obie z lekkim wskazaniem na 13 ( ptaki wyraźniej się wyżynają)
Wersja do druku
obie z lekkim wskazaniem na 13 ( ptaki wyraźniej się wyżynają)
j.w.
#15 podoba mi się. Fajnie to wygląda.
#16 tu bym polarem wywalił to odbicie nieba w wodzie.
Co to za kręgi?
Te kręgi już widziałam w jakimś wątku...
Podoba mi się ptastwo na 13. i 14 - ładnie, malarsko wyszło.
Intrygujące światło jest na 15 i 16. Czy to naturalne światło? Bardziej podoba mi się nr. 16, gdyż ta postać po prawej wprowadza do kadru niepokój. Świetne jest to, że "kałuże" układają się w linię idącą prosto gu tej postaci.
Światło naturalne, nic nie PSute
jedne zabiegi to Szare pół i Polar. no i oczywiście wywołanie RAWa
Co to za kręgi - opiszę dokłądniej jak wrócę do domu.
całą genezę szatańskich obważanków :)
pzdr
dbs
Padło pytanie skąd to się bierze.
Już odpowiadam. Nazwa to GLEBY POLIGONALNE - te są na tyle dojrzałe że poligony zmieniły się w pierścienie. Ale geneza taka sama
W razie gdyby były duże wątpliwości - z artykułu wyciągnę jeszcze obrazkiCytat:
Zamieszczone przez PRZEGLĄD GEOGRAFICZNY
2006, 78, 1, s. 91–107
Bardzo to wszystko ciekawe. Pamiętam wątek Sławkab o pszczołach, Twoje kręgi wywołały nie mniejsze zinteresowanie (nie tylko moje). Piękne, intrygujące, miejscami kosmiczne krajobrazy.
Bardzo ciekawe zjawisko i widok.
Można tylko pozazdrościć Ci takich podróży :)
Pokaż obrazki ;)
Dobas, skąd się tam wziąłeś? Bo to chyba nie wycieczka z Orbisu? ;)
Orbis nie ma w ofercie ? :)
Tak więc byłem uczestnikiem XXX Wyprawy Polarnej Polskiej Akademii Nauk, która jeszcze trwa. Chłopaki siedzą tam przez całą zimę i wiosnę a na lato ekipy się zamieniają.
Ale... Spits robi się coraz dostępniejszy. Do Longyearbyen można już polecieć w dwie strony za 1300 PLN z Warszawy. Tylko.... co można robić w Longyear :)
Tam gdzie ładnie i dziko to niestety, lub na szczęśćie jest Rezerwat Przyrody i wstęp mają tylko naukowcy a nie turyści.... Jednak do samej stolicy warto uderzyć i pokręcić się po okolicy. Może jakiś Klubowy plener foto kiedyś byśmy tam zmontowali :)
Pozdrawiam
Dobas
Pewnie street photo można robić białym misiom i pingwinom*.
* Wiem, wiem. Pingwiny na innej półkuli. ;)
Oj Ty tylko to street photo - przekwalifikował byś się w reszcie w STREET jesteś już dobry, teraz zacznij jakieś robactwo focić :) kwiatki czy cóś !
pzdr
dbs
Ciekawe miejsce i ładne zdjęcia. Ta postać na 15 trzyma w rękach broń?
Na 16. Tak trzyma broń. Generalnie W tamtych rejonach obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy. Nie masz prawa poruszać się na "świeżym powietrzu" nie posiadając broni palnej.
Używasz jej na dwojaki sposób i w zasadzie tylko gdy spotkasz niedźwiedzia.
1) Strzał ostrzegawczy - cony misio się wystraszył i zwiał. (często po prostu z rakietnicy)
2) Strzał w kttakę piersiową niedźwiedzia coby misio przestał atakować i jednak Cię nie zjadł.
Oczywiście strzelanie do niedźwiedzia to ostateczność. Są one gatunkiem zagrożonym pod ścisłą ochroną, i każdy przypadek zabicia niedźwiedzia - jest skrupulatnie badany przez ichniejszą plicję czy prokuraturę. Jeśli strzał był nie uzasadniony - nie była to obrona konieczna - idziesz siedzieć. albo dostajesz bardzo wysoką grzywnę i idziesz siedzieć, albo w najlepszym wypadku - dożywotni zakaz wjazdu na tereny Norwegii...
/nie to co u nas... :( U nas można misia ukamieniować i utopić w potoku /
Na szczęście przypadki ataku niedźwiedzi na ludzi zdażają się bardzo rzadko
pozdrawiam
dobas
no właśnie :evil: szkoda, że takich debili nie da się utopić w potoku :evil:Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Hm, to wszystko wygladalo tak z boku, wyobraz sobie, ze idziesz szlakiem a tu nagle wychodzi mis, strach, adrenalina, wydaje Ci sie, ze jest wiekszy niz faktycznie, nikogo z Nas nie uczyli, jak sie zachowac w tej sytuacji, moze z wyjatkiem tych, co sami zapisali sie do obozu przetrwania .... pomyslcie zanim cos napiszecie, nie bronie ich ale staralem sie zrozumiec ...Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Bylem swiadkiem podobnego zdarzenia ale dotyczylo to "wilka" w Bieszczadach. Nic mu sie nie stalo, tylko kilka osob ze zlamaniami zawieziono na pogotowie, uciekali ze strachu tak szybko, ze pogubili kroki ...
#17, pięknie zagrała barwa na tym zdjęciu.
Przyjemna oku jest kompozycja kadru, udane zdjecie.
Blackbird, nie dam się przekonać. choćby dla tego że ze strachu i z adresnaliny misiaka się nie karmi, choćby dla tego, że wiem jak NIEGROŹNY jest mały misiak wielkości dużego psa - to dzecko :!: - ten z resztą był w słabej kondycji. wynikiem ich głupoty jest to że misiak nie chciał ich zostawić.Głupoty bo oczywiste jest że jeśli dasz psu, kotu, niedźwiedziowi kanapkę, to mu nie powiesz. Dobra koniec kanapek, idź do domu.Cytat:
Zamieszczone przez black_bird
Dla mnie sprawa jest oczywista. Trzeba mysleć i przewidywać. A do tego to był maluch. Nie On był niebezpieczny tylko jego matka, gdyby ich przyłapała na kontakcie z dzieckiem. Gdyby dawali maluchowi kanapkę a zza górki wyszła mama misia to by ich po prostu zjadła.
Ale każdy może mieć swe zdanie :)
za Olerykiem - choć nie lubię tych klimatów - fajna , czysta kompozycja
z roboty - tym razem 770SW który jest niezastąpiony przy takich okazjach.
może być cały w wodzie, błocie a i tak działa - byle by miał dziurę na obiektyw :)
Całkiem całkiem to zdjęcie :grin:
Łał, bardzo lubie tego typu zdjęcia ;) Mi się podoba :mrgreen:
Mnie też się podoba :)
Dla mnie rewelacja... jak na innej planecie :grin:
Gdzie to znów Cię wywiało? Czy też przeglądałeś archiwum?
Bardzo fajne.
Ładne... Wydaje się za ciemne, ale przez to, że forum dookoła jest jasne. Warto otworzyć sobie na czarnym tle. :)
a też mam skórkę black - ładnie tak jakoś wtedy
eee to stare zdjęcie z sierpnia 07 czy jakoś tak - tylko zauważyłem że jakoś mam mało w galerii to coś zaczynam sobie na spokojnie tam wkładać do niej...
Pięknie :)
Szeroko, przestrzennie, aż chce się zaczerpnąć zimnego powietrza ;)
17 pełen wypas az chce się tam być...
Aa to już w galerii oceniłem.
Kapitalny kadr :)
WILDWASSER
eh szkoda tego przyciętego wiosła. Chyba już je gdzieś widziałem