w trybie manualnym lampy błyskowej, ale nie mając sterowania radiowego lampą z body chciałbym coś w zamian. Czy te wyzwalacze są warte zainteresowania czy może lepiej jakieś inne? Jeśli tak to jakie polecacie?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
widzę że nadal szukasz idealnego rozwiązania :)
ten twój ostatni plusy to częstotliwość 2,4 stabilniejsze niż photixsy, lecz ja na swoje nie narzekam, kolejny + to ze może być pilotem do aparatu :) zastanawiam się jak to funkcjonalne rozwiązanie, minusy to jeden odbiornik w zestawie
Jakis czas temu zakupielm 2 zestawy Pixel Pawnow dla siebie i w sumie jestem zadowolony. Nie sprawiaja problemow. Dodatkowo - dzialaja nie tylko z lampami E-systemu, ale takze z N i C i wszelaka chinszczyzna :)
T.