hmmmm dziwne przecież preteki się nie psują , wymień na nową bo mają wieczystą gwarancje.
Wersja do druku
hmmmm dziwne przecież preteki się nie psują , wymień na nową bo mają wieczystą gwarancje.
Cheetah? O "zwykłych" faktycznie czytałem różne opinie. Te x80 rzeczywiście maja wieczystą gwarancję. Zresztą... "niezniszczalne" samochody bywają awaryjne, Olki miewają FF/BF, Pretec czasem też padnie...Cytat:
Zamieszczone przez excel
P,
przepraszam, to "high speed" CF.
Pozdrawiam,
excel
Dostałem dzisiaj przesyłkę z Pretec Cheetah 1GB i ... jest wolniejsza od Cheetach 512MB, którą mam od prawie roku. Pełen burst zrzuca mi w niecałe 10 sekund wolniej, czyli w 31 sekund. To jest niemal 50cio %wa różnica. Zanim uderzę mailem do sprzedawcy, czy mogę prosić sznownych klegów i koleżanki dysponujących E1 i szybkimi kartami 1GB o mały teścik? Ile czasu zajmuje wam opróżnienie w pełni zapchanego bufora? Będę wdzięczny :P
Hmmmm. Coś kiedyś wspomniałem ,że 512 to najsprawniejsze karty, rzecz podobno udowodniona praktycznie - teoretycznie tez da sie to wytłumaczyć. , normalne ,że czym większa tym wolniejsza
Niestety mam 2 x 512 + 256 wiec nie pomogę.
A miejsce produkcji obu kart takie same ????
Obie poskładane na Tajwanie. A czemu czym większa tym wolniejsza? Poza wym powinna teoretycznie wyciągać 12MB/s. Niech by było nawet 10MB/s (czego i tak bym nie sprawdził) a wydala ledwie z czterema :|
PS. zamknęli naw wątek o obiektywach i chipach. A mogło być tak ciekawie... :)
Hmmmm, z tego co mówisz różnica jest koszmarna. może warto by spróbować ją wymienić.
A ja kupilem jednak Kingstona 2 GB Elite Pro z chwilowego braku funduszy na coś lepszego, a że pilnie potrzebowałem dużej karty i nie narzekam, zrzut pełnego bufora zajmuje 21 s. A jak sie zepsuje to mam gwarancję bo kupowalem na miejscu.
ja zamierzam kupic poczciwego Kingstona 1 GB kosztuje 110 zl, mi starczy napewno. Oczywiscie nie pogardzilbym 2 GB ale musialaby kosztowac ponizej 200 zl czyli w granicach moich mozliwosci.
apropos , warto kupowac 1 GB uw cenie okolo 80 zl brutto-zeby nei bylo watpliwosci plus koszt przesylki ? moze uzywana, ktos zamienia na wieksza.....
Jestem po słowie ze sprzedawcą. Zaraportuję jak się sprawa skończyła.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
P:
E-1 + Sandisk II 2 GB:
RAW: 31 s
SHQ: 22 s
KaarooL to mamy kolejną zagwozdkę. U mnie zrzutka pełnego bufora na 512tke zajmuje 21s bez względu na format. Na 1GB 31s bez względu na format... luc4s tobie zabrało 21s na Kingstonie SHQ czy RAW?
P:
mam identyczną kartę Pretec Cheetah 1Gb i czasy mam identyczne jak u Ciebie.
Ooops...
Odesłałem swoją dzisiaj, zobaczymy co będzie. Niemniej prawdopodobieństwo, że jest sprawna rośnie, jak widzę...
21 s na SHQ a na 32 s na RAW, czyli tak jak u KaarooLa +/- 1 s bład pomiaru ;)
na sandisk II 512 pomiary takie same, z Tiffami zeszło prawie minute....
Odebrałem dzisiaj kartę ponownie. Sprzedawca nie dopatrzył się w niej niczego złego. W świetle Waszych pomiarów (za które dziękuję) i testu na dpreview nie ma żadnych podstaw aby mu nie wierzyć. E1 nie wyrabia poprostu z szybkimi kartami. Ciekaw tylko jestem, dlaczego na Cheetah 512 czas miałem krótszy o 10s niż na 1GB... :?
Piotrze P już o tym pisałem ,że 512 są sprawniejsze , sprawdzałem to dawno dawno temu , mało są sprawniejsze nawet od 256, dlaczego ??? technologia , technologia i jeszcze raz technologia. Piotrze nie pytaj skąd to wiem i ,żebym koniecznie udowodnil twierdzenie, bo zabylem ,gdzieś dawno temu czytałem w branżowym piśmie (nie o foto) duży atykól o produkcji pamięci flasz i ich zastosowaniach także profesjonalnych.
Może chodzi Ci o to a może nie, ale dawno temu (1/2004), to Chip w swojej "Wielkiej Księdze Testów" umieścił test kart flash, min. CF i wśród nich także Preteca - zarówno 512 MB HS jak i 1GB HS.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
cyt:
"Testy polegały na pomiarze czasu zapisu na kartę CF serii czterech zdjęć w formacie RAW (objętość sumaryczna 23,4MB)".
Aparatem użytym podówczas był N... D70.
Różnica pomiędzy ww Pretekami sięgała właśnie ok10s. na korzyść ..... no?
512 oczywiście.
A tyle złego ostatnio mówi się testach Chipa.. 8)
pa.
Piotrze P no i ja kupiłem tego preteca 1GB u tego samego sprzedawcy i z przykrością stwierdzam ,że ta karta nie ma nic wspólnego z dwoma pretecami 512 którch do tej pory używalem . To SHIT jakiś , normalnie towar na rynki trzeciego swiata , albo najzwyczajniej podróbka tej porzadnej marki. Tandetne wykonanie , obudowa nie trzyma wymiarów .Sprawdzałem mikrometrem bo w slot jakoś dziwnie wchodzi w obu aparatach. Zamulaona jak trzeba , tandetna nalepka, szajsowne opakowanie. Brak numerów fabrycznych , niechlujnie przyklejone nalepki. Poprzednie karty to szczyt precyzji i dokładnosci produkcji. Koleś ma 1GB kupioną rok wcześniej i jest taka sama jak moje 512 stki tak co teraz kupilem w niczym jej nie przypomina. A myślałem żeby kupić Sandiska albo Hame. Qur..... mać i tak to jest jak się coś zachwala.
Do rozwikłania pozostanie zagadka czy to produkt orginalny , ale wtaroj sort na nasz rynek , czy podróbka- mam nadzieje , że nie. te poprzednie karty były przywiezione z USA hmmmmm
Ja planuje kupic sobie Kingstona 2GB Ultimate x100 (CF/2GB-U) mam nadzieje ze nie bede musial bluzgac w tym watku jak kupie...
robin102 wieczorem jak bede w domu to specjalnie dla Ciebie zapodam ciekawego linka ;-)
/EDIT cholerka nie moge znalezc tego linka :(
Ja używam Kingstonów - zwykłego (pomarańczowego) 512 MB i szybkiego (niebieskiego) 1024 MB. Zero problemów jak na razie. Od ok. 9 m-cy aparat zawiesił się z 5 razy - ale nie wiem czy to wina karty, czy aparatu. W każdym razie - zdjęć z kart nie straciłem nigdy.
Od ponad roku używam kart KINGSTON’a w wersji HS i żadnych problemów i oby już tak zostało.
problemów nie ma bo ta nowa karta działa , chodzi o to że jest to zupełnie inny produkt niż te co kupione wcześniej
robin 102, też mam tego dziwnego preteca 1 gb, bez numerów seryjnych itd... :( ciekawe jak się będzie dalej sprawował, na razie jest ok, ciekawe czy kupiłem u tego samego sprzedawcy?
mój tez nie m numerów, czy możecie podać nazwę sprzedawcy ?
Pierwszy link do karty porządnej , czyli takiej jak mam512 stki i kolega 1 GB
http://www.allegro.pl/item102173322_..._sek_fvat.html
Drugi link do tej bardzo dziwnej , moim zdaniem robionej na nasz rynek, dziadostwo jak trzeba.
http://www.allegro.pl/item101840954_..._12_mb_s_.html
Ja używam również Kingstona - Ultimate 1Gb dałem za nią 180 zł i jestem zadowolony. PolecamCytat:
Zamieszczone przez muerte
No tak robinie 102 ja zakupiłem to właśnie dziadostwo... :? niestety. :(
a jednak znalazlem:Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
http://skocz.pl/karta_pamieci_
czy wierzycie ze naprawde kupujecie co chcecie :twisted: - no comment!
pozdrawiam
Ponieważ mój E1 to aparat "treningowy" tak więc nie mam stopięćdziesiątsześćmilionów :lol: napstrykanych fotek...jednak pomimo tego mogę stwierdzić że mój Olek sprawdza się z Kingstonami...mam co prawda 512 ...taką najzwyklejszą pomarańczową oraz dwie 256 (też najtańsze) ale wszystko jest OK ...co prawda na początku Olek zwiesił się trzy razy...ale teraz aparat chyba się przyzwyczaił :D i działa spoko :wink: Niestety te karty są strasznie powolne,co jest bardzo irytujące podczas zgrywania zdjęć...
Jadę niedługo focić na północ, tak więc będe musiał kupić pojemniejszą kartę...jednak pewnie będzie to Sandisk a dlatego że mój ojciec używał swego czasu Sandiska i niechcący wyprał go ( dosłownie :lol: :shock: ) w pralce ...potem tylko go wysuszył suszarką i Sandisk działa do dzisiaj a było to już jakieś 2 lata temu...mam go do dzisiaj ...(choć nie używam bo to tylko 64 mb) :D