nic jeszcze nie wiadomo?
Wersja do druku
Odkąd zaczęły się problemy używam tego obiektywu tylko na "pełnej dziurze", jednak już 3x sobie go przymknąłem. Poprzednie 2x udało mi się od otworzyć poprzez robienie zdjęć (ok 100) i co dziwne, dopiero kiedy dawałem za wygraną, odstawiałem aparat i wiele godzin później znowu próbowałem. Udawało się.
Szkoda mi migawki, jednak obiektyw czasem bardzo się przydawał a nie mam pieniędzy na zakup nowego 40-150, po za tym ta wersja w przeciwieństwie do starej nie nadaje się za bardzo np do portretów a i światło nie jest jej mocną stroną.
Może ktoś odważył się rozkręcić?
Może da się jakoś zablokować przysłonę mechanicznie?
Może ktoś odkrył, że ustawienie aparatu pod jakimś kontem sprzyja otwarciu przysłony?
Nie wierzę, żeby nikogo to nie gryzło i wszyscy przenieśli się na 50-200 lub 70-300.
kurcze, szkoda!!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No i odważyłem się!!
Pukanie obiektywem nic nie dało, podobnie jak uderzanie o stół. Pod żadnym kątem również przysłona stała w miejscu (zrobiłem ok 80 zdjęć, w tym większość w serii, później przestawiłem na tryb pojedynczych zdjęć i co jakiś czas odstawiałem aparat na ok 15min). Mimo to po ustawieniu f22 - przysłona przymknęła się.
Zabraliśmy się do tego z tatą. Żeby dostać się do taśmy należy odkręcić 3 śruby (nie te od bagnetu).
Poruszaliśmy taśmą widoczną na zdjęciu nr 1.
Następnie z odkręconymi śrubami podpiąłem obiektyw do aparatu - [ostrość ręczna, "f3.5"] nic. Jeszcze raz - nic. Za trzecim razem przestawiłem na f22 zrobiłem zdjęcie, obraz zrobił się jaśniejszy - przysłona się otwarła.
Nie przestawiam więcej, jak kiedyś się pomylę czynność powtórzę i napiszę na Forum.
Będę szukał informacji, które styki zablokować, żeby aparat nie mógł przestawić przysłony.
O niebo lepiej mieć portretówkę 3.5-4.5, niż szkło zablokowane np. na f5.6.
1. to w tej taśmie jest problem
http://img140.imageshack.us/img140/7341/99476737.jpg
2. ta sama taśma od strony styku
http://img23.imageshack.us/img23/9125/86854809.jpg
3. zdjęcie ogólne - widać m.in 2 kabelki, które chyba nie są związane z tym tematem, ale na wszelki wypadek wstawiam
http://img441.imageshack.us/img441/8468/67440285.jpg
No odważny jesteś - ja bym chyba nie otworzył obiektywu...
Gratuluję połowicznego sukcesu.
tym razem nie pomogło :/
Zd 40-150 rip?
mam obiektyw zd 70-300 i przestał ostrzyć tylko tak podczas gdy aparat próbuje ostrzyć to w obiektywie pstryka. Czy ktoś już naprawiał taki obiektyw? Ile to może kosztować? bo może to się nie opłaca, jak tak to jaki serwis?
Jeżeli po gwarancji to koszt naprawy jest zryczałtowany, raczej się nie opłaca. Można spróbować w OK.! Serwisie - kiedyś ten serwis był autoryzowanym serwisem Olka, więc znają się na rzeczy...
dzięki, są takie przeskoki które przeszkadzają w wysuwaniu się obiektywu podczas ostrzenia gdy pomogę ręką lub na drodze nie na trafi na te trudności to ostrzy, ciekawe ile kosztuje ten zryczałtowana naprawa?
A czy te problemy dotyczą wyłącznie starej wersji szkła? Mam nowszą wersję, mało używam ale to ma się zmienić w najbliższym czasie.
No i krotkie pytanie nie na temat :)
Ktoś wyżej napisał, że nowsza wersja nie nadaje się do portretu. No ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi z pomocą lampy, która będzie bliżej obiektu (wyzwalana bezprzewodowo)?
Nie słyszałem o takim problemie w nowszym długim kicie.
W Sieci można znaleźć opinie potwierdzające praktycznie dowolną tezę, nie wszystkimi należy się przejmować ;-)
To nie jest tak, że starszy jest super do portretu, a nowszy się nie nadaje. Starszy jest nieco jaśniejszy, stąd ta opinia. Faktycznie do portretu jest nieco lepszy, ale nie czarujmy się - ani jeden ani drugi nie jest portretowym szkłem, różnica pomiędzy nimi nie jest duża, przynajmniej jeżeli chodzi o światło a więc możliwość rozmycia tła.
Miałem oba obiektywy, paradoksalnie wolałem ten nowszy ;-)
No ok. Wiem, że chodzi o światło. Dlatego jestem ciekawy czy ktoś używa tego ciemniejszego do portretów. Na nowszym też można uzyskać "portretowa" GO (z tym ze trochę ciemniejsze :) ). Jeśli się nie mylę to wraz z większą ogniskową GO jest coraz mniejsza - przy tej samej przysłonie
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Takie posty mnie cieszą :).
Bo to portret ma być super, a nie szkło:wink: Jednym i drugim zrobisz super portret, kwestia rozmycia tła, jeśli trzeba rozmywać. Jak kupisz jednolite tło albo jakieś maziaje, to nie ma czego rozmywać. Postawisz modela dalej od tła, to też się bardziej rozmyje. Chyba, że ktoś potrzebuje portret jednego oka:wink:
Mnie też niezmiernie ucieszyło. Parę godzin po tym pojechałem na zdjęcia, zostałbym z ciężką stałką, podczas gdy zuum mógł się stać kluczem do szczęścia.
Pocieszające jest, że to nie tak jak z migawką - zamyka się i koniec. Wcześniej są objawy;
u mnie sprawa wyglądała tak, że najpierw raz się nie otwarła - postanowiłem uważać (bo czytałem, że te obiektywy tak mają). Po jakimś czasie omyłkowo się przymknęła, popstrykałem trochę i się otwarła. Następnym razem już ze 100zdj i pukań. Co zrobiłem później opisałem wyżej - zdjęcie paru śrubek i poszturchanie taśmy.
Czy ktoś się orientuje które styki na obiektywie odpowiadają za przysłonę? (może ktoś się natknął na schemat)
Docelowo chcę zablokować obiektyw na pełnej dziurze, bo przy zmienianiu szkiełek w pośpiechu czasem trudno zmieniać przysłonę, zwłaszcza kiedy czas odgrywa kluczową rolę.
Bajdełej dzięki za plusika (cieszę się jak dziecko).
Witam
Jestem początkującym amatorem. Mam e500 ze zwykłym kitem. Teraz zastanawiam się nad kupnem obiektywu zuiko digital 40-150 1:4-5,6 ED i nie wiem czy ten obiektyw jest kompatybilny z moim body.
Pozdrawiam
Ja w tym tygodniu wysłałem moje zd 40-150 w nowszej wersji do serwisu , obektyw przestał pokazywać wartość przysłony , zamiast wartości pojawia się " -;- " , dodam że stało sie to nagle po przełożeniu obiektywów w korpusie , wcześniej przesłona działała bezproblemowo .
Obiektywem ruszałem , kilkakrotnie go ściągałem i zakładałem i ponownie ruszałem , nie pomogło . Styków nie czyściłem , a ponieważ obiektyw na gwarancji to odesłałem do naprawy .
Czy ktoś wie, czy istnieje możliwość zablokowania możliwości zmiany przysłony? chodzi mi o przerwanie styku, który za to odpowiada tak, żeby nie zlikwidować możliwości przestawienia ostrości.
Może macie jakiś pomysł?
Taśma izolacyjna i lecisz. Nie ma dużo opcji - którymś trafisz
Ja dziś oddałem mojego 40-150 do serwisu z awarią MF. AF działa MF nie. Zobaczymy ile sobie zaśpiewają.
Taśmą zalepiasz styki na obiektywie jeden po drugim, może po przysłonięciu któregoś z nich uzyskasz efekt na którym Ci zależy.
Hej,
Zrobili mi kosztorys i części nie ma ale robocizna 300zł więc sobie daruje chyba.
Witam!Nie taśmą a lakierem do paznokci pomaluj.W ubiegłym roku lutowałem ścieżki w taśmie do obiektywu Canona.Nadają się przewody z podłączenia matrycy w laptopie są bardzo cienkie i elastyczne. (oczywiście nie działającego).
Udało się naprawić zuiko 40-150 3,5-4,5 :). Działa jak należy. Niestety części się nie dostanie w Polsce a nawet po sprowadzeniu samo rozebranie, wymiana i złożenie zajęło mi 3 wieczory. Mam wrażenie że obiektyw nie został przeznaczony do naprawiania (część elementów przy demontażu może ulec uszkodzeniu). Najważniejsze że działa bez kombinowania z ogniskową dla której "obiektyw da się kontrolować" i zaślepiania pinów. Jeśli ktoś ma podobny problem można się ze mną kontaktować na pw.
---------- Post dodany o 09:42 ---------- Poprzedni post był o 09:31 ----------
Udało się naprawić zuiko 40-150 3,5-4,5 :). Działa jak należy. Niestety części się nie dostanie w Polsce a nawet po sprowadzeniu samo rozebranie, wymiana i złożenie zajęło mi 3 wieczory. Mam wrażenie że obiektyw nie został przeznaczony do naprawiania (część elementów przy demontażu może ulec uszkodzeniu). Najważniejsze że działa bez kombinowania z ogniskową dla której "obiektyw da się kontrolować" i zaślepiania pinów. Jeśli ktoś ma podobny problem można się ze mną kontaktować na pw.
Też miałem 40-150 3.5-4.5. Kupiłem na Allegro z zaciętą przysłoną na f22. Wystarczyło powciskać kilka razy przycisk głębi ostrości i przesłona ruszyła, ale dalej się zacinała. Co ciekawe tak samo było na każdej ogniskowej, z tym, że na jednych obiektyw szybciej się odblokowywał (wystarczyło użyć przycisku kilka razy) na innych już było gorzej.
Im częściej używałem migawki tym rzadziej się zacinała. Nie wiem, czy w moim przypadku problemem była taśma czy sama migawka - obiektyw w końcu sprzedałem.
Taśmę można kupić za granicą za ok. 10$ + koszty przesyłki (pewnie jakimś listem można przesłać) - całość wyjdzie pewnie ok. 50 zł
http://www.tsuneda.net/product_info....oducts_id=1040
Ogólnie co do rozbierania obiektywu to nie jest to jakiś kosmiczny sprzęt. Całość można ładnie rozłożyć nie ruszając optyki. Wystarczy potem złożyć i przeczyścić soczewkę (pewnie się paluchami pomaca przy rozbieraniu) i nie wiem, dlaczego coś miałoby dziać gorzej :) Największy problem to odpowiednie narzędzia, śrubokręty precyzyjne.
Witam.
Moze podepne sie pod ten watek.
Mam podobny problem z ZD 70-300, byl w serwisie i Panowie stwierdzili ze uszkodzona jest tasma. Z tym ze u mnie AF dziala MF dziala tylko przyslona zaciela sie na f.22
Rozebralem obiektyw od strony korpusu faktycznie przerwana jest tasma od przyslony, jak to naprawic? Na lutownice troche za malo miejsca, nie chce wyciagac tasmy bo to nie takie proste. Macie jakies pomysly??
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam lysy_11