program, ktory lyka oba rawy, wywolywane z takimi samymi ustawieniami np.: dcraw czy adobe acrCytat:
Zamieszczone przez skow
PS: norman koren w imatescie wlasnie uzywa dcraw, zgadnijcie dlaczego ..
Wersja do druku
program, ktory lyka oba rawy, wywolywane z takimi samymi ustawieniami np.: dcraw czy adobe acrCytat:
Zamieszczone przez skow
PS: norman koren w imatescie wlasnie uzywa dcraw, zgadnijcie dlaczego ..
Wtrącę swoje "trzy grosze" - dlaczego JPG jest nieadekwatny? Bo wpływ na niego mają głównie algorytmy zapodane w aparacie. Dla przykładu Olki mają standardowo bardzo delikatnie ustawione wyostrzanie. W amatorskich puszkach standard to zazwyczaj ostry sharpeing! Dodatkowo w części aparatów dostępna jest redukcja szumów, inne mają ją ustawioną na stale.Cytat:
Zamieszczone przez skow
Jedyny sposób, to RAW i wołanie z tymi samymi parametrami w tym samym standardowym programie do RAW'ów (Camera RAW adobiego). Fakt, ze po części również to nie jest adekwatne, bo ... program traktuje różnie rawy z różnych aparatów, ale i tak jest to różnica mniejsza niż w JPGACH.
nie wiem jak adobe acr, ale przejrzalem kod zrodlowy dcrawa i program traktuje rawy identycznie - przy wywolywaniu programu wybierasz metode demozaikowania (np AHD) - jedynie co dobierane jest dla kazdego aparatu osobno to punkty chromatyczne dla balansu bieli (odniesienie) - wiec do pomiaru rozdzielczosci jest jak znalazlCytat:
Zamieszczone przez kapir
Jak w Szwejku: kazdemu choremu lewatywę :-)Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Dcraw może służyć ale tak jak wspomniałeś wyłącznie do pomiaru rozdzielczości i niczego więcej (chyba że porównywać RAWy tego samego producenta np ORFy z E-1 do tych z E-400)
Dopóki wszyscy producenci nie przesiadą się na np DNG to bardziej szczegółowe pomiary za pomocą dcraw lub innego programu nie mają sensu.
>> Wtrącę swoje "trzy grosze" - dlaczego JPG jest nieadekwatny? Bo wpływ na niego mają głównie algorytmy zapodane w aparacie.
W końcu to tes aparatów :-)
>> Dla przykładu Olki mają standardowo bardzo delikatnie ustawione wyostrzanie.
Nie łudź się. Nawet jak zjedziesz na minimum to wyostrzanie zawsze będzie
>> ... program traktuje różnie rawy z różnych aparatów, ale i tak jest to różnica mniejsza niż w JPGACH.
Albo traktuje tak samo rzeczy, które są tak różne.
Według mnie to producent aparatu wie najlepiej jak wywołać RAW aby było najlepiej.
PS. Wiele osób zachwyca się kolorami z Olympusów. Moje pytanie jest takie: czy zachwycacie sie nimi także wywołując ORFy np dcraw lub innym nie firmowym?
tak? wywolaj sobie cokolwiek z np fuji S3 pro (rawy masz u mnie na stronie, adres w podpisie)Cytat:
Zamieszczone przez skow
wywolaj Hyper Utility (oprogramowanie fuji) oraz ACR - zdziwisz sie mocno
tak, wykalibrowalem sobie ACR, ze uzyskuje takie kolory, jakie mialem w OlyStudio - brakowalo mi suwaczka Apicala, ale kupilem sobie pluginek ShadowIlluminator Pro i mam to co chcialem bez potwornego uzerania sie z Olympus Studio (jest koszmarnie upierdliwy i powolny)Cytat:
Zamieszczone przez skow
Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Mowa była o kompaktach i konkretnie o F30, które nie ma raw. ;)
Pozdrówka
Nie zdziwię się bo nie wywołam.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
S3 jest trochę nie typowym aparatem (a raczej jego matryca).
Najlepiej by było gdyby producenci udostępniali specyfikacje swoich formatów.
to nie ma znaczenia - liczy sie doswiadczenie w obrobce obrazu, a adobe np takie ma - d.coffin tez (dcraw), zwlaszcza, ze wpomogl sie praca na temat AHDCytat:
Zamieszczone przez skow
http://users.tkk.fi/~stanhua/rawcomp/
d.coffin robi to za friko, pewnie uzyskiwalby o wiele lepsze rezultaty, gdyby mial kase na badania/rozwoj
ot to! do tego dazy organizacja OpenRaw - mam nadzieje, ze w koncu doczekamy sie "kodu zrodlowego" rawow roznych producentow i/lub przejscie na dng lub inny, wspolny format (np. zeby nie byc zaleznym od adobe)Cytat:
Zamieszczone przez skow
Ja akurat używam do RAW'ów z Fuji S3 pro oprogramowania HU-SV2 v3.1k i efekty są znacznie lepsze niz z ACR praktycznie pod każdym względem.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
przepal prosze zdjecie o 2EV lub znajdz scene (latem) gdzie bedziesz potrzebowal cieni i swiatel (tu sie klania mniejszy pixel) - HU-SV2 niestety wymiekaCytat:
Zamieszczone przez Andrzej100
po drugie, bardzo kiepsko radzi sobie z drobnymi detalami w iso 400 lub wyzej (robi jednolite plamy w miejscach, gdzie jest drobna fakturka), s7raw i ACR lub lightroom znacznie lepiej sobie z tym radza
Właśnie przed chwilą obrobilem zdjęcia wykonane w zachmurzony dzień, ale przebłyskami słońca - kościół pod swiatło, naświetlone celowo żle - jedno na niebo - kościół niedoświetlony o ok. 2EV (1/250s f=8 IS0100), drugie naświetlone na kościół - niebo prześwietlone o ok. 2EV (1/125s, f=5,6 ISO100).Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
W obu przypadkach zdjecia "wywolane" HU-SV2 z uzyciem 400% "dynamic range" mają znacznie więcej szczegółów zarówno w światłach jak i cieniach, oraz duzo mniej szumów niz w ACR. W zasadzie obydwa zdjecia po skorygowaniu prześwietlenia i niedoświetlenia z oprogramowania Fuji wyglądaja prawie identycznie, nie da się tego niestety powiedzieć o zdjeciach z ACR - w jednym przypadku brakuje ewidentnie cieni, w drugim swiatel.
nie badz goloslowny i wystaw tego rawa - daj mi i innym szanse popastwic sie nad nim ;-)
najlepiej wystaw tez obrobionego jpga przez Ciebie - chetnie zobacze ta "niemoc" ACR w moim wykonaniu
Podaj mi na PW adres to Ci wyślę na płytce - one maja po 25MB. ;)
Nie piszę o niemocy ACR - bo dziala nieźle, ale HU lepiej.
wrzuc poprzez ftp na adres w podpisie (login: fotki, haslo: fotki)
powiesze dla potomnych oraz dla tych, ktorzy beda sie chcieli wprawiac w wyciaganie z cieni i/lub odzyskiwanie z przepalow z rawow z tego aparatu
RAW (RAF) wysłałem.
na szybkiego, przed snem zrobilem cos takiego
http://www.cheapfilehost.com/file.ph...a6714d833b24a1
powyciagalem z cieni i zostawilem nieduzy kontrast (nie przepadam za smolistymi cieniami i wyjaranymi swiatlami)
kolej na Ciebie, powies obrobione przez HU :-)
PS: zdjecie bylo minimalnie ostrzone (suwaczek w ACR z domyslnych 25 przesuniety na 35) - zdjecie ma 12 mpix, mimo, ze ACR proponowal 6mpix, zmienilem na 12 (HU domyslnie proponuje 12, stad "dostosowalem sie")
EDIT:
prosze wystaw ten z przepalonymi swiatlami, rowniez chcialbym sie nad nim popastwic ;-)
EDIT2:
sciagnalem wersje "demo" ;-) Hyper Utility v2 p3.1 i obrobilem sam, wynik ponizej:
http://www.cheapfilehost.com/file.ph...744b17dbc055dd
wszystkie suwaczki jakosci byly ustawione na najwyzsza jakosc, zobacz, co sie stalo z trawa oraz z drobna fakturka dachu oraz gdzieniegdzie cegly, ostrosc nie ruszalem (byla na STD, z ACR musialem ciut doostrzyc, zeby bylo fair)
Przeslę wieczorem - w chwili obecnej nie mam mozliwości.
Zdjęcie obrobione HU-SV2:
http://www.cheapfilehost.com/file.ph...85c60e534303a9
Przy konwertowaniu za pomocą HU-SV2 popelniasz zasadniczy błąd - w dobrej wierze ustawiasz w preferencjach programu High lub Super High Quality Image Conwersion, a należy High Speed Conversion. Ustawienie High(Super) Quality nie oznacza w dosłownym znaczeniu wysokiej jakości, ale zastosowanie odszumiacza, ktory w znaczny sposób redukuje szumy(według Fuji poprawia jakość) , ale nie bez wpływu na szczegółowość obrazu.
Porównaj teraz cienie i swiatla zdjęć z HU-SV2 (z mojej konwersji) i ACR(Twoje).
Zwróć też uwagę np na ławki u dołu zdjęcia.
oki, a tu z lepszymi cieniami
http://www.cheapfilehost.com/file.ph...85f812570b1677
podaj jeszcze cos z przepaleniami, ale tak zdrowo, zeby maly pixel popracowal
PS: HU zachowuje sie jak Oly Studio dla E1 - Advanced High Speed jest faktycznie duzo lepszy niz High Function, czyli analogicznie go HU, ciekawe ...
Niby ten sam aparat, te same programy a jak różne opinie: cra3y i Andrzej100.
I jak tu porównywać RAWy z różnych aparatów :-)
w jpg moze byc tylko gorzej ;-)Cytat:
Zamieszczone przez skow
Na ostatnim zdjeciu cienie nieco poprawileś, ale i tak gorzej niż z HU, w światlach dalej jest duzo mniej niz z HU, zdjęcie dość mocno wyostrzyłeś przez co praktycznie wszędzie bardzo uwypuklily się aberracje i zniekształcenia brzegów (np pokrycie dachu, dzwonki na dachu ), mimo wyostrzenia, szczegółów i tak jest mniej niż z HU , w sposób "brzydki" wzroslo ziarno (np flaga papieska).
Poprzednie zdjęcie z ACR bylo moim zdaniem mimo wszystko "lepsze".
RAW'a z przepaleniami wystawię pewnie jutro - przy moim radiowym łączu zajmuje to 1,5-2 godz.
z tymi swiatlami to mam zapas z prawej, wiec lekko dojechalem, bylo sporo miejsca, wiec postanowilem podciagnac kontrast i wyszlo ciekawiej i bez przepalowCytat:
Zamieszczone przez Andrzej100
z ostrzeniem to osobna dzialka i generalnie szopa z moja pomoca to skaszanila (ostrzylem pozniej, nie w ACR)
nie lubie dpreview, ale znalazlem tam to (patrzyli w rawy):
http://www.dpreview.com/reviews/fuji...pro/page19.asp
dlatego poprosilem o swiatla, sila ACR jest w odzyskiwaniu przepalow, sprawdzamy?
Jutro zrobię jakieś zdjęcie z "pięknym" przepałem. ;)
Ale spal tylko jeden kanał ;-). ACR dobrze antycypuje kiedy ma jakieś ślady informacji na sąsiadujących kanałach/kanale.
Pozdrawiam
Jesli chodzi o przepalenia - program HU-SV2 radzi sobie znacznie lepiej niż ACR przy stosunkowo prawidlowo naswietlonym kadrze z wystepujacymi miejscowymi przepaleniami. Gdy zdjęcie jest bardzo mocno prześwietlone - ponad 1,5EV wtedy zdecydowanie lepiej sprawuje sie ACR. Wynika to z bardzo prostego powodu - producent oprogramowania Fuji nie przewidzial mozliwośći korekcji na minus większej niz 1 EV, w kierunku na plus jest to 3EV ( ACR ma mozliwość korekcji ekspozycji +/-4EV), stad znacznie większe mozliwości "wyciagania" zdjęć niedoświetlonych niż prześwietlonych. Jednak przy występujących najczęściej przepaleniach przy prawidlowo naświetlonym kadrze ( a Fuji S3pro naświetla znakomicie) HU-SV2 jest nie do pobicia.
cra3y, Wysyłam Ci RAF'a z przepaleniami. ( na raty ;) )
RAF wysłany. Spróbuj coś z nim zrobić.
kolejne sample z S5 tutaj (niestety dalej jpgi, ale porownanie z D200 i S3)
Andrzeju, jak znajde chwilke czasu to pobawie sie tym rawem i wrzuce linki do tego, co uda mi sie wykmilic
EDIT:
zrobilem na szybko i na odwal (suwaczek ekspozycji na -3 EV, drobne recovery ze swiatel i podciagnalem wypelnienie cieni)
http://img267.imageshack.us/img267/4...aszybkoli5.jpg
A tu Fuji s5pro to można już kupić? Za ile?
wedlug tej strony:Cytat:
Zamieszczone przez Magus
http://66.249.93.104/translate_c?hl=...language_tools
to jest 260,000 Yenow
a wedlug googla to bedzie:
W sklepie fuji na http://www.fujifilm.pl/2554.htm
Niestety nie ma ceny jeszcze.
Wedlug Foto-kuriera cena detaliczna nowego Fuji S5Pro to 8999zl :mrgreen:
hmmmm...... ciut zbyt wiele jak na mój gust. Za tyle to d5 się teraz spokojnie ściaga.
No wiec wlasnie... 9tys w porownaniu z 6,5tys to jednak robi roznice (np. obiektywu)... I pewnie jeszcze tyle chca za samo body...
Dokładnie:
za ok 6 000 to b. ciekawa propozycja jest,
za ok 9 000 to b. nieciekawa propozycja jest - za 8 000 kupuje się teraz w sklepie 5d.
i za drugie tyle pierwsze dobrze chodzace z nim szklo ;)Cytat:
Zamieszczone przez Magus
zartuje, 5d to moje marzenie
Raczej za ok. 9000. Poza tym część ofert (tych bardziej atrakcyjnych - np Fotoit) nie ma gwarancji Canon Polska.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62395