żeby nie było :P ...
Wersja do druku
żeby nie było :P ...
Oo, to już znacznie lepiej :D Jeszcze tylko wyostrzyć zdjęcie po zmniejszeniu i jest suuper :!:
Pozdrawiam
@martha - na takiej fregacie to aż sie chce rwać szota hehe
@szafrani - zasadniczo wolę się zachwycać fociami... i obym miał czym :P POWODZENIA
No cóż ta ostatnia fotka superowa :)
Dla mnie extra tylko mam nadzieje ze naprawde starcilo na ostrosci przy zmniejszaniu, pamietajcie aby zawsze wyostrzyc.
No i co tu dodać. Nauka nie poszla w las.
dzisiejszą sesję staralismy się przeprowadzić ściśle według waszych wskazówek: dziś w gdańsku pogoda chlodna i mglista.
1: budynki stały nieruchomo czego nie można powiedziec o ludziach. myślałem ze kilka strzałów z pistoletu zrobiło by troche wolnego miejsca i spkoju do zrobieia dobrego zdjęcia. ale akurta nie miałem broni przy sobie :roll: :P :wink: :?: :x :P :P
2: czy tak wogóle można robić zdjęcia ?? bo nam się podoba ale ciężko wyczuć :D
3: manual focus ustawiliśmy na 2 metry a budynekw tle jest ostry ?? co robimy źle. (nie patrzcie na białe plamy okien i kadrowanie)
4: co tu dużo mówić Neptun!.
5: Ratusz staromiejski na Długiej.
1. ujęcie dobre lecz trzeba było może dłuższą ekspozycję - ludzi było by widać "dynamicznie" i neptun był by kontrastem "POLOWANIE NA PRZECHODNIA"
2. nie wiem na co patrzeć
3. GO to 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za punktem ostrości
3, 4. ujęcie nie ciekawe - proste, martwe - pomniki powinno się focić z ujęcia nie naturalnego może bardziej nie codziennego dla przechodnia - poeksperymentujcie jeszcze
5. tak jak 2
fotka powinna oddziaływać na widza - musi być inna niż codzienna rzeczywistość chyba że jest to dokument, reportarz
foty zdecydowanie lepsze niz pierwsza seria ;)
#4 widziałbym cale jasne tlo, może jakby skontrastować postać z tym jasnym murem?
ale i tak mi sie podoba (może dlatego, że mam sentyment do Gdańska - bo to miasto jak moje ;)
#5 'więcej światla' chyba... kadry niby bardzo poprawny, ale jakies to martwe w całości.
Opinia SUBIEKTYWNA! i nie przejmowac sie nią tylko focić - mi po moim wczorajszym rajdzie z 30 fotek ostalo sie po eliminacji 2 hehe
pozdrowionka!
Długi weekend mamy już za sobą. Dzięki za odpowiedzi :lol:
???Cytat:
Zamieszczone przez ARF-FOTO
dzięki, staramy sie ulepszać warsztat 8)Cytat:
Zamieszczone przez wheelerek
o tej porze w Gdansku mielismy duzy problem ze znalezieniem dobrego miejsac, zeby znaleźć dobry punkt do fotografowania i zeby nie było latarnii (a jest ich na Długiej od groma)
hmmm z tym swiatlem to chyba przesada, że za mało, bo przy tylu latarniach każde inne zostało prześwietlone. W nocy chyba nie można oczkiwać że budynki bedą tak samo jasne jak w dzień ;)Cytat:
Zamieszczone przez wheelerek
Korzystając ze slońca i przejrzystego nieba powsaly nastepne zdjęcia 8). Chętniej tez skorzystaliśmy z pomocy programow do kadrowania.
1. ORP BŁYSKAWICA
2. MEWA PO PROSTU MEWA :P
3. MOTOR
W ostatnim probowalbym kadrowac w taki sposob, aby po lewej stronie zostawic wiecej miejsca.
Przed motorem było brzydkie tło i mnóstwo rzeczy odciągających uwagę od głównego motywu zdjęcia
W takim razie obciąłbym z prawej :) Dzięki temu uzyskałoby się wizulanie więcej miejsca przed motorem, zgodnie z zasadą kadrowania trzeba zostawić trochę miejsca pojazdowi w kierunku, w którym się porusza.
Pozdrawiam
Czy macie jakiś sposób, żeby podczas robienia zdjęć wyeliminować szumy ze zdjęcia ??
Jeśli robisz zdjęcia nocne z długimi czasami naświetlania to włącz redukcje szumów. Reszte usuwaj w programach nphttp://www.imagenomic.com/see.asp
GO - głębia ostrości
cyferki to rozkład proporcji ostrego obszaru a dokładnie ostrości do przyjęcia bo ostre jest tylko w punkcie ustawienia ostrości
rozkład to 1/3 obszaru przed punktem ustawienia ostrości (ostrzenia) i 2/3 za punktem
czyli np jak ustawiam ostrość na 2m to 0,66m przed obiektem i 1,32m za bedzie obszar ostry?? tak to mam rozumieć ??Cytat:
Zamieszczone przez ARF-FOTO
nie
głębia ostrości jest zależna od odległości od obiektu, ogniskowej i przysłony (pośredni wpływ ma matryca - praktycznie wielkość matrycy wymusza zmianę konstrukcji obiektywu a nie GO, ponieważ parametry GO dla obiektywu lustrzanki 35 mm nie zmieniają się po włożeniu go do cyfrowej lustrzanki - obiektyw nadal rzuca taki sam obraz jedynie część wypada poza matrycę)
tutaj kalkulator do liczenia GO http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...f_Field_01.htm
podane przezemnie proporcje pomagają w praktyce szybko uzyskać efekt ładnego rozmytego tła powodującego "złudne" podniesienie ostrości głównego obiektu motyw powinien być oddalony od tła o ponad 2 odległości od niego do aparatu
A)-----|-----|Go1|-----|P|-----|-----|Go2|-----|T|-----|-----|
A - aparat
P - portretowana osoba
T - tło
Go - granica głebi ostrości
w wyżej podanym przykładzie różnica pomiędzy rozmyciem tła do portretowanej osoby jest bardzo duża, gdybyśmy zmniejszyli dystans tła do portretowanej osoby i T znajdowało się na odcinku P - Go2 motyw "płynnie" wtopił sie w tło
Moje modelki :D
1)
2)
Prawda, że są urocze :)
Nr 1 jakoś nic mi ciekawego nie mówi, natomiast nr 2 lepsze, tło wyszło bardzo fajne i wogóle nawet spoczko :D
A dla mnie na pierwszym fajna GO. Wydobyty pierwszy plan, chociaz moze odwrotnie wygladaloby lepiej, ze mewa na pierwszym planie jest nieostra. Kaczucha rzeczywiscie urocza.
Dla mnie lepsza nr 2. Na czym ta kaczka stoi?
kaczucha super ale szkoda iz tak centralnie :(
kaczusia podbiła takze moje serce... :)
@luc4s: kaczusia stoi na bałtyckim kamyczku :)
Płonie Gdynia
Zdobycz ze świątecznego spaceru :)
no calkiem calkiem ladne zdjecie ;]
Co za klimat :roll: I nie mam się nawet do czego przyczepić :wink:
Pozdrawiam
:!: Spoczko zdjęcie :!: Trafiło Ci się super niebo. :!:
Fajnie sie prezentuje :)
Niesamowite niebo! Kocham takie kolory. Cudowne, naprawde :)
wow!! Naprawde dobre zdjęcie!! Fajny klimacik :)
TAJEMNICZY GDAŃSK
moze jest zbyt ciemnawe, a dla mnie ma urok :P
Faktycznie odrobinke ciemne.
mam nadzieje ze sie nie obrazisz jak sie podlacze z widokiem vis-a-vis :)
Nie widze problemu :)
No rzeczywiscie, moje foto przy twoim to ciemnioch :P
@martha zdecydowanie za ciemne.
@marwit jakos te rozmazania swiatel mi nie podchodza, ani to filtr gwiazdkowy, jakos mi nie pasuja. Reszta cool
wlasnie nie wiem czemu sie tak zrobilo, ale bylo wtedy tak zimno na dworze ze zrobilem 3 zdjecia i ucieklem do domku :)
@Martha : może i ta fotka ma swój urok ale ja nic na niej nie widze :) hehehe.... Spróbuj zrobić zdjęcie jeszcze raz ale trooooszka jaśniej .... :>
POZDRAWIAM
@GoSciU: w oryginalnym formacie widać wiecej, ale rzeczywiście ciut ciemne. Ale może tez działać na wyobraźnię :P Akurat było to ostatnie zdjecie - potem nie miałam szans powtórzyć ujęcia bo siadła bateria w aparacie he he :( - pech. Bede próbowała łapać taki sam klimata, ale ciut jaśniej :)
8)