No, sklep mięsny to mnie rozłożył :)
Wersja do druku
No, sklep mięsny to mnie rozłożył :)
Kolejne fotki, przenosimy się nad Eufrat w rejon zapory na zb. Asada
71.
72. Brama na pustyni.
73. Twierdza.
74. Krystalicznie czysta woda.
75.
76. Prądy wodne
77. Jeszcze jedno ujęcie na twierdzę.
78. A to już Rasafa i ruiny starożytnego miasta.
79.
80.
72. Brama na pustyni....prezentuje sie okazale.. ciekawe czy facet siedzacy...pobiera oplate jak na bramkach wjazdowych na autostrade..:-)
No pewnie, ze kasuje........jak karawana wjezdza to pewnie obowiazuje stawka za kazdego wielblada......:mrgreen:
Ajjjjjj sama bym tam pojechala.........
Ciekawe zdjęcia,intrygują mnie cienie leżące w poprzek drogi na 78.
W tym roku mierzyłem się z fotowyprawą (Egipt) i chylę czoła, moje nawet w połowie nie wyszły tak dobrze, jak Twoje. Gratuluję, znakomite zdjęcia, świetne kadry no i - jak chyba wszyscy - jestem oczarowany egzotyką miejsc. Przeczytałem i obejrzałem z zapartym tchem. Dla mnie super!
81. Kontynuujemy podróż przez pustynię.
82.
83. To nasz autobus.
84.
85.
86.
87. Docieramy do Palmyry, największej atrakcji Syrii.
88.
89.
90. Cywilizacja dotarła również i tam, tylko nie wiem jak z przepisami dotyczącymi zestawów słuchawkowych.
83. fajny ten autobus z wybitymi reflektorami.. w srodku tez jest fajny:-)
85. co skubia wielblady skoro dookola tylko piach...!
Autobus odlotowy. Zwrocilo moje uwage wnetrze powyklejane przeroznymi fotkami. Czyzby podrozni pozostawiali po sobie pamiatki........:wink:
Rewelacyjne zdjęcia robisz. Zatrzymałem się przy każdym.
Brama no pustynię?! A to ci dopiero - a pobierają jakieś myto?:wink:
Autobusik - pierwsza klasa - dosłownie!
Zdjęcia świetne. Niepowtarzalne klimaciki.
Pozdrówka.
Późno juz a ja z wielka ciekawością sobie pozwiedzałem. Świetne zdjęcia.
90. Kolejne zdjecia z Palmyry.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
98. Świątynia Zenobii.
99.
100.
Kolejna seria swietna!!!
Nie wiem czemu ale w zimie lubię oglądać takie klimaty;-)
Pozdrawiam
Jakie tam maja ukryte skarby architektoniczne.
Witam
Interesujące są Twoje zdjęcia,jak dobrze pamiętam na 98
jest świątynia Baala,a nie Zenobii.
lisiajamka1 pewnie masz rację, nie znam się na archeologii więc nie pamiętam za dobrze, w każdym bądź razie Zenobia też tam palce maczała :)
Kontynuuję wątek:
101. Autobus w Palmyrze.
102. Robione z okien autobusu jadącego do Damaszku.
103. Damaszek
104. Wita nas pan prezydent.
105. Ulice starego Damaszku, tutaj przenikają się religie chrześcijańska z islamem.
106.
107. Cytadela w Damaszku, niestety była w remoncie...
108. Bazar w Damaszku
109.
110. Ulice Damaszku.
Fjanie, ze znow ciag dalszy watku Turcja-Syria-Jordania 2008...!
Jak zwykle - zatrzymałem się przy każdym.
Też miałem ucztę z oglądania. Dzięki.
chciałem dać plusika na koniec roku za piękną podróż, tylko system mi nie pozwolił :( - ale pozostajesz w kolejce :P
dzięki i pozdrawiam
c.d.
111. Kościół w miejscu nawrócenia św. Pawła
112. Pomnik przedstawiający św. Pawła.
113. Meczet Ummajadów w Damaszku. 4 meczet Islamu. A zarazem najstarszy, dawna baylika Jana Chrzciciela. Znajduje się w nim jego głowa.
114. j.w.
115. Grób św. Jana Chrzciciela
116. Wnętrze meczetu.
117. Plac Męczenników w Damaszku.
118. Typowa ulica.
119. Malula - jedna z dwóch miejscowości, w której jeszcze mówi się po aramejsku, a zarazem centrum chrześcijaństwa w Syrii.
120. Sanktuarium św. Tekli w Maluli, św. Tekla była uczennicą św. Pawła.
Kolejna seria fotek zwiazanych z historia. Ladny ten meczet zarowno na zewnatrz jak i wewnatrz.
121. Przenosimy się do Bosry, gdzie udało mi sie trafić na międzynarodowy festiwal, a my byliśmy potraktowani jako goście honorowi.
122.
123. Derwisze.
124. Amfiteatr w Bosrze.
125. A to już Jordania i widok z Mt. Nebo na Ziemię Obiecaną.
126. Drzewko oliwne zasadzone przez papieża JP II.
127. Mt Nebo.
128. Aqaba.
129.
Witam.
Świetnie że trafiłeś na festiwal .Bardzo fajne zdjęcie wirujących derwiszów.
Pisałem już ale się powtórzę. Zdjęcia, które przedstawiasz naprawdę zaciekawiają. Nie przewijam strony do następnych zdjęć, tylko zatrzymuję się przy każdym i je uważnie oglądam. Najlepsze jest to, że mogę choćby w wyobraźni poczuć tamten klimat. Coś jest, że sprawia, że te odległe miejsca stają się dla mnie bliższe. Bardzo dziękuję za taką podróż.
Derwisze, Amfiteatr w Bosrze oraz Ziemia Obiecana, ciekawe miejsca, ciekawi ludzie. Wrzucaj nastepne, warte sa ogladania fotki prezentowane w watku.
130. Czas na fotki z pustyni Wadi Rum.
Sraszna komercha....
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138
139.
Faktycznie widac na fotkach 130. oraz 136. ze drogi na pustyni sa uczeszczane intensywnie.
Świetna podróż dzięki Twoim zdjeciom. Każde uważnie obejrzałem z tym, że trudno mi sie pogodzić z tamtą kulturą za sprawą kobiety wlekącej ogromne pakunki i festynu w którym bawią się tylko mężczyźni. Pustynia z charakterystycznymi skałami w pięknych ujeciach jak i pozostałe historyczne obiekty wnoszące sporo do współczesnej kultury.
Sorry, ze się wtrącam, ale to nie jest widok na Ziemię Obiecaną (Ziemię Świętą). To jest tak właściwie widok na przedmieścia Ammanu (wzgórza w oddali - po prawej stronie). Fotka patrzy na północny wschód.
Ziemia Święta jest na zachód, pólnocny zachód, czyli trzeba się obrócić w lewo o około 90 stopni i zobaczymy to co widział Mojżesz :wink: czyli Morze Martwe, dolinę Jordanu, Jerycho, Jerozolimę, może nawet Jezioro Galilejskie.
Generalnie z robieniem fotek w stronę Ziemi Świętej z Góry Nebo jest kicha, bo trzeba by tam być najlepiej o wschodzie słońca, bo potem to słonko zaczyna świecić wprost w obiektyw i dlatego lepiej wychodzą fotki w kierunku Jordanii.
Tu jest link do właściwego widoku:
http://zapodaj.net/3df21f62d579.jpg.html
Faktycznie, masz rację, pomyliłem fotki. Z tym słonkiem to jest tak jak mówisz, a byłem tam mocno popołudniu, więc M. Martwego za bardzo nie bylo widać.
Ale genialna podróż :wink: piękne zdjecia, tylko dwa tam chyba lecą w lewo :wink: