Niekoniecznie przyblokuje, moze np uda się zrobić czujniki które połączą z detekcją kontrastu np pomiar światła lub temperatury barwowej i wtedy nie będą to już DODATKOWE komórki
Wersja do druku
Podstawowy problem przed którym stanie Nikon to odpowiednio małe SZKŁA, które będzie można dokręcić do microDX.
Te "microDX" razem z obiektywami to pewnie będzie coś wielkości E-4xx z kitami.
Ani nikon, ani canon nie mają w swojej aktualnej ofercie dobrej jakości naleśników. A co to za 'micro' zestaw ze szkłem dwa razy większym od body (w najlepszym wypadku).
Jedynym który mogłby zagrozić m4/3 to Pentax. Na szczęście samsung ze swoim nowym wynalazkiem 'zapomniał' o pentaxowym mocowaniu i nadal oly/panas są na niezagrożonej pozycji.
W przypadku pentaxa wystarczy, że wypuści małe body i od razu wchodzi w segment "mini luster (oczywiście bez luster)".
W przypadku nikona to oprócz małego body firma musi jeszcze skonstruować i wypuścić naleśniki, bo z aktualnie sprzedawanymi szkłami nie ma co szukać w segmencie "mini luster (oczywiście bez luster)". To samo dotyczy Canona.
Czy jesteś pewny, że obecne obiektywy Pentaxa będą współpracowały z AF opartym na detekcji kontrastu? Ja tej pewności nie mam ;-) Pozostaje jeszcze kwestia bagnetu. Adaptery nie rozwiązują problemu.
Jeśli inne firmy dostrzegą w tym interes, to konkurencja dla m4/3 pojawi się szybciej niż powszechnie się uważa. I będzie, to z korzyścią dla konsumentów. Pamiętajmy, że konkurencją dla takiego E-P1 jest na chwilę obecną chociażby LX3. Skoro kilka osób wcześniej zainteresowanych E-P1 kupiło mimo wszystko LX3, to znaczy, że nie trzeba bagnetu i wymiannej optyki, by stworzyć coś, co będzie rywalizowało z produktami m4/3. Wystarczy matryca APS-C i jasny zooom.
Nie tak dawno temu uważano, że nie można wyprodukować dobrego samochodu osobowego w 6 miesięcy. Od zaprojektowania na desce kreślarskiej, po zejście z lini produkcyjnej. Hmmm... a jednak ;-)
Pozdrawiam
Nie wiem jak w pentaxie ale nie wszystkie systemy wymagaja odswiezania szkiel ze wzgledu na ostrzenie po kontrascie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Idac tym tropem po co matryca 4/3 jesli taki LX3 zaspokaja caly moj ulubiony zakres ogniskowych :)
Po co robić mikrusa opartego o naleśniki Pentaksa? Przecież te obiektywy wymagają dużego dystansu między tylną soczewką a matrycą. To co, że w środku nie będzie lustra, skoro i tak nie da się tej przestrzeni zmniejszyć. A skoro nie da się zmniejszyć, to rozmiary aparatu byłyby takie same, jak lustrzanek Pentaksa - no może trochę niższe, bo pryzmat już nie byłby potrzebny. Tu potrzeba zupełnie nowych obiektywów. Owszem, można zrobić cienkiego mikrusa, ale żeby naleśniki z dotychczasowych systemów działały prawidłowo, trzeba będzie dokładać do nich przejściówkę. Wtedy z naleśnika zrobi się nienaleśnik.
http://www.youtube.com/watch?v=QBcZ1...embedded#t=100
Leica oznajmia, że 9 września zaprezentuje nową linię aparatów, zarówno dla nowicjuszy, jak i profesjonalistów. Ciekawe, czy będzie coś z µ4/3 lub 4/3.
GH1 ma nowego powaznego konkurenta jesli chodzi o video ;-)
Bo np. Canon 500D za takiego nie uznaje (video).
Jak zwykle, raz przewaga tu, raz tu.
Ale jedno sie nie zmiania: kompaktowosc, przenosnosc, u43 nie do pobicia.
No i odchylany LCD :cool: :oops: :evil:
http://www.usa.canon.com/dlc/control...rticleTypeID=5
Jeden aspekt, na ktory zwrocilem uwage, to pelna wybieralnosc rozdzielczosci oraz ilosci klatek na sekunde.
Pewnie bedzie dopiero w GH2...
Nic nie slyszalem jeszcze o szybkosci LV AF.
Robi się ciekawie. Sony też się zainteresowało:
http://www.amateurphotographer.co.uk...8.html?aff=rss
Za 5 lat pewnie będzie spory wybór systemów bez luster. :)
Z tego co widzę pan Takagi twierdzi, że nie są zainteresowani.
Jak by nie było nie mogą ignorować faktu ze 4/3 jest, ale równie mógł nic nie mówić bo to co powiedział nic nie zmienia.
Kolejna plotka: System XN od Samsunga ma mieć stabilizowane obiektywy, nie body. Dla manualnych zatem chyba tylko Olek będzie stabilizowany.
A wypowiedź gościa z Sony można różnie interpretować.
a jednak wykrakałem....
Ricoh szykuje się do wypuszczenia na rynek kompaktu z wymienną optyką z mocowaniem K - pentaxa:
http://k-rumors.com/k2-ricoh-is-work...0%99s-k-mount/
"Pentax is investigating the possibility of launching a Micro Four Thirds-style camera, to compete against the likes of Olympus and Panasonic"
http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_289300.html
investigating - wyobrażam sobie jak jakiś pracownik pentaxa siedzi przy kompie i analizuje grupy dyskusyjne, a potem rysuje wykresy w excelu, odzwierciedlające wg. niego zainteresowanie takim systemem oraz przewidywane zyski. I na tej podstawie potem zadecydują: "wchodzimy czy nie wchodzimy" ;D
A mnie się wyścigi w "jak największa matryca z małym upakowaniem, w jak najmniejszym body" bardzo podobają. A im więcej będzie startujących tym lepiej. Chyba nareszcie powoli kończą się dla producentów czasy, w których wystarczy co roku wypuszczać taki sam gniot z dodanym 1 Mpix na tej samej mikroskopijnej matrycy, zmienionymi kolorami obudowy i wykrywaniem uśmiechu w wersji 5 ( czyli nawet wtedy gdy twarzy w kadrze nie widać), a ciemny lud to kupi.
Zatem konkurencjo u4/3 nadciągaj - jestem przygotowany :grin:
Mysle, ze rewolucja w dosc bliskiej przyszlosci, niezalezna od matrycy - beda nowe sensory, gdzie uzywalne bedzie ISO 200 000.
Bedzie to zmiana technologii, a nie dopieszczanie, czy ulepszanie istniejacego.
Mysle, ze to kwestia lat, nie dziesiecioleci.
A ja myślę, że co najmniej 5 lat w sensorach nic ciekawego nie będzie się działo. Może nawet 10. Ot, drobne poprawki. Owszem, będzie ISO200000, ale praktycznie nieużywalne, tak jak teraz ISO1280000 w niektórych aparatach.
Z roku na rok, drogą ewolucji, jakość obrazowania i tak się poprawia - o 1/6 działki, 1/3, może nawet i 1/2. Zobaczcie, ile się pod tym względem zmieniło w porównaniu do 5-megapikselowych matryc sprzed 5 lat. A za kolejne 5 lat, jeśli wszystko będzie szło w tym samym kierunku, to będziemy mieć noktowizory z funkcją fotografowania, a nie typowe aparaty fotograficzne ;) I żadna rewolucja w matrycach nie jest potrzebna.
...ile się zmieniło od 5 lat?
ba ile się zmieniło od lat 10?
= nic.
Kompletnie nic się*nie zmieniło> ciągle ten sam shit w ciągle nowszych, podbajerowanych skrzynakach. Co najwyżej dostajemy tego g...a więcej za coraz mniejszą kasę.
Ludź się cieszy i bawi się w złomiarza.
Kompletnie -powtarzam -K O M P L E T N I E nic nie zmieniło się na lepsze.
Właśnie dlatego przyszła do mnie dzisiaj paczka z 2 rolkami 90m POLYPAN F
Bo nic się*nie zmieniło właśnie.
Co robi konkurencja?
a ja myślę że konkurencja ... nic nie robi!
A jak zacznie to nie będzie już nic do roboty.
blablabla -ISO fafnaście tysięcy, 40MEGA pixeli na matrycce wielkości znaczka pocztowego (FF), kolory, FPSy, video, wibrator z klaputorem, półki, rynki i docelowy użytkownicy a fotki jak nudne były tak wtórne zostaną w milionach wersji i wydań.
Coraz mniej szumu, naturalności, życia...
Tylko Photoshop i megadupsele w plastykowych jednorazowych chińskich opakowaniach zastępczych.
Cytat:
Kompletnie -powtarzam -K O M P L E T N I E nic nie zmieniło się na lepsze.
Zagadka: znajdź różnicę w powyższych cytatach ;)Cytat:
I nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne
i powinno się mówić na fotografujących:"Photoshopograf"...
a konkursy powinny być Photoshopograficzne i fotograficzne
bo coraz mniej w tym natury i szlachetnego pisania światłem, a coraz więcej efekcirstwa i sztuczności