witam,
wartość S (ta pod licznikiem zdjec) to prawdopodobnie liczba zdjec z uzyciem lampy,
S jak strobe. przynajmniej w mojej E1 się to zgadza.
pozdrawiam.
Wersja do druku
witam,
wartość S (ta pod licznikiem zdjec) to prawdopodobnie liczba zdjec z uzyciem lampy,
S jak strobe. przynajmniej w mojej E1 się to zgadza.
pozdrawiam.
Całkiem mozliwe, u mnie "S" pokazuje 3 i to by sie zgadzalo, bo tylko trzy zdjecia wykonalem z dedykowana lampa. reszte trzaskam niewykrywanym przez korpus Metzem.Cytat:
Zamieszczone przez bastian
tak to jest to. Sprawdziłem i działa.Cytat:
Zamieszczone przez bastian
Jeronimo: jakby ktos szukal tego OT'a tj. wypowiedzi o banerze to zapraszam tu denerwujacy baner
i przypominam ze od takich spraw jest inne forum/dzial!
6221 zdjęć w tym 2138 z lampą.... :roll: od listopada czyli 4,5 miesiąca. Kiedy tyle zrobiłem nie mam pojęcia :oops:
Stanowczo za dużo , zostalo Ci jeszcze tylko 34563.
???Cytat:
Zamieszczone przez robin102
e-1 ma 100 tyś alb o 150 tyś wytrzymałości migawki jeżeli o to Ci chodzi
robin102Jak się zepsuje to pójdzie na serwis, po to mam 2 lata gwarancji, a po gwarancji gdy juz będzie to pewnie będę focił jakims E3 lub jeszcze czymś innym, aparat ma mi służyć do tego do czego jest stworzony, czyli robienia zdjęć a nie chuchania na niego.
tak tylko przynudzam bo sam traktuje syfrak jakby był tam w środku filmik i cyrtolę sie z każdym ujęciem aby za dużo nie napstrykać. Dla mnie mój apart wystarczy na 10 lat bo robię około 4-5 tys rocznie, haaaa no i w sumie mam trzy aparaty.
page2
R: 006306 - licznik zdjęć
S: 000339 - licznik zdjęć z lampą błyskową
M: 000000 - licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
U: 001399 - licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
Wiedzialem ze oszczędny jestem i ze staram się najpierw obejsc obiekt z kazdej strony zanim pstrykne (no a sesje robie w RAW’ach czyli w sumie malo zdjec wychodzi) no ale się nie spodziewalem ze w ciagu roku zrobilem tylko tyle zdjec. Cos ten licznik dziwnie dziala... raczej po tej liczbie spodziewalbym sie ze zostal wyzerowany po upgradzie oprogramowania.
btw. czy ktos wie co oznaczaja numerki na stroniach 1 i 3 [page1, page3] ?
ponad 6tys na rok to zupełnie w normie. 500 na miesiąc wychodzi około 15 na dzień , czy można więcej amatorsko robić zdjęć ????
no ja myslalem ze zrobilem ponad 10 000 ;-) no ale moze sie pomylilem... (musialbym wygrzebac na plytach DVD moje "kopie robocze" i zobaczyc ile tam tego bylo no i doliczyc troche skasowanych)
pozdrawiam
Na stronie 3 wartość CS to numer seryjny aparatu.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
nie grzebalem jeszcze w swoim e-1 bo mam wazne zdjecia do zrobienia i nie chce cos poknocic tym menu serwisowym ale moze ktos mi powie jak z tego menu sie wychodzi czy w jakis specjalny sposob (kombinacja klawiszy) czy tylko OK i juz
cos tam sie wdusza (nie pamietam dokladnie) i wychodzi... zreszta jak aparat wejdzie w stan uspienia to sam wyjdzie, wiec raczej nie ma ryzyka ze zostaniesz w tym menu serwisowym na dobre ;-)
Wystarczy zamknąć "klapkę" CFa
też miałem pewne obawy, włazić czy nie... ale wgryzłem się w to menu i jest dobrze. z wyjściem nie kombinowałem, po prostu wyłączyłem sprzęt a potem zamknąłem CF door...
prawie połowa fotek z błyskiem, licznik fotek zgodny ze stanem faktycznym (to ciekawiło mnie najbardziej...).
robiłem to iso 50 lecz po wyłaczeniu apartu i po włączeniu auto iso nie ma iso 50 w exifei jak to jest?
Tak sobie medytuje ,że napewno gdzies w sieci kraży pelna instrukcja serwisowa do olków E-system . Wtedy to można by poszaleć w tym menu. Można by wykonywać wszelkie kalibracje i regulacje sprzętu i wycisnąć z każdego egzemplarza max , bo tego nie da sie zrobić w wielkiej seri .
hej,zmiana iso u mnie nie działa?
czy komus udało się to zmienić na iso 50?,jezeli tak to prosze o dokładny opis :D
pozdrawiam
szukałem na necie pełnej wersji serwisowej niestety bardzo cieżko cokolwiek znaleść :cry:
Mamery ja zmieniłem ISO na 50, ale niestety są pewne ograniczenia...
1) musisz mieć ustawione AUTO ISO zanim wejdziesz w menu servisowe i go nie zmieniać później (nigdy nie pojawi się ISO 50 tylko zdjęcia wykonane na AUTO ISO będą tak na prawdę w ISO 50)
2) nie możesz zmieniać ISO z AUTO ISO na cokolwiek innego, bo już ISO 50 zniknie i AUTO ISO znów będzie po prostu AUTO ISO
3) jeden plus ISO 50 jest obecne pod postacią AUTO ISO nawet po wyłączeniu aparatu... znika oczywiści po jakiejkolwiek zmianie czułości
Aha... operacja zmiany przebiegała dokładnie tak jak to opisano w tym wątku. Menu Servisowe -> 3 strona -> odpowiednie przyciski -> odpowiedni program i gotowe.
Dempsey
ok rozumiem,ale po zrobieniu zdjęcia w parametrach w podglądzie pokaze iso 50?,czy auto?
czytaj uwaznie :lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mamery
W moim E-1 niw mogę uruchomić menu serwisowego .Po otwarciu drzwiczek od gniazda karty i nacisnięciu przycisków play i Ok wyświetla mi się informacja z aktualną wersją software body, obiektywu i lampy błyskowej.
Nie można przejść do innego menu ponieważ naciskanie klawiszy kutsorów przesunięcia nie wprowadza nic nowego.Czyli aktywny jest tylko jeden ekran, ten podstawowy.
Proszę o radę.
Naciska się jeszcze przycisk migawki.
Dzięki za wskazówkę, ale ta kombinacja klawiszy także nie uruchamia menu serwisowego. Mam tylko podstawową informację o wersjach oprogramowania body ,obiektywu i lampy.
Ciekawa sprawa inni mogą uaktywnić a mnie się nie udaje.
A w którą masz wersję firmware'u?
Po otrzymaniu aparatu wgrałem wersję dla body 1.4 a dla obiektywu 14-54 upgrade do wersji 1.2.
Czyli mam chyba najnowsze wersje firmware'u.
hej..
link podaję dla kategorii wyszukiwania 'olympus', nie znalazłem na pierwszy rzut oka niczego związanego z menu servisowym. Poza tym chyba należy się zalogować, aby móc ściągać część rzeczy.
http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search2
może inne instrukcje z tej strony komuś się przydadzą:) -mam nadzieję, że jesteśmy bliżej poznania menu serwisowego w naszych aparatach:)
ps. link do strony z instrukcjami podał 'CelebrityPlus' na CF... -CF ruszyło hehe;)
a co tu jest ciekawego... bo jakos nic nie widze oprocz 957 stron do przeszukania :P
Heeee W moim nowym E-1 , nówencja wyjęta prosto z pudełka stan licznika wskazuje 43 foty, kto napstrykał , w fabryce ???
robin102:
przekażę Ci to, co mi kiedyś powiedział inny fan OLKA. E-1 to sprzęt na tyle egzotyczny, że rzadko można spotkać nówkę, która choćby przez chwilę nie była "testowana"...
no co tam 43 fotki to ja w sklepie wypstrykalem jak kupowalem mojego e300 :D (dola mialbym gdyby bylo powyzej 150) bo musialem wszystko oblookac... No a lampe jak ostatnio kupowalem to dwa dni w sklepie siedzialem - juz myslalem ze mnie za to blyskanie zabija :twisted:
Nie , nie sprzęt był zupełnie nówka , fabrycznie-technologicznie zapakowny i nikt go wcześniej nie odpalał, szkło nie było przypinane , aku nie ładowany, nic nie macane. Chodzi o to żebyśmy widzieli i mieli świadomość ,że jak wychodzi z fabryczki to coś tam zawsze na liczniku jest i nigdy nie będzie ZERO !! u znajomka który też kupił prawie w tym samym czasie było 46 fotek na liczniku. Kupiłem w Olympus Polska prościtko z magazynku. W sklepach to fakt dużo ludzi pstryka , zazwyczaj kilkaset fotek na liczniku , jak sprzęt się długo nie sprzedaje to potem biorą go pracownicy sklepu lub dystryburora i to jest prawdziwe demo za 60 % ceny nowego ale to są żadkie okazje.
Czytałem gdzieś, że to niezdrowo dla matrycy, jeśli się foci bez karty. Nie znam się na szczegółach technicznych, ale chodziło mniej więcej o to, że fotony przetwarzane są na prąd w matrycy i ten prąd nie ma gdzie "uciec".
A w niektórych sklepach dają aparaty ludziom do łapy bez karty (tak jest np. w krakowskim Media Markt).
Rafale to ściemka sprzedawców co by ludziska za dużo nie pstrykali w sklepie. Plik zapisywany jest i tak na buforze , z kartą , czy bez .Matryca zawsze pracuje na zadanych parametrach.
Ale patent sprzedawczyki mają fajny.
Temat moze juz zapomniany,
ale go odkopie, otoz ostatno sie bawilem tym menu serwisowym...
Sprawdzalem co ktore iso daje.
oto co wyczailem:
[prog 10] item:
0-50
1-64
2-80
3-100
4-125
5-160
6-200
7-250
8-320
9-400
10-500
11-640
12-800
od 13 i kazde nastepne daje auto iso albo zmienia szybkosc migawki.
Tylko jeszcze jedno co mnie zdziwilo, wszyscy pisza ze po zmianie,
na wyswietlaczu pojawia sie AUTO.
No a u mnie jest troche inaczej, otoz... wyswietla dana wartosc iso.
Tak jak przestawialem, tak na wyswietlaczu sie zmienialy wartosci,
az glupio sie czulem majac iso 320 czy 500 na wyswietlaczu...
Po wylaczeniu to samo, niestety po zmianie iso pokretlem nie dalo sie do
niej wrocic i trzeba bylo znowu przez menu serwisowe.
Jak sie ustawia czułość iso w menu serwisowym e-300 ?
Trzeba jakiś kod wpisać ?
karolu poczytaj ten watek od początku ale dokładnie a bedziesz wszystko dokładnie wiedzial