z ostatnich msz tylko slimak ma potencjal, niestety za malo go na tej fotce, i to cos z prawej na dole...Ale pomysl byl i za to masz plusa :)
Wersja do druku
z ostatnich msz tylko slimak ma potencjal, niestety za malo go na tej fotce, i to cos z prawej na dole...Ale pomysl byl i za to masz plusa :)
Dzięki wszystkim za komentarze.
Tamte zdjęcia były wygrzebane z czeluści dysku twardego, teraz mam coś świeżego :) ale znowu nic szalonego.
Moje pierwsze podejście do fotografowania kobiety w ciąży (co może nie do końca na każdym zdjęciu widać ;-))
Zdjęcia będą poddane pewnie jeszcze dalszej obróbce nim trafią do "modelki" więc wszelkie komentarze wezmę pod uwagę i ewentualnie będę coś poprawiał i retuszował.
Właściwie pierwsze 2 zdjęcia chyba są najlepsze, z tym że na pierwszym obcięłabym jednak lewą pustą stronę. Na pozostałych, zwłaszcza tych kolorowych, rozpraszają te kolorowe pasy na ścianie.
O jak mi sie nie podobają zdjęcia kobiet w ciąży, jeszcze z bębnem na wierzchu. Ale poprawnie zrobione trzeba przyznać
Dzięki za opinię. Kolorowe pasy mi się właśnie spodobały ale masz chyba rację, rozpraszają i odciągają oko od głównego obiektu zdjęcia
Muszę przyznać, że mi też ;-) Widziałem co prawda świetne zdjęcia ciążowe ale mi daleko do tego co ukazali tamci fotografowie. Dość ciężki temat do ugryzienia.
Może inne światło zastosuj, delikatniejsze. Ja bym widziała to tak - słoneczny dzień, duże okno, firanka, która rozpraszałaby światełko. Sadzamy panią przodem, bokiem, tyłem do okna. Doświetlamy delikatnie blendą może. Pani jest ubrana w ładne beże, kremy, może biel. Delikatna, pastelowa obróbka i koniec. :grin:
Wiem, wiem, łatwo napisać :lol:
Pierwsze dwa to dobry kierunek, a podparty terorią jolly mógłby poprowadzić do świetnych zdjeć. Czerń i biel wskazana, z kolei razi mnie brak ostrości na twarzy, może większa GO i dałaby tutaj lepsze efekty, bo brakuje mi ostrości na twarzy? Bo klimat jest taki delikatny, jak należy - próbuj dalej w tę stronę!
Próbowałem :) firanki które były zawieszone mało zmiękczały światło wiec w miarę blisko okna się nie dało, a im dalej tym światło robi się inne, i pierwsze dwa są właśnie wyłącznie ze światłem zastanym. Inne różne koncepcje też były, kontur ciała z przepalonym oknem w tle, zabawy z odbiciem w lustrze itp. Pokazałem tutaj te co były imho najfajniejsze
Większa GO myślę, że raczej popsuła by efekt ;-) ale fakt, ostrość mogła by być lepiej ustawiona. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że w wizjerze naszego systemu, bez potwierdzenia ostrości, manualnym obiektywem trafić w punkt z ostrością jest niezmiernie trudno. (Obiektyw użyty to CZJ Pancolar 50/1.8)
Takie stare zdjecie wygrzebalem :) szykuje diaporame zdjec szermierczych i grzebie w bibliotece zdjec. Narazie sie ucze ja robic ale pelen optymizmu mysle, ze wrzuce ja pewnie za 2-3 dni.
Mistrzostwa Polski Szermierki Klasycznej, 2008 bodajze, http://www.aramis.pl
Tworze sobie i tworze, na razie stworzyłem coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=nFlhe...?v=nFlheFyRTVY
Wymaga wielu poprawek, lepszego doboru, mniej zaszumionych zdjęć i znacznie więcej pracy ;-) Jak ktoś się zdecyduje obejrzeć to polecam z dźwiękiem, bez niego traci się dużo a całość jest nudna.
Niezależnie od filmu wrzucam parę zdjęć z fire show.
Pozdrawiam!
Szszszszumi:-P
Filmik fajny, ale te Fasolki na końcu i chwilowa ciemnia przed nimi psują cały klimat.
Reportaz fajny, ale podklad dzwiekowy jakos nie wyszedl...
Co do podkladu muzycznego.... to soundtrack z odglosami szpad..:-)
Kilka świeżych zdjęć :) z chęcią przyjmę wszelką krytykę, szczególnie odnośnie obróbki, bo ta jeszcze przede mną.
Zdjęcia robione na strychu kamienicy.
Sprzęt: low budget:
Olek E-1 + ZD 14-45 i CZJ 50/1.8 Pancolar,
FL-50 na statywie za parasolką odpalana na kabel jako światło głowne,
stara lampa od praktici na fotoceli bez dyfuzora trzymana w ręce przez moją dziewczynę lub koleżankę modelki oświetlała zwykle tło,
oraz odbijająca światło folia do samochodu na gorące dni (taka pod szybę) w roli blendy,
modelka Paulina większa amatorka niż ja ;-)
Ostatnie mi przypomniało kill bill'a :)
Bardzo mi się podobają 2 i 4 fajny klimat a kill bill The beściak :grin:
Najbardziej podoba mi sie pierwsze. Na drugim twarz ginie w mroku i rozterka co ładniejsze plecy czy twarz. Na trzecim i czwartym przybrana mina przez modelkę powoduje, że nawet boje sie cokolwiek pisać tak jest groźna. Na wszystkich dajesz radę w tych warunkach ze światłem z tym, o ile moge sugerować to jeszcze delikatnie je zmiękczyć.
Dzięki za cenne uwagi
sorki, że wracam do tematu zdjęć z fire show, ale napisz co nieco o sposobie na drugą fotkę - z exiffa mogę się jedynie domyślać Twojego efektu, głównie chodzi mi o to, czy z "kurtyną" zrobione, czy tak tylko zamroziłeś błyskiem gościa? (czy może to jest ta kurtyna :roll:).
Jest taki wątek do omawiania tego typu rzeczy, więc jeśli nie tu to w tym drugim wątku proszę napisz kilka słów dla żółtodziobów :)
Przepis na tą fotkę jest dość prosty :) Nie nadaje się specjalnie do wątku "jak to jest zrobione"
Jest to zdjęcie długo naświetlane + błysk lampy.
Czas naświetlania dobierałem na oko, myślę, że równie dobrze spisało by się ustawienie programu A, czas się sam dobierze odpowiedni dla danej sceny, można go skorygować o -0,7 EV by uniknąć przepaleń.
Do tego błysk lampą synchronizowany na drugą migawkę, też skorygowany o -0,7 EV.
Niestety kwestia ładnie układających się smug i ciekawego kadru w dużej mierze zależy od szczęścia, więc trzeba zrobić przynajmniej kilka.
PS. Ja też jestem żółtodziobem ;-)
czyli jednak kurtyna... hmm... no to ja muszę w instrukcji jeszcze pogrzebać o co chodzi z tą kurtyna i na żywca popróbować, bo jedynie czego do tej pory próbowałem to zwykłe długie naświetlanie, ale poza maziajami z ognia cała reszta też jest zamazana...Cytat:
Do tego błysk lampą synchronizowany na drugą migawkę
Błysk lampy nie koniecznie musiał być w tym przypadku na drugą kurtynę, jednak być musiał, bez niego faktycznie wszystko by sie zamazało, szczególnie kiedy robi się zdjęcie z ręki.
Pierwsza/druga kurtyna determinuje czy smuga powstaje przed czy za postacią. Poczytaj trochę o tym bo to bardzo fajna technika, wymaga jednak sporo praktyki którą powoli nabywam (mam nadzieję;-))
Można by też bez lampy próbować ale prędzej ze statywu.
Jak dla mnie to jedynka.
Przedstawiam wam, państwa Helenę i Henryka. Prowadzą antykwariat w Krakowie, przy św. Tomasza 26 (rok zał. 1870, 140 lat w lipcu). Odwiedziliśmy ich z moją drugą połówką celem wykonania zdjęcia do wywiadu który ukaże się w Dzienniku Polskim, najpewniej w sobotę.
Okazali się przesympatyczną parą, zakochaną w książkach (w sobie też, aczkolwiek usłyszałem chyba 10 razy przestrogę od pana Henryka, bym się nigdy nie żenił) Już zaraz po wejściu i minucie rozmowy zaczęli chwalić się ulubionymi posiadanymi książkami i nie mogli przestać co widać na zdjęciach gdzie pozują z nutami wydanymi przez S.A.Krzyżanowskiego (ponoć bardzo rzadkie).
* W każdym razie, czasy idą na przód, coraz mniej ludzi czyta książki i antykwariat cienko przędzie. Zbierają od różnych klientów podpisy pod petycją o wsparcie dla prezydenta Krakowa. Obiecaliśmy przekazać znajomym informację by przyszli się wpisywać więc jak ktoś z forumowiczów będzie przechodzić w pobliżu to można przy okazji wstąpić i być może przyczynić się do utrzymania na rynku tej dość wiekowej firmy.
Jeszcze jedno zdjęcie z warsztatów Olka i cyforowe.pl z Krakowa.
Ladny portret, podoba sie.
Świetny portret.
Bardzo chętnie wziąłbym udział w takich warsztatach Olka, gdyby odbyły się w Poznaniu.:esystem:
portret na 6+ modelka też hehe
:esystem2:
Kilka ujęć z photo day w teatrze groteska w Krakowie.
Hm... Te z antykwariatu to... nie obraź się - typowo "dziennikowopolskie"- i wiem, co piszę ;)
Z "Groteski"... naprawdę nie było nic ciekawszego? Coś ma w sobie ten rządek foteli... Ale... No właśnie: ale.
Nie obrażam się Plumek.. co najwyżej strzelam focha ;-)
Antykwariat - masz racje, typowo dziennikowskie, w sumie nie jestem z niego zadowolony.
Co do groteski, być może były tam ciekawsze rzeczy.. tylko ich nie znalazłem ;-) ciekawe jakie zdjecia inni pokażą. Rząd foteli też jest moim faworytem z tych co pokazałem ale dość głupio dać tylko jedno zdjęcie ;-)
Z uwagi na nie możliwą do opanowania chęć chwalenia się własnymi zdjęciami, postanowiłem odkopać swój stary wątek :)
Zdjęć trochę od tego czasu popełniłem i wrzucam coś z szuflady na początek.
Kubeł zimnej wody i wytykanie wad proszę na początek :)
Załącznik 65825Załącznik 65826Załącznik 65827Załącznik 65828Załącznik 65829
Bez kubła będzie bo za mały żuczek na kubłowego ze mnie...
Z ostatniej wrzutki najlepsze wg mnie nr4 tylko szkoda ze głowa ucięta.
Nr 2 było by bardzo fajne ale coś ostrość nie trafiona,
Nr 3 fajne ale też przycięta głowa, w pionowym kadrze było by super, plus ramiączko strasznie rzuca się w oczy
Pozdro
Bartek