Koniecznie napisz do nich. Myślę, że szybko odwołają prezentację, przeproszą i zmienią całą koncepcję modelu specjalnie dla Ciebie :-/Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Wersja do druku
Koniecznie napisz do nich. Myślę, że szybko odwołają prezentację, przeproszą i zmienią całą koncepcję modelu specjalnie dla Ciebie :-/Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Czy zastanowiles sie kiedys Robinie dlaczego jasne szklo jest duze i ciezkie, a ciemne jest male i lekkie? Zapewne myslisz, ze to kwestia marketingu. Nie to kwestia koniecznosci. Jasne szklo nie moze byc inne. Gatunki szkla do jego konstrukcji sa takze egzotyczne. Produkuje sie go w malej ilosci egz.( bo kto lubi dzwigac ciezkie szkla o malej rozpietosci ogniskowych) a koszt projektu jest duzy. Wiec cena jednostkowa jest duza. zreszta niewielu tak naprawde takich szkiel potrzebuje.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Robinie chodziles do jakiejs szkoly?
czesc.ch.
Leica to klasa sama w sobie. Na małych matrycach e-jedynek, nawet na większych E-300 czy E-500 różnicy nie będzie widać, ale jeśli wpakuje się więcej megapikseli w matrycę, to działanie tych szkieł da się zauważyć. To, że Ciebie (ani mnie, ani większości osób z forum) nie stać na te szkła, to nie jest problem Leici - nabywca, wierz mi, znajdzie się.Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Ani Olympus, ani Leica, ani Panasonic nie splajtują. Rynek się ustabilizował i podzielił między kilku graczy. Olympus nie urwie dla siebie 20% z tego tortu, ale na pewno będzie odgrywał znaczącą rolę i wprowadzał innowacyjne rozwiązania. Pamiętać trzeba, że fotografia to nie tylko niedzielni pstrykacze, którzy potrzebują szybkiego AF i małych szumów, ale również osoby, których wymagania są "nieco" inne.
Akurat mam dobre poczucie humoru i... chyba tak zrobię jak radzisz!! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Nie dajmy się zwariować ale jak na tak "nowoczesne" :razz: rozwiązanie takie stare przyciski.
Hmm zrobil sie mega offtop, w zasadzie kazdy ma swoja teorie i dobrze...
ale to nic nie pomaga. Nie moge polegac na obietnicach Olympusa,
licze na dobry niedrogi korpus, generujacy mozliwie mala ilosc szumu.
Poza tym musi to jeszcze jakos w dloni lezec.
Nie rozumiem. Jedyne, co obiecał Olympus (albo: o czym nie wyraził się w miarę konkretnie i jednoznacznie) to nowe profi-body (które pewno będzie na PMA). Masz E-330, E-500 oraz E-400 i to są konkrety. One nie spełniają Twoich potrzeb? Sprzedaj E-300 i kup inny aparat, albo popatrz, co oferują wymienione przeze mnie korpusy.Cytat:
Zamieszczone przez deeper
O jakich obietnicach Olympusa pisałeś?
Wolę przyciski niż wchodzenie do menu i żmudne wyszukiwanie każdej z opcji, którą chcę zmienić. E-1 pod tym względem jest ideałem, liczę, że nowe body będzie miało taką samą ergonomię.Cytat:
Zamieszczone przez Yx
NIe o to mi chodzi... chodzi o wygląd tych przycisków. Ja myślę podobnie, na pewno wszystko musi być pod ręką! W końcu kupujący PRO chcą mieć wszystko pod ręką i przejrzyście!Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
kończąc off-em ale takim małym :razz: to trzeba skończyć z "gdybaniem na temat nowej lustrzanki" bo z tamtąd się wywodzą te złe tradycje off-a za off-em.Cytat:
E-500 z 50-200 już się nie da trzymać (prawie :mrgreen: ), na pewno z E-X będzie lepiej
off off'a poganial :evil:
Tak tak tak - zgadzam się w zupełności.Cytat:
Zamieszczone przez johan
o rly?Cytat:
Masz E-330, E-500 oraz E-400 i to są konkrety.
e500? tzn co ? mam zamienic wygodny dobrze zbudowany aparat na plastikowy ? nie widze sensu takiej zamiany.
e400 ehmm konkret? n/c dopuki nie potrzymam tego w lapkach i nie zobacze na zywo wole nic nie mowic na ten temat
e330 jedyna opcja ktora cos wnosi, live view fajna sprawa, ale jakos nie
Jeszcze poczekam, na pro body nie licze za bardzo.
Obecnie zastanawiam sie nad d80, (chyba ze wyjzdie odpowiednik d50),
nie wiem jak z EOS 400D(po doswiadczeniu z 350D dosc sceptycznie podchdze do tego, tyle ze matryca niezla),
jeszcze pentax kusi, ten chyba najbardziej mnei interesuje.
Ale wszystko to wiaze sie ze zmiana systemu, jak juz pisalem wolalbym tego uniknac.
niezly to jest silnik na digic 3, ktory odszumiaCytat:
rawy pokazuja prawde, czyli brak specjalnej roznicy miedzy 400D a D80
chcesz zobaczyc sam? polecam lightrooma beta 4 i ten url
o dalsza dyskuje prosilbym w hydeparku lub na Aparaty innych firm ok?
Panowie pamietajcie - ze aparat to body plus obiektywy a to drugie jest znacznie ważniejsze:)
Jakkolwiek w marcu muszę kupić drugie body:D
Widzę, że Tobie to chyba nikt nie dogodzi ...
Co Tobie nie pasuje w E-500? Bo plastikowy - da się z tym żyć, ergonomia też jest ok a szumy mniejsze.
E-330 jest tak samo zbudowany jak E-300 ale widzę Tobie też nie odpowiada ...
Jak nie chcesz zmieniać systemu, to kup 50kę i nie marudź ew poczekaj na nowe Sigmy ;)
Poza tym z szumami w Olku da się wygrać - jeżeli potrafisz odpowiednio naświetlić zdjęcie a później delikatnie odszumić, to ISO800 jest w pełni użyteczne. Ja 500ką dość często używam 1600 i też jest ok.
A jak masz za dużo kasy, to zmieniaj system ...
No dobra, widze ze masz swoje teorie co do e500 i "mniejszych szumow".
Nie chce wlaczyc z szumami tylko ich nie miec, a jak juz maja byc to akceptowalne.
nvm
to tyle z mojej strony, mozna zamknac
Robert Ty to tak na poważnie? :)Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Jak najbardziej. Jezeli przeswietle zdjecie o ok 0,3-0,7 EV i potem sciemnie i odszumie to jest ok. Ostatnio takie zdjecia robilem w parku przy pochmurnej pogodzie i po przepuszczeniu przez noise ninja z USMem bylo naprawde ok. Moze zamowie nawet odbitki 20x30 zeby sie prekonac jak to wyglada na papierze. Ale na monitorze jest jak najbardziej ok. Generalnie staram sie az tak mocno nie wchodzic na ISO, ale jak nie ma wyjscia, to tez daje rade. ISO800 to juz w 90% nawet nie odszumiam.Cytat:
Zamieszczone przez WG
To bardzo ciekawe. Chyba założę osobny wątek bo problematyka ta porusza mnie
do szpiku kości.
No to juz wszystko jasne...widocznie ja mam wieksze wymagania co do jakosci fotekCytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
no ale to juz indywidalna kwestia, kazdy lubi co innego i co innego moze sie podobac.
A wiesz ze mnie tez ? :DCytat:
Zamieszczone przez WG
deeper, przeczekanie tego całego zamieszania to w tej chwili najlepszy pomysł.
Mnie nie interesuje rozwiązanie "pro", a raczej interesuje mnie aparat z b. dobra jakością obrazu w plastikowym opakowaniu z lepszym wizjerem itd itp, ew. b. dobra jakość obrazu w pancernym opakowaniu ale w cenie plastiku :)
W dzisiejszych rozwiązaniach nie ma znaczącego postępu w jakości obrazu, a w niektórych rozwiązaniach jest regres np sony alfa szumi bardziej jak olki.
Więc tak naprawdę, to nie mam specjalnie na co "polepszyć" swojego zaplecza, a odetnę się od ciekawych szkieł.
Z olkiem to jest tylko jeden problem. Firma się ślimaczy z wprowadzaniem aparatów, a jak już wprowadza to rozwiązania są kierowane do tej samej grupy docelowej. Dla mnie seria E-300/500/330/400 to taka sama opcja. Gdybym teraz się decydował na aparat to być może nawet wybrałbym E-400 - ale mając E-500 to zmiana na E-400, to żaden postęp. Do zadań specjalnych i biegania po lesie mam C-55, który też ma LV.... ;)
Największym problemem dla mnie jest przekonanie się, do tego, że warto inwestować w Olka (obiektywy, lampy itp). Jak narazie firma skutecznie olewa właścicieli E-300/E-500 wprowadzając aparaty dla nowych uyżytowników, a nie dba o tych, co już siedzą w systemie i są w miarę zadowoleni z rozwiązan jakie dostali.
Poczekam do wiosny (w zimie i tak prawie nie robię zdjęć) zobaczę co będzie sobą reprezentował TOP model olka, jak będzie dobrze to dobrze, jak nie będzie dobrze ( wysoka cena, nic specjalnego) będę dalej myślał co z tym fantem zrobić.
Dlatego deeper, Tobie też sugeruję przeczekanie sezonu zimowego... :mrgreen:
Wlasnie !!Cytat:
Zamieszczone przez blady
I o to mi chodzi, boje sie cokolwiek dokupic, niby jest brak uzywanych szkiel na rynku,Cytat:
Zamieszczone przez blady
moze i tak ale odsprzedajac je strace calkiem sporo, wiec to zaden interes nakupowac gratow a potem za pol ceny opylic.
innymi slowy z gdybania robi sie powoli wyczekiwanie przede wszystkim na specyfikacje oraz sample (rawy najchetniej) oraz testy podsystemow typu AF, pomiar swiata itp ...Cytat:
I to jest sentencja dlaczego OLYMPUS powinien wprowadzac coraz bardziej rozwiniete konstrukcje , a nie robić krok do tyłu takim E400.Cytat:
I nie tylko ty boisz się coś dokupić . Ja tez troche kaski z fuch uzbierałem i niezdecydowany jestem.
A takich jak MY jest bardzo wielu , wiec sprzedaż może olemu stanać na tym samym poziomie zamiast się rozwijać.
Chyba zrobie tak... jak uzbieram dosc szybko kasiore to przerzucam sie na pentaxa i mam swiety spokoj,
jak nie, to poczekam jeszcze i zobacze jak rozwinie sie sytuacja...
ale czekac bede max do styczna...
Panowie - strona Panasonica - forum - w ostatnim tygodniu - kilka tematów - jaka lampa do fz-50 - czy Olympus fl - 36 czy fl-50
jak działa ... z lampami olympusa fz.... i tak dalej
Ponoc Lampy im zaczęły przez Panasa świetnie iść:) - zainteresowanie duże:)
nie ma jeszcze lamp PanasA:) w sklepach
No to dziwne, bo Pentax pokazła po raz pierwszy lepszą puszkę od swojego debiutu z *istD, z obiektywami w Polsce jest gorzej niż z Olkiem, a te które są oprócz kitów są drogie! Nowa puszka fajnie wygląda i cena ma być konkurencyjna, ale co dalej? Na system trzeba patrzeć w szerszej perspektywie, a nie na daną chwilę. Olympus zapowiedział profi i je pokaże, obiektywów też przybędzie, kwestią dyskusyjną jest zasobnośc Naszych portfeli. Idąc tą ścieżką można zmieniać system co premierę nowej puszki. :mrgreen:Cytat:
andytown - z tymi FL, to jest b. ciekawa informacja, nawet nie wiedziałem, że FL może działać z FZ-50! :D
czy będziesz miał święty spokój to się okaze jak już się przerzucisz.... hehehe... tak czy siak, plan jest dobry, ale styczeń to może być za mało czasu dla Olka, ale wystarczająco dużo co by przekonać się co wart jest K10... :)Cytat:
Chyba zrobie tak... jak uzbieram dosc szybko kasiore to przerzucam sie na pentaxa i mam swiety spokoj
Nie gadaj...:))Cytat:
Zamieszczone przez blady
Z FZ-30 działa nawet FL-40 więc i wyżej nie powinno być problemu.
chyba nie byłem dość jasny -
FZ-50 panasonica ma stopkę od olka i działa pełen tttl:)
wcześniejsze aparaty miały tylko jednen styk do lampy - nie miały TTL - chodzi o serię FZ oczywiście
No to się prawie dogadaliśmy :DCytat:
Zamieszczone przez andytown
Moze sie nie znam, ale mi sie zdaje ze do pentaxa mozna kupic bez problemu:Cytat:
Zamieszczone przez jps
pentax - sigma
pentax - tamron
No chyba ze to jakies inne ?
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? Konkretnie - dlaczego uważasz, że to jest krok do tyłu?Cytat:
No, to teraz się chłopaki pospieszą. Uff, dzięki.Cytat:
DEEPER
W dziale sprzedam masz Zuiko zd50/2.0 oraz zd 14-54 po 1500zł.
Kup i nie marudź. :evil:
Kupując Pentaxa z kitowym obiektywem nie zrobisz lepszych fotek niż e-300 z ww. obiektywami. :!:
Pentak to szczerze powiedziawszy pod syfre ma mniej nowych szkieł niż OLYMPUS , może cos wypuszczą , ale co to będzie czas pokaże. Zostaje jeszcze ten szrot pentaxa z dawnych lat jak ktos lubi takie klimaty.Cytat:
Zamieszczone przez johan
W żadnym wypadku nie zamierzam doprowadzać do jakiejkolwiek zadymy systemowej, ale zweryfikumy fakty.Cytat:
W sklepie PSTRYK obiektywy Pentaksa (nie liczę producentów niezależnych) zajmują 5 stron po 10 szt. Obiektywy Olka zaś to 9 szt.
Na Allegro obecnie znajduje się 57 szt. szkieł Pentaksa i 21 Olympusa.
Jeżeli chodzi o nowe obiektywy, to też trudno nazwać obecny okres zastojem. Ponad pół roku temu pojawiło się info o zwiększaniu powierzchni fabryk obiektywów Pentaksa o 70%. Wówczas nie do końca wiadomo było co co chodzi. Dziś wiemy - szkła z napędem. Prawdopodobnie wymienie ulegnie cała bardziej zaawansowana linia szkieł. Oprócz tego oczywiście mamy nowośći w postaci rewelacyjnych szkieł Limited, oraz serii DA.
A co do jakości szkieł Pentaksa:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711
Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
pozdroCytat:
szczerze powiedziawszy pod syfre ma mniej nowych szkieł
O to kurde przepraszam Państwa. Po sklepach netowy w których ja szperałem szkieł pod pentaxa było jak na lekarstwo. Konkretnie chyba zaglądalem na www.e-cyfrowe.pl i jeszcze gdzieś.
Co rozumiesz przez pojęcie "pod cyfrę"? Tego nie kumam. Pod Pentaksa wpinasz KAŻDE szkło z bagnetem K i nie ma problemu z działaniem. Owszem, starsze konstrukcje szerokokątne rozczarowywują, ale to i tak nie wszystkie. Tutaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2829&p=6
Jest test DSa. Pomijając całość - prosiłbym tylko o porównanie jakości obrazu (mniej więcej środek strony) z kita, Limiteda i starego jak świat szkła serii K 55/1.8. To tyle w kwestii jakości.
Dodam tylko, że kit Pentaksa jest uznany za jeden z lepszych wśród kitowców, co zresztą można zaobserwoać chociażby w tym szybkim teście:
http://www.ephotozine.com/equipment/...fm?test_id=466
(przez przypadek jest porównywalne ujęcia z zuiko).