popatrzyłem i o mały włos nie uwierzyłem ,że ta sigma jest lepsza ???? dziwny test
Wersja do druku
popatrzyłem i o mały włos nie uwierzyłem ,że ta sigma jest lepsza ???? dziwny test
A coś mnie wczoraj podkusiło i mimo że chciałem tylko zrobić przegląd aktualnych cen i sprawdzić czy stać mnie na 14-54 albo 11-22 to "serfowanie" skończyło się zakupem Olympus ZD 40-150! Jak tylko dojdzie to strzelę kilka fotek Sigmą i ZD i wrzucę gdzies (pewnie pbase) do oglądnięcia i porównania.
to jak z ta sigma bo mam smaka na nią dzisiaja warto ja brac? czy lepiej zuiko 150mm kit,
jak z ta ostrościa jest w którym jest z tym lepiej. i powiedzcie mi jeszcze czy te 150mm a 200mm rózni sie tak bardzo?[/i]
http://www.foto.com.pl/index.php?id=testy&test=16
chyba jednak ta sigma nie jest taka zła jak mówicie-poczytajcie
nauczony rada i przestroga uzytkowników nabyłem zuiko 150mm bardzo ładnie ostrzy, dokładnośc to jego wieksza zaleta-sam sprawdzałem !!! opłacało sie lecz pozostaje niedosyt tych jeszcze 100mm co dawała by sigma
Ja mam dokladnie takie samo odczucie no i najgorszy ten niedosyt...Cytat:
Zamieszczone przez Davnes
:evil: swoja drogą nikt nam tu na tym forum jeszcze nie napisał nic konkretnie jak to z ta sigma w końcu jest...ale raz nie sposłuchałem forumowiczów i kupiłem s20pro i co? i żałowałem :mad:
Ze szkłami SIGMA jest jeden znaczący problem... brak powtarzalności jakości. W każdym systemie tak jest dlaczego w naszym miałoby być inaczej? Na 10 sztuk czasami tylko 2-3 ostrzą prawidłowo. To czysta loteria. Czasami ostrzy przed, czasami za. To strasznie niepewny sprzęt. Jak ktoś ma możliwość wyselekcjonowania sobie egzemplarza to jestem przekonany, że znalezienie odpowiednika równie dobrze rysującego co 40-150 jest jak najbardziej możliwe. Nie porównujcie jednak SIGMA 55-200 do ZD 50-200. Jak ktoś ma kasę na 50-200 nie powinien się zastanawiać. Klasowe szkło.
Ilu jest takich, którzy mogą przetestować kilkanaście sztuk obiektywów w celu nabycia tego jedynego najlepszego?
Jak tak bardzo wam zależy ma tych 200mm to sobie do ZD-40-150mm dokupcie Olympusowski TCON-14 (na allegro 350zł) i będziecie mieli 210mm o nie gorszej jakości niż z Sigmą.
Poza tym wydaje mi sie ze jednak F5.6 na dlugim koncu to jednak ciemno, bardzo ciemno i np. ptaszkow przy zachmurzonym niebie to juz sie nie pofoci. Trza zbierac na 50-200... kurcze ale tyle kasiorki... ech...
A czy ktoś mial w reku ten sprzet
Sigma 135-400mm F4.5-5.6 APO RF ASPHERICAL ?
Opis jest tutaj :
http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/s...dg-p-3702.html
Czemu piszesz w tym temacie? Jest oddzielny watek o tym obiektywie https://forum.olympusclub.pl/topics2...-ma-vt9215.htmCytat:
Zamieszczone przez blacha
Pzdr
Faktycznie,dzieki za zwrocenie uwagi,ale nie znalazlem go wiec sadzilem ,ze go nie ma.. :roll:
Mógłby ktoś rozwinąć ten temat? Byłabym dźwięczna ;)Cytat:
Zamieszczone przez jacek2004
Cos mi sie widzi, ze kolega jacek2004 owej Sigmy w reku nie mial... Ciekawe, czy w 40-150 z TC-14 bedzie AF dzialal? Sigma 55-200 mydli troche na dlugim koncu i to wszystko, jesli chodzi o jakosc obrazu. Na dodatek nie za szybko ostrzy (w koncu to amatorskie szklo za 600zl) krecac mordka. Pierscien zoomu chodzi troche za ciezko, a ostrosci za luzno. Ot i cala Sigma 55-200. 350zl (o ile za tyle sie da wyrwac ten konwerter) to ponad polowa ceny Sigmy...Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Kurcze nie wiem co sie dzieje z cenami obiektywów ZUIKO, ale 40-150 najtaniej mozna dostać za 950 PLN (a jeszcze niedawno 600), natomiast Sigma 55-200 na spada i kosztuje teraz 450 PLN....kurcze teraz wybór jest prosty...szkoda,że nie zdązyłem kupić 40-150.
ale ta sigma warta jest kupna? Jak to się ma w porownaniu do tele KIT Olympusa ?
Mam Sigme 55-200 i co nieco juz o niej pisalem (patrz post wyzej). Tu przykladowa fotka https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=129&pos=4 troszke wyostrzana, ale nie duzo. Na dlugim koncu jest troche mydlano.
Pzdr
i chyba się też ciemnawo robi ?Cytat:
Zamieszczone przez suchar
No owszem, ale to wynika ze specyfikacji :) Kwestia mydla nie jest zapisana w specyfikacji, dlatego warto o niej wspominac.Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Kupiłem - Użyłem - Sprzedałem
Tak w skrócie wyglądała moja przygoda z ww. Sigmą. Po prostu za te pieniądze nie można oczekiwać szkiełka o jakości przewyższającej nawet kit-a. Szczególnie Olkowego kit-a. Ogólnie nie polecam, chyba że cena będzie super atrakcyjna i od razu godzimy się z mydełkiem. Ten obiektyw nie pokaże tyle co ZD40-150.
SIGMA 55- 200 ZA 615 PLN
ZUIKO 40 -150 ZA 619 PLN (TEN CIEMNIEJSZY)
NÓWKI NA GWARANCJI PROSTO ZE SKLEPU
Mimo wielu ograniczen jakie posiada to szkło warto sie nim zainteresowac.Ponizej fotka,pełny kadr lekko wyostrzone po zmniejszeniu,ogniskowa 200 czyli 400 :D
i mały więdnący kwiatek
czy ktoś moze sie orientuje jak wypada ta sigma 55-200 w porownaniu do pentacon 4/200 (M42)? Z tego pentacona fotki są miękkie i jak wyciąć kadr z połowy zdjęcia to brakuje szczegółów (fakt ze przewaznei swiatło zastane pozwalało na tylko niewielkie przymkniecie przysłony lub wcale a nie zawsze bylo mozliwe uzycie statywu).
Cena sigmy kusi, ale czy bedzie jakas poprawa na 200mm w stosunku do stałki na m42?
Oglądając zdjęcia użytkownika SucharCytat:
Zamieszczone przez motoko
https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=129&pos=7
raczej jestem zdecydowany na zakup tego obiektywu i negatywne opinie mnie nie odstraszają. Wydaje mi sie, że efekt końcowy zależy także od tego kto trzyma ten obiektyw podpięty do aparatu
W/w zdjecie to Sigma 105mm -> stawiam, ze to ta stalka, a nie zoom...
Tak i to zupełnie inny obiektyw i inna półka cenowa :)
105-ka ma światło 2.8 i kosztuje ponad 1300 złotych.
Nie znam sie na testach ale mam dość ambiwalentne odczucia co do tego szkła (55-200).Fotki zrobione na maksymalnej ogniskowej w kompie wyglądają na lekko mydlane.Przy krótszych ogniskowych mnie wydawały sie dostatecznie ostre.Natomiast byłem bardzo zaskoczony jakośćią zdjęc wywołanych w fotolabie........te zrobione przy użyciu 200 mmm ogniskowej były ostre....nawet bardzo ostre.Nie wiem na czym to polega,ale tak było.W Sigmach bardzo mi sie podoba to,że dają kolorki lekko ocieplone czyli takie jak lubię.Wzmiankowane szkiełko jest lekkie....w połączeniu z E-1 jest to wada.Osobiście uwazam,że jego zakup to nie są starcone pieniądze.To moja opinia laika.który nie zarabia na życie robieniem zdjęć.
Miałem to szkiełko i było niczego sobie jak za te pieniądze jest zupełnie OK nie ma się czego czepiac bo to w końcu szkiełko warte 600zł... ;)
To zdjęcie było zrobione innym obiektywem. Miło, że się podoba :) ale to była Sigma 105 Macro, a nie Sigma 55-200. Mam obie, Sigma 55-200 było zrobione np. To zdjęcie i kilka innych w tym albumie (w podpisie pod zdjęciem jest napisane, jaki to obiektyw). Ja jakoś nie polubiłem Sigmy 55-200 i od lata tego roku chyba jej nie podpinałem.Cytat:
Zamieszczone przez burbot
Pzdr
i ja teraz je mam i nienarzekam...słucha się mnie jak chce...Cytat:
Zamieszczone przez MicSzu
No nie wiem, może bardziej pochlebne opinie będą dla sigmy 18-200, bo wybór dla 4/3 jest coraz większy. http://www.4-3system.com/modules/lenses/
Czy wiadomo cos na temat dzialania e-510 z Sigma 55-200 w zakresie stabilizacji obrazu?
Czy wszystko dziala bezproblemowo, jak z firmowymi szklami Olympusa?
Zamierzam fotografować konie oraz zawody jeździeckie, a więc ruch. Czy Sigma nadaje się do tego celu? Czytałam wcześniejsze wypowiedzi i wnioskuję, że z autofocusem bywa różnie...
Niestety nie mam tyle pieniędzy (ani możliwości) by wypróbować Sigmę i ZD 40-150mm, bo to mój drugi kandydat.
Liczę na poradę od bardziej zaawansowanych pstrykaczy ;)
Na dworze, w dobrą pogodę jakoś ujdzie, ale będzie ciężko (wiem z doświadczenia, fotografowałem na MŚ w powożeniu zaprzęgami parokonnymi). AF tej Sigmy jest słaby. Niestety, z ZD 40-150 nie porównam, bo go nie mam, ale on podobno też zbyt szybki to nie jest.Cytat:
Zamieszczone przez Achajka
PS. Cześć...
Pzdr
najlepszy będzie ZD 50-200
przy słabej pogodzie sigma i ZD 40-150 mogą być za ciemne ;)
Wiadomo, działa bezproblemowo.Cytat:
Zamieszczone przez Legal
Jak z każdym innym szkłem dedykowanym, które przesyła do korpusu dane o ogniskowej.
Czy Zuiko czy nie, to w tym przypadku nie ma znaczenia.
Problem w tym, ze to raczej nie moja półka cenowa... I tu rodzi się problem.Cytat:
Zamieszczone przez panterra