-
Ludu opamietajta sie,
wiadomo czemu Princess Zuiko ma swietna szklarnie ale kazdy system ma, ceny sa porownywalne, po co to sobie glowe zawracac detalami?
mam kolege, ktory strzela fotki do katalogow i reklamy zawodowo Nikonem D70s z 35tka i 85tka 1.8, totalna budzetowka, tanio i dobrze. Po co ped za super jakoscia naroznikami, szumami itd. Okazuje sie, ze 6mpix i normalne szkla wystarczaja z nawiazka.
Mozna? - mozna.
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
serafin
tak na marginesie: czy szkiełko Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) jest ciutke lepsze czy ta sama półka? różnica w cenie ok 250 zł. Chyba lepiej 17-50 i do krajobrazów/spacerzoom. Miał ktoś z nim do czynienia?
To jest praktyczne to samo szkło. Niestety loterią jest wybór sprawnego egzemplarza, a przynajmniej był jeszcze rok temu.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jungli
Ludu opamietajta sie,
wiadomo czemu Princess Zuiko ma swietna szklarnie ale kazdy system ma, ceny sa porownywalne, po co to sobie glowe zawracac detalami?
mam kolege, ktory strzela fotki do katalogow i reklamy zawodowo Nikonem D70s z 35tka i 85tka 1.8, totalna budzetowka, tanio i dobrze. Po co ped za super jakoscia naroznikami, szumami itd. Okazuje sie, ze 6mpix i normalne szkla wystarczaja z nawiazka.
Mozna? - mozna.
pozdrawiam
Owszem można. Ale gdy nie ma się wiedzy i doświadczenia szuka się takiego sprzętu, który ma parametry "poprawiające" niedociągnięcia w umiejętnościach fotografa amatora. Np. szukanie matrycy, która "pomieści" szczegóły ciemnej piwnicy i oświetlonego ostrym słońcem wejścia do niej.
Twój znajomy, choć nie widziałem jego produkcji, podejrzewam, ma spore doświadczenia w fotografowaniu akurat wspomnianego przez ciebie asortymentu. Ma doświadczenie skoro wie, że te 6 MP wystarczy do tego co wykonuje. Z pewnością potrafi także oświetlić scenę i naświetlić matrycę tak by wykonać dobre zdjęcia, skoro ktoś go zamawia do wykonania zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
serafin
tak na marginesie: czy szkiełko Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) jest ciutke lepsze czy ta sama półka? różnica w cenie ok 250 zł. Chyba lepiej 17-50 i do krajobrazów/spacerzoom. Miał ktoś z nim do czynienia?
ps.
chociaż są też tacy którzy zalecają Nikon Nikkor AF-S DX VR 16-85 mm f/3.5-5.6G ED. Dzięki za pomoc. :)
niestety, z tego co pisza optyczni aberacja jest dosyc znaczna na 17-50mm
dystorsja takze
co do 16-85 to zastanawiam sie takze czy go nie kupic i stosowac jako uniwersalny spacer zoom
z tego co czytalem na kilku review stronach to jest to najlepszy z ciemnych zoomow nikona
-
Odp: E-30 czy zmiana systemu?
Cytat:
Zamieszczone przez
rojs1
Jestem w posiadaniu E-520. Zdecydowałem sie na coś poważniejszego i mam dylemat. Czy zakupic E-30 czy zmienic system. Naczytałem się najróżniejszych opinii i sam już nie wiem jaka podjąć decyzję!
Ja żeby nie mieć problemu kupiłem nowe E-520 i E-30, jestem bardzo zadowolony.Czasami uda mi się zrobić dobrą fotografię, dalej się uczę.Teraz zbieram na lepsze obiektywy (ZD 12-60mm, ZD 50-200mm)
-
Ajan ... ale odkopales stary watek ... mysle ze oni juz zmienili ...
-
Myślisz, że czekał trzy lata na odpowiedź?
-
Uważam, że po dwóch latach i 4 miesiącach, mimo zmiany technologii jest to nadal bardzo dobry sprzęt i system [E-30 i E-520].
C-5060 mam od roku 2004 i nie mam z nim żadnego problemu.[Akumulator BLM-1, 8 lat i jeszcze trzyma].
Zgubiłem kabel AV-JACK, ale dostałem za darmo od wujka Olka.
Wcześniej robiłem fota Olympus C-2020 Zoom.
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Myślisz, że czekał trzy lata na odpowiedź?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Uważam, że po dwóch latach i 4 miesiącach, mimo zmiany technologii jest to nadal bardzo dobry sprzęt i system.
Zalezy za jaka cene. Ja teraz za E-30 to moglbym dac... no powiedzmy... z 1500 PLN :P Choc nie wiem czy to juz nie za duzo.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Uważam, że po dwóch latach i 4 miesiącach, mimo zmiany technologii jest to nadal bardzo dobry sprzęt i system.
Też tak uważam. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Zalezy za jaka cene. Ja teraz za E-30 to moglbym dac... no powiedzmy... z 1500 PLN :P Choc nie wiem czy to juz nie za duzo.
T.
Kurde,to okolo 400€ czyli tyle ile jeszcze musze splacic za swoje E510.450€ juz jednak splacilem,a kupilem jak sie tylko ukazala partia z Japoni.
-
A ja dalej nie oddam E-30, mimo że mam Epla trzeciego :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Też tak uważam. :)
czyli po trzech latach treść(!) zdjęć nie uległa zmianie i żaden "nowy system" tego nie zmieni?!?!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawekk
czyli po trzech latach treść(!) zdjęć nie uległa zmianie i żaden "nowy system" tego nie zmieni?!?!
Trudno zrozumieć Twoje pytanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
T.
Ja dałem w październiku 2011 za body E-30, ponad 2 kilo było 3250 pstryknięć (a nie 32500)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde,to okolo 400€ czyli tyle ile jeszcze musze splacic za swoje E510.450€ juz jednak splacilem,a kupilem jak sie tylko ukazala partia z Japoni.
Też miałem japońską E-510. Lekkomyślnie zmieniłem na E-30 :) Jakoś muszę z tym żyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Też miałem japońską E-510. Lekkomyślnie zmieniłem na E-30 :) Jakoś muszę z tym żyć.
To znaczy byłeś lekkomyślny, a na co należało zmienić, patrząc z perspektywy czasu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Trudno zrozumieć Twoje pytanie.
Masz rację. To pytanie nie jest pytaniem ;)
Zdjęcia po prostu są. Nie ma idealnych, bo te są najczęściej kiepskie (te nasze).
Pytanie powinno brzmieć: czy zdjęcia zmieniają swoją "wartość w treści" razem ze zmianą aparatu?
---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
slawekk
Zdjęcia po prostu są. Nie ma idealnych, bo te są najczęściej kiepskie (te nasze).
Pytanie powinno brzmieć: czy zdjęcia zmieniają swoją "wartość w treści" razem ze zmianą aparatu?
Amigo! - to nie jest do Ciebie kierowane, nie wiem dlaczego odpowiadałem na Twój post, zamiast ogólnie.
To pytanie, chyba już precyzyjne, jest do wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
To znaczy byłeś lekkomyślny, a na co należało zmienić, patrząc z perspektywy czasu ?
Perspektywa czasu niczego nie zmieniła. Nadal uważam że zrobiłem dobrze i jestem z E-30 bardzo zadowolony. Z korpusu i obiektywów, które powoli dobierałem do swoich potrzeb.
Emotikon w moim poprzednim poście miał oznaczać żarcik, ale widzę że średnio mi to wyszło :)
---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
slawekk
---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------
Amigo! - to nie jest do Ciebie kierowane, nie wiem dlaczego odpowiadałem na Twój post, zamiast ogólnie.
To pytanie, chyba już precyzyjne, jest do wszystkich.
OK :)
Teraz wszystko jasne :)
-
Czy treść zdjęcia zmienia się razem z lepszym ISO?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Uważam, że po dwóch latach i 4 miesiącach, mimo zmiany technologii jest to nadal bardzo dobry sprzęt i system [E-30 i E-520].
tez tak uwazam , szczegolnie kupujac uzywki , Olek ma dobry stosunek cena-mozliwosci
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawekk
Czy treść zdjęcia zmienia się razem z lepszym ISO?
Jak kupisz sobie D3 to zrobisz zdjęcia w jaskini przy zapałce, a gwiazdy nie zmienią Ci się w przecinki. No chyba ,że fotografujesz ptaki i ssaki , to może to mieć znaczenie ( lepszy AF).
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jak kupisz sobie D3 to zrobisz zdjęcia w jaskini przy zapałce, a gwiazdy nie zmienią Ci się w przecinki. No chyba ,że fotografujesz ptaki i ssaki , to może to mieć znaczenie ( lepszy AF).
Pozdrawiam AP.
Rozumiem aluzję. To ma sens, ale tylko wtedy, gdy w jaskini robisz "zdjęcie".
-
Mnie zraził do E-30 banding w który pojawia sie na zdjęciach z wyższym iso (1600). Sama pucha fajna ale iso 1600 czasem się przydaje.
-
Fotografuję E-30 od 2009 roku i on jest chyba nie do zdarcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mnie zraził do E-30 banding w który pojawia sie na zdjęciach z wyższym iso (1600). Sama pucha fajna ale iso 1600 czasem się przydaje.
Wiesz nie zdarzyło mi się ustawić go wyżej niż 1000, co nie znaczy ,że nie przydaje się i więcej. Najczęściej jadę na 200 i 100 a na dłuższych czasach używam statywu. Ale to taka specyfika "mojej"fotografii.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
tez tak uwazam , szczegolnie kupujac uzywki , Olek ma dobry stosunek cena-mozliwosci
Dobra cena E-systemu teraz, też się liczy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
chyba nie ma Olka w 4/3 z takim uzytecznym ISO - no moze troche E-5, ale szalu nie ma. jesli maja byc wyzsze czulosci to trzeba zmienic system
---------- Post dodany o 08:54 ---------- Poprzedni post był o 08:52 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Dobra cena E-systemu teraz, też się liczy!
dokladnie tak
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Fotografuję E-30 od 2009 roku i on jest chyba nie do zdarcia.
Też mam takie wrażenie...:grin:
---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post był o 09:35 ----------
Oczywiście w mojej pracy przydałby się aparat z pełna matrycą..... tylko, ze cena mnie powala a rozsądnie myśląc przy moim foceniu głównie "sielskich widoczków" (patrz moja galeria) to E-30 jest idealny..... I..... kiedyś o tym pisałem: niedługo Olympus E-30, E-5 itp. mogą być niszowymi już "urządzeniami" I ludzie będą patrzeć :shock: na nasz sprzęt jak na nieznane im cudo..
Czego sobie i Wam życze
-
Cześć. Ja także dorzucę swoje 3 grosze. Jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem co TY. Założyłem nawet niemal identyczny wątek. Fotografowałem E-510 i stałem przed dylematem zakupu E-3 lub E-30 lub ew. zmiany systemu. Wtedy zdałem sobie sprawę, że nawet zmieniając system będę pewnie wykorzystywał swój sprzęt w podobny sposób jak teraz (podróże, wyjścia w miasto - hobbystycznie). Nie chcę się rozwodzić nad tym, który system jest najlepszy i jakie są zalety, czy wady Olympusa, ale finalnie systemu nie zmieniłem. Zakupiłem natomiast E-30, z której jestem bardzo zadowolony. Bardzo fajny aparat i widzę wyraźną różnicę w komforcie użytkowania w stosunku do E-510. Ani razu nie żałowałem swojej decyzji. Oczywiście zawsze możesz zmienić system tylko zastanów się, czy do celów dla których wykorzystujesz swój aparat naprawdę tego potrzebujesz? Ja osobiście Ci doradzam zmianę puszki na E-30 i dalej cieszenie się frajdą z robienia zdjęć.
-
Ale ja mialem sen dzis!!!
Snil mi sie nastepca E-5.. czyli jakies E-7. I pamietam tylko, ze byl to pelen korpus ze zintegrowanym gripem (cos jak Nikon D3), ale wielkosci E-30 z gripem. Pamietam bo porownywalem ze swoim E-30 (we snie).
Byl to lusterkowiec klasyczny i mialo to matryce 28MPix od nieznanego producenta, ktora Olek chwalil sie, ze jest jakas nowoscia na rynku w dziedzinie matryc.
I byl specjalny tryb cichy pracy aparatu, po ustawieniu ktorego prawie nie bylo slychac klapania lustra :P Tyle zapamietalem...
Aaaa.. byly do tego jakies 2 nowe obiektywy, ale tu juz nie pamietam szczegolow...
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Snil mi sie nastepca E-5.. czyli jakies E-7. I pamietam tylko, ze byl to pelen korpus ze zintegrowanym gripem (cos jak Nikon D3), ale wielkosci E-30 z gripem. Pamietam bo porownywalem ze swoim E-30 (we snie).
Byl to lusterkowiec klasyczny i mialo to matryce 28MPix od nieznanego producenta, ktora Olek chwalil sie, ze jest jakas nowoscia na rynku w dziedzinie matryc.
I byl specjalny tryb cichy pracy aparatu, po ustawieniu ktorego prawie nie bylo slychac klapania lustra :P Tyle zapamietalem...
Aaaa.. byly do tego jakies 2 nowe obiektywy, ale tu juz nie pamietam szczegolow...
T.
looo matko ... koniecznie musisz sprawdzic w senniku co to oznacza ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
T.
w kazdym razie te E-7 to bedzie ostatni aparat z taka nazwa:)
3,5 i 7 sa dla japonczyka szczesliwe, 9 natomiast oznacza jakies dramatyczne cierpienie:) pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
looo matko ... koniecznie musisz sprawdzic w senniku co to oznacza ;-)
Interpretacja tego snu to wyzwanie :P
Intryguje mnie jednak skad mi sie ten super cichy tryb pracy wzial? :roll:
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Interpretacja tego snu to wyzwanie :P
Intryguje mnie jednak skad mi sie ten super cichy tryb pracy wzial? :roll:
T.
Tez mi to sie snilo.Ten tryb cichy to wylacznik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tez mi to sie snilo.Ten tryb cichy to wylacznik.
normalnie ... prorocy jacys ... czy co ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Cześć. Ja także dorzucę swoje 3 grosze. Jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem co TY. Założyłem nawet niemal identyczny wątek. Fotografowałem E-510 i stałem przed dylematem zakupu E-3 lub E-30 lub ew. zmiany systemu. Wtedy zdałem sobie sprawę, że nawet zmieniając system będę pewnie wykorzystywał swój sprzęt w podobny sposób jak teraz (podróże, wyjścia w miasto - hobbystycznie). Nie chcę się rozwodzić nad tym, który system jest najlepszy i jakie są zalety, czy wady Olympusa, ale finalnie systemu nie zmieniłem. Zakupiłem natomiast E-30, z której jestem bardzo zadowolony. Bardzo fajny aparat i widzę wyraźną różnicę w komforcie użytkowania w stosunku do E-510. Ani razu nie żałowałem swojej decyzji. Oczywiście zawsze możesz zmienić system tylko zastanów się, czy do celów dla których wykorzystujesz swój aparat naprawdę tego potrzebujesz? Ja osobiście Ci doradzam zmianę puszki na E-30 i dalej cieszenie się frajdą z robienia zdjęć.
Założyciel wątku "Rojs1" zakupił 31 października 2009 E-3 i do dzisiaj nie podzielił się z nami opinią.
cytuje: [Jedno małe pytanie i taka burza. Dziękuję bardzo wszystkim, którzy zabrali głos.
Pozostałem wierny Olkowi.I tak jak napisał jeden z forumowiczów, rzeczywiście byłem w salonie ale wczoraj.
Zakupilem E-3 ZD 14-54 .Pozdrawiam wszystkich]
-
Tak a'propos snu...
cena - jak cena Ci się śniła ??
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Tak a'propos snu...
cena - jak cena Ci się śniła ??
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nic o cenie nie bylo :)
Nikoniarze i Kanonierzy wszakze mlaskali z zachwytu, ze puszka wypas :P
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Nic o cenie nie bylo :)
Nikoniarze i Kanonierzy wszakze mlaskali z zachwytu, ze puszka wypas :P
T.
No to faktycznie tylko we snie takie cos mozliwe ;)
pozdro