Nie neguję tematu, neguję sposób podania :grin:
Wersja do druku
Póki co uwieczniam to co mnie otacza, te ptaszyska mam od dzieciństwa, wiatrak plus jeszcze kilka innych "symboli", które pewnie tutaj jeszcze pokażę są gdzieś ciągle blisko mnie. Może chodzi o to, że te najbardziej trywialne trzeba umieć fotografować... uczę się, mam nadzieję, że będzie tylko lepiej:)
Czyli nie są najlepsze?:cry:
hhehe, najlepsze w sensie w ogóle do przyjęcia:), muszę podchodzić do zdjęć po kilku dniach ich oglądania jak już się opatrzą... ok, ptaki odpuszczam, sentyment pozostaje:lol:
Dzięki za poświęcony czas
Fajnego macie tego wiatraka... wdzięczny obiekt, uwieczniony sympatyczne (pomijając niedoróbki kadrowe). :)
to co pokazuję mnie otacza dlatego jest na zdjęciach, ptaszki odpuszczam w sensie poddawania ich ocenie:), też mam pewne antypatie i zdjęć np krokusów nie otwieram bo nie lubię i już, chyba każdy tak ma.
W każdym razie będę się czasami pokazywać i liczę na oceny, krytykę i wskazówki.
pozdrawiam i dobrej nocki wszystkim
Prezentujesz niezłe fotki, tak trzymaj :)
Może i wróbel jest prosty - ale spróbuj mu zrobić dobrą fotkę ;) ja jeszcze nigdy nie miałem go w kadrze. Za to łabądki o każdej porze i godzinie, wręcz na zawołanie - ale tu trzeba się wyróżnić żeby zaciekawić takim zdjęciem ;)
pzdr
Łabędzie to dość trudny temat. To tak, jak chleb, każdy kupuje, ale nie jednakowo smakuje. Ja też tego chleba skosztowałem, osobiscie wolę rumiany, słońcem malowany :-)
Proszę pouczcie mnie jak wyrównać te zdjęcia, czy w przypadku okien wypoziomować do tej głównej belki czy prostować w pionie do desek? a jak w przypadku tego "dużego czegoś"? prostowałam ale wtedy leci ta latarnia w tle(wiem że nie potrzebna na zdjęciu), czy równać podstawę urządzenia czy pion?
E-510 a o czym?
Równaj pion :)
Poziomy nie są równe bo powierzchnia matrycy nie była idealnie równoległa fo fotografowanego obiektu.
nazywamy to przerysowaniem perspaktywicznym. Spotykane najczęściej przy podnoszeniu do góry lub opuszczaniu obiektywu. W pierwszym przypadku uzyskasz piony zbiegające sie u góry a w drugim rozchodzące. Podobnie jest z poziomami.
Da się to prostować w programach graficznych.
Rocco dzięki!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Sliczny domek za wysokim płotem na terenie wojskowym, faktycznie zadzierałam głowę wysoko żeby okienka pstryknąć!
a ja w Picasie i Photoscape walczyłam i jakoś ciągle mi nie grało!:oops:
Praktyka czyni mistrza :)
Zacznij od tego, żeby juz na etapie wykonywania zdjęcia znaleźć jak najdogodniejszy punkt. Np. budynek można fajnie sfotografować z okna (może być klatka schodowa) budynku naprzeciw, tak w polowie jego wyskości. Unikniesz wtedy zadzierania lub opuszczania obiektywu.
Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, fotografowie specjalizujący się w architekturze używają specjalnych szkieł "tilt-shift" z korekcją perspektywy lub kamer na ławie optycznej.
Ale to już kosmos, po prostu zawsze staraj się pomyślec już na etapie kadrowania :)
Program graficzny zaś trzeba przysiąść na dłużej żeby poznać chociaż część jego mozliwości. A i tak nie jest receptą na wszystko ;)
...kilka i każde z innej bajki, jak zwykle liczę na wytknięcie błędów:-?
UUUUps!
no nie liczyłam na jakiś szczególny zachwyt ale parę słów by się przydało:)
taka cisza to dopiero daje do myślenia:cry:
mi sie podobają" a i c
"c" w szczególności za fajnie pokazany szczegół
Mnie sie tez podoba "c" , bardzo fajny pomysl.
Wiecej nie moge powiedziec bo sama sie ucze, ale mysle ze jako "poczatkujaca" calkiem dobrze sobie radzisz.:grin:
Krótko tutaj jestem, chyba jeszcze nie wszędzie zaglądnęlam i nie wszystko wyczytałam a "wytknięcie błędów" to jak się okazało moje niefortunne wyrażenie się!
Przepraszam !!! myślałam, że wiecie co miałam na myśli!
Człowiek uczy się na błędach w każdym tego słowa znaczeniu- tylko o to chodziło.
:oops:
podobają mi się opony. fajna tonacja i ostrość. jednak postawiłbym je do pionu. łapki owszem , ale nie w tym kadrze.
Ze wszystkich fotek, najbardziej mi lezy nr 6 - ostatnia z drugiej serii. Super pokazany wiatrak. Z ostatniej serii to jednak A i C. W topolach za jasno dla mnie, troche zjarane. Masz oko, zadbaj tylko o szczególy zdjęc, jak już przedmówcy pisali. Z drobnostek praca się składa.
Witam !!
Przeczytałem wątek.Najbardziej interesujące moim zdaniem są fotografie wiatraków,ten temat bym przypilnował :)
Wybrałbym się tam częściej i próbował uchwycić ten obiekt na wiele sposobów ;) potem wystarczy wybrać najlepsze kadry-Co dla mnie akurat jest bardzo trudne ;)
Pozdrawiam i życzę dobrego światła:)
Peter
Peter do wiatraka będę wracać jeszcze nie raz a dziś kilka zdjęć z wyprawy na wyspę Karsibór.
Proszę Was o kilka słów
Zabytkowy Kościółek- niestety druty napięcia były dla mnie nie do przeskoczenia a ze zdjęć nie potrafię usunąć takich atrakcji
kolejne...
...i troszkę natury:)
ostatnie : MISS GRACJA I MISS ELEGANCJA,
lot synchro, absolutnie git.
Bardzo fajnie te mewy złapane. Można by dodać więcej elementu 'pro', kadrując je nieco inaczej, a nie centralnie (oczywiście to już na komputerze).
Kościółek natomiast - nieco nijako podany. Nie patrząc na kolorystykę i druty, to kadr taki napięty i spięty. Za mało luzu i przestrzeni wokół obiektu.
Dzięki, mewy generalnie wydają mi się pokraczne i śmieszne, spory mają u mnie album z tego powodu:)... a kościółek miał niestety płot obwieszony jakimiś plakatami kompletnie psującymi urok i otoczenie paskudne, może dlatego tak ciasno a moze to jednak nie moja najmocniejsza strona...
Fajny ten dyptyk z mewami :)