robin:
ten z linka może mieć potencjał... atakuj, ja DIGITAL'e chwyciłem po 8x pln za sztukę - to i tak niedrogo. badziewia za 40 pln bym nie brał.
Wersja do druku
robin:
ten z linka może mieć potencjał... atakuj, ja DIGITAL'e chwyciłem po 8x pln za sztukę - to i tak niedrogo. badziewia za 40 pln bym nie brał.
co prawda nie jestem dorjan ale po 3 dniach uzytkowania GP jestem bardzo zadwolony a cena 89 na e-baterie.pl to naprawde ok. Nie uwierze ze majac aparat za 3k szkoda wydac 2x wiecej niz za podrobe (ktorego producenta nie widac nawet w necie).Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Sadze tez ze ciezko jest polecic podrobe bo z nmi jest loteria - jedni maja i sie ciesza a inni juz zapomnieli ze mieli.
przez chwile mialem Premium G.(...no) i trzymalem do 5 cykli ladowania liczac ze bedzie lepiej ...prawda trzyma dluzej ale aparat sygnalizuje "czerwona baterią" ze zaraz sie wyladuje a tak naprawde jeszcze 50-70 zdjec robi - wnerwiajace !
robin102 Tak jak napisał ezier kupno niemarkowego aku to loteria i trudno polecać produkt bez nazwy. Podałem link do sprzedawcy, gdzie kupiłem swoją podróbkę, ale nawet w tym przypadku kupowałem BLM1 o pojemności 1500mAh, a otrzymałem 1800mAh. Widocznie tylko z taką nalepką mieli na stanie. Szczęściem jest, że działa poprawnie od ok. 3 m-cy i przez ten czas zdążyłem naładować go dopiero 4x, gdyż używam go na zmianę z oryginałem.
Dzisiaj spróbowałem sprawdzić dostępność zamienników BLM1 w dwóch białostockich hurtowniach (AWA i MONITOR), ale z negatywnym skutkiem. Również rzeszowski FOTO-HURT nie ma w tej chwili żadnego zamiennika BLM1, więc pozostają jedynie sklepy internetowe i Allegro.
KaarooL ma dokładnie takie nastawienie do jakości aku „bez nazwy” jak moje własne do niedawna poglądy, jednak porażka z Energizer_em NiMH 2300mAh zmieniła mój punkt widzenia.
Poprzednio miałem Olka E-10, którego prądożerność była czasami denerwująca. Wykonanie 200 fotek na pełnych markowych aku było niemożliwe, a najnowszy wówczas Energizer 2300mAh wysiadał już przy ok. 100szt. Dziwne było to, że pozostawało w nich ok. 1A niewykorzystanego prądu.
Moja ładowarka to uniwersalny Conrad CHARGE Manager 2010 z wyświetlaczem LCD. Waży to ustrojstwo kilka kilogramów i jest chłodzone dwoma wentylatorami. Można jej używać w trybie auto, lub zaprogramować parametry każdego wkładanego aku. Pokazuje stan każdego ogniwa indywidualnie (napięcie, prąd ładowania, prąd rozładowania, czas trwania procesu dla każdego aku, zadany program dla każdego ogniwa osobno, ilość przyjętego i oddanego prądu ...). Dzięki tej ładowarce widzę różnice i nie dam namówić się na coś takiego jak Camelion, Forever, Uniross. Żadna z tych marek nie posiada pojemności podanej na opakowaniu. Na początku roku otrzymałem do przetestowania jakieś chińskie HFR_y 2500mAh i ku mojemu zaskoczeniu ładowarka potwierdziła wysokie parametry tego ogniwa. Już przy programie formowania wynik był lepszy od renomowanego Duracela, Panasonica, czy Energizera. Olek E-10 nie potrafił ich rozładować nawet przy 300 fotkach, a lampa Metza jest ciągle gotowa do błysku. Te chińskie HFR_y pokazały taką klasę jak ogniwa Sanyo, które uważam za najlepsze dostępne na rynku. Po pół roku te nieznane aku nadal posiada pełną pojemność, a można je kupić za 6-8zł za szt.
Z akumulatorami Li-ion też różnie bywa. Stosowane ogniwa mogą być „made in Japan”, ale info-chip to element decydujący o ładowaniu takiego ogniwa. Od jego programu i info wysyłanemu do ładowarki zależy sprawność i trwałość całego aku. Znane są przypadki wymiany całych partii aku do laptopów (np. Compaq, HP, Sony) z powodu przegrzewania się i możliwości wybuchu. Jednak markowe to wyselekcjonowane aku. Możemy liczyć na bezpieczeństwo i trwałość, chociaż cena oryginałów jest nieakceptowalna. Sięgamy więc do tańszych (półmarkowych) produktów, ale ryzyko kupienia bubla jest niewiele mniejsze, niż w produktach „bez marki” za ok. 30zł. Takiej kwoty nie żal postawić na loterii i wielu wygrywa otrzymując sprawne baterie, a nieszczęśliwcy mogą reklamować wadliwe aku, aż do pozytywnego skutku. Życzę udanego losowania w tej loterii, bo innej recepty na kupno taniego aku nie ma.
Pozdrawiam.
zamówiłem tego hahnela za 79 zł , zobaczymy , potestuję, napiszę
Ja natomiast zamowiłem tego GP i już go mam, także potestuję i napiszę wrażenia.
a ja ostatnio znalazlem w sklepie takie coś:
Lithuim Ion Battert Pack
Peplace PS-BLM1
1900mAh
za 60zl
wie moze ktoś co to jest warte?
Dorjan- gdzie mozna kupic te porzadne HFR-y.
Szukam ogniw BYD- rowniez wielkosci r6, ale nie moge ich znalesc.
To ogniwa przemyslowe, bardzo porzadne.- chyba, ze na takie natrafilem.
Czesc.ch.
maryo a w jakim sklepie , w netowym ?? pokaż fotkę tego aku.
chomsky zaineresuj się ANSMANNEM - w życiu lapsiejszych aku AA nie miałem
Maryo, nie kupuj tego PS-BLM1 1900, właśnie takie ***** wyrzuciłem dziś do kosza. Po 3 ładowaniach trzymało 20 zdjęć i nie dało się naładować (po 30 minutach ładowania zaczynała migać czerwona dioda w ładowarce). Przestrzegam wszystkich żeby nie dali się złapać na ten shit.
Ja ze swojej strony mogę powiedzeić tylko tyle, że na nowej baterii naładowanej po raz pierwszy zrobiłem już 680 fotek, z tego około 60 z lampą. Dodatkowo na baterii ściągam zdjęcia z aparatu i czaem oglądam moje dzieła analizując małe co nie co :).
Póki co oznak wykończenia aku nie widać, ale pewnie należy się spodziewać w każdej chwili i jak się skończą nie omieszkam się podzielić wrażeniami. Tak czy siak, test zaprezentowany na stronie podanej przez kolegów zdaje się mówić prawdę, co mnie bardzo cieszy, bo cena ogniwka mała nie była i wyniosła około 106pln.
BTW - czy ktoś może powiedzieć, ile robi na standardowej Olympusowskiej baterii zdjeć, i czy na jej żywotność na wpływ robienie fotek na AF i MF.
nieboraku Oczywiście że na konsumpcje energi z aku ma wpływ czy ogniskujesz paluchem czy AF . Tam przecież jest motorek który ciąga tubusem obiektywu. Oczywiście czas pracy LCD też ma bardzo duży wpływ , temperatura otoczenia i jak ustawisz sobie usypianie aparatu. Jak to opanujesz to może i 1000 fotek dojedziesz jak to ktoś testował na orginalnym aku , trochę wierzyć mi sie nie chce. Ale 680 zrobionych ,a apart masz chyba kilka dni , nie ma co ładny wynik. Ja potrzebuje 3-4 miesiące na tyle zdjęć.
chomsky Dystrybutorem aku R6 HFR NiMH 2500mAh jest białostocka hurtownia Monitor. Te aku są konfekcjonowane w kartonach po 200szt, bez blistrów, ale sprzedają je również luzem na sztuki we własnym sklepie po 8zł. Przy większej ilości można uzyskać cenę 6zł za szt. Można je również kupić w sklepach RTV AGD. W razie kłopotów służę pomocą.
Tak wyglądają aku HFR.
http://img66.imageshack.us/img66/9646/hfr25002mh.jpg
Hehe, fotek to jest zrobionych więcej, bo około 1300 - przesiadłem się z A70 i po uruchomieniu Olka w zasadzie to strzelałem do czego się dało, aby zobaczyć, co mogę a czego nie. Cały czas się uczę aparatu i robię po kilkanaście zdjęć jednego, aby zobaczyć efekt końcowy. Niestety nie da rady się nauczyć wszystkiego, więc jadę po kolei - balans, ekspozycja, przesłona, etc. Potem analiza w domku, a potem znowu od nowa w połączeniu z innymi ustawieniami... Ogólnie jazda na maksa, bo uważam, że aparat zrozumiem i zasady jako takie fotografowania za hohoho, pewnie nie jedna lustrzanka dokończy żywota. Także uczę się fotografii, aparatu i od nowa poznaję okolicę, a okolice przepiękne - za tydzien przyjeżdża teściowa, więc odwiedzimy kilka przepięknych zakątków - może zrozumiem na tyle aparat, by robić fotki znośnie.Cytat:
BTW - zauważyłem, że w trybie AF aparat ostrzy wyśmieniciei nie mam problemów żadnych. Natomiast w trybie MF zdjęcia są nie ostre i nie wyostrzone na pewno na to, co próbowałem ostrzyć - co jest grane? :roll:
Dorjan- dzieki, sprobuje zlapac na nich namiar.
czesc.ch.
chomsky Dopiero na fotce aku HFR zauważyłem, że widnieje na nich adres www producenta. Na stronie są dane techniczne i wykresy parametrów. Ta informacja może sie do czegoś przyda.
Pozdrawiam.
ROBI|N102 nie bede juz zamieszczac zdjecia tej PS-BLM1 bo już DZEMSKI wyjsnił zze to nic dobrego, ale tam byla tylko naklejka z napisem co napisałem wczesniej.
ja swoją baterie dopiero 4raz ładuje właśnie. na początku - pierwsze ładowaenie bardzo mało zrobiłem zdjec ok 100, po drugim ok 300, ale po trzecim to juz sporo bo 300 z lampą i 200 bez lampy (bo bylem na weselu).Cytat:
myslalem ze pojemnosc bateri nie bedzie mi rosła, tylko odrazu po pierwszym ładowaniu bedzie max. ciekawe jak bedzie teraz po 4.naładowaniu.
Masz może wadę wzroku ?Cytat:
BTW - zauważyłem, że w trybie AF aparat ostrzy wyśmieniciei nie mam problemów żadnych. Natomiast w trybie MF zdjęcia są nie ostre i nie wyostrzone na pewno na to, co próbowałem ostrzyć - co jest grane? :roll:
wie ktos moze czy orginalną baterie trzeba ładować do końca (ok 5h)?
trzeba ładować , aż czuwająca nad tym elektronika da Ci o tym znak . Czyli DEL w ładowarce zmieni barwę na zieloną , jeśli nie masz orginalnej ładowarki to zazwyczaj nawet na takich jest podawany czas ładowania jakiś tam aku o jakiejś pojemności, trzeba tylko skorygowac ten czas odpowiednio do BLM-1 plus z 2-5 % - czyli tak po indijańsku, chyba ,że masz sprzęt co można pomierzyć i policzć.
Kurde, no mam, ale nie na to oko, którego używam do focenia. Poza tym jeśli przy AF widzę zdjęcia ostro, a przy ustawieniu MF też są ostro, a wychodzi kaszana... może kurcze ostrzyłem nie w tym miejscu :roll: ale dziwne, że aż w tylu fotkach tak kiepsko wyszło...Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Tak jest na AF ustawionym centralnie
A tak jest na MF też ustawionym centralnie (chyba)
a nie masz przypadkiem ustawione AF+MF ? po AFie doostrzasz manualnie, ale moze spuszczasz palec ze spustu migawki. Mnie sie jeszcze nie zdazylo zeby zdjecie ostre w wizjerze bylo nieostre (no chyba ze poruszylem). Ciekawi mnie czy tak samo sie dzieje na innych szklach. Jesli tak, to wadliwe jest ustawienie lustra.
Zdjecia byl robione na 40-150 i na "pelnym MF" :) Nie robilem na innym szkle. Co ciekawe, zdjecia wygladaja na ostre w wizjerze, ostro na LCD, a po zrzucie na komp - jak widac wczesniej :? Porobie proby z drugim obiektywem i zobacze. Bede pozniej sie pytam ewentualne w osobnym watku, bo sie chyba OT zrobilo :)
W TEMACIE BĘDZIE !!!!
Dotarł do mnie akumulator Hahnel 1500 mAh.Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne .Porządnie zapakowany przez producenta w bardzo estetyczne przezroczyste opakowanie z info ,że to odpowiednik BLM-1 Dołączona sensowna karta gwarancyjna na 2 lata !!! oraz karta gwarancyjna sprzedawcy. Jakby ktoś kupowal to proście sprzedawce o dowód zakupu bo jest niezbedny do ewentualnych roszczeń gwarancyjnych -zapis z gwarancji. Prócz tego ciekawa instrukcja z ktorej wynika ,że trzeba go przed użyciem naładować - niby oczywiste , ale jest także zapis ,że po dłuższym leżakowaniu należy go rozładować i potem na full naładować. Z oględzin wynika ,że dotarł do Polski z Irlandi , ale pewnie jest składany w Chinach jak wszystko teraz. Nie ma info o miejscu produkcji .Duży plus na początek. Sam Aku wykonany bardzo dobrze . Suwmiarka w rękę i mierzymy . Wszystko idealnie jak w orginałkach. Styki chyba nawet pozłacane (chyba) ale dokładnie umieszczone i wykonane . Nalepka dość dobrze przyklejona i ze wszystkimi informacjami. Sama obudowa prócz trzymania wymiarów wykonana z wysokiej klasy tworzywa, niczym nie ustępuje orginałowi.
Teraz multimetr w rękę . Po wyjęciu z opakowania napiecie bez obiążenia 7,55 V , po podłączniu minimalnego obciażenia spadek do 6,5 V czyli jest "trochę " naładowany. Wszystko tak jak w orginalnym który niedawno dostałem z E-1.
I szus go do orginalnej ładowarki wolniejszej tej od E300. Ładował się równo 3,5 godziny czyli tyle samo co nowy orginał w pierwszym ładowaniu. Po naładowaniu. Napięcie na stykach 8, 355 V czyli dla porównania w orginalnym Olkowskim było 8,353, czyli tak samo !!! . Po 24 godzinach od ładowania podłączenie małego obciażenia i spadek tylko do 7,95 V .Orginał z tym samym obiążeniem po 24 godzzjechał do 7,85 V. To się dobrze zapowiada !!!!. Uklad kontorli ładowania pracuje co najmniej identycznie jak w orginale . Podczas ładowania Aku grzał się minimalnie mniej niż orginał choć temperatura otoczenia jest wyższa,( albo to złudzenie)
Po 24 godzinach bez obciażenia napiecie spadło tylko o 0,03 , a w orginale jak mierzyłem to spadło o 0,05 v , można by rzec jak orginał.
Koniec zabawy powedrował do aparatu.
Dalsze relacje za tydzień , dwa , czyli po urlopie gdzie go z kilka razy będe ładował.. Na chwile obecną uważam ,że świetny zakup. Aku nie był zleżały, nie zakurzone opakowanie lecz brak daty produkcji i przydatność, Swoją drogą mimo zachwytu i tak myśle ,że to jakiś odrzucik z wymagajacych rynków bo nawet na stronie sprzedawców netowych kosztuje znacznie wiecej, szczególnie za granicą.
Rozprowadza je na Polskę firma z Sopotu (detalista zapomniał zerwac nalepki z danymi importera , wiec mamy namiary HURAAA), a kupiłem od detalisty z Krakowa. Ja zapłaciłem z przesyłką (pobranie ) 94 zł.
Ogólnie u mnie poprawa humoru po poprzednim zakupie szajsownego premium golda. SHIT z nim, ale kase odzyskałem
no no, super robota, niemal recka wyszła ztego.
moze teraz podasz namiary na obie firmu z sopotu i krakowa?
firma handlująca akumulatorami HANHEL z Krakowa to sklep internetowy www.digimania.pl
Użytkownik allegro które je sprzedawał to :digimania_pl
Importer na Polskę dający 2 letnią gwarancję K-Consult sp.zoo ul. Fleszarowej-Muskat 3 81-509 Gdynia www.kconsult.pl
Następny kupię GP i zobaczymy czy coś wart. Z tego jestem zadowolon !!!
ponad 200 fotek na liczniku, a napięcie bez obciążenia 7,55 V !!!! a wygląda tak jak poniżej na fotkach.
http://i62.photobucket.com/albums/h1.../P1010268n.jpg
http://i62.photobucket.com/albums/h1.../P1010269n.jpg
robin102 niestety na zadnej podanej przez ciebie stronie nie moge odnaleźć powyzszego produktu. w jaki sposób zatem zamówiles tą baterie? może niestety juz wyczerpał sie produkt?
szukałem tutaj:
http://www.digimania.pl/baterie-fotolitowe
www.kconsult.pl
na tej aukcji gusciu wystawia , ja też kupowałem przez allegro , ale możesz sie kontaktować bezpośrednio z importerm , gdzieś wyżej podawałem adres
http://www.allegro.pl/item114037370_...go_zlomu_.html
Doniesienie z ostatniej chwili
Wytrzymał po pierwszym ładowaniu ponad 600 fotek bez użycia lampy ( chyba 3 razy błysnąłem) !!!!
U importera kosztuje 100 zł i na razie brak :/
Też zamówiłem, jutro szwagier odbierze osobiście w Krakowie to potestuję :)
wiadomość z ostatniej chwili.
drugie ładowanie 4 godziny 45 minut !!!
chwilowo się skończyły w Krakowie :( beda w przyszlym tyg.
szukam zamiennikow bll-1 co mozecie napisac o aku z batimex.pl ? ktos juz kupowal blm tam - jak one trzymaja?
Ktos widzial gdzies jeszcze bll-1?
Przyczytałam całą Waszą dyskusję i nadal nie mogę się zdecydować :roll:
Który aku. będzie lepszy?
GP http://e-baterie.pl/esklep/pokaz_produkt.php?idprod=263
Hahnel http://www.allegro.pl/item114037370_...go_zlomu_.html
hyh... to tak jak ja :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
dobrze, że jeszcze aparacik nie dotarł :P
pdzr :mrgreen:
W najgorszym wypadku można wziąć oba ;]
Okej, nvm, zamówiłam GP :)
Zdecydowałem sie na GP w e-baterie, ale chyba cała załoga była na urlopie. Złożyłem zamówienie i przez tydzień zero odzewu - nikt nie potwierdził zamówienia, nawet nie odpisywali na maile, a telefonu nie odbierali. Zależało mi na czasie, bo chciałem sformatować baterię przed urlopem. Wczoraj, dokładnie po tygodniu się odezwali, ale jakoś się zraziłem. Zresztą, nie mam czasu czekać.
Tych baterii nie trzeba formatować.Cytat:
Zamieszczone przez mardergang
mardergang przecież na allegro są porządne akumulatorki