Że tak powiem 3-jeczka "palce lizać" , ciekawie skadrowana i faj na GO.
Wersja do druku
Że tak powiem 3-jeczka "palce lizać" , ciekawie skadrowana i faj na GO.
Odkurzam wątek .
Gdzieś daleko - dość duża nekropolia choć zrobiła na mnie dziwne wrażenie .
Prawie nikogo , sztuczne albo uschnięte kwiaty , wiekowe nagrobki , twarze z poprzedniej epoki .
Choć z 2 strony wszystko zadbane, trawa równo przycięta .
Dość ,że czułem się tam nieswojo
Bardzo interesująca wrzutka. Gdzież to taki cmentarz? Pierwszy raz widzę takie kolumbarium, z urnami na wierzchu.
Bardzo klimatyczne.
Załącznik 75439Załącznik 75440Załącznik 75441
Witam :)
Mogę dorzucić swoje "trzy grosze" do cmentarnych wędrówek. Tym razem to ślady wojny.
Ja też się dołączę.
Zdjęcia ze starego cmentarza żydowskiego w Żarkach.
Niezwykłe widoki, obce naszemu obyczajowi. Bardzo interesujące.
Nie pozostaję obojętny. Dorzucam swoje. Kirkut w Szydłowcu. Ponad 3 tyś. macew na niewielkim obszarze.
Dosyć ciekawie tu. Różne propozycje, różne podejście do tematu, słowem pouczający wątek.
Przy okazji przeglądania wątku przypomniała mi się niedawna seria Roberta1088 z Ferrary i kolumbarium. Mam wrażenie, że miejsca pochówku urn bardziej są zróżnicowane w formie od klasycznych grobów. Nawet na naszych rodzimych cmentarzach.
Takie kolumbarium widziałam na Węgrzech w Egerze. Zrobiło na mnie przykre wrażenie wszechobecnością plastiku i dziwnymi rozwiązaniami przywołujące nasze czasy PRL-u. Tylko jedna "kwatera" była ładna.
Sorki za jakość, chyba mam coś nie tak z monitorem :(
Jak już jesteśmy przy urnach to bywa i tak (buddyjska świątynia Wat Chayamangkalaram):
Ładne.
To ja wstawię swoje jedno:
* * *
https://galeria.olympusclub.pl/album...al_lodz016.jpg
pozdr
Widziałem w galerii. Bardzo ładne.
Mnie również bardzo się podoba, ale w galerii jeszcze nie mogę ;)
Dodam coś ode mnie (z szuflady)
1.
2.
3.
---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post był o 20:41 ----------
Pierwsze świetne, pozostałe dwa bardzo dobre
@yamada, szuflada klimatyczna,zdjęcie środkowe [z pajączkiem] fantastyczne!
Dokładam, nie tak dobre, ale myślę, że miejscem interesujące?
Załącznik 75803
yamada, dla mnie też ten pająk to #1!
dzięki :), osobiście też z pająkiem lubię najbardziej...
Pająk is the best:grin:
yamada z Twojej wrzuty podobają mi się 2. i 3., ale muszę się zgodzić z przedmówcami, że pająk jest the best. :grin:
To może i ja coś dodam. Cmentarz w Pasymiu.
01
Skoro mamy już taki wątek, to nieco odświeżę. Otóż podczas dzisiejszej wizyty na jednym z wielkopolskich cmentarzy przykuło moją uwagę kilka starych, ciekawych figur nagrobnych:
1.
Załącznik 87475
2.
Załącznik 87476
3.
Załącznik 87477
4.
Załącznik 87478
Podczas II Wojny Światowej wojska alianckie i niemieckie stoczyły ze sobą wiele bitew w okolicach Rzymu. Jedną z takich była bitwa pod Anzio niedaleko Rzymu.
Podczas mojego pobytu we Włoszech , zwiedziłem właśnie cmentarz aliantów którzy brali udział w II Wojnie Światowej i którzy tam polegli.
Cmentarz ten jest właśnie w mieście Anzio.
To kilka zdjęć .
Jeszcze kilka zdjęć z cmentarza aliantów we włoskim Anzio.
Tym razem czarno-białe.
Ode mnie dwa anioły z parafialnego.
Pozdrawiam.
Kościół w Dublinie. Cmentarz i groby przy tym Kościele.
I jeszcze kilka fotek. Niestety nie pamiętam nazwy Kościoła. Podczas spaceru zrobiłem kilka zdjęć.
Wrzucę jeszcze kilka . Tym razem czarno-białe.
Cmentarz Powązkowski w Warszawie
http://sabkon.blogspot.com/2013/05/c...warszawie.html
Parę migawek z pozostałości cmentarza żydowskiego w Gdańsku-Chełmie. Przetrwał obie wojny, był czynny do 1956 roku. Po zamknięciu, głównie w latach 70-tych doszczętnie zdewastowany; traktowany jako źródło budulca. Z materiału pozyskanego z jednego z trzech istniejących ongi w mieście cmentarzy powstały tzw. "schody hańby"...
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest tzw. "Smutna Góra "
W XIX wieku pochowano tam chorych na cholerę i tyfus. Z tego co wiem samych chorych na cholerę było ponad 200 osób. Nie pochowano ich na miejscowym cmentarzu gdyż bano się że może zatruć się woda w studniach.
I na takim wzniesieniu, na takiej górze postanowiono ich pochować.
Ta góra nosi teraz nazwę " Smutna Góra " .
Jest taka zbiorowa mogiła . Mieszkańcy miasteczka wznieśli tam krzyż.
Kilka zdjęć z tego miejsca.
Wejście po schodkach.
Załącznik 92874 Załącznik 92876 Załącznik 92875
Załącznik 92882 Załącznik 92881 Załącznik 92880 Załącznik 92879 Załącznik 92878 Załącznik 92877
Na krzyżu jest trupia czaszka. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam.
Załącznik 92885 Załącznik 92884 Załącznik 92883
Takie miejsca, to takie perełki zapomniane przez wszystkich. Warto przypominać,a i młodych przyprowadzić.
Cmentarz radziecki w Bornem Sulinowie. Oprócz żołnierzy (w tym pond 100 grobów bezimiennych) są tam groby ich rodzin i cywili. Niedawno na każdym grobie przybito nową tabliczkę z personaliami (o ile są znane). Ten pomnik z pepeszą został przeniesiony z centrum miasta. Na kilku grobach widać krzyże.
Niezwykle przygnębiająco wyglądają pluszaki na grobach.
Te groby z pluszakami wyglądają niesamowicie. Taj jak @alnico pisał, przygnębiająco.
Pozwolę sobie zacytować pewną mądrą osobę z innego wątku: "Ludzie, którzy stworzyli to miejsce, nie zrobili go z myślą o przyszłych sesjach..."
Chyba nie muszę dodawać, że bez znaczenia jakich?
Jestem zdumiony, że nikt nie jest oburzony tematyka wątku!
Pozdrawiam.