mmm? kompa miałem (w sumiejeszcze chodzi) z 2001 z 512ramu...
chyba, zę to był 2002...
Wersja do druku
Jest jeszcze Windows 7 Ultimate i taką właśnie zamówiłem z laptopem ale dostałem W7 Professional 64 bits. Zależało mi na wielu maszynach wirtualnych a w Professional jest tylko jeden Windows XP.
Spostrzeżenia:
1. Windows 7 mieli cały czas dyskiem co w laptopie jest wkurzające, wyłączyłem parę serwisów ale w końcu się poddałem
2. Na razie muszę się wstrzymać z zakupem kości 4GB bo cena ok 2tys jest zaporowa, zostałem z 2x2GB
3. Drukarka HP 970cxi straciła wsparcie i co prawda mam teoretyczną możliwość pobrania sterownika z Windows Update ale na końcu instalacja pada. Drukuję z Windows XP Mode tyle, że ten mode niema np pełnego koloru i parę innych ograniczeń.
4. Wywala mi się Raw Camera przy prostowaniu kadru w CS4 64bits
BTW kiedyś Home nie miała wsparcia dla dwóch monitorów
windows xp home to nadal najlepszy system dla 95% komputerow
wszystko co stare jest lepsze, np auta :)
albo 2003 :-)
Pamiętam, że w tamtym okresie (2001) płyty miały na ogół 3 gniazda pamięci
i obsługiwały nieraz max 64M lub 128M na gniazdo więc nieraz 192M to było maksymalna wielkość jaką można było włożyć.
Jeśli chciało się więcej to trzeba było zainwestować w lepszą płytę główną.
No to chyba zostanę przy XP i doładuje nieco ramu. W mojej płycie są 4 gniazda więc pewnie po 1GB na gniazdo wepnę.
Między postami wyczytałem, że jak zapakuję 4GB to będzie widział 3GB; to jak zpakuję 3GB to będzie nadal widział 3 czy mniej?
System 32 bitowy może zaadresować (zasadniczo) do 4 GB RAM.
Ponieważ w tych 4 GB mieszczą się różne duperele- realnie system "widzi" między 3 a 3,5 GB pamieci operacyjnej.
Będzie widział 3GB. Po prostu XP w wersji 32bitowej obsługuje max 3GB (nie wiem jak z 3,5 - nie sprawdziałem :)) pamięci RAM.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Karolan - nie od kiedy, a raczej do kiedy był taki przymus - powinno brzmieć pytanie :P :)
Bez przesady
jeśli mówimy o 2 a 4 GB RAM, to zwykle zwiększenie ilości RAM da znacznie większego kopa, niż dywagacje nt jedno albo dwukanałowego kontrolera pamięci.
A czy można wpiąć w ten sposób:
512MB+512MB (DCH) + 1GB+1GB (DCH)
Albo 512MB+512MB (DCH) + 2GB
a tak szczerze, to przy XP, co wy robicie, ze widzicie różnice w 4gb vs 2 gb?
pewno to nic odkrywczego ale przeciez pod xp można wsadzić więcej pamięci a "niewidzialnej" części zrobić ramdysk na którym umiesci się plik wymiany. I wtedy taki układ jest mocno opłacalny z punktu widzenia wydajności.
Może Gavotte Ramdisk?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
programem VSuite Ramdisk można tego ramdyska sobie łatwo zmajstrować a przy użyciu opcji "Use OS Invisible Memory" sprawić by zagnieździł się w pamięci niewidocznej dla systemu.
Na ten ramdysk prosto można ustawić plik wymiany.
Nie testowałem różnych ustawień ale mówi się żeby ustawić wielkośc pliku wymiany minimalną na 32 MB a maksymalną oczywiście aż do wielkości któy chcemy poświęcić na ten cel.
Na taki ramdysk można ustalić też lokalizację domyślnych folderów z plikami tymczasowymi systemu, przeglądarek itp.
Smacznego.
W temacie RAW (ORF) bezpłatny, jeszcze nikt nie wspomniał, to Google Picasa 3.
Używam Vistę i XnView (w najnowszej wersji), ale do ORF'ów nadaje się tylko w przypadku miniaturek. W Picasa mogę z ORF'em zmieniam balans kolorów, kontrast, etc... i wynikowy jpg jest naprawdę przyzwoity jakościowo. Poza tym ten darmowy programik ze stajni googla jest wbrew pozorom dość szybki i bardzo intuicyjny. Czekam niecierpliwie na nowe wersje i nowe funkcjonalności.