Relacja z targów na żywo w RSS:
http://www.photokina-show.com/ (link do kanału RSS z lewej strony).
Wersja do druku
Relacja z targów na żywo w RSS:
http://www.photokina-show.com/ (link do kanału RSS z lewej strony).
Nie chcę zakładać nowego wątku, może ktoś oglądał zdjęcia z tego obiektywu pod innymi systemami. Ja oglądamCytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
http://www.pbase.com/cameras/sigma/2...x_asp_dg_macro
i nie jest tragicznie, choć na optyczne.pl znów zjechali
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=27
W końcu jednak Sigma wypuściła coś uzupełniającego ofetę Zuiko, a nie dublującego.
Nie mam na myśli 18-50, bo czy mając 14-54 f/2,8-3,5 warto kupić 18-50 f/2,8? Średnio...
Armata 300-800 przy swojej cenie nie ma racji bytu, dopóki nie pojawi się następca E-1.
Ale dwa pozostałe to już coś.
Brak stałoogniskowca odpowiadającego analogowym okolicom 50mm został uzupełniony.W dodatku w nie kosmicznej cenie, całkiem jasne szkiełko. Nawet jeśli, jak piszą w recenzjach, ostrość uzyskuje dopiero przy f/2,8. Jeśli cena zbliży się do Zuiko Digital 35mm f/3,5...
No i przedłużenie zestawu doble-kit. Dla tych co maja 14-45 (lub 14-54) i 40-150, pokazuje się możliwość zakupu w nie kosmicznej cenie czegoś dłuższego. Łącznie można mieć odpowiednik analogowych 28-800mm (ponad 24x zoom).
Mogła Sigma wypuścić swoje body z mocowaniem 4/3. Co im da promowanie swojego mocowania? Promil rynku. Wchodząc z body do 4/3 zyskali by więcj klientów na body, i więcej na obiektywy, a i cały system by się wzmocnił.
Z kart XD to narazie wyszli.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Ale kto rozsądny by w ogóle w to wchodził? Olympus ma strasznego pecha do wprowadzania własnych kart pamięci - najpierw takie sobie Smart Media, teraz xD.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Moim zdaniem te karty nie mając żadnej zalety ponad SD, MMC czy CF najzwyczajniej w świecie nie mają racji bytu. Nawet z czytnikami jest kiepsko ;-)
taa, XD miały być wielkim przełomem (podobnie jak System 4/3). kiedyś, kupiłem XD256 za 450 pln (allegro). po 2 latach sprzedałem za 110 pln. w momencie kiedy kupowałem zapowiadali kosmiczne pojemności, 8GB itp. dziś, po 3,5 roku od tamtego czasu doczekaliśmy się jedynie:
- kart XD 1GB
- słabej zgodności starych OLKÓW z kartami XD od 512MB wzwyż.
standard zdycha a stosują go dwie firmy. co z tego, że XD są najmniejsze skoro są najdroższe i średnio żwawe.
analogicznie topią 4/3... solidne E-1 i E-300 a potem same eksperymenty.
Tak sobie patrzę na te ostatnie EKSPERYMENTA OLKA i też mnie zdziwko bierze. Kiedyś to bylo fajnie i prosto Linnia wspaniałych kompaktów c2020 c3030, c4040 c5050 ,potem jeszcze lepsiejsze 5060 i 7070 a potem HICIOR 8080 - oczywiscie w temacie hybryd.
Wszystko było jasne i proste . Firma sie rozwijala . Jakiś ciag produktow byl Podobnie jak stare OMy też wiadomo o co chodzilo. Ale jak nie wiadomo oc o chodzi to chodzi o pieniądze.
Po prostu statystyki sprzedażowe muszą rosnać choćby na papierze !! (podobnie jak u mnie w firmie) Duze fimy w ogole nie liczą sie ze zdaniem czy opinnia odbiorcy > Mają pozatrudnianych za wielka kase Tak madrych ludzi ,ze po co sluchac ludu.
Stad potem takie niby małpie ruchy panow menażżżżerów co wpadli do firmy z choinki i koniecznie chcą zaistnieć zwyakłą kreatywnoscia prowincjonalną .
Cociaż prawdę mówiąc z perspektywy technologa to wypuszczenie takiego knocika jak E400 to też jakiś poligon doświadczalny . Można przetestować w praniu nową matrycę i coś przy okazji da sie sprzedać.
z naszych gadek przebija gorycz, więc trzeba coś wypić. to jak, który październik w końcu?
zapodajcie wątek w spotkaniach i jedziemy...
było już pytanie o 14-35... zapytam jeszcze raz.. wspominali choć coś o tym, o cenie??
A jak te małe szkiełka kity do E-400 się mają? Są już jakieś konkretne wrażenia testerów?
Święte słowa. Ja po przygodzie z pierwszą cyfrówką (Kodak DX6340) i zabawą z kolejnymi Canonami serii "A" (60, 75, 85) zapragnąłem odmiany i kupiłem Minoltę S414. Nie żebym się całkiem sparzył, trafiła mi się sztuka z walniętą - chyba - matrycą. No i Minolta zaczynała pachnieć trupem, więc jakoś tak nie wypadało. No i nastał Olek C-5050. Bajka! A wiecie co najbardziej? Ergonomia! Wszystko w zasięgu palca! I solidność wykonania. E-300 był jedyną logiczną kontynuacją. Nie zawiodłem się. A teraz? Sam nie wiem, aktualny aparat i szkła wystarczą na zabawę przez jakieś dwa lata (zawsze tak sobie mówię jak kupię nową zabawkę i sam się okąmuję), ale co dalej? To co widać na Photokinie nie nastraja mnie optymistycznie...Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Pentax, Panie, Pentax jak tak dalej pójdzie.
Chyba nie. Ja stawiam na premierę razem z E1p. Cena (znów gdybanie) na poziomie innych top standardów - 1000-1500$.Cytat:
Zamieszczone przez 01
Na Fotalu coś pisali chyba, w PL jest jedna sztuka na testach.Cytat:
Zamieszczone przez 01
motako:) - masz dwa wyjścia albo 50 F;2,0 - albo e-330:)
albo czekać do PMA:)
coś się pewnie pojawi:)
Ale co ma się stać po tych dwóch latach z Twoim aparatem? Wybuchnie? Szkła się pokruszą? Nie rozumiem... Chyba, że faktycznie traktujemy sprzęt, jako zabawkę, nie narzędzie... :|Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Mam straszny dylemat jakie obiektywy dokupić, miałem nadzieję, że Olympus coś pokaże i wyjaśni się jakie posunięcia w składaniu szklarni zrobić. Największym zaskoczeniem jest dla mnie Sigma 135-400 przyznam się, że nie znam tego szkła i przy tej cenie i zakresie robi się atrakcyjna.
No właśnie,, przy toczącej się rozmowie o body nie zauważyliśmy dużego postępu w zakresie szkieł:
2 nowe szkła olka
1 oczekiwane szkoło od Leici
i 4 szkła sigmy oraz zapowiedz ze wszystkie szkła sigmy dla APS będą dostępne na 4/3
więc naprawdę ta Photokina nie jest stracona:)
nie jest też przełomem - ale przypominam ze najlepiej sprzedajcym się aparatem sytemu E jest e-500 którego trudno nazwać przełomem, Olympus musi wypuszczać takie aparaty a nie dążyć na siłe do przełomu:)
Mnie już też coraz bardziej męczy ględzenie i narzekanie co niektórych osób na body. Za moment dostępne będą 4 body na rynku a są plany na kolejne. Jak niektórzy gadają o porównaniach E-1 i E-500 to aż mi skóra cierpnie - albo im przeszkadza mała matryca w starym albo plastik nowego. A jaki ten plastik ma znaczenie na jakość zdjęć? A do czego jest Wam potrzebny pancerny E-1 - wbijacie nim gwoździe ścianę?? To prawda, że E-500 jest mniej ergonomiczny od 1ki - coż taki lajf, ale zdjęcia da się nim robić. Pytanie czy woli się *@#$#*** i narzekać na forum czy chodzić po parku i korzystać z ładnej pogody? Czy we E-500 naprawdę brakuje jakiś funkcji które uniemożliwiają robienie zdjęć komercyjnych? Czy brak możliwości przyczepienia gripa i lamp studyjnych oraz 14-bitowego koloru uniemożliwia robienie zdjęć?Cytat:
Zamieszczone przez P
Jak widzicie tez lubię podywagować o aparatach, ale to narzekanie to mnie dobija. Zamiast wydawać 7000 na następce E-1, który za Was nie będzie robił lepszych zdjęć, to kupcie sobie E-500 z porządnym obiektywem (albo i dwoma) i idzcie w plener.
Mnie strategia Olympusa też wydaje się czasami mało inteligentna, ale nie przeszkadza mi to w robieniu zdjęć. Kupiłem E-500 i dopóki mi nie padnie, to nie mam zamiaru zmieniać go na co innego tylko zamiast tego myślę jak odłoży na obiektywy i lampę do niego.
Zamiast cieszyć się, że system się rozwija, mamy w klubie zniżki, to ciągle tylko narzekanie .. typowo Polskie .. niestety
Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam, ale bardzo lubię to forum a już mam totalnie dość wiecznego marudzenia.[/b]
Te wszystkie szkla ktorych niby jest coraz wiecej to takie gruszki na wierzbie . Ni to dotknąć ni spróbować . Gdzieś ktoś tam coś tam testował, ktoś niba , ma coś niby jest. Najczęsciej na papierze lub moniotrze. Ja chcę zajsc do FJ i zobaczyć na pólce te obiektywy. Na obiektywy trzeba mieć kasę , a potem trzba mieć możliwość ich normalnego zakupu . Może RE coś wreszcie w sigmie wycygani do jakiejś "macanki" , może na ten plenerek w październiku ???Cytat:
Zamieszczone przez andytown
Obiektywy to nie gruszki, mozęsz sobie kupić jak tylko chcesz.Cytat:
P.S. załóż wątek o spotkaniu w październiku.
Grip jest ważny, tak samo jak ergonomia ;)
i 4 szkła sigmy oraz zapowiedz ze wszystkie szkła sigmy dla APS będą dostępne na 4/3
andytown:
Więc może się doczekam i kupię tę Sigmę 70mm która ma ogniskową, która mi bardzo pasuje. W zastosowaniu do portretu zmniejszona rozdzielczość nie będzie wadą...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4565
Myślę, że trzeba będzie w tym obiektywie wkleić z tyłu maskę z czarnej tekturki dla potrzeb matrycy 4/3 :)
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/96
Irek - tylko ta sigma jest na pełną klatkę:) - ale kto wie.. może i ten obiektyw wypuszczą:)
andytown :
Właśnie mam takie same wątpliwości --Dlaczego oni wszyscy się uwzięli i w tym zakresie dotychczas stałki nie wypuścili ??? --To jest przecież właściwa ogniskowa (niby 140mm) do większych zbliżeń portretowych ...(kąt obrazu klasycznego i bardzo popularnego 135mm w małym obrazku!)
Właściwie do portretu powinien to być jaśniejszy obiektyw o parametrach 1,4/70mm...Przy 70mm jasność 1,4 jest łatwiejsza technologicznie niż przy krótszych ogniskowych...
kiedyś pisałem ze takim marzeniem byłaby 65 o świetle 1,4 u Olka:) - nawet widziałem na blogach japońskich fake 55 f:1,2 do 4/3 :) ze ponoć ma być,,, jak się okazało to był fake:)
andytown:
No tak --my mamy marzenia w głowie, a oni mają to w d... :)
Panowie rok temu w tym miejscu, ani nie mieliśmy dostępnych połowyszkieł co teraz, wyszło dopiero co e-500:) - a optymizmu było dużo więcej... teraz mamy 3 nowe body:) i jakieś przygnębione miny:)
Robin czemu uważasz, że E-400 to "knocik", a może jest tak jak pisałem w jednym poście. Może firma przejrzała na oczy i E-400 stanie sie początkiem linii, małych luster, a kolejnych wyższych segmentach będą E-40 no i oczekiwany E-4 :).Cytat:
Testy tego przedprodukcyjnego egzemplarza są obiecujące, więc nie rozumiem. Czyżby przemawiała przez Ciebie nutka goryczy ?
Jak było z E-330 można zobaczyć na tym forum. Pewne osoby mówiły jaki on będzie wspaniały rewolucyjny i wogóle. Ale cena za duża i to dużo... Brak E-X na tegorocznej photokinie tylko kolejny wksperyment trochę szkodzą firmie...
E330 docelowo był na inny rynek kierowany a ilośc sztuk wyprodukowana przez firme była ograniczona i relatywnie nie za duża. Tam gdzie sie miał sprzedać sie sprzedał.Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Taaaaak....tlumaczyć to sobie wszystko można jak się chce.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Na jakim to rynku furorę zrobił E330?
O ograniczonej ilości to zawsze markety pisza przy każdej "promocji" :D
To bardzo subiektywna moja opinnia. Powiem dosadnie knot (mialo tu być slowo na literkę ...) jakiś, a nie lustrzanka.Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Niech robi nawet najlepsze fotki, a dla mnie to wynalazek i małpi ruch firmy.
Musiałbyś zagłebić sie we wszystkie moje wypowiedzi żeby zrozumieć moje malkontenctwo.
Firma OLYMPUS zachowuje się ostatnio jak pijany zając w kapuście i nie chodzi tylko o E400, ale o inne sprawy jak dostepnosć sprzetu i budowanie wizerunku firmy a także przywiązywanie użytkowników do marki. Żeby nie RADEK to pewnie rozbieglibyśmy się po rożnych innych producentach . Mają farta , że GO mają.
tłumacz sobie jak chceszCytat:
Zamieszczone przez Andrzej100
Nie nie muszę :), znam je. Przeczytałem wszystkie posty w E-Systemie, zanim zdecydowałem sie wogóle odezwać. Znam Twoje przegrane zakłady o piwo...:) i rozumiem "malkontetctwo". Nie wiem jak innym ale mnie się ono nawet podoba :). Według mnie jesteś baaardzo ambitny, może za bardzo,.... i chciałbyś aby OLEK, był najlepszą i największą firmą. Niestety tak nie jest i jeszcze jakis czas nie będzie, ale wg mnie Olek przypomina BMW-Sauber w formule F1. Z piątego wskoczył na czwarte miejsce, ma spore ambicje i będzie sie piął do góry. Mam nadzieję że takim Kubicą bedzie właśnie E-400. Jeżeli testy modelu już produkcyjnego wyjdą OK, to poważnie rozważę czy go kupić. natomiast TY powinieneś sie bardziej cieszyć z tego, że masz piekną wspaniałą żonę i pewnie dzieci (choć tego nie wiem). Że masz pracę, wspaniałe chobby, kolegów,znajomych i należysz do tego wspaniałego grona ludzi na poziomie. Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale nie sądzę abyś był młodszy.Cytat:
Posiadacze olków to ciekawi ludzie. Jeden z takich po przeczytaniu moejej recenzji i rozmowie w czacie kupił sobie taki aparat jak ja i ... ze środka polski :) przyjechał do mnie do Gdyni z całą rodziną Takie rzeczy się zdarzają jeszcze...:)
A Radek zdaje się to osobna chyba historia :). Wycina moje posty :). Obiecuję tutaj, że następne będą obłożone hasłem i pytaniem czy ma się 18 lat ukończone ...:)
W każdym bądź razie ja jako informatyk z 20 letnim stażem mogę wam obiecać pomoc jeśli chodzi o programy, czy komputery :), bo przy fotografii to będzie odwrotnie :)
Ja tak myślę:) ze kupię kobietce tego e-400:)
albo e-330:) tak po oglądaniu.... zobaczę jeszcze ale myślę ze będę wybierał z tych dwóch:)
Wybuchnąć nie powinien, ale przyznaj, w dzisiejszych czasach szalonego postępu jak długo mam trzymać body przed zmianą na nowsze? Za dwa lata mój E-300 będzie miał 3 latka i w związku z intensywnością używania cyfrówki (ilość wykonywanych zdjęć), nie wróżę mu takiej żywotności, jaką miały moje analogi. Poza tym zależy mi na przetrwaniu firmy Olympus, a bez nowych, udanych konstrukcji, które będą się dobrze sprzedawać nie ma co na to liczyć. No chyba że zakochamy się w innym dziale Olka i zaczniemy mikroskopy kupować, czy co tam oni robią dla medycyny. Chcę mieć do czego podpiąć moje szkła za parę lat! W dziedzinie obiektywów zaczyna się dziać coraz lepiej, to chyba logiczne, że chcemy też body które im dorówna?Cytat:
Zamieszczone przez P
To chyba wszystko tłumaczy - prawie jak PIS :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
PRAWIE a robi wielką różnicęCytat:
Zamieszczone przez Andrzej100
To oceni rynek, a nie Ty (na szczęście).Cytat:
To bardzo subiektywna moja opinnia. Powiem dosadnie knot (mialo tu być slowo na literkę ...) jakiś, a nie lustrzanka.
Mi się osobiście ten aparat podoba i zastanawiam się nad jego zakupem (albo E-330). Jako zapasowe body.
Mi się nie chce. Komu się chce?Cytat:
Musiałbyś zagłebić sie we wszystkie moje wypowiedzi żeby zrozumieć moje malkontenctwo.
(droga wolna, Nikony, słyszałem, robią lepsze zdjęcia i mniej zależy od umiejętności fotografa, czy też raczej od ich braku).
Olympus nie musi się dostosowywać do marudzących wiecznie użytkowników systemu.Cytat:
Firma OLYMPUS zachowuje się ostatnio jak pijany zając w kapuście i nie chodzi tylko o E400, ale o inne sprawy jak dostepnosć sprzetu i budowanie wizerunku firmy a także przywiązywanie użytkowników do marki. Żeby nie RADEK to pewnie rozbieglibyśmy się po rożnych innych producentach . Mają farta , że GO mają.
Aparat ma robić zdjęcia i każdy z oferowanych przez Olympusa aparatów -- nie tylko lustrzanek -- to zadanie spełnia. To, że komuś widzi się, że zrobi bardziej fajnego gniota za pomocą pełnoklatkowego 5D albo myli się, co do oceny własnych możliwości, albo nie wie, co tak naprawdę jego aparat potrafi.
Syndrom nowego body? Czy trzyletni aparat robi zdjęcia gorsze niż trzy lata temu, kiedy był wyprodukowany?Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Abstrahując od bezsensowności pomysłu, że Olympu przestanie robić lustrzanki: system 4/3 jest systemem otwartym, co oznacza, że Twoje obiektywy będą działały z każdym wyprodukowanym dla tego systemu body. Na dzień dzisiejszy jest Panasonic i Leica, zobaczymy, co będzie dalej.
Na razie miast ględzić o tym, jak jest źle, wykorzystajcie choć 50% możliwości swojego sprzętu :-)))
Pisałem w innym topicu co myślę o wejściu Panasa i Leiki w 4/3. W mojej opinii Panasonic będzie tańszą wersją Leiki (vide Digilux 2 i DMC-LC1). A dla kogo jest Leica każdy wie. Co do wykorzystania możliwości apratu: miałem Revue AC4 (kopia Chinona CP-5, jeden z wielu na bagnet PK) i może wykorzystywałem 25%. Moje podejście jest takie: stać mnie na zakup nowego body co parę lat, na pewno NIGDY żadnego z posiadanych aparatów/szkieł nie wykorzystam nawet w 75%, o 100% nie wspominając, żądam od mojego ulubionego producenta nadążania za resztą konkurencji! Bo trochę to tak wygląda jak byś nie wymagał od Olympusa postępu i rozwoju, bo Twoje E-xxx wystarczy na następne xxx lat. A teraz samuraje do roboty! E-3, E-30 i co tam jeszcze sobie wymyślimy. I polemizując o jakości zdjęć z trzyletniego aparatu: na "chłopski rozum" powinny być gorsze! W końcu wszystko się zużywa, aparat to nie wino, starszy nie będzie lepszy. No i "last but not least": Linux też jest systemem otwartym. Dlatego pewnie 95% nowych komputerów sprzedaje się w Windą.Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun