Chyba E330 trzyma jeszcze fason przy tym peletonie . Tylko jak dlugo ???Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wersja do druku
Chyba E330 trzyma jeszcze fason przy tym peletonie . Tylko jak dlugo ???Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Dopóki nie wejdzie coś nowego?
zgadza się, Olek wypadł z gry,
pozdrawiam
Na rynku jest miejsce na kilka marek. Przetasowania na rynku były i będą.Cytat:
Zamieszczone przez pietro77
Bądźmy dobrej myśli.
Czy Olek ciągnąłby za sobą Sigmę, Panasa, Leicę, gdyby planował się zwinąć???
JOHANA też już na taczkach chcieli wywieźć, a wrócił i ma się dobrze.
Chociaż dwa tygodnie bez Was było ciężko ;)
mógł po to, żeby zwinąć body, a zostawić tylko świetne szkła, ale tak nie zrobił. Będzie E-1n, potem coś innego i tak cały czas. A jak ktoś sprzedaje jakiś aparat Olympusa to od razu z systemu ucieka?? Nie, będzie ciekawa propozycja dla fotografów to pewnie wrócą.Cytat:
Zamieszczone przez johan
pozdrawiam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez robin102
A ta 6 megapixeli w E1, to nie jest jakieś przeciwwskazanie w erze, gdy standardem powoli zaczyna być 10 ?
Ja 6-megapixelowego aparatu już bym nie kupił.
Pozdrówka
E-1 ma 5mpx. Toż to 1mpxl mniej :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Oooooooooooo !!! banita wrócił
też Ci lubię
Ten Twój Nikon już działa tylko na pół etatu???Cytat:
Jeszcze wrócisz do OLKa :mrgreen:
johan:
już pisałem Robinowi, że jak OLEK przebudzi się z letargu, to pchnie tego najkona szybciorem do żyda, póki na gwarancji...
a jeśli nie OLEK, to Panas zarządzi. gdzie się nie obrócę, reklamy LUMIX'a, koło fotowaleta wielka reklama lustra Panasa (większa niż reklama alfy...).
Panas wie co to reklama i zasypie nas korpusami, tyle że nieprędko. najpierw wyżyłują kesz z hybrydowców.
TAK NA PÓŁ ETATU JEST U MNIE BO JA JAK FOCĘ TO ZAZWYCZAJ DWOMA PARAMI RĄK , ALBO I TRZEMA .Cytat:
Zamieszczone przez johan
Masz racyyyje Karol, szkoda zę pansłoik nie łyknał działu foto Olka od rzau postawili by sprawy na nogi ,a nie na głowie.
A ja wróciłem do canona :mrgreen: porzuciłem olka :razz: a tak poważnie powiem wam chłopcy że do olka nie wrócę i basta, za dużo tu znaków zapytania, za mało korpusów, obiektywów (dobrych w dobrych cenach :D ) szans na jakikolwiek rozwój sprzętowy, brak przyszłości i basta, pozostaje nam tylko robić dobre foty i nie ględzić ;)
juz ładny kawałek czasu tu nic nie pisalem... ale teraz to normalnie obłęd mnie już bierze. Od jakiegos czasu powaznie zastanawiam sie nad wyborem lustrzanki a ze kasą nie śmierdze na prawo i lewo (czasem sie przytraia porządne mycie :D ) to trzebaby podjąc jakąs sensowna decyzje. Postanowilem ze jednak cos od Olympusa kupie i w zasadzie moje wizyty na forum potrzebne mi byly tylko po to zeby sie utwierdzic w przekonaniu ze NIE ROBIE ZLE, powtarzam - ze nie robie zle. Nie chce wiedziec czy robie dobrze bo to sie dopiero okaze. Z reszta nigdy nie jest tak dobrze zeby nie moglo byc lepiej. Tymczasem kazda wizyta na orum to kolejne rozterki. A bo to Olympus olewa klientow a bo to u konkurencji to samo tylko drozej. Sorry. Nie obrazcie sie, ale zachowujecie sie jak rozkapryszone panienki co to same nie wiedza czego chca albo maja cos ale nie wiadomo czego szukaja. Ja wiem czego szukam. Chce kupic porzadny aparat. Taki żeby czasem nadrobil moje niedociagnięcia warsztatowe a czasem dał szanse na wlasna inwencję twórcza. Chce widziec radość w fotografowaniu mojego dziecka, które niedługo przyjdzie na świat. Poki co te wasze przekomarki na temat zeszłorocznego śniegu tylko odbieraja tylko checi do wszystkiego. Ech... Ja juz sam nie wiem czy tacy z was zawodowcy czy wrecz przeciwnie jesli wiecznie cos wam nie tak. Moja babcia w takich sytuacjach mowi "złej baletnicy i rąbek u spódnicy". odpowiedz na pytanie kto baletnica a co spodnica zostawie juz wam. Wiem jedno - jak juz cos bede kupowal na pewno nie bede sie sugerowal opiniami z forum bo na kazdym to samo. Bez wzgledu gdzie sie zajrzy tam wszystko jest do bani. Moze zamiast sie tak przemawiac zacznijcie robic zdjecia...
Ja juz chyba wiem co kupie.
Dziekuje
Pozdrawiam
Michał
MUZZY A grałeś kiedyś na giełdzie papierów wartościowych ???
Z decyzją i inwestycją w sprzet jest trochę podobnie. Zazwyczaj się traci finansowo , a poza tym człowiek nigdy nie wie czy robi dobrze czy źle w momencie zakupu sprzętu . Czas dopiero pokaże czy dobrze zainwestowal , swoje nadzieje i kasę.
Dziś wybor jest duży. Dla początkujacych fotoamatorów u OLYMPUSA też.
Ile to Canon ma w ofercie korpusow na ktore byloby Cie stac? ile Nikon, Olympus, Minolta, Pentax. Ile obiektywow na ktore byloby Cie stac?Cytat:
Zamieszczone przez nex
czesc.ch.
Ty Robinie grales na gieldzie? jakiej?Cytat:
Zazwyczaj sie nie traci na gieldzie, zazwyczaj sie zarabia. Robinie! To, ze Ty zazwyczaj tracisz wcale mnie nie dziwi. Dziwi mnie, ze zona pozwala Ci grac.
Czesc.Ch.
Inwestycja w sprzęt fotograficzny? Inwestuje to się w nieruchomości albo ziemię. Kto o zdrowych zmysłach inwestuje w sprzęt fotograficzny, który za 18 miesięcy się zamortyzuje?Cytat:
Robert - widzę, że znowu zaczynasz swoje zawodzące marudzenie. Ty i przystawki, dobrze się dobraliście ;-)
Zapewniam Cię że więcej niż olympus :D nie muszę zresztą rozpatrywać tego na dziś tylko w kategoriach cenowych :roll: przeszedłem tylko ze wzgledu na tele (400mm w cenie 4 tys - u canona najwyższa półka jakościowa), co u olympusa... czcza gadanina argumentów przeciwko niestety jest za dużo :cry:Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
panowie ku potrzepieniu serc
dwóch gości - w jedym wątku porównuje e-400 do nikona 2dx
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20928048
Coż lapsus językowy . Twoim zdaniem powinno być na wprost prosto w oczy czyli TOPIENIE KASY W SPRZĘT . Do końca nie można sie z tym zgodzić bo dla niektorych jest to jakaś inwestycja przynosząca zyski . Zyski mogą mieć postać materialną np. 1000 zł za ślub lub poprawę samopoczucia , a u niektorych nawet zdrowia psychicznego po zakupie np. wymarzonego obiektywu czy lampy, tudzież aparatu analogowego.Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Albo inne zyski . W końcu pozyskanie doświadczenia i wiedzy żeby wiecej jakiegoś gó... nie kupować też jest cenne. Wiedza i edukacja też kosztuje.
andytown kurde odważni faceci , żeby tak bez krępacji porównywać.
Takie ciemne że AF dobrze współpracuje dopiero od C5D :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez nex
Dobrze prawisz Robin. Nie musza to byś złociszki. Może to być także promocja siebie w różnym środowisku: praca, gmina itp.Cytat:
A kiedy przyjdą pierwsze złociszki za fotki tego nie wiemy. Czasami przychodzą niespodziewanie, jak w moim przypadku.
Najważniejsze to robić dużo fotek i nie narzekać!!!
Ile razy trzeba powtarzać, że aparat to narzędzie - do dokumentowania wydarzeń, robienia opracowań naukowych albo realizacji artystycznych wizji? Ale tylko narzędzie, jak babcię kocham.Cytat:
W moim przypadku topieniem kasy nie była inwestycja w system Olympusa per se, ale w ogóle w fotografię cyfrową. Choć może jeszcze znajdę w niej radość, ale uważam, że tak samo byłbym niezadowolony z Canona, Nikona czy Pentaksa. Podobnie, w klasie cenowej dla nas osiągalnej wszystkie aparaty i obiektywy są mniej więcej tej samej jakości. A jak ktoś nie umie robić zdjęć, to i 20D mu nie pomoże...
Tak już przy okazji szkoda ,że nie mamy dokładnego wgladu na to co dzieje sie na całym świecie wśród olkomanniaków. Czy też udzilea im się panika i kombinują jak tu sprzet spienieżyć . Myśle , że w ogole o tym nie myślą .Ano dla tego, że tam takie zabawki sie kupuje co jakiś czas za godziwą place i ból jet mniejszy , że sie "nainwestowało" w wiele obiektywow a tu do tej szklarni tylko jedno body się ma.
Celebrity Plus !!!! ratuj kolegę . Co Ty na to ????Cytat:
Myślę, że gdzie indziej zakupów dokonuje się w sposób przemyślany, a nie kierując lokalną modą czy czymś tam. Dlatego też każdy wie, czego oczekiwać od sprzętu i marki.Cytat:
Manipulujesz lepiej niż Wyborcza. Uciąłeś kluczowy kawałek mojej wypowiedzi, sprawiając, że pozbawiona jest sensu.Cytat:
Chyba się mylisz . Nie ma innego kraju jak Polska gdzie ludzie ważą każdy grosz i się mocno zastanawiają na co go wydadzą. Na takiego najtanszego Nikona D50 na ten przyklad trzeba wydać prawie całą wypłate , zostanie na piwo . W innym bogatszym kraju taki plasti kupuje się za 10 dni pracy. Dlatego MY POLACY szczególnie przykladamy sie do tego jak wydajemy nasze pieniadze . Stad wszyscy jesteśmy ekspertami od aparatów , od samochodów od TV i DVD i nawet na polityce się znamy najlepiej . Wiesz , że w USA w statystycznym gospodarstwie stoją jeszcze telwizorki w drewnianych skrzynkach z kineskopani prożniowymi najcześciej z wycinka kuli . Tak jest na świecie Panie kolego.
żarcik strzeliłemCytat:
Robin, Twoja ortograficzna, stylistyczna i składniowa abnegacja sięga szczytów. Nawet słowo "Polacy" musisz napisać - z lenistwa? - niepoprawnie. Mam wrażenie, że jesteś ostatnią osobą, od której chciałbym słuchać o naszych cechach narodowych.Cytat:
Ja na aparat - jak już kiedyś pisałem - zbierałem rok. I dobrze mi z tym było, bo przynajmniej wiedziałem, że mam jakiś cel. I tym aparatem się cieszyłem jak dziecko. Na pewno nie był to kolejny elektroniczny "disposable gadget".
ale MY tak specjalnie pod Ciebie napisałem z bardzo dużej literki.
cytuje Łukasza : Ja na aparat - jak już kiedyś pisałem - zbierałem rok. I dobrze mi z tym było, bo przynajmniej wiedziałem, że mam jakiś cel. "I tym aparatem się cieszyłem jak dziecko." Na pewno nie był to kolejny elektroniczny "disposable gadget".
Czyli inwestycja byllllla jak najbardziej udana i trafiona.
nex- jakiez to rewelacje masz u canona/ 400d? 20/30D. jakiz to wpanialy obiektywik 400 mm masz za 4 tysiace. Bo u Olympusa masz 50-200 i to daje 400mm calkiem jasne i porzadne szklo. Za 4 tys w Canonie to sobie mozna. Nie wiem, czy Sigme jaka kupi- ciemna i badziewna?Cytat:
Zamieszczone przez nex
Kazda z firm ma podobna liczbe modeli aparatow, tak naprawde trudno ktores polecic ze spokojnym sumieniem. Ale szkla to tylk Zuiko przygotowalo pod cyfre i to w calkiem sporej ilosci. Od bardzo tanich, tanich, srednio drogich po bardzo drogie. w kazdym innym systemie to tylko odgrzewane kotlety, w Canonie kiepsko wspolpracujace.
czesc.ch.
nie zaczynajcie tutaj wojny systemowej, jeden lubi czekolade ....
to, ze Robina boli watroba a nex ma juz przeszczep z canona nie oznacza, ze swiat sie zawalil
nikoniarze swojego czasu wypatrywali D200 (nastepce D100) jak swietego grala, czekali 4 lata ? (prawie) i co? zastrzelili sie ?
jak wszyscy zaczniecie psioczyc, to okaze sie, ze bez sredniego formatu ani rusz
moze tak dla kontrastu napiszcie cos pozytywnego?
Ja czekam na moją Yashicę Mat i zbieram na Epsona.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
andytown:
ciekawe porównanie, matryca od Kodaka nawet daje radę. jeśli OLEK przypomni sobie jak wygląda porządny wizjer i większy bufor na ORF'y, nie czekamy na próżno...
myślę jednak że reporterzy nie sprzedadzą D2X czy Marków żeby kupić E-400...
To już ostatni Kodak.
ps. Cieplej powiało od wschodu ostatnio. :-)
Pozdrawiam
oj-ej! ale dziewczyny pojechałyście z tym wątkiem. Mi jako fotografowi forumowemu (to taki typ, co więcej pisze o całej otoczce, niż robi zdjęć) taka lektura sprawia dużo radości. Lepiej niż najlepszy kabaret. Świetne teksty, jeszcze lepsze riposty - bravo! :mrgreen:
Dodam sobie ten wątek do "ulubionych".
O czym my tu rozmawiamy? Jakoś straciłem... a już wiem...
Moim zdaniem ludzie mogą odchodzić i ruch w przyrodzie musi być, jeden potrzebuje tele którego w olku nie ma, drugi 50mm który w olku jest za drogi. Mnie nie interesuje wąska specjalizacja. Ja chcę mieć aparat i do tańca, i do różańca (dlatego kupię ten lekki ZD 14-42 - lepiej się będzie oberki wywijało na górskich halach z lżejszym E-500, lepiej nawet od nowego i najmniejszego Nikona D40. Ale D40 jest nowy, a E-500 ma już rok od premiery, więc jest niemodny... :mrgreen: )
Gdybym chciał dobrze i tanio, to pewnie byłby to Olympus, ale ponieważ mam już dobrze i tanio (mam Olympusa dla przypomnienia), to teraz chciałbym lepiej, bo lubię mieć lepsze, szczególnie jak już wiem w którym miejscu mogę sobie poprawić. Gdybym dostawał alergii na jakąś pierdółkę typu szum itp. itd., czy inny mankament, to pewnie bym sobie poszedł i kupił coś, co ma taką sprawę doprowadzoną do perfekcji. Tylko co z tego, jak inne sprawy są zwalone mniej lub bardziej?
Nie mam na oku nic innego, nie mam dokąd iść, nie wyprzedaję "systemu". Ponieważ wszystko co się w ostatnim pół roku pokazało, nie powaliło mnie ani jakością, ani ceną, więc zrobienie małego kroczku w innej zagrodzie mnie nie interesuje. Wolę ten mały kroczek zrobić w okolicy którą znam, lubię i sobie cenię. Jedyna wada, że trza sobie poczekać i to bez gwarancji na pozytywne rozwiązanie.
Noooooo, granice otworzyli.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Dobra dobra zostając w głownym nurcie . śledził ktoś wnikliwie aukcje zagraniczne . Wysprzedają sie ludziska z E-systemu ???
Ja tylko mam wieści ze wschodu . Koledze w Moskwie ukradli jedno body E-1.
Też czeka na następce bo E-1 jeszcze jedną ma.
Wiem tylko, że narzekali bardzo na dprefju i trochę kupiło sobie d200 :mrgreen:
Świetne wyniki finansowe ma dział obrazowania koncernu. To dobry nius, baaaardzo dobry.Cytat:
Pozdrawiam