tak.
Wersja do druku
tak.
Tak
Zgodzę się, najbardziej jest to widoczne na kwiatkach - wręcz za bardzo. Z tymi szumami dziwna sprawa - ta fotka była akurat robiona w rawie - sprawdziłem oryginał - szumy są mniejsze - delikatne. Fotka robiona max ISO 100 (ale raczej 80 już nie pamiętam) jednak już parę razy zauważyłem, że w rawie wychodzą szumy - nie wiem dlaczego (światło zastane było dobre)
Cała reszta skopana przeze mnie w gimpie - prawdopodobnie efekt wyostrzania i nasycenia kolorów, jak znajdę czas to poprawię.
Tu link do zdjęcia kwiatów - wywołany z Rawa - podciągnięty Saturation - reszta bez zmian, w gimpie zeskalowany i trochę wyostrzony:
Właśnie nie wiem skąd te szumy - czy są one już dopuszczalne?
Pzdr
Witam
Niedługo mija mój pierwszy rok z aparatem. Jak była zima wyczekiwałem wiosny z myślą o ładnych fotach zieleni - jak się okazało - ciężko z gęstwiny zielonych drzew wydobyć ciekawą fotkę, czekałem na jesień (będą kolorowe fotki ;) ) a tu masz, najpierw brak czasu, i kiedy nadchodził wolny weekend - silny wiatr ogołocił drzewa z liści - to nie żart :( Teraz wyczekuje śniegu, szronu, lodu - ale mój zapał pomniejszony jest o doświadczenia z byłej zimy - zobaczymy jak będzie ;). W sezonie na grzyby marzyłem o uszczeleniu ładnego prawdziwka, kozaka - też nici...
Z dzisiejszego dnia, ostatnie egzemplarze tego roku:
1)
2)
Pozdrawiam
Szkoda że ostrość nie poszła na grzybka.
Oba grzybki są bardzo dobre :)
MZ GO jest ok.
Cześć
Próbowałem swoich sił w galerii, jednak na publicznym odrzucili, a w galerii klubowiczów zdjęć nie widać, tak więc jadę po staremu:
3)
a ta fotka - proszę traktować jako eksperyment - co niektórzy już ją widzieli :razz:
4)
Pzdr
Czworka kojarzy mi sie z drinkiem w klubie go go, jeszcze jakby wygiete cialo kobiety w oddali czerwonego tla sie pojawilo...
Podoba mi się zdjęcie porzeczki, aż by się chciało ją zjeść :-)
Dzięki - mam podobne odczucia, zdjęcie chciałem zatytułować "Soczysta przyjemność" - ale nie chciałem nic sugerować ;)Cytat:
Zamieszczone przez utoplec
Pzdr
Gratuluję złapania szachownicy, zdjęcia dobre technicznie, jednak artystycznie do mnie nie przemawiają. Powiedziałbym typowe foty do jakiejś encyklopedii, gdzie mają za zadanie pokazać dany owad bez zbędnych ceregieli.
9 ma fajne kolory, tylko ostrość IMO nie tam gdzie trzeba ;)
Masz rację - artysta ze mnie żaden.
Pzdr
Zgadza się - robione na AF-ie, przesunięcie kilkumilimetrowe, dopiero przy powiększeniu na lcd pokazało prawdę.Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Pzdr
Masz pole do popisu, może być tylko lepiej :) Albo przychodzi taki okres jak mi.... że dochodzi się do wniosku, iż makro jest nudne. Jednak jak wrócę na wakacje w rodzinne strony to coś popstrykam, bo w Krakowie to cięzko.Cytat:
Zamieszczone przez john100
John100,
Swietna seryjka, wszystkie zdjęcia przemawiają do mnie. Sa starannie skomponowane, trochę statycznie, zachowawczo, ale widać bardzo dobre rzemiosło oraz wyobraźnię idącą śmiało w kierunku nadania tzw. artyzmu fotkom.
Szczególnie mi się podoba nr 9, gdzie głowny obiekt jest pochylony, a mucha idzie po nim w dół (pomijam nieostrość, bo szukam plusów na zdjęciach), co jest bardzo dynamiczne, tło dodaje wigoru i wzmacnia tą dynamikę nie zakłócając kompozycji.
Uznanie duże.
Pzdr, TJ
Dziękuję za odwiedziny i miłe dla oka komentarze - szczególnie Tadeuszowi J.
Luc4s - owszem wszystko się nudzi, ja także miewałem już różne etapy makro, kiedy się nic nie chciało, jednak ta forma focenia ma jeden wielki plus w porównaniu np.: do krajobrazów - tutaj musisz zmieniać teren, mieć możliwości techniczne i finansowe, przemieszczania się w nowe, ciekawe miejsca, lub czekać na zmianę aury - w makro codziennie się coś zmienia, rozwija się nowa roślinność, kwitną inne gatunki - przyciągają nowe owady. Idąc przez łąkę, nie mając pomysłu nie zauważysz nic - poza motylami ;) - wystarczy jednak przystanąć na chwilę i świat się zmienia.
Zamieszczam fotkę świerszcza - bardziej dla biologów ;), przez 2 lata przygody z aparatem, jeszcze na niego nie trafiłem -ale wiem dlaczego ten dał się łatwo sfotografować - ma uszkodzone odnóże.
11)
Pozdrawiam
Fajne fotki, widze ze miales lepsze swiatło niz ja, ale myslę ze troszeczke za jasne fotki zapodałeś.
Owszem, ja zobaczyłem dzięki fotografii makro rękę Boga w tym świecie. Pomijając kwestie techniczno-fotograficzne, samo podpatrywanie przyrody jest niesamowite.Cytat:
Zamieszczone przez john100
Zgadzam się, jednak zawsze brakuje czasu na takie rzeczy, marzy mi się jakaś wyprawa, odcięcie od cywilizacji, hałasu, komórek - w pełnym spokoju i z "innym" aparatem (nie napiszę lepszym, bo każdy jest dobry do tego do czego miał służyć). Jednak trzeba zejść na ziemię, bo prawie wszystko opiera się o pieniądze, których nigdy nie jest za wiele. :|Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Pzdr
Cześć
Po dłuższej przerwie, dzisiaj znalazłem czas, na klika zdjęć - jednak nie jestem zadowolony, oto jedno z nich:
12-stka
Pzdr
Ogólnie dobrze tylko dół się przepalił.
Witam
Wątek na 5+, a raczej zamieszczone tutaj zdjęcia, dla jasności mam na myśli 5 stopniową skalę ocen.
Fotografia makro jest niesamowita, a przekonuję się o tym oglądając właśnie takie fotografie. Gratuluję.
Witajcie
Zamieszczam dwie fotki owada, który dość specyficznie spija nektar z kwiatów, bo robi to w ciągłym locie, fotki technicznie raczej nie do oceny, udało mi się zrobić jakieś 30 zdjęć (z lampą wbudowaną w aparacie) z czego na 10 pojawił się owad lub jego część ;) - co chwilkę zmieniał kwiatka, aparat nie nadążał z ostrzeniem.
Ktoś wie co to jest ??? Spotkałem się drugi raz w życiu z tym "bzyczkiem".
13-stka
14-stka
Pzdr
13 i 14 bardzo ciekawe, uchwycić sam moment pobierania nektaru to już jest coś. Pozdrawiam.
Zdecydowanie to było to!Cytat:
Zamieszczone przez GieKa
Dziękuję za odpowiedź.
Pzdr
Witam
15 -stka
16-stka
17-stka
O kurcze... Nie spodziewalem sie az takich ujęć! Czym robione ze mozesz zagladnać prawie motylkowi w ..... ?
Witam
Nie jestem pewny, ale prawie wszystkie z Raynox DCR 250.
Zadowolony nie jestem, tak jak wczoraj, to nie pozowały nigdy, zbliżenia można było robić z kilku centymetrów, światło też ok a ujęcia moim zdaniem słabe.
pzdr
18 moim zdaniem bije na glowe poprzednie fotki z serii motylkowej, bo wreszcie jest odpowiednie swiatlo w kadrze. Na dodatek kolory na fotce sa bardzo radosne, pozytywne, pasuja do tego motylka. Trzymaj tak dalej :)
Pzdr
Dzięki za ocenę - mi także ta fotka najbardziej się podoba.
Mam jeszcze kilka w "rezerwie" ale nie sądzę, że przeskoczą 18-stkę, tak więc jeszcze myślę czy coś zamieszczę.
Pozdr.
Bardzo udana i efektowna fotka.
Brawo :)
z serii motylków 18 i 19 są naprawde moim zdaniem rewelacyjne i wyraźnie przodują. Pozdrawiam.
Miodne foty. Podziwiam trafienie trafienie ostrością.
Witajcie
Zachęcony fotkami "ktotka" z lasu https://forum.olympusclub.pl/topics1...vt9674,216.htm
, ruszyłem także z aparatem, niestety się rozczarowałem, bo u nas z grzybami bieda.. ;) no, ale miałem miłą towarzyszkę - córeczkę :)
20-stka
21
Pzdr