Co mi się jeszcze podoba z tych informacji - to, że każda z firm (Olympus, Panasonic, Leica) wnosi coś swojego do systemu 4/3.
Łącząc doświadczenie tych trzech firm powoduje, że przyszłość tego systemu rysuje się ciekawie.
Wersja do druku
Co mi się jeszcze podoba z tych informacji - to, że każda z firm (Olympus, Panasonic, Leica) wnosi coś swojego do systemu 4/3.
Łącząc doświadczenie tych trzech firm powoduje, że przyszłość tego systemu rysuje się ciekawie.
Macie racje jest to bardzo ladny aparat, pewnie i szklo bedzie niezle. Zobaczymy jak z reszta. Mega OIS, czy jak mu tam zapewne wniesiesporo radochy. Wazne jest to, Panasonic rozpoczal wejscie w system wraz ze szklami.
Czesc.Ch.
O JENY to i ja dołaczam się do tego HURAOPTYMIZMU może będzie wreszcie konkretna okazja aby jednak wypić te piwko na plenerku w Białowieży !!!
No nieźle sie zapowiada , oby tylko ceny nas Polakow nie odcięły od tego dobrodziejstwa . Ale ten aparaci-retro śliczny, prawie jak mój stary-jary zenit TTL - cudeńko wprost.
Kupą Mości Panowie Kupą !!!!
Zastanawiam mnie jedno. Bo PMA chyba się skończyło. Gdzie są jakiekolwiek informacje o następcy E1 ? Przecież firma miała dać jakieś info.
za fotopolis:
" Co istotne, nowy obiektyw wyposażono w system stabilizacji obrazu Mega O.I.S. Poza tym, z racji zgodności z 4/3, jest on kompatybilny z lustrzankami Olympusa (choć stabilizacja nie będzie w pełni funkcjonalna - próbujemy ustalić w jakim zakresie)."
:( what the duck?
ponoc działa tylko w trybie 1 - czyli stabilizowanie w trakcie nacisnięcia spustu migawki,,, a nie działa w trybie 2 - stabilizacja cały czas
Panowie spokojnie. Ja również się cieszę jako sympatyk Waszego systemu, że ruch w systemie 4/3 nie tylko jest widoczny, ale dość znaczny. Panasonic niestety dowiódł, że wszystko co robi wspólnie z Leica kosztuje krocie. Dowiód również, że robi produkty najwyższej jakości i z tego wszyscy powinni się cieszyć. Tym razem również tak będzie. Patrząc jednak na E-330, myśląc o E-3 (i bez znaczenia kiedy wyjdzie, oby tylko wyszedł) można spokojnie przypuszczać, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Niestety o szkłach Leica zapomnijcie. Ja z uwagą śledzę rynek szkiel Leica ze względu na posiadaną M6. Ceny koszmarne nawet te z rynku wtórnego. Nowe szkło i to ze stabilizacją o zakresie zbliżonym do Zuiko 14-54 będzie jak byk kosztowało min. około 6000 zł (oby tylko !!!). I to co już wyczytałem w sieci są problemy z kompatybilnością po podpięciu do korpusów Olego. Nie działa poprawnie stabilizacja. Może to zmienią, może nie, w zasadzie to bez znacznia. Patrząc również na ostatnie szkła Zuiko mniemam, że Olympus pojdzie drogą Konica Minolta i zastosuje stabilizację matrycy. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie chociaż zapewne dostępne będzie wyłącznie we flagowym korpusie. To właśnie mnie martwi. Wolałbym by Oly zastosował politykę KM i wsadził stabilizację tak jak system czyszczenia matrycy do każdej puszki bez względu na niszę rynkową w jaką jest wycelowana.
To co cieszy najbardziej to szkła SIGMA. Nie są szczelne, nie oferują najwyższej jakości optycznej, ale gwarantują pewiem poziom, który większość zaakceptuje. Przy szerokim kącie oraz zoomie do 200mm cena niestety nie będzie konkurencyjna względem szkieł Zuiko co uważam za absurd, ale powyżej 200mm w zasadzie będą to jedyne szkła dla przeciętnego człeka. Pozdrawiam...
trzeba poczytac :P MEGA OIS jest zarzadzany przez nowy procesor E-1 E-300 i E-500 nie maja takiego! Natomiast jest juz on w E-330 i w L1 :)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Targi trwaja tydzien :) chcesz dostac zawału po pierwszym dniu :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
BTW czy inne firmy pokazaly cos nowatorskiego? canon odgrzal tylko kotlet 30D :wink: widzialem kilka malpek a reszta? :twisted:
Szkoda... brak kompatybilności wstecz to jakby nie patrzeć in minus. Z dugiej strony zawsze byłem zwolennikiem (jeśli jest taka mozliwość, a jakość takiego szkła jest wysoka) stosowania szkieł systemowych. Masz Canona... ciułasz na L, jak masz KM to ciułasz na G itd. Szkła od Leica będą atrakcyjne dla niewielu i atrakcją dla większości. Stabilizacja będzie kosztowała i skutecznie zawęzi grono potencjalnych nabywców. Już widzę jak posiadacze E-330 lecą do sklepu po szkła Leica :lol:Cytat:
Zamieszczone przez jps
Miło jednak móc napisać, że system 4/3 jest bogatszy o szkła od leica :twisted:
bheheh ale dałem, dzięki za info :)Cytat:
Zamieszczone przez jps
Stopka na lampę zewnętrzną wygląda na systemową od Olków.
Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
ale zapewne nastepca E-1 bedzie mial nowy procesor :) nie mozna przewidziec wszystkiego :wink: skad wiesz ze za 2 lata body olka nie beda mialy stabilizacje w body :) a panasonici w obiektywach :twisted:
co do ceny obiektywow :) podchodzilbym ostroznie :P leica chce znow wyplynac na pelna wode i nabrac wiatru w zagle :) to nie beda obiektywy z bagnetem R "dla wybrańcow" (5 000 zł za "tanią" stałeke 50mm :lol: ) to musza byc ceny dostosowane do szerokiego rynku odbiorcow - masówka :P ja obstawiam ze na koniec tego roku L1 kit bedzie w granicach 4 000 zł :twisted: bo tego ma sie sprzedac milion sztuk a nie 10 000!
O tym, że Olek może mieć stabilizację matrycy to sam pisałem. To nawet bardziej pewne niż stabilizacja szkieł. Przecież nowe szkła jej nie mają, a nie wierzę, że Oly wypuszczając nowe szkiełka zrobił krok wstecz.Cytat:
Zamieszczone przez jps
Co do ceny szkieł Leica to widać, że nigdy nie maiłeś ze sprzętem tej firmy styczności. Jak pisałem, że zaprezentowane szkło 14-50 może kosztować około 6000 zł to był to mój optymistyczny scenariusz. Leica NIGDY nie robiła sprzętu dla przeciętniaków, przynajmniej finansowych. Uwierz mi na słowo. Mam M6 i wiem coś o tym. Szrpnąłem się na dalmierz tej firmy i nie do końca przemyślałem sprawę. Od dziesiątków lat tak było i tak będzie nadal. Natomiast Twoja wycena L1 kit na 4000 zł to już coś więcej niż nieznajomość tematu. To sf... :twisted:
Ja ukurat myślę ze cena 4 k za kit to jest jak najbardziej prawdopodobne. Przecież Panas chce zarobić. Ale kitem tym będzie 14-45 :) nie róbmy sobie nadziej, przecież firmy współpracjują, więc P będzie miał szkła O.
The z00m :) te szklo to nie Maseratii to raczej Mercedes - wyskok z cena 6000 bedzie niepowazny :twisted: Leica jest po to zeby zachecic ludzi do zakupu a nie zniechecic :twisted: i prosze nie pisz mi o znajomosci tematu :roll:
zajebiste nowinki, nie ma co. ten Panas wygląda jak Leica i ludzie się na niego rzucą nawet jak będzie kosztował z obiektywem 5000 (więcej chyba nie będzie bo by konstrukcję utopili). snobizm wygra i system się wgryzie w rynek.
Panas jest na SD, bo dbają o klientów, którzy wyrosną z mniejszych zabawek i zostaną z kartami tego standardu.
myślę że ten rok będzie należał do systemu 4/3 i "lekko" przesunie się stosunek sił na CyberFoto.
mnie tam szkło OIS nie bawi, bo nie potrzebuję stabilizacji przy takich ogniskowych. fajne byłoby natomiast tele z OIS - pewnie taki wynalazek ujrzy kiedyś światło dzienne a cena będzie na miniaturowej karteczce...
Sigma w końcu coś porządnego puszcza w świat bo te Ich dotychczasowe obiektywy dl 4/3 to jakaś sciema...
ekwiwalent 1000 mm to fajna rzecz, szkoda tylko że ma taki szeroki zakres, obawiam się że jakościowo nas nie zabije... za to 50-200 pewnie potanieje lekutko.
wydaje mi się czy ten 14-50 nie ma gwintu na filtry???
Przeczytalem co piszecie Panowie , przemyślałem i optymizm mi dołuje. A najgorsze ,że z mojej analizy sytuacji na rynku i w okół olympusa uwazam ,ze bardzo długo trzeba będzie czekać na aparat z tej samej półki co E1. Na razie rad jestem ,że sigma jakąs niezłą stalkę chce robić dla 4/3- oby nie byla droższa od ZD
robin102:
to się za rok kupi jakiegoś następcę E-330, w ewentualne szpary poutyka silikonu i będzie prawie jak E-1...
MUSI coś grubego wyjść, ja tam wierzę.
Brzmi nieźle :wink:Cytat:
Niemniej, pełno jest L w Panasonicowych kompaktach, więc jeden zgrzyt w Twojej teorii już jest. Dla ludzi, o których piszesz Leica zapewne wypuści swojego klona w cenie x2. Dla tych, jeszcze bardziej nieprzeciętnych mają DigitalModul. IHMO chcą wejść w niższy segment i to jest dla nich doskonała okazja. Ja stawiam na cenę obiektywu 3500-4000 a kita z tymże na +/- cenę D20/D30 w kicie ze słoikiem
Trzeba uważać z kategorycznymi twierdzeniami, niejeden "prorok" już się na nich przejechał, np. M. Johnston i M. Reichmann , żeby wymienić tych najbardziej zannych 8)Cytat:
Wiecie co jest najfajniejsze, że przeciwnikom systemu 4/3 kończą sie powoli argumenty przeciów. Matryca nie szumi, pojawiło się szklo ze stabilizacją(zapewne w przyszłości matryca). No jeszcze będą sie piłowali że nie ma jasnej 50 za pare groszy :)
A Sigma 30mmf1.4? Co prawda nie kosztuje 300zł, ale ma przecież metalowy bagnet :wink:Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
4/3 zaczyna zbierać żniwo otwartości systemu, oby stał się czymś na kształt Linuxa.
jedyne co mnie smuci to to ze ten panasonic ma bebechy e330 tylko w innym opakowaniu - niby inna firma i inny soft, zobaczymy..
a poza tym fotomic jestes w bledzie
nie ma przeciwnikow 4/3 sa tylko przeciwnicy uzytkownikow olego, jakos tak jest ze sa oni bardzo ortodoksyjni
niewielu spotkalem olympusowcow ktorzy szczerze powiedzieliby "wybierz to co ci najbardziej pasuje" zamiast "wybierz olego bo jest najlepszy"
Nie było mnie przez weekend w sieci, a tu takie rzeczy... Czuję się jakbym z bezludnej wyspy po roku wrócił :D
W każdym razie dziś wieczorkiem spocznę w fotelu z browarkiem w ręku, z zamiarem spoglądania w ciszy (z błogim uśmiechem) na logo 4/3 na moim body :wink:
pzdr for all
zapewne tak piszesz gdyż nie jesteś zarejestrowany na CF, jak chcesz zmienić zdanie to zapraszam na tamto forum, wtedy twoje słowa tracą sens a moje zysukją. :lol: :lol: :lol: :lol:Cytat:
a poza tym fotomic jestes w bledzie
nie ma przeciwnikow 4/3 sa tylko przeciwnicy uzytkownikow olego,
powiedz gary co Cię tak smuci ? jakie są tego powody ?Cytat:
edyne co mnie smuci to to ze ten panasonic ma bebechy e330 tylko w innym opakowaniu - niby inna firma i inny soft, zobaczymy..
P.S. nie będę wymieniał tu nicków, raz już do zrobiłem i jeden przygłupowau user miał problemy.
PS2. Czy wie ktoś co się dzieje z forum światafoto ? Pisąłem prace i przez pewien czas byłem odcięty od świata, a od kilku dni wogóle nie mogę się dostać na to forum.[/quote]
fotomic A no kończą sie NARESZCIE. Tego trzeba było- rozszerzenia dostepności o innych producentów.
Naczytałem sie o szkielku sigmy 18-50 F2,8 !!! ( czyli 36-100) i normalnie z wrażenia w robocie herbatą się poparzyłem !!! SHIT.
Toż to idealny obiektyw dla mnie i jak dla mnie nawet lepszy od ZD14-54 bo troche wezszy i jasniejszy . Jak będzie kosztowal 1200-1300 zł bo porównywalne tamrony 28-75 ze stalym f2,8 mozna za tyle kupić (oczywiscie nie do 4/3) to biorę od razu. Trzeba sie modlić po cichutku co by polskiem dystrybutorowi nie odbiła ajba ajba i ni chciał za niego np 2500 zł jak za jaśniejsze swoje szkła.
No to fajnie sie zaczyna. Szkła zuiko tez powinny pójść w dół !!!
a mnie cieszy bo bedzie gwarancja zdjec o podobnej jakosci :) podam przyklad z zycia Bank Millenium zmienia teraz logo i kolory z turkusowo pomaranczowego na bordowy zeby wszedzie klient mial swiadomosc ze to ten sam bank czy to w Polsce czy Grecji a moze Portugali :wink:Cytat:
Zamieszczone przez gary
wspolne opracowywanie bebechow daj pewnosc ze czy kupimy panasa czy olka bedzie dawalo to podobne rezultaty :D nie bedzie problemu typu olek z SSWF czy minolta z AS :P kazdy aparat bedzie mial podstawy kompatybilnosci systemu :D ciekawe czy Sigma lub Fuji pokaza lustrzanke pod 4/3 :wink:
garytochę masz racje , ale jest tak dla tego ,że w lidze amatorskich aparatów olek naprawde robi przemyślane i niezawodne konstrukcje , a że nie zaczepia rynku profi to już inna sprawa - to w dużym stopniu jest powodem tej"ortodoksyjności".
Uzytkownikom C. i N. wydaje sie ,że jak producent " nie jeździ w formule1" to to co produkuje to totalny szajsik dla klienta z hipermarketu,a tak nie jest.
ps. Oj ja zaczynambyc takim "olkowcem" jak mówisz.
fotomic, gary nie jest zarejestrowany na CF?
toś teraz palnął ;-)
pozdrawiam
oj nie zrozumiałeś :) :) ;)Cytat:
Zamieszczone przez pietro77
No cóż, spierać się nie mam zamiaru, ale przypomnę Ci Twoje wypowiedzi po tym jak szkło to znajdzie się na rynku.Cytat:
Zamieszczone przez jps
Musisz prześledzić uważnie cennik obecnych szkieł Leica bo nie masz pojęcia o obowiązujących cenach... To firma dla bogatych i taką pozostanie.
Skoro cena szkła Leica w wysokości 6 000 zł będzie wg Ciebie niepoważna to przygotuj się na wielkie rozczarowanie.
Nie wiem na ile wyceni sobie Leica stabilizację, ale podam przykład szkła o uboższym zakresie, nie rozpieszczającym świetle.
Leica 21-35mm/f 3.5-4 VARIO-ELMAR-R Asph. Zoom do lustrzanki (mówi Ci to coś :twisted: ). Cena: 11 049,00 zł. Nie do dostania na ebay.
Jako, że to zaprezentowane na PMA 2006 szkło to właśnie VARIO-ELMAR z lepszym zakresem, światłem od 2,8 czyli również lepszym oraz stabilizacją to realnie należy oszacować to szkło na min. 12 000 zł. Jeśli to szkło będzie kosztowało coś koło 6 000 zł to Bóg mi świadkiem, że pojade na pielgrzymkę do Makkah al-Mukarramah zwanej potocznie Mecca.
Nie chce Cię urazić... zwyczajnie w związku z posiadaniem sprzętu tej marki mam lepszy obraz rzeczywistości. Przykro mi jeśli wierzyłeś, że cena szkła Leica będzie w zasięgu możliwości kredytowych :twisted: przeciętnego Kowalskiego.
To, że Leica zrobiła szkło pod system 4/3 należy traktować jako zjawisko i przygotowanie pod wyjście własnej lustrzanki cyfrowej 4/3. Dla nas będzie niczym innym jak drogim marzeniem.
Szkła Leica kupują w 99% zawodowcy i to nie focący na komuniach i ślubach. Sprzęt dla mistrzów. W tym 1% mieszczą się ludzie tacy jak ja oraz Ci którzy kupują ten sprzęt z innych powodów niż jakość (czyt. snobizm). Chciałem dalmierz i zamiast kupić cos na swoją kieszeń (czyli BESSA) szrpnąłem się na M6. Stać mnie było dotąd na jedno szkiełko. Po wyjeździe na Rodos sprzedaję M6. To nie na moją skromna kieszeń.
Gary na CF jest chyba od zawsze.
wbudowana lampa jak w Lumix DMC-LC1 :roll:
ciekawe czy wspomaganie AF jest jak w E-1 :D
Twoje rozumowanie jest jak najbardziej ok, ale pamiętaj, też że Leica to teraz Panasonic ;)Cytat:
Dobra robie mały OT.
CO się dzieje z www.swiatfoto.pl ?
Przepraszam za OT
serwer jest fizycznie przenoszony - bedzie smigac w srode
a jednak ;) Dzięki.Cytat:
Zamieszczone przez gary
P.S. co do otwartości to soft Bibble Pro jest dostępne pod linuxa(programik przedni-a dobrej alternatywy brak aby swobodnie obrabiać w większym zakresie RAW) do tego w do Bibble Pro zostal właczony soft Noice Ninja
http://www.letsgodigital.org/en/news...tory_6657.html
i
http://www.letsgodigital.org/en/news...tory_6656.html
Za licencję trzeba zapłacić. Aczkolwiek bez program też działa ale ma ograniczone tryby zapisu.
Ale już bez OT.
To niczego nie zmienia.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
1) Leica Digilux 2 Cena: ponad 6 000 zł
2) Panasonic Lumix DMC-LC1 Cena: ponad 6 000 zł
Widzisz tu jakąkolwiek różnicę? Panasonic dzięki współpracy z Leica chce być postrzegany na rynku foto jako firma klasowa i to jej się udaje dzięki produktom takim jak Lumix DMC-LC1.
Panasonic Lumix DMC-L1 jest tego trendu kontynuacją.
To, ze Saab to Opel tez jakos nie wplywa na obnizenie cen i jakosci tego pierwszego ;)
Cena tego obiektywu będzie oscylowała w granicach 3000-3500pln(obstawiam) ale sądzę że za nim pójda kolejne stałki w cenach o jakich pisze the zoom. Jestem pewny że do 4\3 dołączy nowa profi puszka i sądzę że pierwszy krok w tym kierunku zrobi Leica a za nią Olympus. Taka ilość super szkieł nie może się marnować. System się rozrasta i sięgnie napewno segmentu profi.