Aparat całkiem ładny, ciekawe jak wygląda z podniesionym fleszem.
W zasadzie to bym go nie zamienił na moje E-P1 z powodu tego braku rolek.
Czekam teraz na ultraszerokokątne szkło :-)
Wersja do druku
Aparat całkiem ładny, ciekawe jak wygląda z podniesionym fleszem.
W zasadzie to bym go nie zamienił na moje E-P1 z powodu tego braku rolek.
Czekam teraz na ultraszerokokątne szkło :-)
Ale nie kumam. Są tryby PASM ale nie ma rolek do ustawiania czasu i przesłony. Chyba nie będzie się tego ustawiać za pomocą przycisków na krzyżaku ?!:shock:
Jakby była taka rolka i krzyżak jak w E-P1 to już bym stał pod sklepem.
Te dwa z tyłu w prawym górnym rogu - obok nich jest opis Fn - może będą do zdefiniowania jako +/- korekty ekspozycji, przesuwanie punktów AF, itp. Zamiast kółka. To by było logiczne.
W końcu coś musieli wykastrować w stosunku do EP1, skoro nawet lampę dali (ze sterowaniem lampami bezprzewodowo) i gniazdko EVF...
Już nie moge doczekać się oficjalnej prezentacji.
Mam odłożone 2500zł, miałem kupić e-p1, ale czekałem co przyniesie premiera e-pl1 i szczerze powiem, że troszkę się zawiodłem.
jeśli rolką nie jest jednocześnie pokrętło trybów to raczej nie ma.
Są setki małpek bez rolki. Nie sądzę, by trzeba wynajdywać koło na nowo.
Hmm... a jeszcze tak niedawno te mikrusy to byly: 'be i fu', a teraz to slysze kto se tego nie kupi.... no ale tak to jest w Polsce Ludowej...:grin:
Podoba sie, glownie za bezprzewodowke do lamp, na AF, to nie licze, choc milo by bylo sie pozytywnie rozczarowac...
pozdroofka
Nie ma co płakać, wydaje się ze targetem tego modelu są totalni amatorzy.
Totalni amatorzy to kupią Samsunga w MM za 199zł i będą bardzo zadowoleni!
Przynajmniej ja tak to widzę.
Najwyższy czas stworzyć grupę użytkowników "totalni profesjonaliści".
Radku, masz rację, że kogoś z Olka powinno się wykopać za to,
ale zwróć uwagę, że plotki są także formą darmowej reklamy.
Nowy e-PL1 ma poprawione to, co na co najczęściej czytałem marudzenia na forum
- czyli w końcu ma lampkę, co do np. wspomagania AF nie wiadomo co prawda,
ale dzięki temu, że wyciek nie jest pełny zainteresowani poczekają na oficjalną premierę.
Brak pokrętła da się przeżyć. Jak miałem kompakcika Canona s2,
to przesłonę przestawiałem dwoma przyciskami + i -, i jakoś nie cierpiałem z tego powodu.
Możliwe, że to nie powinien być ktoś z Olympusa. Każdy, kto ma dostęp do informacji przedpremierowych podpisuje NDA. Na jakieś kosmiczne pieniądze. No i co, mogę dyskutować o czymś, co nie zostało ujawnione czy nie? Pewnie nie. Pewnie więc po wygaśnięciu embarga, kiedy będę mógł coś napisać w tym wątku będzie już powiedziane wszystko, w połowie wyssane z palca, bo informacja w sieci jest niekompletna.
Całe to zamieszanie z poufnością to jedna wielka bzdura. Muszę się zastanowić, czy nie zrezygnować z "przywileju", który mnie tylko krępuje. Bez tego NDA mógł bym sobie z wami dziś pospekulować.
Pozdrawiam
Myślę, że jeśli podpisałeś cyrograf milczenia, to musisz milczeć.
Co z tego, że jakiś fagas papla jak jakaś baba w wiejskim spożywczaku.
Do oficjalnej premiery zachowujesz oficjalne stanowisko i tyle.
Za to możesz posłuchać, kto najlepiej wróży z fusów, a jutro w Olypedii wstawić rzetelne dane. Pamiętasz jak założyłem wątek o tym co będzie ogłoszone w urojonej przez 4/3rumorsów premierze w październiku... nie było tam mojego głosu, a zabawa i tak była przednia.
moze to i taka strategia z tymi przeciekami....
plotka się rozchodzi idealnie jako marketing szeptany...
wszyscy ucieszeni że maja przeciek maja dzień na to aby pokazac znajomym że mają newsa jeszcze przed premierą :)
Źródło: http://blog.livedoor.jp/e_p1/
Oby ISO było przynajmniej albo aż na poziomie EP2. Pentax K-x poszalał i poprzeczka wędruje wysoko w górę. Mam nadzieję że jest AF w w trybie video. Konkurencja raczej się z tym ociąga.
W cenie około 1400zł (600$) przewiduję że połowa forum go zakupi:) W tym i ja:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeżeli Panas nie odpowie to Olek szybko nadrobi dystans w m43 i zje Panasłoika.
Proszę, nie zaczynajcie tylko kolejnego wątku o E-x (następcy E3).
Ehhh... z niecierpliwością czekam na oficjalne informacje, specyfikację oraz testy...
A gdzie jest otworek z mikrofonem? Czyżby tylko nieme kino dało się tym aparatem tworzyć?
Cieszy mnie fakt, że oferta korpusów micro 4/3 sukcesywnie się powiększa. To możliwość większego wyboru i niższe ceny. Tylko tak dalej, bo sam system bardzo mi się podoba i wiem, że wejdę w niego na 100 %.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze jeden link do nowego E-PL1.
Oj dawno kursu $ nie sprawdzałeś. Teraz jest ponad 2.9 Poza tym, nawiązując do wzmacniania się złotego, który to temat ktoś wcześniej poruszył, to Euro osłabia się w stosunku do PLN, a kurs $ raczej nie spadnie.Cytat:
W cenie około 1400zł (600$) przewiduję że połowa forum go zakupi W tym i ja
Jedno mnie tylko martwi, że Olek ciągle siedzi na tej samej matryc. Stąd tylko jeden wniosek - albo czyszczą magazyny wsadzając 12mpix do niszowego body u4/3 i i mają w zanadrzu nowe matryce CMOS BSI do droższych puszek u4/3 (po cichu w to wierzę) ALBO co najgorsze, że panowie nie zauważyli w ogóle tych matryc, co raczej dobrze na przyszłość nie wróży linii u4/3.
Inny link do E-PL1
Używając starszej matrycy do taniego modelu pewnie w ten sposób Olympus "czyści magazyny" jak to zauważył merti.
Jakiej starszej matrycy? To jest już jakaś nowsza?
A tak przy okazji, wyciekły materiały prasowe. Są bardzo zabawne:
W skrócie: po co masz się martwić o jakieś tam przysłony, migawki, balanse bieli? My ci wszystko zautomatyzujemy!Cytat:
Don’t worry about learning technical things like f-stops, shutter speed and white balance; jump right in by composing, adjusting exposure and more before the shot is taken.
(...)
Automate Everything
E tam, przecież to ta sama technologia, co w matrycy z E-30/E-620, tylko Panas dodał trochę przymusowego odszumianka do rawów. Widać to na samplach z iso 400 i 800, które dziwnym sposobem szumią tak samo, albo nawet iso 800 mniej. Ale najwyraźniej to wystarczy, żeby wykresy oszalały.
>>grizz, ja wiem że do nowego "niszowego" body wsadza się to co już jest ale... Panowie pośpieszyli się z E-P2 bo mogli wtedy pościć E-PL1, w między czasie do niego "wydać na świat" elektroniczny wizjer, po cichu dopracowując drugiego PENa z CMOSem. No, ale to tylko gdybania...
Tak.
Nie wiem, o których wykresach mówisz, bo każdy wygląda inaczej, w zależności od tego, jaki serwis go opublikował. Ja piszę o tym, co widać na zdjęciach. A na tych widać mniej więcej to samo, niezależnie od tego, z jakiego serwisu je ściągniesz.