darkelf, i Sigma 30mm f1.4 potrafi rozmyć tło gdy w kadrze jest zawarta cała postać? Mógłbyś podzielić się zdjęciami?
Wersja do druku
darkelf, i Sigma 30mm f1.4 potrafi rozmyć tło gdy w kadrze jest zawarta cała postać? Mógłbyś podzielić się zdjęciami?
sando już coś o nim napisałem:) https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17409
nie wiem jakim cudownym sposobem darkelf rozmywa tło przy całych postaciach 30mm/1.4, miałem i się nie da, chyba że w minimalnym stopniu i umieszcczając całą postać bardzo ciasno w kadrze, nie pozostawiając zadnej przestrzeni nad i pod postacią.
KAŻDY obiektyw jest w stanie rozmyć tło za obiektem fotografowanym. Zakres uzyskiwanej głębi ostrości zależy od kilku wspomnianych już wcześniej czynników. Jeśli chodzi Ci o papierową GO przy fotografowaniu całej postaci, w Olympusie jest ją trudniej uzyskać z uwagi choćby na mnożnik ogniskowej (na chłopski rozum, musisz stanąć dalej od obiektu by go objąć w całości a im większa odległość tym większa GO). Wspomniana Sigma też nie jest lekarstwem.
dinx6 sigma jest na to za krótka, na go nie wpływa tylko przesłona ale również mm. sigma 30mm za szybko wchodzi w nieskończoność i nie pozwala odsunąć się na tyle o modela aby objąć go całego i rozmyć tło.
apropo pieknego rozmycia tla.
ja wiem ze zdjecie malo ciekawe, za mala GO - BA nawet nie z systemu olka.
Ale zobaczcie co mi wyszlo w poprzedni weekend, do teraz nei wiem jak taki efekt uzyskalem (gole zdjecie , ostrosc na dzieciaku):
Dla mnie mistrzem rozmycia jest Zuiko OM 50 1.4. Bokeh wygląda jak namalowany pędzlem, ale nie jest tak nachalny jak IMHO bokeh z Takumarów. Oto przykład, chyba na pełnej dziurze, szkło podpięte do E500.
Poniżej dwie foty z ZD 300:
Przelotkę i starego nikkora ;)
Ale super! Coraz więcej fotek :-)
Rafał Czarny i diabolique, ładne te wasze fotki. A macie jakieś z całą postacią?
Dzięki za link! Też mi się wydaje, że 30mm f/1.4 będzie zbyt krótkie. Ale może darkelf udowodni, że się mylę?!
No znam te czynniki, czyli:Cytat:
Zamieszczone przez dinx6
- im większy otwór przesłony tym bardziej rozmyte tło
- im bliżej obiektu tym bardziej rozmyte tło
- im więcej mm tym bardziej rozmyte tło
- im tło dalej od obiektu tym bardziej rozmyte
Chodzi o to, że każdy obiektyw ma pewną granicę, a to jasność zbyt mała, a to ogniskowa zbyt krótka, albo ogniskowej starcza ale jej zwiększanie nic już nie daje bo trzeba by się cofnąć 0,5km. I wychodzi na to, że rozmycie może i jest ale jakby go nie było (czyli małe). Więc jednak nie każdym obiektywem da radę rozmyć tło w dostatecznym stopniu. Obiektyw stanowi tu kluczową rolę.
Mam już w domu Heliosa 58mm f/2 i pierwsze zabawy za sobą. Postaram się w weekend zabrać żonkę na spacer i porównać heliosa z ZD 14-54 i ZD 40-150. Zobaczymy który z nich najlepiej nada się do takich zdjęć. Podejrzewam, że ZD14-54 z racji jasności i ogniskowej odpadnie pierwszy i na placu boju zostanie Helios 58mm f/2 i ZD 40-150.
Jeśli okaże się, że rozmycie jest zbyt małe to będzie chyba trzeba kupić jeszcze jaśniejszą pięćdziesiątkę (może f/1.4) lub nawet Heliosa 85mm f/1.5 lub Samyanga 85mm f/1.4.
PS. A wie ktoś może za ile można wyrwać tego heliosa 85mm f/1.5?
Co do braku AF to się już przekonałem, że będzie ciężko. Całe szczęście, że jest LV z powiększeniem 10x, bo inaczej chyba bym sobie darował.
EDIT:
A używał ktoś obiektywu Jupiter 9 85mm f/2?
Tylko z A900, ostrość jest ok od F2.0, kontrast niski, ale u mnie gęstość pixeli jest mniejsza i wiele szkieł pomimo tego co się "ogólnie" mówi działa lepiej niż na cropach > 10mpix. Moge coś pstryknąć wieczorem na APS-C jeżeli jesteś zainteresowany.
Do 4/3 bym nie brał tego szklą bo kat widzenia odpowiada ~170mm dla FF, chociaż może niektórzy lubią...
sando heliosa 85/1.5 widziałem ostatnio na aledrogo za 1499 czy za 1599 ale to sprzedawał koleś który zawsze mocno zawyża ceny.
Większej postaci nie mam :grin:
pancolar 50/1.8, prawdopodobnie pełna dziura.
qbic
W takim razie, jeśli stwierdzę, że przydał by mi się taki jupiter to może się do Ciebie zgłoszę :-)
magnum
Dzięki za kolejną fotkę. Zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że jasna pięćdziesiątka to będzie minimum do takich zdjęć. A najlepiej coś jasnego z dłuższą ogniskową.
Właśnie widzę na allegro i jest jeden za 1500 i jeden za 1000, ale coś chętnych nie ma. Nie dziwię się bo za 900zł można kupić nówkę samayanga 85 f/1.4.
W ramach ciekawostek sampelek z Contaxa F1.2 85mm... (cena około 5k$)
http://www.nature-photos.biz/kynance6579.jpg
pancolar 50/1.8, ale można lepiej bo to nie było na pełnej dziurze :wink:
do całych postaci to jasna stałka
z AF sigma 30/1.4, sigma 50/1.4, zd 50/2
z tańszych rozwiązań to obiektywy m42 i OM jasne w zakresie 50-85
chyba że lubisz robić z dalsza to wtedy coś powyżej ogniskowej 100 i też minimum 2.8 :wink:
andre77 pokaż tą całą postać z tłem rozmytym 30mm/1.4, nie wprowadzaj w błąd bo chłop wywali w błoto 1500pln.
niestety ja tego szkła nie mam, ale znalazłem coś takiego
TÊlÊchargement de photo Flickr : IMG_6352@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2354/2179315532_9f92c0e614_b_d.jpg@@AMEPARAM@@217931553 2@@AMEPARAM@@9f92c0e614_b
http://www.flickr.com/photos/93964043@N00/2058096421
http://www.flickr.com/photos/mintyfl...94162/sizes/l/
czyli w mniejszym lub większym stopniu się da kwestia odległości tła od obiektu, na pewno łatwiej to uzyskać dłuższą ogniskową :wink:
pod 5D olek 50mm1.8 wymiata :grin:
a tutaj kit :wink::wink: cała postac tez pięknie rozmyc powinien :wink:
Czy ktoś ma jakieś fotki z rozmytym tłem z obiektywu 14-54 II lub starszego ?
Może jakiś opis jak je uzyskał jakie odległości do fotografowanej osoby jaki zoom ustawił i przesłone :) nie miałem czasu się pobawić swoim a chciałbym się przekonać co on jest warty.
Anubis76x, poniżej z ZD 14-54mm, ale niestety nie mam całych postaci:
A tu jest max tego co uzyskałem z ZD 40-150mm f/3.5-4.5:
Macie rację, Sigma 30/1.4 nie rozmywa tła tak ładnie jak Pancolar 50/1.8, chodziło mi raczej o to, że rozmywa chociaż trochę a dużo lepiej od Pancolara nadaje się do fotografowania całych postaci no i ma AF :) Chciałem kupić 14-54 ale to jest bardzo trudne z powodu sytuacji rynkowej, poza tym nie wiem czy brać I czy II.
Gdzie?
14-42 też daje rade :wink:
psemo ale w tym wątku chodzi o całe postacie
sando specjalnie małą zabrałem na spacer żeby sprawdzić sonnara w takich fotkach.
sonnar 180 pełna dziura, odległość około 15-20m według skali na obiektywie, chyba optymalnie wybrać będzie coś kolo jasnej 100mm.
Wszystko fajnie i bajecznie.. ale 360mm to do postaci o wroscie 140 w zwyrz to juz masakra;) Pozatym to MF--> ja już nie uznaję prawie wogóle tego typu zabawy.
magnum, dzieki! Bardzo fajnie wyszło to rozmycie. Qurcze, ma ktoś z Łodzi Jupitera 85mm f/2 lub Heliosa f/1.5??? Chętnie bym przetestował jak by to wyglądało w praktyce z moim Olkiem.
Nie wiem czy już było ale wstawiam linki
http://forum.mflenses.com/jupiter-9-...age-t5074.html
http://forum.mflenses.com/guess-the-...239.html#87923
Jupiter podpięty do e330
ja nie rozumiem Was troszke....nie bawcie sie w takie szkla do zastosowan portretowych!! MF - w przypadku normalnej , seryjnej puszki to LOTERIA :) Ostrzyc na ruchma postac na live view w jasny sloneczny dzien , przy powiekszeniu x10 na prawde nie jest latwo.
Moze ktos o tym napisze, aby kolega nie wydal bez sensu gory pieniedzy?
Sensownie to ja widze teraz po swoim przykładzie. Bawiłem sie manualnym heliosem 58/f2 i ostrość to była loteria.
Teraz gdy juz mam OM50/1.4 z dandelionem i matówkę z mikrorastrem i klinem to ostrzenie manualne jest poezją.
Mało tego. Zauwazyłem ze zapięte 12-60 przy niektórych ujęciach AF obiektywu mimo centralnego punktu ostrzenia też sobie różnie lubiał utrafić - a to nos, a to brew, a extremalnie to i ucho.. lekka korekta pierscieniem do pokrycia się w rastrze i mamy cacy ostrą fotkę z ostrością tam gdzie my naprawdę chcieliśmy, a nie tam gdzie akurat automatyka chciała. Na duzym otworze przesłony szczególnie to widać ze AF często nalezy często lekko skorygować by wyszedł miodzik.