A900 mozna nabyć za 7800zł , więc A850 musi być tańsze by się sprzedać.
Szkoda iż wizjer nie kryje 100%.
A900 testowałem przez 2 tygodnie, jak dla mnie bajka.
Szkoda, że nie kupiłem jak był poniżej 7k.
Euro tanieje więć na świeta się skuszę.
Wersja do druku
na Optycznych i Fotopolis pojawiły sie zdjęcia testowe i sample z 850.
test A850- na Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9845
Ciekawie! Z jednej strony wszyscy najezdzaja na Sony, a znam kilka osob, ktore chcac poczuc pelna klatke, wybiora wlasnie ten model zamiast 5D II (cena starego 5D jest nieciekawie droga, albo zajechane egzemplarze sa).
Ciekawe kiedy i jak wplynie to na cene 5D.
PS: Nie wszyscy potrzebuja uzywalnego 6400 :twisted:
5D spada nadal, ostatnio dosc dobry egz zakonczyl sie na aledrogo na 3.5k!
4k to juz norma, wybitne malo zajechane to ok 4,5k wiec jak ktos wie o co chodzi, to bierze bez zastanowienia.
Dobrze, ze Sony goni ceny, lepiej dla Nas, bedzie w czym wybierac
pozdrawiam
Mialem okazje pobawic sie alfa 500 i 550. Zaskoczyla mnie dobra jakosc zdjec i niskie szumy oraz sprawna praca AF, bardzo sprawna takze w trybie podgladu. Budowa to nie cudo ale calosc sprawia dobre wrazenie, szczegolnie jakosc fotek. Zaluje, ze nie moglem pobawic sie dluzej, przynajmniej kilka dni.
Jakosc fotek z amatorskich lustrzanek jest juz wysoka, przy takim tempie innowacji inwestycje amatora w drogie body nie bardzo maja sens. Za szybko sie starzeje.
Czesc.ch.
p,s. w bezposredniej konfrontacji a500 dawala sobie rade jakoscia fotek ( jpg z aparatu) z d90 Nikona. No no. Ale to tylko pierwsze wrazenia.
Test A550 na Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10148
Naprawdę świetny aparat.
A550 kosztuje okolo 3000PLN, to juz polka D90,50D,E-30.
Wiec przyczepie sie do tego czego brakuje
- gorny LCD
- AF jedynie centralny krzyzowy
- pomiar punktowy od 4EV
- maly wizjer, mniejszy niz lustra z nizszej polki (500D), powiekszenie 0.8x
- pentamirror, w tej cenie?
No i nie ma podglądu głębi ostrości ani wstępnego podnoszenia lustra. Trochę bieda...
Za taką kasę to tylko Nikon ja nie wiem co wy w tym Sony widzicie. O wykonaniu nie wspominam bo wygląda jak z odpustu i materiały użyte zaskakują ale tandetą oglądałem 900 i mam bardzo złe odczucia odnośnie wykonania. Nikon d90 mnie zachyca, ale każdy kupuje co lubi. Ja mówię Sony NIE.:esystem:
http://overlay.no-ip.org/fun/bast.jpg
dice il mio amico il modo stupidità
Na terytorium RP posługujemy językiem ojczystym dlatego jak mnie cytujesz napisz zrozumiale o co ci chodzi i co ci nie pasuje ?
Wreszcie ktoś docenia moją moc. Dziękuje serdecznie !
Wracając do jakości wykonania Alfy 900....
Rozumiem ze moja kochana Alfunia 900 może się nie podobać (ocieram właśnie łzę), albo wydawać ze wykonana z tandetnych materiałów, to może oznaczać tylko iż gust osoby oglądającej jest niezmiernie wysublimowany a wymagania co do użytych komponentów niesamowicie wyśrubowane. Nie sądzę zatem zęby którykolwiek Olympus mógł go zadowolić, a jedynie Canony z serii 1Ds oraz edycje kolekcjonerskie.
Nie miałem w rękach A900, ale A700 zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie jeśli chodzi o jakość wykonania. A że tańsze modele są plastikowe, to norma - właśnie dlatego są tańsze. Szkoda tylko, że okrojone z kilku potrzebnych (dla mnie) rzeczy, ale to już nie mój problem.
Grip był źle spasowany z z obudową trzeszczał to chyba nie pasuje do takiego drogiego aparatu. Klapka hdmi była luźna.
Też mnie zainteresował temat kiepskiej jakości materiałów A900. Sam mam co prawda A700, ale wątpię żeby A900 był gorzej wykonany. Możliwe że to dlatego że nigdy nie miałem do niej gripa, a i klapki HDMI nie używałem do tej pory...
Możesz coś więcej napisać na temat tego złego spasowania gripa? Był przesunięty względem korpusu?
Pamiętaj że A850/A900 to chyba najtańsze na rynku aparaty FF i gdzieś musieli zaoszczędzić, mimo wszystko po raz pierwszy słyszę narzekania na jakość wykonania A900/A850...
Alfa 750 ma byc z nieruchomym błonowym lustrem + filmy HD! piekna sprawa jesli dopieszczą ten pomysł bedzie konkurencja dla "bezlustrowców" Olka i Panasa ;)
http://alphacorner.eu/index.php/nowe
Hmm, a jak z czyszczeniem takiego lustra? Bo że się będzie brudzić to jest pewne, teraz śmieci na lustrze można olać, ale jak będzie półprzepuszczalne to będzie problem.
Jak się dostać do matrycy żeby ja wyczyścić? Będzie szczelne? Jakoś nie wierzę w taką szczelność, a jeśli system czyszczenia matrycy będzie taki sam jak teraz to tak jakby go wcale nie było.
Poza tym zawsze to strata światła i to IMHO spora.
Canon kiedyś w czasach analogowych mieszał coś z nieruchomym lustrem, ale ostatecznie zrezygnowali z tej koncepcji.
cytat z linku - "w plotce znajdujemy też informację w elektronicznym wizjerze – to co mnie najbardziej odstręcza. Elektroniczny wizjer pozwoliłby na zastosowanie bardziej przepuszczalnego lustra, a więc i otrzymanie większej ilości światła padającego na matrycę przy jednoczesnym zachowaniu czujników AutoFocusa (współczesne czujniki AF i tak otrzymują bardzo mało światła, gdyż główne lustro już jest półprzepuszczalne w obszarze czujników AF, gdzie znacząca większość światła trafia do wizjera, tak aby nie było ciemnych plam), jednocześnie zbierając obraz z głównej matrycy – a więc mielibyśmy 100% pokrycia kadru w wizjerze i prawie dowolne powiększenie. Problem z elektronicznymi wizjerami jest taki, że one praktycznie nigdy nie będą mogły dostarczyć jakości obrazu takiej jak wizjery optyczne – na szczęście doszliśmy do punktu w którym wizjery elektroniczne mają bardzo wysoką rozdzielczość, rzędu 640×480 px w górę, więc jest nadzieja na obraz wysokiej jakości.
Z innych ciekawostek w tej plotce – w serii aparat będzie robił do 10klatek na sekundę, rozdzielczość filmów to Full HD (1920 x 1080 px) a zdjęcia i filmy będą zapisywane na kartach Secure Digital (podobnie jak w Ax30, czy A500/550).
Potencjał tego rozwiązania w dobie cyfrowej jest naprawdę wielki i przy jego wykorzystaniu istnieje spora szansa na to, że Sony spełni swoją obietnicę – że video w ich pierwszej lustrzance będzie równie dobre jak w kamerach handycam. Ale na razie to tylko plotka… chociaż najbardziej niezwykła ze wszystkich plotek w tym roku – w internecie zawrzało"