niedługo będę to testował na biometarze 80mm i sonnarze 180 - faktycznie może dawać ciekawy/pozytywny efekt
Wersja do druku
niedługo będę to testował na biometarze 80mm i sonnarze 180 - faktycznie może dawać ciekawy/pozytywny efekt
Jeszcze przypominam, że maska ma być umieszczona na końcu adaptera (tak jak na tym zdjęciu) ---Szkoda. że producenci adapterów (nawet Olympus) nie robią tego ustrojstwa z cienkiej czernionej blaszki --byłoby dobrze od razu...
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=3128
Pozdrawiam
Ja kupiłem czarny matowy karton format A3 w sklepie papierniczym za pare groszyCytat:
Zamieszczone przez tank_driver
Irku, czy przy odwrotnym mocowaniu obiektywu M42, np Helios, Jupiter (zdjęcia makro) też należy stosować maskę na obiektyw (od strony body)?
Tak oczywiście
Jak to zamocować do przejściówki, gdy obiektyw dość mocno cofa tylną soczewkę (prawie do płaszczyzny brzegu przejściówki) ?
ja przykleiłem do krawędzi przejściówkiCytat:
Jak to zamocować do przejściówki, gdy obiektyw dość mocno cofa tylną soczewkę (prawie do płaszczyzny brzegu przejściówki) ?
Dzięki. Jeszcze jedno pytanko:
Jakie wymary prostokąta przyjąć, gdy średnica tylnej soczewki to:
a. 29mm
b. 12mm
Czy do każdego obiektywu oddzielna maska?
Kris: Mimo, iż średnica soczewki manualnego obiektywu będzie większa to w systemie 4/3 boczne promienie i tak nie tworzą obrazu na mniejszej matrycy. Wystarczy jedna wielkość prostokąta w adapterze dla różnych obiektywów tzn. 14x18mm (sprawa wygląda tu podobnie jak z osłoną przeciwsłoneczną--także należy ograniczyć ilość światła wchodzącego, aby nie błąkało się wewnątrz obiektywu :) )--pozdrawiam
Dzięki :D
Jeśli chodzi o słony przeciwsłoneczne, to na stronie Eltec są tanie osłony zarówno tulipan (27zł) jak i zwykłe, gumowe (17zł). Kupowałem tam niedawno tulipany do swoich manuali i mimo że chińszczyzna, to dość solidnie zrobione. Pierścień na dole służy do zablokowania w dowolnej pozycji.
Patrząc od góry, "listki" tulipana wychodzą z pierścienia o wyraźnym brzegu do którego można spokojnie coś dokleić.
Przy osłonie prostokątnej można zrobić taką modyfikację:
Hmm.. czy jeśli zrobiłbym taką maskę dla mojego Zuiko 50/1.4, to będzie ostrzejszy? Od f2 jest już pięknie, ale na 1.4 mogłoby być ciut ostrzej. I pytanie, czy bokeh będzie wtedy nadal taki sam.
PrzemQ_09 : Te maski zmniejszają mydełko manualnych obiektywów (zwiększa się kontrast) -- bokeh się nie popsuje...
Dziękuję. W sumie kontrast i tak zawsze poprawiam w PSie, więc nie wiem czy to się przyda:) Poza tym pewnie krzywo przykleiłbym, za mały otwór zrobił czy coś:)
Pozdrawiam
PrzemQ_09 : To jednak nie to samo co poprawianie kontrastu w PS -- nasuwa się porównanie do robienia ostrości w PS -- gdyby to było równoważne nikt nie porównywałby jakości różnych obiektywów, a porównywalibyśmy jakość programów graficznych :)
Poprawianie w programach zawsze powoduje pewną utratę informacji i powinno być ograniczone do niezbędnego minimum.
Hmm.. więc może się skuszę i spróbuję.
Dziękuję Irku za odpowiedz i w ogóle - za dzielenie się tymi wszystkimi patentami. Gratuluję wiedzy.
Dziś, po zaopatrzeniu się w niezbędne materiały (czarny blok techniczny i klej) wykonałem maskę według receptury Irka. Ze względu na cienki papier, wyciąłem 3 maski + pierścień i skleiłem je razem do kupy aby uzyskać w miarę sztywną konstrukcję. Jeszcze klej dobrze nie wyschnął jak podpiąłem to do przejściówki aby zobaczyć efekt.
To naprawdę działa rewelacyjnie !!!
Tutaj zamieszczam 2 fotki zmniejszone do 800x600, jednak aby ocenić efekt warto obejrzeć to w pełnym wymiarze.
W akcji Takumar 50/1,4 i zaimprowizowany tymczasowo warsztat pracy gdzie robiłem maskę.
Tutaj zamieściłem 4 fotki prosto z aparatu w pełnym wymiarze zrobione przysłoną 1,4 i 2,8 (wielkość pliku 22Mb)
Proszę zwrócić uwagę na wzornik, wyłącznik na lampce i napis na pojemniku z klejem.
Takumar 50/1,4 f1,4 bez maski:
Takumar 50/1,4 f1,4 z maską:
Irku: jaki alkohol preferujesz? Jestem Ci to winien :D
hehe, ostatnio absynt mi podchodzi, ale ja tutaj działam bezinteresownie--serdecznie pozdrawiam :)
różnica porażąjąca - ja dzisiaj kupiłem czarny papier i jutro zaczynam operację wycinania klejenia.
Korzystając z nowych funkcji forum - daję 5 dla tematu!
Pozdrawiam,
Mariusz
Nie wiem czy komuś się przyda - moja maska, tzn. Irka, ale zrobiona przeze mnie. Zrobiłem wcześniej wzór w PS i wydrukowałem na brystolu. Potem go przyciąłem.
a masz może ten wzór w PS ?? może być podrzucił plik było by prościej dla mających dwie lewe ręce.
Kiepski ze mnie PS'owiec, ale powinno pomóc. Napiszcie tylko jak załączyć tu plik *.psd mający 1,5 MB? *.rar jest mniejszy ale nie wchodzi wogóle.
Plik .psd z maską autorstwa paszczol'a
http://grizz.rootnode.net/maska2.psd
paszczol: Tekturka jest zbyt głęboko wciśnięta w głąb -- powinna być prawie równo z końcem adaptera --pozdrawiam
Poprawie, nie jest jeszcze wklejona, wsadziłem tylko, jak zrobię dwaie fotki do porównania - przy pełnym słońcu - to zamontuję na stałe. Na razie zrobiłem testy przy oświetleniu "żarowym" w domu i jestem zadowolony.
EDIT: Dobrze, że napisałem, po wklejeniu była by mała lipa. Jak pokręciłem Heliosem na oo usłyszałem dźwięk wyginanego kartonika. Koniecznie muszę to poprawić (co za tym idzie wyciąć jeszcze raz, bo ten trochę podcinałem, żeby wszedł do końca).
Zdjęcie jednej z aukcji allegro przedstawiającej obiektyw Olympusa 300mm/2.8 za 14k. Jest już maska ;)
Zdjęcia nie wklejam, bo nie wiem czy wolno bez zgody autora,
https://ssl.allegro.pl/item341098326..._ed_raty_.html
"Melduję wykonanie zadania" :D
Pierwsza wersja maski zrobiona - może nie jest doskonała, ale pokazuje potencjał.
Na 100% będą kolejne wersje. Dziękuję bardzo Irku! Jesteś WIELKI!!!
Poniżej znajdują się 2 zdjęcia (jedno bez maski i jedno z założoną maską). Szkiełko to Takumar 50/1.4. Zrobione na pełnej dziurze.
Pozdrawiam,
Mariusz
Irku,
Jestem pod OlBrZyMiM wrazeniem twojej wiedzy i niezmiernie jestem Ci wdzieczny, ze nie jestes psem ogrodnika i chetnie dzielisz sie wiedza i wielkim doswiadczeniem.
Master Irek! Wszystkiego Doświetlonego!
Pozwolicie,że dopytam:
Czy jest sens montażu owego cuda w KAŻDYM obiektywie?
Rozumiem,że te nieco gorszej jakości, ale i pierścień przecież wsadzi swoje 3 grosze w ogniskową, prawda?
Pozdrawiam -
jest sens montowania maski w obiektywach nie tylcko tych "kiepskich" bo to nie jest wyznacznikiem
Warto stosowac Maske z obiektywem o dużej jasności [jak przykład z Takumarem 1,4/50mm to nie jest "kiepski" obiektyw a raczej z górnej manualnej półki]
warto się wysilić to przynosi efekty
Wynika więc, że w każdym jasnym.
Górna manualna półka, którą jeszcze można poprawić....
To była moja wątpliwość: czy poprawiać bardzo dobre?
Dzięki za poświęcony wysiłek- przyniósł efekty.
Szkoda, że sprzedałem Heliosa bo bym popróbował. Mam w pracy laser, którym mógłbym wyciąć sobie dokładnie takie jak ma być, tylko musiałbym poszukać jakiś fajny czarny matowy materiał. Chodzi mi po głowie OM 50 1.8, a do tego adpater z dandelionem, może wtedy spróbuję. Może ktoś ma tą maskę w OM 501,8 lub 1,4? Przyznam, że to porównanie z Takumarem zrobiło na mnie duże wrażenie.
Ma ktos wzor maski na heliosa 58mm bo w temacie zadn link nie dziala.:wink:
kurde boje się że z tego kartonu jakieś syfy dostaną się do korpusu, próbował może ktoś z innym materiałem, nie wiem jakiś matowy plastik etc
może jakimś lakierem matowym pomalować ten karton? :idea:
Niektóre pudełka do filmów na DVD (takie w formacie książki) są zrobione z czarnego matowego plastiku, który dość łatwo można ciąć nożyczkami i nożem tapeciarskim. Zrobiłem maskę z czegoś takiego. Przykleiłem ją do przejściówki klejem introligatorskim. Wygląda jak z fabryki.
Pozdrawiam
dobrze, zescie odkopali temat :)
mam idealny i najlepszy na swiecie material na ta maskownice. czarny, matowy (prawie) jak grafit, gruby, tak, ze nie trzeba go przyklejac do przejsciowki-po prostu sie go tam wklada (ok 4-5mm grubosci)
mam nawet narzedzie do wycinania idealnych krazkow z tegoz materialu. nie ma mowy o zadnych pylkach, okruszkach i innych smieciach :) jedyne co to musicie sobie policzyc i wyciac prostokat pod rozmiar tylnej soczewki.
nie ma mowy odbiciach swiatla na wewnetrznej czesci pierscienia, bo jest zaslonieta.
mam arkusz tego materialu i moge go wyslac do polski, jesli nie uda sie go wam znalezc na miejscu-tylko ktos bedzie musial to rozprowadzic wsrod klubowiczow.
uwaga, a teraz opis, bo moze ktos znajdzie to w sklepie.
najlepiej papierniczym. widzieliscie moze takie literki, ksztalty powycinane z takiej jakby gabki? tylko twardszej i mniej elastycznej?
a dokladnie cos takiego:
http://www.mojebambino.pl/go/_info/?user_id=016008
mozna to kupic w kazdym sklepie papierniczym ( w mojej okolicy), w roznych grubosciach. czarne lub w innym kolorze. jesli wam sie nie uda tego zdobyc, to moge kupic i wyslac kilka (kilkanascie) sztuk do polandii. dajcie tylko znac. najwyzej ktos na jakims zlocie rozprowadzi. :) nic lepszego nie znalazlem i ciezko bedzie znalezc :) mz to jest idealna sprawa.