ja mialem ostatnio podczas sesji w plenerze podobne objawy... wymyslilem sobie ze to wina zle wyczyszczonych szkiel.... i narazie jakos z tym zyje :P
Wersja do druku
ja mialem ostatnio podczas sesji w plenerze podobne objawy... wymyslilem sobie ze to wina zle wyczyszczonych szkiel.... i narazie jakos z tym zyje :P
od czasu do czasu trzeba aparat zresetować , tak mi serwisant poradził he he he he
zaraz wyjdzie ze to wszystko normalka i ze trzeba resetowac co chwile.. LOL :iloveoly:
RZArt ja wczoraj robilem test. Nie mialem za duzo czasu wiec wzialem sladana metrowke (taka stolarska metalowa) i robilem fotki. I zeby bylo smieszniej to na roznych ogniskowych roznie bylo. Ale bardzo czesto bylo tak ze jesli mierzylem z ostroscia dokladnie 29.5 cm to pozniej jak analizowalem zdjecia (RAW wywolywane Olypmus Studio nie na speed cos tam tylko na jakości) to ostrosc rozpościerala sie pomiedzy np. 27cm - 29.5cm. Musze sie temu blizej przyjrzec i jeszcze raz na spokojnie przeprowadzic test czy czegos ja nie spaścilem ale sadze ze skoro punkt lapania ostrosci jest 29.5 to powinien on byc w srodku zlapanej ostrosci przez aparat.
Czekam na odpowiedz serwisu w Twojej sprawie. Bo jesli ci to poprawia to ja tez wysle do nich aparat - tyle ze od razu bede sie wydzieral po nich powolujac sie na to forum :D
kisi: nie rozumiem o tych centymetrach:)
Miałem to samo zaraz po kupnie mojego E-500. Oddałem do serwisu z opisem "FRONT FOCUS". Zrobili idealnie ale czekałem bity miesiąc, a aparat wrócił ogołocony z całego osprzętu (kable, soft, pasek, bateria...). Po interwencji sklepu gdzie odawałem aparat, dosłali wszystko po tygodniu. I prawdą jest, że nie odbierają telefonów, ani nie odpowiadają na oficjalne eMAILe. ŻENADA!!!!!!!!!!!!Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Dać wam jasny obiektyw, to byście się pochlastali, że nie jest idealnie ostro.Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Poczytajcie sobie to http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5078
i może też to: http://www.fotosite.pl/index.php?tit...zej_i_AF_w_SLR i dajcie sobie na wstrzymanie ;-).
Pozdrawiam
Właśnie dostałem aparat i obiektyw (EZ-1445) z serwisu po naprawie. Niestety nic nie zrobili. Jak było tak jest. Nawet nie podnieśli wersji firmware w obiektywie do 1.1 :-(
Trzeba będzie skorzystać z Waszych rad. Wydrukuję zdjęcie, zrobię opis po angielsku i zmuszę serwis w Polsce, żeby załączyli z aparatem do wysyłki. Jak nie podziała, to panom z serwisu moje nazwisko długo będzie się kojarzyło bardzo negatywnie :evil:
...a dlaczego sie nie otwiera?Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Pozdr, excel
Mnie się otwiera :-) Poczytałem i owszem. Tekst wielce pouczający. Oby więcej takich mądrych dyskusji. Co prawda to wraże forum, ale co tam ;-)
Nie zmienia to jednak faktu, że jak zrobię kilkadziesiąt zdjęć w różnych warunkach i są nieostre, to ja tak nie chcę, niezależnie od tego jaki mądry czy głupi jest auto focus w moim olku. Rozumiem i akceptuję to, że czasami, w szczególnych warunkach auto focus zadziała niezbyt dokładnie, ale niech nie działa tak ZAWSZE. Nie dajmy się zwariować ;-)
czy ktoś z Was znalazłby minutkę żeby podesłać mi ten tekst na PW? coś mi to kamuniowskie forum nie działa, pewnie serwer widoczny jest wybiórczo - coś skopali.
Rany, jakie te dyskusje na temat AF/FF/BF stały się modne na
forum ostatnio :-) Znaczy się coś jest na rzeczy. Nie ma co. Aż
tylu hipochondryków to chyba nie ma ;-)
Ale do rzeczy. Odebrałem mojego Olka z serwisu wczoraj. Słowo
odebrałem jest jak najbardziej właściwe, bo UPS trzy dni moją
paczkę trzymał i dopiero jak się sam zgłosiłem do nich osobiście
na ul. 17-go Stycznia/47 do magazynu, to po mniej więcej 30
minutach się zanalazła. Przeprosili, że miałem dostać 14-go, a
to dzisiaj 17-ty, a paczka w magazynie i jeszcze sam
przyszedłem i się nie awanturuję. Coi mi tam. Byle naprawili
mojego Olka, bo wakacje za pasem.
Przyniosłem do domu. Drżącymi rękami rozpakowałem.
Porobiłem testy, wychodzi na to, że chyba naprawili. Testuje raz,
drugi, trzeci. dalej nie wierzę. No działa. Ostrzy tam gdzie
trzeba. Ufff... Siadłem, oglądam ze wszystkich stron.
Wyjmuję baterię, zmieniam obiektywy, resetuję, ostrzę przy
słabszym i mocniejszym świetle. No kurde, działa. Tak sobie myślę, że ci Czesi może nie tylko piwo piją? Może w końcu wzięli się za uczciwą robotę :->
Postawiłem wodę mineralną na stole w kuchni i z przedpokoju
ostrzę. Zuiko Digital 40-150mm w akcji. Cyknąłem fotę z chyba 6 metrów tej butelce. Robię podgląd na domowym pececie.
Matko Boska Częstochowska! Widać te małe literki. Szok!
Patrzę na butelkę gołym okem z tych sześciu metrów i ledwie
widzę czy nakrętka jest biała czy zielona. A tu na komputerze
te małe literki ze składem wody widać :-o Biegam po domu,
wymachuję rekami. Żona się patrzy z taką dziwną miną :-/ A ja
dalej biegam. W końcu się zmęczyłem, dla pewności kilka fotek
jeszcze zrobiłem. Działa! Działa! Działa! Wakacje przejdą do
historii... ;-)
No teraz to ja rozumiem co to jest to cztery/trzecie. No teraz to ja "WSZYSTKO" rozumiem ;-)
...tym optymistycznym akcentem, pozdrawiam nocnych marków i
wszystkich forumowiczów :-)
P.S. Tylko jak ja dziadkowi wytłumaczę, co to jest to
cztery/trzecie?
to gratuluje :) widocznie od tych pierwszych bojow z czechami cos sie zmienilo i naprawiajaCytat:
Zamieszczone przez Aureus
ta przypadlosc bez szemrania :)
[q
to gratuluje :) widocznie od tych pierwszych bojow z czechami cos sie zmienilo i naprawiaja
ta przypadlosc bez szemrania :)[/quote]
- Wykazujecie się jednak anielską cierpliwością!
Ja mojego Z14-45 odstawiłem definitywnie na półkę po trzykrotnych wysyłaniach aparatu z obiektywem za południową granicę, które pozatym że trwały po miesiącu nie dały nawet cienia poprawy, kupiłem w wysyłkowym sklepie sigmę 18-125 z bagnetem 4/3, po długich tarapatach, także na tym forum gdzie dosięgała mnie już karząca ręka moderatora o dwóch radiowych imionach, najmądrzejszego z mądrych, znalazłem nowe firmware do E500 o oznaczeniu 1.2, i od tego czasu nareszcie mam dobry aparat!
Zdjęcia są ostre tam gdzie trzeba, wysycone, kontrastowe, sama przyjemność!
Polecam takie, choć kosztowne rozwiązanie!
I wreszcie rozumiem, dlaczego na allegro najpopularniejszym obiektywem jest ZUIKO 14-45.!
z tym, ze ja mam 14-54 2.8-3.5 i problem naprawili - wiec dalo sie zrobic, ale najpierwCytat:
Zamieszczone przez adams
musialem czechow do pionu ustawic
No niestety taki lekceważący stosunek serwisu Olympusa to smutna norma, jak wynika z lektury forum i z moich własnych doświadczeń. Krew mnie zalewa, na takie praktyki, na zasadzie "zapłać, a potem się bujaj...". Pomyśleć, że to tylko aparat fotograficzny. A przecież jeżdzimy jeszcze samochodami, mamy telefony komórkowe, telewizory, sprzęt audio-video. Wszystko to lubi się psuć i trzeba do serwisu... Aż strach pomysleć :-(
w zasadzie i tak klienci serwisu Olympusa maja najlepiej w porownaniu do tego co dzieje sie na zytniej i postepu (Canon, Nikon) - po poczytaniu kilku watkow na canon board wlos na glowie staje ....Cytat:
Zamieszczone przez Aureus
Coś mnie pokusiło, żeby poczytać wątki na tym forum związane z ostrością. Zrobiłem kilkadziesiąt testów i niestety mój aparat (E-500) z obiektywem 14-45 wykazuje objawy "back focus". Najpierw próbowałem sobie wmówić, że ulegam zbiorowej histerii focusowej, ale powoli dojrzewam do decyzji o wysłaniu sprzętu do serwisu. I teraz pytanie: słać tam body + obiektyw czy sam obiektyw? Dodam, że to samo body z drugim obiektywem (40-150) ostrzy idealnie.
Witam wszystkich.
Ma ktos moze jeszcze ten objaw co Autor postu z rozpoznawaniem obiektywu?
Po podpieciu 1445 Upgrade firmware nie pokazuje ani modelu ani wersji softu obiektywu.
Z reszta obiektywow i lampka nie ma problemu.
Pozdrawiam
Lukasz
U mnie przy obiektywie nie pokazuje nazwy modelu, pokazuje za to wersję softu.
U mnie jest soft 1.0 mimo ze na stronie jest 1.1
Ktoś wie jak ten obiektyw zmusić do wspołpracy.
Kolejna sprawa to FL36... wersja 9.9 ????
a mi nigdy lampy FL-50 nie wyswietlal.... myslalem ze tak ma byc :(
Wszystko fajnie i pięknie zabrałem się za uaktualnienie aparatu ale nie doszedłem nawet do wyboru wersji, bo nie mogę zainstalować olympus master :? :mad: pisze mi coś takiego "1607 : unabled to install InstallShield Scriptings Runtime" i o co biega, o jakie skrypty. :?:
to wina systemu a nie programu... o ile sie nie myle to musisz dograc WindowsScriptHost lub ISScript (jak pracowalem jako wdrozeniowiec to czesto mialem ten problem no ale zdolni programisci dolaczyli mi wszytko co bylo potrzebne na plytce; google twoim przyjecielem :D)Cytat:
Zamieszczone przez kali999
Tutaj masz rozwiazanie problemu - InstallShieldCytat:
nieźle walczycie chłopaki... ja tam lamp nigdy nie aktualizowałem jakoś, do manuala raczej niezbyt potrzebne.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251
Bardzo ciekawy artykuł co prawda na Canonach, ale mam ten sam problem co 10D, a w szczególności z tym okiem, oko jest mało ostre, a nos ostry. A głebia ostrości jest zupełnie odwrotna niż powinna być czyli 1/3 z przodu i 2/3 z tyłu, a jest nawet 3/4 z przodu i 1/4 z tyłu. Kolejny Olek powędruje do serwisu :? jak mi się trafi w tym czasie jakieś zlecenie to będę płakał :cry:
Dzwoniłem do serwisu i kazali wysłać sam obiektyw. Jeśli masz coś na zmianę albo jesteś w stanie sobie zorganizować, to może nie będzie tak źle.Cytat:
to nie kwestia obiektywu, bo bym musiał mieć oba schrzanione, a to raczej wykluczam. A teraz na szybko muszę zrealizować tematy na zaliczenie semestru i jeden projekt skończyć i szybciutko oddaje.
Nastraszyliscie mnie troche :shock: Po przeczytaniu tego tematu czuje sie troche zbity z tropu :? Mam w planach kupno lustra i E-500 biore mocno pod uwage. Z opisow tego problemu z ostroscia wygląda, ze to choroba puszki E-500 (byc moze tez E-1) a nie obiektywu 14-45, choc moge sie tu mocno mylic. Poczatkowo myslalem, ze to wina gubiącego sie AF, bo tylko 3 punkty. Jednak teraz wyglada to na jakąś usterke w modelu a nie w egzemplarzu. Dotychczas uzywalem analogowych puszek Canona i na AF nigdy nie narzekalem-byl swietny, zwlaszcza w zestawieniu z USM.
Zastanawia mnie jeszcze fakt, ze nikt nie wspomina o tym felerze w przypadku E-300/330? Czyzby tam nie wystepowal? Tak sie sklada, ze E-330 odrzucilem z mozliwosci zakupu (pomimo mniejszego szumu na wyzszych ISO, nie pasuje mi cos kolorystyka z tej matrycy), czyli mam sie swiadomie liczyc z mozliwoscia problemow z AF??? :cry: Wiem, wiem, wcale nie musze na to trafic. Dobrze jest jednak wiedziec przed zakupem i wowczas sprawdzic na taka okolicznosc :razz:
Występują chyba dwie różne przyczyny problemów z ostrością. U mnie to wina obiektywu, ponieważ 40-150 z tym samym body działa idealnie. Dzisiaj 14-45 pojechał do serwisu - zobaczymy co będzie...
A czy probowal ktos E-500 z 14-42 (tym od E-400)? Ciekawe czy ten obiektyw tez ma podobne problemy jak 14-45. Moze jest to brak dobrej wspolpracy miedzy E-500 i tym konkretnym modelem obiektywu, choc Olympus nie wypowiada sie nawet slowem na ten temat. Nie udalo mi sie rowniez znalezc tego problemu w recenzjach zagranicznych, wiec moze to tylko polska przypadlosc :razz:
To nie tak jak myslisz. Po prostu w przypadku kazdego obiektywu mozna rafic na taką wadliwą "perełke", stąd tez nie warto uogolniac ze model, to i tamto. 14-42 jest za krotko na rynku zeby praktycznie sie mogl ktokolwiek odniesc do tego problemu. Natomiast nie przypominam sobie aby ktos narzekal na tą przypadłość w przypadku serii profi obiektywow ZD.Cytat:
Zamieszczone przez zigger
kisi, oczywiscie nie upieram sie i moge spokojnie przyjac, ze to akurat wadliwy egzemplarz szkła. Troche mnie to jednak zaniepokoilo. Byc moze zbyt wiele osob napisalo o tym problemie w jednym czasie w jednym miejscu :mrgreen:
Mój 14-45 właśnie wrócił z serwisu. W sumie nie był długo, bo tylko 11 dni. Na dokumencie informacja o objawach awarii: B0083 (back focus).
Podłączyłem do aparatu, zrobiłem kilka testów i... back focus jak był, tak jest. W poniedziałek wyślę ponownie do serwisu.
Ja tez mialem problemy z ostroscia 14-45, tylko troche innej masci. Otoz obiektyw juz dwa razy... odmowil ostrzenia. Ani manualnie, ani automatycznie. Dw arazy wysylalem do serwisu i dwa razy wracal w pelni sprawny. Dziwna sprawa. Wyglada na to, ze ten 14-45 to mocno wadliwy jest pod wzgledem ostrosci...
Być może będzie taka konieczność - kontaktowałem się już z serwisem i wysłałem im testowe zdjęcie, mają dać znać. Ale - jak już tu wcześniej pisałem - drugi kitowiec (40-150) ostrzy perfekcyjnie, więc na razie przyjmuję założenie, że zepsuty jest obiektyw. Tym bardziej, że rozłąka z body na dwa lub trzy tygodnie to dla mnie w tej chwili strata kilku zleceń.
Wie ktoś może, jak na podstawie wydruku z serwisu można stwierdzić, czy była wykonana naprawa, czy nie.
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, wiec proszę o wyrozumiałość i nie odsyłanie mnie do opcji szukaj. Przejżałem sporo tematów w necie (na Waszym forum rówieniż) odnośnie problemów z E-500 - chodzi o ostrzenie. :cry:
Kupiłem aparat około miesiąc temu i generalnie nie udało mi się zrobić min ostrej foty. Jest to zestaw: E-500 + ZD1445 + ZD 4015. Problem nieprawidłowego ostrzenia występuje na obu obiektywach. Ciekawostką jest to, że ostrość zdjęć spada drastycznie wraz z oddalaniem się od fotografowanego obiektu. Patrząc przez wizjer obraz po wyostrzeniu przez AF jest kosa.
Wprawdzie wysłałem już aparat do serwisu (w Duchnicach) z należytym opisem, ale moje pytanie brzmi, czy to uszkodzone body, czy szkła. No i oczywiście czy jest to BF, czy FF, a może jakaś inna przyczyna :?:
Chodzi o to, ze aparat w ogole nie ostrzy (nigdy nie uzyskujesz ostrego zdjecia)? Zawsze jest nieostre? Naciskasz spust do polowy i cos sie zmienia? Czy aparat probuje wyostrzyc, ale nie moze, czy nic kompletnie sie nie dzieje?
Pzdr
Aparat w zasadzie całkiem przyzwoite zdjęcia robi jak jestem dość blisko od fotografowanego obiektu (2-3m dla ZD1445, 4-6m dla ZD4015), ale jak oddalam się od foconego obiektu, to ostrość drastycznie spada. Oczywiście aparat wyłapuje ostrość (centralny kadr) i informuje o tym mignięcie czerwonej diody (środkowej). Dodatkowo w kadrze wizjera widać potwierdzenie ostrości oraz słychać "piknięcie".Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Obiektywy pracują po naciśnięciu spustu (chodzi mi o to, że słychać jak chodzą silniki od AF i widać jak przesuwa się "ryjek" w 1445, a w 4015 dodatkowo się kręci).