Odkurzam wątek ponownie. Zamieszczam kilka zimowych kadrów i zarazem pierwszych z dostarczonego przez Mikołaja statywu.
35.
Załącznik 79625
36.
Załącznik 79623
37.
Załącznik 79624
38.
Załącznik 79622
Wersja do druku
Odkurzam wątek ponownie. Zamieszczam kilka zimowych kadrów i zarazem pierwszych z dostarczonego przez Mikołaja statywu.
35.
Załącznik 79625
36.
Załącznik 79623
37.
Załącznik 79624
38.
Załącznik 79622
No i kilka jeszcze z świeżo wywołanego Fuji Superia 200:
39. Feria de Ladra w Lisbonie - targ staroci
Załącznik 79744
40. Cascais - śliczna portowa mieścina pod Lizboną
Załącznik 79739
41. Cascais
Załącznik 79740
42. Cascais -Usta Diabła
Załącznik 79741
43.
Załącznik 79742
44. Molo Gdynia Orłowo
Załącznik 79743
Ostatnia wrzuta bardzo przyjemna zważając na to że u mnie za oknem jakieś - 10C.
Zdjęcie nr 41 chyba najbardziej się wybija z tej wrzuty choć ta palma mi tam przeszkadza. Widziałbym to zdjęcie raczej w poziomie. Kolory za to wyszły bardzo ładnie i to przejaranie z prawej też jest ok, aż czuć to ciepło. Szkoda że nie udało się nikogo złapać w tych drzwiach. Jak masz jeszcze jakieś wrzuty z tej superii to zapodaj. Chętnie zobacze.
P.S czym fociłeś?
Dziękuję fura za komentarz i uwagi. Zauważam, że brakuje mi właśnie takich smaczków na zdjęciach, jak chociażby ktoś w drzwiach. Fotografuje Olympusem OM-2. Do tej pory wywołałem z niego tylko dwa filmy jeden testowy z Rossmana i tą Superie. I ten dreszczyk emocji z analogiem jak wyjdą zdjęcia, coraz bardziej mi się podoba :grin:
Inne zdjęcia z tej Superi:
45. Dachy Lizbony - głównie w tym zdjęciu zachwyciły mnie chmury jak się przetaczały nad wzgórzem.
Załącznik 79792
46. Warszawa
Załącznik 79793
47. Warszawa -Stadion
Załącznik 79794
Pozdrawiam
44 przyjemne. 40, 41 i 47 mają zadatki. Reszta masakryczna dość - nie dość że światło, że się tak wyrażę, deptakowe, to jeszcze nadto prostolinijna obróbka potęguje jego wady. 40 również traci wiele z tego powodu. 47 z kolei zbyt mdłe. Masz tendencje to ujęć pocztówkowych. Skontaktuj się z jakąś sympatyczną farmaceutką - może jest na to jakiś suplement diety? :wink:
PS. Teraz zauważyłem, że to analog więc cofam uwagi o obróbce (chociaż efekt mnie nie przekonuje).
35 super, kurcze OM-D nie daje rady z takimi fotami, banding mi wyłazi straszliwy
witam, 35 jak dla mnie - miłe dla oka, przyjeme, przytulne. delikatny jestem na kacu - jak to mówił Bogus Linda z Świetlikami :)
nie bardzo wiem o co chodzi z duza iloscia swiatła z chatki, strasznie intensywne i jeszcze z góry ida jakies promienie, ożywia całe zdjecie, tracą szczególy i
Ksiezyc wyrzucony z kadru :)?
Ale duzy plus dla ciebie za dobre ujecia, molo mistrz... ;)
35. - Wspaniałe nocne ujęcie. I to odbicie księżyca w pokryciu dachu jeszcze je dopieszcza, i nadaje głębi obrazu.
Nocne fajne zwłaszcza chatka i ogienek chociaz łysy i ognie też całkiem fajne...41 /ciepłe kraje w zimie zawsze nile widziane/ i 43 /ludzik z wedką robi swoje, chociaz horyzont leci/ chyba najbardziej w pamięci z wczesniejszych
piotrdwr, Damian287 - Dziękuję za komentarze i uwagi.
Niedawno odwiedziłem po raz pierwszy Rewę nad zatoką Bałtycką i zastałem tam bardzo ciekawy widoczek. Mianowicie po jednej stronie cypla nagromadziła się kra a po drugiej już była płaska woda zatoki.
48.
Załącznik 81250
49.
Załącznik 81251
Pozdrawiam
Fajne, zwłaszcza drugie. Rewa jest ciekawa z tym swoim cyplem. W sezonie jest to mekka kitesurferów, opanowują cały krajobraz.
Jak dla mnie to tez druga fota pasi :)
pierwszy kadr z ludźmi dla mnie ciekawszy, odbiór psują jedynie przepalenia na niebie, za to promienie bardzo ładne, pzdr
Dzięki za odwiedziny i opinie. Rewa jak i półwysep Helski to świetne miejsca na kite'a w Polsce, a że kite to od wakacji obok fotografii również moje zainteresowanie to w wakacje na bank będę starał się zrobić ciekawe kadry tego sportu. Pozdrawiam
Ja też jestem za pierwszym.
Po dłuższej przerwie chciałbym się podzielić z wami kilkoma kadrami ze spędzonego w Berlinie weekendu majowego.
50.
Załącznik 88019
To zdjęcie zostało zrobione w Neue Wache, czyli Pomniku Nieznanego Żołnierza.
51.
Załącznik 88021
W okolicy Bramy Brandemburskiej umiejscowiony jest niesamowity Pomnik Pomordowanych Żydów Europy. Składa się on z 2711 betonowych bloków-steli w różnej wielkości.
52.
Załącznik 88022
53.
Załącznik 88020
Co się okazuje w Niemczech wróble są zdecydowanie gorzej wychowane niż w Polsce, bo jak tylko się wyjmie kanapki to potrafią je wyrywać z rąk :wink:
W trakcie przechadzania się po Berlinie trudno nie trafić na pozostałości po Murze. W tym przypadku pozostałości stoją na Placu Poczdamskim. Co ciekawe Berlińczycy oraz turyści z upodobaniem zostawiają na nim przeżute gumy do żucia.
54.
Załącznik 88172
55.
Załącznik 88173
56.
Załącznik 88174
Najdłuższy pozostały kawałek muru można obejrzeć w tak zwanej East Side Gallery przy Wschodnim Dworcu Berlina. Mierzy on 1300 m i jest mekką dla graficiarzy.
57.
Załącznik 88302
58.
Załącznik 88303
Graffiti to fajna sprawa dla fotek. Na żywo dla oka też ale pod warunkiem, że nie takie dzikie bohomazy szpecące ściany :)
Po drugiej stronie Muru są grafitti, które nie są zwykłymi bohomazami. Tylko niestety zdjęcie lekko pod światło.
59.
Załącznik 88321
Na koniec przygody w Berlinie jedna fotka z tamtejszego akwarium.
60.
Załącznik 88565
I z dzisiaj. Poranne czyszczenie oraz "Dark side of the skyscraper"
61.
Załącznik 88566
62.
Załącznik 88567
Ostatnio odwiedziłem Kopenhagę i chciałbym się podzielić zdjęciami.
Obowiązkowo na początek kilka symboli.
63.
64.
65.
c.d.n.
Najbardziej podoba mi się drugie :)
Dzięki, mnie również :) Teraz zapraszam na zdjęcia z ogrodu botanicznego z pierwszym jako takim podejściem do tematu "makro" :wink:
66.
Tam to zapraszają do siadania na trawce ...
67.
Palmiarnia.
68.
69.
70.
c.d.n.
Jednym z ciekawych obiektów do fotografowania jest budynek Royal Library - duńskiej Biblioteki Królewskiej.
71.
72.
c.d.n.
Pierwsze jest ok tylko, że krzywo bo inaczej na tle tych chmur bardzo fajnie by wyszło :):)
Ciekawy ten budynek. Może wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia jak masz . :grin:
Dzięki. Mam jeszcze takie.
73.
Dzięki za opinię i odwiedziny. Syrenkę mam obfotografowaną chyba z każdej strony :) W tym też nie obciętą:
74.
Ta nieobciętą jest znacznie lepsza :)
Podczas podróży poćwiczyłem z małą głębią ostrości poprzez podpięcie do E-510 obiektywu Zuiko OM 50|1.8. Zdjęcia były robione w interesującym parku/cmentarzu - Assistens, gdzie można odwiedzić groby znanych Duńczyków jak np Andersen czy Bohr.
75.
76.
77.
Na koniec jeszcze dwa portrety.
78.
79.
Jak dla mnie to 82 jest najfajniejszy takie całkiem, całkiem mniamuśne i przyjemne :). Co do 80 to polecam pewne zdjęcie Wuzeta z wątku analogowego :)
Nie ma za co :). Każdy lubi jak ktoś do niego zajrzy i coś naskrobie aby nie musiał pisać sam do siebie :)
Co do zdjęcia Wuzeta z rowerami to z początku jakoś mi nie podeszło ale szczerze jako jedno kilkunastu jego analogowców zapadło mi dobrze w pamięć czyli jednak coś musi mieć :)