nie zgodze sie! wbrew pozorom fotografowanie dzieci nie jest takie latwe...Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
willow32 bardzo dobre zdjecie!
BTW. wrzuc cos na forum Ocena zdjęć zebysmy mogli troche pokomentowac ;-)
Wersja do druku
nie zgodze sie! wbrew pozorom fotografowanie dzieci nie jest takie latwe...Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
willow32 bardzo dobre zdjecie!
BTW. wrzuc cos na forum Ocena zdjęć zebysmy mogli troche pokomentowac ;-)
z taką modelką i TAKIM SZKŁEM to nie jest problem zrobić dobry portret :))...powiem wam że ten obiektyw wart jest swojej ceny, jeszcze tylko muszę go w plenerze przetestować...może jutro mi się uda to coś podrzucę...
a zdjęcie dziećkom to mordęga robić, taka prawda :))
willow32 REWELACYJNA FOTKA !! Dawno nie widzialem takiej nastrojowej a na dodatek z udzialem dziecka.
Co do szkla to... moze i jest warte tych pieniazkow i kiedys moze zamiast jechac na wczasy sobie je kupie ale ciagle to kuuupa kasy choc wiem ze z takim szkielkiem to juz mozna szalec !
kisi dziękuję :) a co do ceny udało mi się go kupić za 1550pln nówka od polskiego dystrybutora więc wczasów by za to nie było chyba że dla jednej osoby w lastminet ;)
nadaje sie ten obiektyw do kościoła na sluby i koncerty?
Na ślub się nadaje, ale lepszy będzie 14-54. Nie zawsze można się ustawić w odpowiedniej odległości, a przy 100mm to różnie bywa. Ostatnio fociłem ślubik 14-54 z lampą, ale w środku mszy cyknełem parę fotek 50 bez lampy. Wyszło super. Co do koncertu to chyba za krótko, lepszy byłby zd 50-200, chyba że przeskoczysz barierki i wejdziesz na scenę :D
mam głupie pytanko czy obiektyw zuiko 50mm f2.0 mozna stosowac do portretu jak to sie ma do innych stałek konkurencyjnych firm?
Portret i makro to główne zastosowanie tego obiektywu.
Przykładowy portrecik zd50 na pełnej dziurce:
Witam, chciałbym kupić Zuiko 2/50mm do mojego E-500, mam akurat tyle kasy uskładanej, lecz waham się czy nie wybrać jakiejś 50mm na m42 np. Carl Zeiss Pancolar, lub Zuiko OM 1,8/50mm, przez przejściówki, różnica w cenie jest zasadnicza, zdaję sobie sprawę, że manulane obiektywy będą mniej poręczne, ale kiedyś używałem Carl Zeiss Pancolar 1.8/50mm z Prakticą i był rewelacyjny. Co polecacie, obiektyw służyłby głównie do portretów, w przypadku wyboru manuala zaoszczędziłbym ok. 1500zł….
Michal_4:
skoro masz kesz, to nie wahaj się. nie znam gościa, który po zakupie ZD50 F2 kręciłby nosem. Trollewna też posiada to cudo i pisała że warto a manuale poszły do żyda.
przejściówka i stary manual zagwarantują Ci:
- ostrzenie na oko (masz mały wizjer) czyli dużo odrzutów
- opiłki metalu w body (z przejściówki, przy wkręcaniu)
- niedosyt po pewnym czasie
wyjdzie na to, że pozornie zaoszczędzisz a potem i tak sprzedasz te starocie w cholerę i kupisz Zuiko. czy nie lepiej zrobić to od razu?
nie jestem maniakiem portretu, ale gdybym był, to ZD50 już dawno byłby mój.
Chyba Ciebie posłucham, w sumie chcę zostać przy systemie Olympusa. A skoro na body wydałem trochę kasy to nie ma co żałować na obiektywy, bo to się mija z celem, dzięki za poradę i pozdrawiam. Jak kupię to szkiełko odezwę się na forum!
A może ktoś wie jak ZD50 spisuje się z pierścieniem pośrednim przy makro, podobno nawet autofokus działa.
Michal_4:
wiesz, trzeba kupować rzadko a grubo, bo nie stać nas na ciągłe straty przy sprzedaży. wyskoczysz prawie 2k, ale efekt będzie od razu widoczny.
jeśli się znudzi, to na allegro zejdzie na pniu, bo wielu zawodników wzdycha do tego słoika.
Na prawdę świetne szkło!! Warto mieć!! I do portretu, nie trzeba się gimnastykować jak z 35 :lol:
jako laik chce zapytac czy to szkło zastapi popularne manualne szkła jak np: pentacon 1,8 , 50mm, choc w jakims stopniu?
Davnes - przeczytaj tylką tą stronę i masz odpowiedź....
IMHO zastąpi w 100% a i daje większe możliwości :) Trzeba pamiętać, że dla nas to eqvi 100mm więc samo porównanie trochę dziwne jeśli porównywać ogólnie, jeśli dla systemu - to śmiało możesz kupić.
Wstawiłem do albumu - RAW skonwertowany w OlyStudio - konwersja do B&w - zmniejszone i wyostrzone po zmniejszeniu. Oczywiście zuiko 50mm f2 + E-1
https://forum.olympusclub.pl/album_pic.htm?pic_id=612
Miałem dużo sprzętu m42, ale nijak to porównywać do tego co oferuje zuiko. Ostry od pełnej dziury, AF i funkcja makro to główne zalety zd50. Oczywiście wprawne oko zrobi porządne fotki np. Pancolarem na m42, ale po co się męczyć kiedy zuiko zrobi to szybciej i pewniej? :DCytat:
Zamieszczone przez Davnes
ostry może i jest, funkcja makro to napewno zaleta, ale AF ? Powiedz w jakim sensie, chyba dokładności, bo prędkość porażaCytat:
Zamieszczone przez johan
Rakieta to nie jest, ale zawsze szybszy od manuala ;)Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
a no to rezczywiście w porównaniu z manualem AF to rakieta :DCytat:
Zamieszczone przez johan
Johan, a czy widzisz różnicę jakościową między Zeissem Pancolarem wartą dopłaty tyle kasy?- kiedyś robiłem nim zdjęcia i był na prawdę rewelacyjny ZD50 jeszcze nie kupiłem, mimo iż od dawna chodzi mi po głowie, uważam że jego cena jest znacznie zawyżona w porównaniu do tego ile na prawdę jest wart (jest to przecież obiektyw prosty, o przeciętnej jak na swoja klasę jasności)
Pierwszym obiektywem jaki kupię do mojego Olka będzie 14-54, co nie znaczy że rezygnuję z ZD50... może niebawem trochę stanieje to szkło....
Na początku zabawa z m42 jest setna. Ale szybko się nudzi i denerwuje kiedy trzeba coś na szybkiego ustrzelić. Według mnie m42 nadaje się do makro i jakiś nieruchawych celów. Trudno np. robić wesele m42. Niby na upartego można, tylko po co się męczyć. No chyba że środki nie pozwalają.
Zgodzę się że dobrym obiektywem m42 można zrobić porządne zdjęcia, ale w niektórych przypadkach bez AF jest to niemożliwe.
Od kiedy podpiąłem zd50 to rzadko je zdejmuje, chyba że wyjdzie 25/1.4....
Parę zdjęć:
E-500 + ZD 50 Macro
ISO 250 1/160 f2
https://forum.olympusclub.pl/album_pic.htm?pic_id=618
ISO 250 1.6s f22
https://forum.olympusclub.pl/album_pic.htm?pic_id=619
Dodam następny sampelek. Nieobrabiane.
FOTA W GALERII
Coraz poważniej się zastanawiam nad tym szkiełkiem, tylko w zimie nie jest mi ono aż tak potrzebne. Jak myślicie czy cena cokolwiek spadnie do wiosny?
Ps. Gdzie można je kupić najtaniej w PL?
W Jedi :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
no wlasnie i tak drogo w porównaniu z ceną z USA....
Witam wszystkich forumowiczów, jestem posiadaczem E-500 od lipca i również interesuje mnie ten obiektywik. Właśnie również był bym ciekawy gdzie najtaniej można go dostać i za ile, a może gdzieś można na raty. Bo z tego co patrzyłem jest w cenie 2000zł. Narazie mam prawie połowę, a okropnie już jestem na niego ściśnieniowany. A i czy może ktoś go wypróbowywał jak spisuje się przy prostych packshotach. Bo widzę, że przy portreatach i makro bardzo dobrze.
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84470Cytat:
Zamieszczone przez kali999
Dorzucę jeszcze jedną fotke :)
https://galeria.olympusclub.pl/displ...album=16&pos=4
Rety, ale Wy kusicie... ;) Trzeba mieć tylko nadzieję, że po PMA cena pięćdziesiątki zmaleje... A teraz żałuję, że kupiłam 35mm :/
A ja się chyba swojego z Jedy nie doczekam..... Mija miesiąc, a nie mam żadnych wieści co i jak :cry:
Radio milczy...
Jak nie ma co grać, to milczy.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Pozdrawiam
Czyli co trzeba czekać do PMA? Wtedy się coś ruszy? Kurcze, jak mi brakuje tego szkiełka :( Szczególnie na koncertach. Nie pogniewam się jak mi Olympus w zamian za 50 zaproponuje 30-100 :evil:
spokojnie, jak widzisz jest ogólnie chyba lekki zastój w Olym...Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
To zależy czego oczekujesz po PMA :?:Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
heh, ale ja go naprawde potrzebuję ostatnio i czekam jak na zbawienie.... mam okazję dużo focic po klubach, takie foty jak w "Ocena zdjęć" a tu lipa nie ma szkła. Trzeba mi coś jasnego pilnie. Trochę to dziwne, że tak wielka firma nie ma w kraju ani jednej sztuki oferowanego przez siebie obiektywu.
Zresztą udowadniam, że Olki wcale nie szumią na wysokich ISO, a Olympus mnie tak traktuje... :cry:
nie no nie twierdze że nie, sytuacja jest żenująca. Sam sie zastanawiam nad zakupem tego szkła ze względu na uniwersalność ;) - w moim pojęciu, a jego nie mozna dostać prawie nigdzie. Podejrzewam że po PMA zmieni sie trochę polityka dotycząca dostaw.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Krcze na serio takie jaja są?
Głupio, żeby chcieć kupić a nie móc i to nie z powodu braku kasy :/